Zdravim
rad by som si dal namontovat klimatizaciu. Mame rovnu strechu dvojpodlaznu. Neskor by som chcel aj zateplovat. Otazka znie, ci dat vonkajsiu jednotku (zatial jednu, casom mozno 2-3) na strechu alebo zboku na stenu. Zboku by bola asi dost vysoko (5-6 metrov), trubky by sli hned len cez stenu 40cm. Ak by bola na streche, nerad by som porusil izolaciu, teda trubky by museli ist asi okolo atiky (?) a casom ked sa zatepli, tak by sa trubky schovali do izolacie. Bol by asi jednoduchsi servis na streche ako 5 metrov nad zemou. Hm?
Davali by ste to na strechu alebo zboku?
@yuri66
Mám KJ umiestnenú presne na juh a nemám pocit,že by tým dáko stradala.
Presne ako to tu napísal monter KJ po tvojom príspevku, že treba individuálne zvážiť kde je najvhodnejšie miesto montáže. A z toho usudzujem ,že takmer kdekoľvek.
@jarosujo
Vieš to alebo tusis?
Mám klímu montovanu odborne monterom. Stena s fasádou cca 50cm a klíma hneď za touto fasádou a určite tam tie minimálne 2 m neboli dodržané.
@elisss54
Netuším či na to norma mysli aj u nás no minimálne návod na montáž mojej klímy vraví,že KJ by nemala byť umiestnená vo výške menej ako 2.5 m nad podlahou.
Dôvod je úraz elektrickým prúdom, či úraz popálenín prípadne vstrcenia ruky či iného predmetu do pohyblivých častí (ventilátor).
Ale zas na druhú stranu svokre namontovali vonkajšiu časť KJ na podlahu balkónu.
Takže predpoklad je ,že to najskôr nebude riešiť ani predpis či norma.
@teplo_domova namontovane mozu byt 50cm od seba, ale dlzka potrubia ma nejake povolene minimum, aj mne montovali a dali potrubie, ktore prepaja vnutornu s vonkajsou dlhsie, ale zalezi asi od jednotky a znacky. Kazda vonkajsia jednotka ma kryt, tak tam ruku nestrcis, voci urazu el.prudom by to malo byt tiez chranene.
Urcite nemusi byt 2,5m nad zemou, skor sa hovori ze max 3m nad zemou, teda pochodznou plochou. Tepelne cerpadlo a jeho vonkajsia jednotka sa dava iba na podstavec, ktory je na zemi a klimatizacia je tiez tepelne cerpadlo akurat vzduch-vzduch
@maracana99
Ale veď ja som nič nespochybnil.
Že na to každý výrobca pozerá inak je viac ako jasné.
Pri mojej Toshiba klíme je uvedené,že dĺžka potrubia môže byť Max 30m a výška od podlahy 2.5m minimálne.
Vychádzal som z toho čo stanovil výrobca zariadenia.
Nikde v celom návode na montáž som zmienku o min. dĺžke potrubia nenašiel. A fyzicky som zistil,že moje potrubie nemá viac ako 1,5m.
Či je to prípustné všade si tvrdiť nedovolím, no na funkčnosť to ako som zistil vplyv nemá.
A ako som už spomenul KJ bola montovana odbornou firmou s niekolkorocnymi skúsenosťami.
Takže ani toto spochybňovať nemôžem.
@teplo_domovahttps://www.daikin.com.au/faq/what-ha...
Mne monter hovoril nieco podobne, vraj kvoli prenasaniu hluku a vibracii. Preto mam hadice trochu zakrutene medzi vonkajsou jednotkou a stenou. Aj ked tiez to asi 2m nebudu.
Ja mam vonkajsiu jednotku len tak polozenu na plastovych profiloch na zamkovej dlazbe. Neviem si predstavit ten tajfun, co by ju mohol prehodit.
https://www.sinclair-solutions.com/en...
Tu sa napriklad pise minimalna dlzka 3m.