Je lepšie podlahové kúrenie alebo radiátor do garáže?

Ahojte, kto máte vykurovanú garáž, prosím Vás o radu. Kurenár nám odporúča dať aj do garáže teplovodné podlahové kúrenie (PK), pretože aj tak nás to vyjde finančne rovnako. Avšak skladba podlahy sa musí zmestiť do 11 cm (kvôli osadenej garáž. bráne), takže sa tam zmestí len 3 cm-styrodur (v dome je podlaha vyššia s polystyrenom 9cm). Váhame, pretože sa nám to zdá málo pod podlahové kurenie, či nebude prenikať chlad zospodu a či to nie je veľký výškový rozdiel pre PK medzi domom a garážou. :-S Ak by sme dali radiator, izolacia bude 5cm pod podlahou. Jeden taký istý radiátor bude ešte v dielni hneď za garážou, tak nevieme čo je lepšie pre celý systém PK. Prosím Vás, aké máte skúsenosti, aká má byť minimálna izolácia PK v garáži? Vďaka
Odpovedať
1
2
@lucimeli Aj 3cm je lepšie ako nič, často vidím vykurované garáže s neizolovanou podlahou... Ja do garáže väčšinou skôr odporúčam radiátory, lebo podľa mňa to musí byť lacnejšie ako podlahovka (veď taký jednoduchý radiátor stojí pár šupov). A je tam aj jednoduchšia regulácia s jednoduchým termostatickým ventilom. Keď chcem, tak si prikúrim na 20°C, keď nechcem, tak len temperujem na 10-15°C alebo si to úplne vypnem. V dome máte všade inde podlahovku a toto by boli jediné radiátory? Alebo sú v dome aj inde radiátory? Lebo aj to je dôležité, či sa nemusí namiešať okruh s teplejšou vodou (pre radiátory) len pre tieto miestnosti...
Odpovedať
@janfasanga .... aha, no to je pravda s tou jednoduchšou reguláciou. Ano, tie radiátory budú len dva: garáž+dielňa. V celom poschodovom dome bude podlahovka. Je to skôr nevýhoda - 2 radiátory pri podlahovke pre celý systém kúrenia ? Spotrebuje sa viac energii kvôli tomu? :-| Moc tomu nerozumiem... :-(
Odpovedať
@lucimeli no buď do tých radiátorov pustíme len "vlažnú" vodu podlahovky, potom budú musieť byť väčšie radiátory, aby odovzdali dostatočné množstvo tepla. Druhá možnosť je, že sa v kotli (alebo mimo kotla) namieša zvlášť okruh s teplou (horúcou) vodou, čiže klasicky do radiátorov. V tomto druhom prípade bude tým pádom stačiť aj menší radiátor, kedže bude teplejší a vie teda odovzdať dostatočné množstvo tepla. Neviem ako to vychádza cenovo... ale odhadujem, že kúpiť väčšie radiátory je asi o niečo lacnejšie, ako dvojokruhový kotol. Treba si to overiť. (len si chcem potvrdiť: v dome teda nebude žiadny radiátor s teplovodným okruhom, ani podlahový konvektor pred zasklenou stenou terasy, áno?)
Odpovedať
Profilova fotka
dalo by sa použiť aj stenové kúrenie
Odpovedať
no osobne by som asi isiel do toho podlahoveho hlavne ked spominas tu dielnu kde bude radiator. Ja dielnu nemam mam len garaz a tam zase uvitam radiator keze na nom susim handry a podobne :)
Odpovedať
@janfasanga Tak tomu rozumiem. Opýtam sa na to aj kúrenára, čo poradí... ?podlahový konvektor? určite nie, nebude. Keď tak (ak je to rozhodujúce) určite budú v kúpelniach nástenné rebríky napojené na podlahovku. Má to nejaký vplyv? I tak stále nevieme, čo je lepšie v garáži: podlahovka vs. radiatory? :-|
Odpovedať
My mame v garazi podlahovku , za 15 rokov nebola ani raz zapnuta. V garazi nastupim do auta a vystupim, najvacsia robota je upevnenie truhly a nolozenie lyzi a nato nebudem vykurovat garaz..Pre nas vyhodene peniaze.
