Elektrické infrapanely alebo Elektrické podlahové kúrenie?

Dobrý deň. Vie mi niekto povedať, aký je teoretický rozdiel v mesačných nákladoch na kúrenie medzi týmito dvoma spôsobmi vykurovania? Taktiež v aký je rozdiel v celkovej cene za dielo. Bol som už rozhodnutá pre infrapanely, ale v poslednej dobe uvažujem aj o podlahovke. Inak ide o chatu 5x7m (24cm Termalica plus 10cm polystyrén). Elektrické kúrenie bude ako primárne vykurovanie, sekundár je tam plánovaný krb s svýduchmi. Ďakujem za rady.
Odpovedať
@karo82 nikto ti nepovie ani teoretický ani skutočný rozdiel. Závisí kto akú teóriu na posúdenie použije :-) veľký rozdiel v tom asi nebude. Vyber podľa investičných nákladov.
Odpovedať
Cisto teoreticky ziaden. Ak totiz, teoreticky, pocitame s modernym zateplenym domom, tak, teoreticky, je uplne jedno, ako sa to teplo vyziari do priestoru. Kedze je to oboje elektrina priamovyhrevna, oboje sa da povazovat asi za salavu, tak skutocne takmer ziaden. Vacsia spotreba by sa asi dala pocitat pri elektrickom konvektorovom kureni, ak nebudete mat rekuperaciu. Pri nom sa ohrieva primarne vzduch, vetranim sa teda "vyvetra" viac tepla ako pri salani. Na trvalejsie byvanie radsej podlahovku, stropne infra vo mne evokuju teplejsie/studensie miesta, predsa len je to vyzarovanie viac energie na mensej ploche. Ak ide o chatu, kde sa nepocita s trvalym, ci dlhodobym byvanim, tak by som asi siel do lacnejsieho (predpokladam, ze stropne infra asi budu lacnejsie). Na druhu stranu, stropne panely sa ukradnut daju, podlahovka v poteri nie.. ;) Ale predsa len, ak ide o chatu, hlavne nie trvalo obyvanu a kde sa casto zakuri v tom krbe, mozno by som siel do obycajnych najlacnejsich konvektorov. Hlavne podlahovka totiz nahrieva masu - poter. Ten tak rychlo nevychladne a ani sa tak rychlo nevykuri. Znamena to, ze ak by ste v zime prisli na chatu, tak musite hned zakurit v krbe, inak by ste nejaku dobu mrzli. A zase, ak by ste chceli zakurit v krbe, ked je chata vykurena, podlahovka sa neda len tak vypnut, hrat bude este par hodin, takze ak zakurite v krbe, nic neusetrite, len budete mat priserne horuco a budete spat s otvorenymi oknami.. Pripadne to vyriesit tak, ze podlahovka bude nastavena len na temperovanie a pocitat s kazdodennym zakurenim v krbe.
Odpovedať
@cache Dík za názor, super. K tomu krbu: Presne si vystihol moju dilemu. Z mojeho pohľadu by mali byť Infrapanely schopné lepšie spolupracovať spolu s krbom. Kedže sú schopné dodať a samozrejme zastaviť sálanie tepla okamžite.
Odpovedať
@karo82 osobne by som siel do el podlahovky a riadil by som ju gsm termostatom. tzn ked viete ze idete na chatu tak najprv v aplikacii vidite aktualnu teplotu a ked je nizka tak ju nastavite na pozadovanu kludne aj o den skor nech to pekne vyhreje😉
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?