Pasívny dom - infrapanely alebo elektrické fólie do podlahy?

Zdravím, aké riešenie kúrenia by ste zvolili pre pasívny dom, nemyslím len papierovo, ale naozaj poriešený do detailov. Dom ma VEĽMI malú tepelnú stratu a lacnú elektrinu skrz FVE + virtuálnu batériu. Hlavné kúrenie nemá byť vzduchom (klíma, aktívne rekuperácie). Vodná podlahovka je príliš drahá v pomere k ostatným riešeniam. Ostali 3 možnosti: 1) infra panely 2) elektrické fólie pod poter 3) elektrické fólie nad poter Ešte sú rôzne odporové drôty, rohože ale to je v podstate totožné s elektrickými fóliami pod poterom. Má to tie isté výhody a nevýhody. Cenovo sú veľmi podobné, infra panely sú mierne lacnejšie. Ako to vidím ja: 1) infrapanely +mierne lacnejšie +okamžitý nábeh a pružnosť. Napríklad začne svietiť intenzívne slnko, tak sa kúrenie hneď vypne. +ľahký servis/výmena +-minimálna akumulácia tepla --kancelársky výzor a celková estetika, predovšetkým ak to ma byť na strope pre lepšie "zasiahnutie" celej miestnosti -relatívne dobrá distribúcia tepla, ale horšia ako kúrenie v podlahe -možné vytváranie "tieňov", kde je chladnejšie lebo nie je priama viditeľnosť na panel 2) elektrické fólie pod poter +výborná distribúcia a rovnomernosť tepla +chránené proti poškodeniu, vysoká životnosť +-zotrvačnost a akumulácia tepla do poteru +nijako neobmedzuje výber podlahy -malá pružnosť a pomalá reakcia na zmeny -keďže ide o pasívny dom, tak kúrenie pôjde na minimum a pravdepodobne tam nebude ten výrazný pocit "teplej podlahy" -prakticky nemožnosť opravy, iba dať nové fólie nad poter 3) elektrické fólie nad poter +výborná distribúcia a rovnomernosť tepla +rýchlejší nábeh +pružnejšia reakcia na zmeny, napríklad ak zasvieti slnko +-menšia akumulácia tepla +relatívne jednoduchší servis/výmena poškodenej fólie -nutné zohľadniť pri výbere samotnej podlahy, nie každá je s týmto kompatibilná kvôli prehrievaniu -vyššie riziko poškodenia -nevhodné do vlhkých priestorov Ktoré z týchto riešení je podľa vás vhodnejšie do extrémne dobre zatepleného domu?
Odpovedať
1
2
16
Vodná podlahovka by bola a aj bola moja voľba. Celý systém aj s ohrevom TUV vyšiel na 1300 € aj s plateniu prácou vodára, ktorý to zapojil. Rúrky stačí klásť cca 30 cm od seba. Dôvod: nízka cena a možnosť zmeny zdroja. Ak dám ako hlavný dôvod komfort, tak podlahovka neakumulačná: Z priamoohrevnych jednoznačne el. fólie, ale nie pod poter. Pod parkety. Odporové káble pod dlažbu. Táto forma temperovania zvyšuje komfort, lebo v pasívnom dome je ťažké donútiť kúrenie, aby sa vôbec zaplo, keďže dom nepotrebuje kúriť. No a človek by rád podlahu vlažnu na dotyk. V pasívnom dome sa akumulačné kúrenie zapne 1x za dva dni. Vodnú podlahovku som donútila zapnúť sa vždy 1 hodinu nad ránom, aby sa vstávalo bosou nohou na príjemnú podlahu.
