Hladam radu kachliara na ulozenie piecky

Zdravim, idem si po radu znalejsich. Mame novostavbu bungalov 4 izbovy. A riesime dilemu ci mozme ulozit nizsie spomenutu piecku bez toho aby sme museli obmurovavat stenu a komin. Komin je murovany vyvlozkovany a stena cerveny sadrokarton protipoziarny. Piecka ma v sebe vermikulitnu dosku (ak to spravne pisem) ktora by mala odrazat teplo do izby nie k stene. Link na piecku - https://panadero.com/product/onix-3v/ Vdaka za akukolvek radu S pozdravom Dominika
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dominika11211:

Zdravim, idem si po radu znalejsich. Mame novosta…
@dominika11211 na kolaudáciu musíte mať aj potvrdenie od kominára a ten by Vám mal povedať ako to má byť spravené aby to odobril.... Osobne si myslím že ak dodržíte vzdialenosti podľa návodu nemusíte urobiť nič naviac.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dominika11211:

Zdravim, idem si po radu znalejsich. Mame novosta…
@dominika11211 pre úplnosť treba dodať že spotrebič, ktorý ste si vybrali je pre kúrenie v novostavbe (teda dome A0) absolútne nevhodný, nakoľko má pre bežné používanie neadekvátne vysoký výkon a nulovú akumuláciu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@dominika11211 pre úplnosť treba dodať že spotreb…
@eagleowl Vdaka za odpoved. A aku piecku by ste odporucili ? (Nemame ext. privod vzduchu). Hladali sme nieco co ma velke okna aby bolo vidno ohen co najviac pre atmosku. https://panadero.com/product/coral-3v... Tato je mensia iba 5,4kw. No konstrukcne je taka ista jak ta vyssie spomenuta. Kominara sme oslovili odkazal nas na nejakeho kachliara no ziadneho sme zatial v okoli nenasli. Vo firme co nam stavali dom nam iba povedali aby piecka mala vykon okolo 5kw a ziadne reci ine nepadli kolo toho.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dominika11211:

@eagleowl Vdaka za odpoved. A aku piecku by ste …
@dominika11211 neviem aký mate dom ani z čoho je postavený ani aké máte predstavy o kúrení drevom ani nie som špecialista...okrem toho často platí že kto dá na cudze rady robí cudzie chyby 🙃 Pravda je že ak má byť spotrebič používaný príležitostne nie je podstatné aký bude ....lebo kvalitný spotrebič s malým výkonom a veľkou akumuláciou je veľmi drahý a teda má zmysel iba ak bude riadne využitý. Dnešná novostavba A0 so štyrmi izbami bude mať teplenú stratu malú...povedzme 2kW..... 1kg spáleného dreva = orientačne 3-3,5kW tepla.....ak teda spálite košík dreva 10kg -máte v dome teplo na celý deň.....buď to teplo získavate pomaly (12hodín) čo je problém z viacerých dôvodov.....alebo sa za krátko naakumuluje v spotebiči -čo znamená jeho vysokú cenu ......a čiastočne to môže kompenzovať akumulačná schopnosť domu (pokiaľ je postavený z vhodného materiálu.) Vaša úvaha o tom že ste hľadali spotrebič s čo najväčším presklení je z hľadiska rýchlosti vyžiarenia tepla to NAJHORŠIE čo môžte spraviť..... Hľadajte spotrebič, ktorý má buď malý výkon alebo výborne akumuluje a má malé presklenie....(pohľad do ohňa Vás omrzí a naviac aj cez malé okienko je to stále pohľad do ohňa). Za najlepšie pre A0 ja považujem ťažké murované pece (hmotnosť 1t alebo viac).....a slušná pec je skutočne drahá.....tak že sa vrátim na začiatok: "ak má byť spotrebič používaný príležitostne - teda na okrasu (alebo kvôli certifikátu na A0) ...nie je podstatné aký bude".
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dominika11211:

@eagleowl Vdaka za odpoved. A aku piecku by ste …
@dominika11211 väčšie sklo je zároveň i vyšší výkon vložky- bude väčšia a veľa tepla vyžiareného práve cez sklo, pre relax stačí čo najmenší výkon,žial menšie sklo alebo pri väčšom vetrať aby ste ho mohli mať hocikedy, aj ked kúriš iným hl. zdrojom, ak má i vykúriť celý dom mal by mať výkon podľa straty domu i bez elektriny aby mohol kúriť i vtedy a zároveň zabezpečiť rozvod tepla do všetkých miestností Pre A0 je najlepšie žiadny krb dovnútra, ked nekúri ochladzuje ho , len vonku
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dominika11211:

@eagleowl Vdaka za odpoved. A aku piecku by ste …
@dominika11211 pokud to chcete jako "dizajnovku" na zatopeni 1-3x do roka kupte si co se vam libi. Pokud tim opravdu chcete topit tak dodelat privod vzduchu. To je u dnesnich tesnych domu naprosta nutnost. A navic jak psal @eagleowl tak potrebujete hmotu kam tu energii docasne ulozite jinak budete mit po 1h v mistnosti 30+ stupnu a 30mim po dohoreni tam bude jak kdyby jste netopila.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od raziel628:

@dominika11211 pokud to chcete jako "dizajnovku" …
@raziel628 to by si musel poriadne vyvetrať aby tam bolo ako pred , to záleží na strate domu,koľko tam teplo vydrží, akumulácia je tam len k tomu aby to teplo dlhšie vydržalo, ale to teplo sa musí najskôr naakumulovať , ak je bez akumulácie teplo cítiť podľa aktuálneho výkonu skôr ale o to skôr i chladne, naakumulovať sa môže i do múru alebo betonu domu ,
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@raziel628 to by si musel poriadne vyvetrať aby t…
@duzu no problem u tech kamen ze se nedaj priskrtit(vim ze by se nemeli zadne ale tady to bude pak silene s cistenim skla) takze kdyz zatopi aby to nespinilo a poradne horelo tak tam budou mit za hodinu jako v saune, za tu hodinu se to nikam nenakumuluje. Ano pokud budou topit 3h a vic tak to bude akumulovat ve stenach(pokud to neni drevo stavba), ale vzduch bude celou dobu desne pretopeny.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od raziel628:

@duzu no problem u tech kamen ze se nedaj priskrt…
@raziel628 musí sa to oklamať, naložíš takú skladbu dreva ktoré rýchlo nezhorí,mne horí i 10 hod ,akurát väčšia vložka a i dom má väčšiu stratu ako A0, musíš mať pripravené drevo správnych rozmerov, drevo horí len po ploche takže sa tam musí dať taká skladba aby malo čo najmenšiu plochu,musí mať čo najväčšiu veľkosť a hrúbku,uložiť natesno aby tam bolo najmenej vzduchu, vložka ale musí mať správne spaľovanie,privádzať vzduch do rôznych miest v závislosti od štádia horenia od studeného až po horúci, cez veľké dvierka to v pohode naložíš opačne, posupne prehorieva, horí vždy len vrchná vrstva,nie to naložiť ako jánsku vatru a nemusí sa dusiť, nezanáša sklo, s komína nevidieť dym
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?