Kde umiestnit vnutornu jednotku klimatizacie

Zdravim Potreboval by som pomoct s umiestnenim klimatizacie v dome. Nakolko je lockdown tak som trochu cital diskusie a ma zarazilo kolko ludi vyuziva klimatizaciu na vykurovanie nakolko je to defacto tepelne cerpadlo vzduch - vzduch a si to pochvaluju. V novom dome byvam 2 roky a pocas stavby som nad tym neuvazoval nakolko pojem klimatizacia sa mi spajala s chladenim a radsej som dal nainstalovat vonkajsie zaluzie ale teraz rozmyslam ze by som zaobstaral jednu vnutornu jednotku a pouzival ju aj na vykurovanie. Dom mam pasivny, elektricke folie a elektrina na ohrev vody, rekuperaciu Sentinel a vonkajsie zaluzie na oknach do ktorych svieti slnko a kompletnu rocnu spotrebu elektriny 7000 kwh. Od klimatizacie ocakavam ze mi schladi dom o par stupnov v lete pocas najvacsich horucav a tiez ze mi znizi naklady na topenie v prechodnom obdobi oktober, november a marec,april. Chcel by som kupit jednu jednotku 3.5 kwh cinu ako napr. gree, midea alebo sinclair do 600 eur plus montaz /nechcem ziadne drahe daikiny ani multisplity do kazdej izby/ a teraz otazka ze kde ju umiestnit aby bola co najefektivnejsia / radsej nizsiu teplotu v lete na hornom poschodi nez v obyvacke ale zas v zime by bodla vyssia teplota na prizemi nez na poschodi/. Pridavam aj obrazky podorysu domu-tu priecku medzi kuchynou a obyvackou sme zrusili a rozmyslam ze jednotka by bola umiestnena na chodbe na hornom poschodi nad dverami do kupelne ?? Tym padom by isli rozvody cez kupelnu okolo pracky a kondenz by som mohol napojit na odpad /pretoze je to ackova strecha nevadi ze vonkajsia jednotka by bola na fasade 3 metre pod urovnou jednotky??/ a taktiez by to bolo co najmenej burania lebo tie rozvody by som zakryl len plastovymi krytkami. Co Vy na to? Kolko musi byt minimalna vonkajsia teplota aby bola prevadzka klimatizacie na kurenie financne zaujimava /myslim tym ze od kolko stupnov sa uz klimatizacia neoplati pouzivat na vykurovanie nakolko je maly Cop a kolko kwh by som mohol podla vas rocne usetrit na kureni?/. Vdaka za navrhy
Odpovedať
@martin118 mas dobre vysoku rocnu spotrebu. To su tie odporove droty. Ale aspon bezstarostne.
Odpovedať
@gkrivanek Co ja viem 80 eur za elektrinu komplet vratane tuv na mesiac plus 20 eur voda mesacne s tym ze zena na materskej takze v kuse sa vari, perie, svieti... kamarati bytovkari mi zavidia 100 eur na energie. O kolko by sa podla teba znizila spotreba ak dam klimu?
Odpovedať
@martin118 znizis ale niako extra nie. Podla COP klimatizacie.
Odpovedať
@martin118 chcelo by to aspon dve, na kazde poschodie po jednej. S jednou neviem ci dosiahnes zelany efekt, ked ju das hore, tak na leto ok, ale kurit v zime nic moc. Budes kurit spalne no viac by sa zislo obytnu cast dolu. Ja mam Sinclair 5,5 kW kurenie, 5,3kW chladenie a za hodinu pri tomto pocasi cca 2-6°C zozere 3kWh.
Odpovedať
@martin118 Ak je možnosť daj ju na schodište a vonkajšiu hneď za stenu. Žaluziu si nastavíš hore, alebo dolu. Nie je to ideálne riešenie ale určite ušetríš... Štandardné kl kúria do -15°C ( len tam je už COP 1,1)
Odpovedať
@vrlo dakujem za tip ale presne na tu stenu nechcem davat vonkajsiu jednotku kvoli hluku nakolko su tam 2 okna do obytnych miestnosti. Nakolko sa chystam kupovat cinu tak predpokladam ze tie jednotky nebudu z najtichsich na trhu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?