Odpovedať
Profilova fotka
Nic ine ako vodnu podlahovku by som neriesil… nebud blbec 🙈 ak mas moznost si vybrat, daj tam vodu! Kurit fve aj tak nebudes, to ta fve proste neutiahne….. to si uvedom rovno…. Mam drevodom s elektrickou podlahovkou v poteri a 8MWh je v podstate spotreba cisto na kurenie ktoru moc nemas ako znizit….(dom ma 115m2 uzitkovej plochy) Vodna podlahovka ma najvacsiu univerzalnost kedze si mozes zvolit hocijaky zdroj tepla pre nu…. Ta vstupna investicia sa jednoznacne oplati 🙂 bude to co sa nakladov na prevadzku tyka urcite najlepsie… ale aj tak, necakaj ze ti fve potiahne kurenie cez zimu… to je proste utopia 😅
Odpovedať
@zipsuliak akurát v pasívnom bude veľa i 4MWh/rok, ak sa tam stále aktívne žije, a ako zdroj môže stačiť i aktívna rekuperácia s TC
Odpovedať
Profilova fotka
@vincuro vodna podlahovka, pri pasive vyjde roztec rur kludne 30cm, pomerne malo okruhov a vzhladom na stratu mozes kurit v podstate hocicim. Kludne aj boljerom s doplnenym cerpadlom 🙂. Podlahovka sa da spravit za rovnaku cenu ako folie, len treba chciet a vediet.
Odpovedať
Keby môžem, tak el fólie z podlahy vytrham...nič iné ako vodnu podlahovku nerieš
Odpovedať
Ono je to taká dilema. Pretože ak použiješ elektrické priamovyhrevné vykurovanie a ohrev TÚV, tak vo výpočete primárnej energie bude tento spôsob kúrenia a ohrevu vody penalizovaný. Koeficient distribúcie energie je pri elektrike 2. To znamená, že ak potrebuješ napr. 35kWh/m2.a na ohrev TÚV a kúrenie tak vďaka koeficientu to číslo bude 2x veľké, teda 70kWh/m2.a a norma od teba požaduje aby si bol pod 54kWh/m2.a. Áno niečo sa ti vďaka FEV odráta ale to by si musel mať slušný počet panelov aby si to číslo dal na úroveň ktorú požaduje norma. Na druhej strane je realita užívania domu a vstupné investičné náklady. Priamovyhrené kúrenie bude investične najlacnejšia voľba. Aj prípadne opravy v budúcnosti budú lacná záležitosť, takže návratnosť bude rýchlejšia. Ja osobne ak by som mal riešiť takúto dilemu, tak sa radšej dám do domu poriadnú klimatizančnú jednotku / invertér a budem vykurovať vzduch v dome. Nástup tepla máš prakticky okamžitý a vstupné náklady sú porovnateľné s priamovyhrevným kúrením. Avšak je tu stále tá stránka veci, či to vôbec prejde v tvojom prípade normou.
Odpovedať
@blacksr beriem to na vedomie. Akurát tá cena už bude kúsok staršia, že? Ja som len tak narýchlo pozrel a vychádza to takto: infrapanely 1000-1500 € podľa počtu a typu (+pár € práca) elektrické fólie - 2500 € (mám také cenové ponuky) vodná podlahovka - tu nemám cenovú ponuku, ale podľa výpočtov zhruba 3-4000 + 900 € za kotol Raja 6k. Čiže niekde okolo 4-5000 €. A to som optimista a rátam menej za väčšie rozostupy. Ináč, pri bežnej cene nejakých 30 €/m2 + 900 € za kotol som na 6500 €. Čiže jediná výhoda vodnej podlahovky je možnosť zmenit zdroj tepla? Je to určitá poistka do budúcnosti, ale zatiaľ si neviem predstaviť za čo by som to časom vymenil. Jedine, že tepelné čerpadlá budú v budúcnosti násobne lacnejšie. Plynom určite kúriť neplánujem, na drevo som lenivý. Ostáva potom už asi len elektrina. Ako nevýhody vodnej podlahovky teda vidím výrazne vyššiu cenu, ďaleko zložitejšie riešenie čo štatisticky znamená vyššie riziko poruchy a spomínanú vlastnosť pomalej pružnosti, keďže je pod poterom. @zipsuliak no pri spotrebe 8 MWh na kúrenie by som sa ani nepozrel na elektrické kúrenie 🙂. Pasívne domy máš od 15 kWh/m2 na rok, v mojom prípade to je výpočtovo niekde medzi 7-8 kWh/m2 na rok. A áno, kúriť FVE je nezmysel. Ale to som ani netvrdil, ide o to, že to bude poskytovať veľmi lacnú elektrinu do el. kúrenia skrz virtuálnu batériu. @mgx môže byť, ale ja si to nerobim svojpomocne. Skúsim sa opýtať firiem na redšie spravenú podlahovku, uvidíme. Lebo pri bežnej sume by to bolo výrazne najdrahšie riešenie. A k tomu ešte potrebujem aj elektokotol. @krasavec_estekrajsi a dôvod? V čom je to horšie ako vodná podlahovka? @peter977 to je pravda a mal som to len tak tak, ale prešiel som s elektrickým kúrením. Ale to mám dom ako termosku + FVE. Kúrenie aktívnou rekuperáciou alebo klímou je riešenie, ale má svoje úskalia. Poriešiť rovnomernú distribúciu tepla do celého domu a každej izby, zložitá alebo nemožná zonácia, horšie rozloženie teplôt v izbe (keďže výduchy sú hore) atď.