Odpovedať
@jan45 No, stenové kúrenie... zaujímavé, ale nemontuje sa to ešte pred omietkami?, lebo tie už máme hotové. Predtým nám to kúrenári ani nespomenuli, tak to už ani nezvažujeme.
Odpovedať
@atlaska Jej, no vidíš to... Len my budeme mať v dielni vodáreň na vodu zo studne, tak aby to ževraj nezamrzlo, treba tam aspoň temperovať. A Atlaska, vedela by si si spomenuť alebo zistiť (i ked to bolo dávno), akú tepelnú izoláciu ste dávali pod tú podlahovku? Polystyrén alebo styrodur a akú hrúbku? Vdaka za odpoveď.
Odpovedať
Profilova fotka
my v garazi nemame ziadne kurenie, anoi neviem, ze by niekto zo susedov mal..... ani u nasich sme nemali.. nikdy to nechybalo, hlavne ak je garaz sucast domu....
Odpovedať
@katrin21 To som prekvapená, že to nie je bežné. Projektant nám to tam hneď dával ako bežný štandart v dome. Len vravím, že to potrebujeme hlavne do dielne kvôli vodárni. A "andrejo" tiež jednoducho vysvetlil, prečo áno :-)
Odpovedať
@lucimeli určite extrudovaný polystyrén XPS (napr. Styrodur), kvôli tvrdosti (pevnosti v tlaku). Existuje ináč aj špeciálny tvrdený expandovaný polystyrén EPS (až 200 kPa), teoreticky je možné použiť aj taký, len aby Vám tam nedali nejaký fasádny polystyrén (70-80 kPa) ;-) Sumár: extruďák (XPS, napr. Styrodur C)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@janfasanga :-) Ďakujem za vyčerpávajúcu odbornú odpoveď. Jasné- žiadny fasádny ale špeciálny tvrdený.
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 Kati mne sa to zdá divné že nemáte kúrenie v garáži ... treba aby tam aspoň temperovalo aby ti neplesnili steny a nevlhli poznám prípady kedy si ľudia kvôli tomu kúrenie do garáže nechali dorábať. My máme v garáži radiátor.
Odpovedať
donya .. no ja poznam 4 ludi s bungalovmi ktorych garaz je sucastou domu a nemaju tam ani radiator ani ine vykurovanie. Je to zakomponovane do domu a kedze vedlajsie priestory vyhrievane su tak sa v garazi akokeby temperuje lebo 2 steny su vzdy vyhrievane z vedlajsich izieb.
Odpovedať
Profilova fotka
@andrejo veď to je na každom ako si kto spraví .. radiátor dokážem hocikedy vypnúť ale nie je zlé ho tam pre istotu mať. My máme nad jednou garážou obytný priestor a nad druhou ktorá vyčnieva od domu len strechu ... obe garáže sú spojené. Čiže nechcem riskovať, že by sa tam to kúrenie v budúcnosti muselo dorábať dokonca aj v projekte bolo naprojektované.
Odpovedať
@donya To ti musím dať za pravdu. I ked je garáž súčasť domu, je lepšie aspoň temperovať, a radiator sa dá jednoducho priškrtiť. Dodatočne dorábať -nie nie, málokomu sa chce v nonostavbe dorábať, prerábať. 8-(
Odpovedať
@donya prosím ťa, a v dome máte aké kúrenie: podlahovku alebo radiátory?
Odpovedať
Profilova fotka
@donya @lucimeli no, neviem, nasi to nikdy nemali a nikdy nam nic neplesnelo :-N :-N :-N ani to neriesime....
