Elektrokotol a fotovoltaika: Aký výkon a zásobník pre podlahové kúrenie?

Zobraz úvodný príspevok
Dobrý deň, chcem sa spýtať hlavne ľudí so skúsenosťami z oblasti vykurovania. Staviame malý domček so zastavanou plochou 87m2 a obývaným podkrovím. Dole obývačka, kuchyňa, technická, kúpeľňa a jedna mala hosťovská. Hore izby a kúpeľňa. Rozmýšľame nad možnosťou vykurovania elektrokotlom a k tomu fotovoltaika. V zálohe budeme mať aj kotol na tuhé palivo. Moja otázka teda je aký je potrebný výkon elektrokotla pri kúrení podlahovkou, aký veľký zásobník vody by ste odporučili a aký výkon fotovoltaiky by sme potrebovali aby to potiahlo aj kúrenie aj spotrebiče. A samozrejme sa chcem spýtať na efektivitu takéhoto vykurovania aj keď viem že asi väčšina ľudí ma bude nahovárať na tepelne čerpadlo ale to je u mňa až posledná možnosť. Ďakujem.
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od juraj_k:

@vebi34 tak sa pýtam, samozrejme na mesačné nákl…
@juraj_k mesačné náklady na kúrenie sú za posledné zúčtovacie obdobie 77€ a žiadne ďalšie náklady na údržbu a skryté poplatky. Tepelné čerpadlo má súhrnne aké náklady?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vebi34:

@juraj_k mesačné náklady na kúrenie sú za posledn…
@vebi34 77€x12mesiacov = 924€. +- podobna spotreba bude za celorocny ohrev TUV elektrikou. Takze tepelkom by to bolo /3 cize 700€, realna uspora 1300€ rocne... Zaver si kazdy spravi sam.
Odpovedať

@vebi34 bolo by nacim ale napisat parametre izolacie nech maju ludia predstavu. Tak nizka spotreba si vyzaduje nadstandardne hrubky izolacii.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@vebi34 77€x12mesiacov = 924€. +- podobna spotreb…
@rkorba nenapičítal si vsetko k tepelného čerpadlu. Vstupné náklady + revízie
Odpovedať

@vebi34 77€x12mesiacov = 924€. +- podobna spotreb…
@rkorba Ja som vebi34 pochopil tak, že má elektrokotol s prietokovým ohrevom TÚV. Čiže týmto kotlom vykuruje aj pripravuje TÚV za 77eur mesačne. Či?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@rkorba Ja som vebi34 pochopil tak, že má elektro…
@toky1 ak má niekto len prietokový ohrev, voda sa ohrieva takmer ihned,akurát potrebuje na jeden výstup aj ked len sprchovanie väčší výkon aspoň 5kW,ak by potreboval v jednom čase viac výstupov už je to značný výkon, tým síce ušetrí na spotrebe vody neohrieva sa do zásoby, ale potrebuje vyšší výkon len pre ohrev vody, ked k tomu pripočítaš výkon el. kotla na kúrenie+ varenie pečenie a daľšie spotrebiče napr, práčka ,sušička, myška potrebuješ i väčší hl. istič, ktorý nemusíš vždy dostať, je zbytočné merať všetko zvlášť, lebo na kúrenie ide okrem iného i teplo od všetkých spotrebičov,
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@toky1 ak má niekto len prietokový ohrev, voda sa…
@duzu A?
Odpovedať

@rkorba Ja som vebi34 pochopil tak, že má elektro…
@toky1 ja nemam co ine pochopit, ked napise "mesačné náklady na kúrenie sú ". Uz si domyslas ako moja zena :-) @vebi34 3000E tepelko - ziadne revizie a cakam na dalsie obhajovanie neobhajitelneho ;-)
Odpovedať

@duzu A?
@toky1 minulý rok som 2 dni nemal elektrinu, takže by som bol bez teplej vody, ak mám len na elektrinu, kedže mám bojler so špirálou mal som TUV stále. @rkorba za 3 táce to každý nekúpi,aby platila záruka musí mať kontrolu, to je ako s novým autom po prvom roku sa síce nič nerobí ale musí byť kontrola aby platila záruka
Odpovedať

@toky1 minulý rok som 2 dni nemal elektrinu, takž…
@duzu uzivaj si svoj elektrokotol a prispievaj do toho co rozumies konecne a mas co prispiet ;-)
Odpovedať

@toky1 minulý rok som 2 dni nemal elektrinu, takž…
@duzu A?
Odpovedať

@duzu uzivaj si svoj elektrokotol a prispievaj do…
@rkorba mne sa už TC nesplatí, veľa by som ho neužil @toky1 máš aj inú radu ako A?
Odpovedať

@rkorba mne sa už TC nesplatí, veľa by som ho neu…
@duzu adresoval si mi niečo a nechápem prečo mne. Ako sa ma týka to čo si mi napísal.
Odpovedať

@duzu adresoval si mi niečo a nechápem prečo mne.…
@toky1 lebo si ty písal že koľko vtedy platí mesačne pri takej kombinácii , ja tvrdím že je to blbosť
Odpovedať

@toky1 lebo si ty písal že koľko vtedy platí mesa…
@duzu vebi34 píše že nemajú zásobník, ty píšeš že neohrievajú túv prietokovým kotlom. Tak ako ju ohrievajú ak nie v zásobníku a ani prietokovým ohrevom?
Odpovedať

@vebi34 mate odelené meranie čisto na kúrenie, alebo tých 77 Eur je spotreba celej domácnosti? to jest ohrev TUV, svietenie, varenie....
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?