Odpovedať
Profilova fotka
@vincuro posli mi projekt a hlavne tepelnu stratu pre jednotlive miestnosti, mozem ti to skusit len tak z ruky preratat. poter budes potrebovat tak ci tak, a neviem co na jednoduchej podlahovke ma stat 4000e. Pri beznom dome sa do 2000e musis zmestit. Elektrickych kotlov je na bazosi po 500e kolko chces. Ked dosporis na TC, zasa predas za 500e. Dalsia vec, pri nizkej TS mozes naozaj kurit len bojlerom (a tam ceny zacinaju od 200e)+cerpadlo+trojcestny ventil.
Odpovedať
@vincuro mam 120m2 úžitková, novostavba z r 2019. Tepelné straty a tieto veci ti neviem povedať, kúpil som od developera, niekde v projekte by som možno našiel. Ale podstata je, že som mal celkovú spotrebu elektriky za minulý rok 15 mw. Keď sa kurilo podlahovkou, mal som dennú spotrebu celkovu 50-60kw, v lete mam dennú 16. Väčšina z toho je bojler. Tento rok kúrim klímou, čo je vlastne tepelko, a spotreba je zatiaľ o polovicu menšia. Denný priemer 27. Ale ty klímu na kúrenie nechceš, preto by som dal vodnu s tým, že vieš meniť zdroj. Žiaľ ja tu možnosť nemám. @dexter89 ma podobnú skúsenosť ako ja.
Odpovedať
@vincuro pasiv znie dobre (ak nie je papierovy) , ale nezabudaj kde stavias a aku dlhu mas vykurovaciu sezonu! Urcite nedavaj rurky podlahovky 30cm od seba, ale 15cm. Budes mat dvojnasobnu plochu distribucie tepla, vyhnes sa studenym miestam, ktore pri dlazbe rozoznas nohou a staci ti nizsia vstupna teplota vody! Do kupelky daj kludne infrafolie tam ti to jedine schvalujem. Ja mam teplovodnu v potery i odporovy drot v lepidle dlazby, pre dodatocny komfort mimo vykurovacej sezony. Na zaver, nenechaj sa pomylit pasivom, kecami developera a daj si vodnu podlahovku do poteru, ja vdaka FV mam EC A0+ cize mimo momentalnych tabuliek ( pasiv je prd proti mojmu activ 🙂 ) ale nedokazem energiu ulozit na zimne mesiace a preto platim normalne zalohove platby, ako kazda ina ovca v systeme 😎
Odpovedať
Profilova fotka
@vincuro za negatívum tých infrafolii by som uviedol ešte jedno minus , čo si neuviedol a to elektrosmog Najmä ak to bude priamo pod podlahou a nie pod poterom ale najmä v miestach napojenia na krajoch vzniká veľké pole . Hlavne pri malých deťoch je problém , keď sa hrajú vkuse na zemi Ja osobne by som išiel do klimy , najlacnejšie a najefektívnejšie riešenie a je vyriešené aj chladenie jednou ranou Ja by som iné kúrenie už po mojich skúsenostiach ani nechcel Z hľadiska komfortu by som radšej dal vodnú podlahovku ak nechce kúriť teplým vzduchom
Odpovedať
@dexter89 elektrosmok od iných EM polí ti nevadí?,aj od klímy, mobil máš rovno pri hlave, indukcia blízo srdca i zdravého, WIFI po celom dome, v mestách pomerne veľké výkony všetkých vykrývačov , vysielačov, dnes každý straší 5G a pred tým oveľa vyšší výkon , na tej istej frekvencii a nikto nestrašil , takže aký dôkaz že každý ochorel,pomrel len preto??
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@vincuro ak je pravda čo si napísal....8kWh/m2/rok.....choď kľudne do infrapanelu....pri takej spotrebe nebude nič z tých negatív čo si spomenul možné pocítiť.