Odpovedať
Profilova fotka
uplne suhlasim s tym, co napisal andrejo, je to vlastne vykurovane bocnymi stenami- temperovane, plus tam pridu u nas vzduch aj do pivnice, kde je jeden radiator + kotolna... nasi mali garaz dokonca v pivnici, vedla bola len kotolna a musim povedat, ze aj v zime je tam velmi prijemne, aj ked sa kuri len plynom, ked drevom tak uplne teplo logicky vtedy pec sala teplo a ked su otvorene dvere ide to aj do garaze, ale aj ked ide iba plyn uplne to staci :) naozaj :):)
Odpovedať
Profilova fotka
@lucimeli my máme v celom dome podlahové kúrenie aj hore aj dole, v kúpeľniach máme aj rebríkový radiátor do garáží sme dali 2 veľké radiátory - ako píše @janfasanga máme väčšie radiátory lebo budeme do nich púšťať len vlažnú vodu z podlahovky. naše garáže susedia len jednou stenou /najkratšou/ s domom ostatné steny sú do exteriéru čiže nám to tam vykurovaný plocha domu nemá ako zohriať a hore je obytné poschodie ....
Odpovedať
Profilova fotka
deni, ide o to, ze jasne, ze tam nebude taka teplota ako v dome:) ale na garaz to staci, lebo mrznut tam urcite nebude a staci, aby tam bola aka taka teplota vyssia nez hore.. pocitam , ze v zime tam bude mozno 17st :) mozno alebo 15..ale na garaz to staci :) mozno aj viac bude,uvidime.. u nasich byvalo prijemne, ale tak tam bola ta pec blizko... kazdopadne, ked mate len jednu stycnu stenu, samoztrejme je to menej ako dve a urcite nic nepokazite, ked date radiatory :):) nam by sa ale ani nezmestili, kedze tam mame schody do pivnice, vies ako... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
hej Kati viem, ja si myslím že u nás by ani 13stup. nebolo keby sme radiátory nedali :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
ved uvidis, skus potom obcas vypnut a uvidis. :-).. v podsate , na juhu zase nie je taka zima ako hore u nasich :)
Odpovedať
@donya Presne ako píšeš - máme to tak isto naplánované v domčeku, len garáž a dielňa sú za sebou a k domu pripojené po dlhej stene. Prosím ťa a čo znamená "veľké radiátory" - meter dlhé, 2metre :-N ? aby som mala predstavu, či sa na tú stenu, kde bude radiator, vojde i niečo iné. Inak, pekný, romantický domček staváte :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lucimeli hmm no neviem teraz presne koľko majú ale kurenár - projektant nám hovoril že tam navrhne väčšie radiátory kvôli tej vlažnej vode a že dá 2 ... skúsim zistiť aké dlhé .. naša garáž má 39m2 a radiátory máme umiestnené na protiľahlých stenách.
Odpovedať
Dakujem, si zlatá ;-) naša garáž má 21m2 a dielňa 14m2 - spolu je to o malinko menšie od vás. Kotol kde máte umiestnený? že vraj, ked je kotol s bojlerom v garážovej časti, aj z toho sála určité teplo a pocitovo je tam lepšie =-) A keby ste sa mali rozhodnúť ešte ráz medzi podlahovkou alebo radiatormi do garáže, rozhodli by ste sa ako? :-N
Odpovedať
Profilova fotka
@lucimeli .. ja ešte neviem ešte tam nebývame .. mne to vyhovuje kvôli tomu že mám izby bez radiátorov ... my nemáme kotol v garáži .. máme ho v technickej miestnosti i ktorá je umiestnená v dome :)
Odpovedať
Profilova fotka
lucimeli: s tym kotlom to je pravda, mozem potvrdit :) sala to a robi to pohodu tepelnu :)
Odpovedať
@katrin21 aha, dik kati za potvrdenie podložené skúsenosťou :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?