Odpovedať
to je 1MWh pri činnej elektrine, 120m2, dnes asi 150 Eur , všetke ostatné spotrebiče vyprodukujú oveľa viac tepla, indukcia , rúra, sušička všetka energia len na teplo, problém s nich je pri horúcom lete ako bolo posledné
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu ale vysielač nemáš priamo pri hlave , ale ide aj o vzdialenosť , dĺžku expozície atď ... Napr. Merania preukázali , že už nad posteľou si mimo mag. Poľa Resp. Je to v norme , ale najhoršie je to pri spojoch a ak by si napr. Spal na matraci ... Zato píšem že deti ... Aký vplyv to bude mať na zdravie do budúcna a v dlhodobom meradle zatiaľ nikto nevie ... Rozhodne by som nechcel mať mobilný vysielač nad hlavou na bytovke žiadne štúdie pre krátkosť času požívania neexistujú Niekedy veselo naši predkovia robili aj s azbestom a až po rokoch prišli na to že je to karcinogen s týmto to môže byť podobne
Odpovedať
@dexter89 a predsa ho má mnoho výškových panelákov, majú preto benefit , napr. neplatia TV , výťah, ked spíš máš zásuvku rovno pri hlave, sused vedľa môže mať zapnuté, ak by preto mal niekto pavúka v hlave nech ide do jaskyne akože nikto nevie napr. Bratislavský Kamzík tam pral nonstop 50r výkon 100kW, každý mal s neho v meste oveľa vyšší signál ako dnes z mobilu, na posteli si mal krištálku, dnes ti pasívna nepôjde, ja som ju mal niekedy v BB silný vysielač veľmi blízo , teraz je tam len miestny vysielač na malom výkone, TV signál sa už neširi s veľkých vysielačov , no pre Rádio ešte stále ale menším výkonom, azbet je bezpečný pokiaľ sa do neho nevrta , čiže len taká časovaná bomba raz pôjde dole
Odpovedať
Profilova fotka
Mam pasivny dom a isto by som isiel do vodnej podlahovky, ked uz si nerealizoval kurenie a chladenie trubkami v strope. Ak mas dom zalozeny na penovom skle, alebo xps, nebal by som sa ani studenej podlahy. Tam kde mam dlazbu a neni podlahovka je aj na bosu nohu v pohode. Tam kde stojim (kuchyna, wc, zadverie, kupelka) mam podlahovku. Takze v miestach kde sa budes zdrziavat casto daj hustejsi rozostup povedzme 15-20 cm a tam kade len prechadzas bohate postaci 25-30 cm. Podotykam ak mas dom na perfektne odizolovanej plavajucej doske!!! Samozrejme aby vykon podlahovky kazdej miestnosti pokryl jej tepelne straty. Ak uz mas FV, tak asi by stacil ako doplnok elektrokotol pre dni bez slnka...
Odpovedať
@abobo to slnko chýba už pár dní zamračené,ako by bolo zatmenie slnka, ked svieti kúrenie vypne
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu sak prave preto elektrokotol. Ja mam TC zem voda a celkova spotreba domu pri 4 ludoch a 200 m2 je 5.5MWh rocne a to na liptove. Vedla mna ma brat barak tiez realny pasiv 200 m2 a on kuri a ohrieva vodu elektrokotol + FV cca 4kWp a tiez sa vojde do 6 MWh. Ziadny komin samozrejme...
Odpovedať
no nič ,do pasivu ti ostáva iba páliť sviečky ,s tým možno vykúriš pasiv 🙂
Odpovedať
@abobo uf 200m2 to niekedy i u nás stavali také sused má veľký ja musím mať väčší, ale kúrenie za babku,dnes väčšinou len prízemné 100-120 i to je ako 5 izbový byt a nakoniec tam ostane jedna starenka
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu ale so spotrebou ako maju mnohi v 80 stvorcovej maringotke... 😉
Odpovedať
@vincuro Dobre ti tu radia, aj sa to x krat preberalo. Nesprav rovnaku chybu a daj vodnu podlahovku. Trebars, ze vychadza drahsie, nejakych 2500 € ta zruinuje na celej stavbe, specialne pasivu? Drz sa zlateho pravidla, nesetri na tom, co uz nevymenis bez rozbitia polky domu...a radsej setri na nabytku, plavajucej....to beztak za par rokov budes menit. Ludia si pri klucovych veciach daju koleno vrtat kvoli 1€ a potom pri dokoncovackach s kludom anglicana nakupuju predrazene ujoviny.
Odpovedať
@zefe ano, vsimol som si, ze ludia preferuju vodnu podlahovku. Ale akurat mi vrta v hlave, ze preco vlastne? Doplatim si (pravdepodobne) vyrazne viac, bude to komplikovanejsie riesenie s vyssim rizikom poruchy a zaroven s nizkou pruznostou, kedze to bude pod poterom... vsetko preto, aby som pripadne mohol vymenit zdroj tepla? Ci je tam este nejaky iny dovod, ktory prehliadam? Pytam sa ale, za aky zdroj tepla by som to menil? Ak prekurim rocne 1,5 MWh a skrz virtualnu bateriu ma to vyjde cca 97,5 € rocne, tak ake velke uspory by som tam mohol robit? Za plyn alebo tepelne cerpadlo s investicnymi nakladmi v tisicoch € aby som usetril 60 € rocne pri COP 3? Pri zivotnosti tych rieseni sa to nikdy nevrati. Drevo urcite nie (to by som musel riesit aj komin atd. co su opät nemale investicie). Takze ake su realne moznosti zmeny zdroja tepla v buducnosti a kvoli akej moznosti sa teda oplati sa priplatit za tuto moznost zmeny zdroja tepla? Ak by malo tepelne cerpadlo zivnotnost 20 rokov a nulovu udrzbu, pri setreni 60€ rocne by muselo stat najviac 1200 €. Nerealne. A to som nezratal drahsiu podlahovku 🙂. Ak by bola len o tisicku drahsia, tak by tepelne cerpadla museli stat 200 €, aby sa mi to oplatilo. A ano, setri aj pri ohreve TUV, ale to je uz vyriesene cez FVE. @rkorba ano, tiez mam A0+ a technologie, postupy riesim ja, dodavatelskym sposobom. Ale fyzicky na tom nepracujem. @dexter89 ono to preskumane je velmi dobre. Ludia uz elektrinu pouzivaju nejaky ten piatok 🙂. Staci si najst tisicky a tisicky studii na tuto temu z celeho sveta. Ziadne riziko nebolo preukazane. Nebezpecne pre cloveka je len ionizujuce ziarenie. Tu ide o neionizujuce ziarenie a dokaze len zahrievat povrch predmetov. @abobo ano, dom je na XPS vani. Ale stale mi to vrta v hlave, ci radsej nedat elektricke folie nad poter. Mam stale nejasnosti s vodnou podlahovkou, vid. dovody v tomto prispevku. Pri foliach nad poterom by sa to dalo pruznejsie regulovat, co je pri pasive plus. Tam staci, ze zacne kusok intenzivnejsie svietit slnko cez velke juzne okna a uz moze byt problem. Ak mi do toho bude hriat nahriaty poter z podlahovky, tak neviem... Ale nezavrhol som to este, len sa snazim nad tym uvazovat, ze preco vlastne ist do takeho riesenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu vychádzal som z tohto článku , kde majiteľ architekt sám má infrafolie a robil merania so zaujímavými výsledkami https://inardex.sk/infrafolie-elektro... Ja neviem raz na výške prišiel k nám pipek z katedry fyziky s takým čudným meračom čo vyzeralo jak anténa a meral žiarenia ... Mal zo sebou aj mikrovlnku a zapol ju a kopa žiarenia prechádzala aj cez akože tu kovovú ochranu na skle... Bolo toho celkom dosť , merali sme tým aj mobily a tie boli na tom lepšie 🙂 Max keď si vytacal číslo hodnoty podskočili Suma sumárum nebezpečné to nebude , nikto predsa nebude stáť pred mikrovlnkou ktorá ide nonstop 8 hodín denne napr... Ale tak anténu na bytovke by som nechcel mať
Odpovedať
@vincuro tiez som mal ruzove okuliare ohladom nakladov na kurenie a TUV, prva zima ma vyliecila, doporucujem ti pocitat s 2-3 nasobnymi hodnotami ako doteraz.
Odpovedať
@vincuro priamotop 1,5 MWh na severe SK? OK, daj potom vediet realitu. Tu uz znacne vstupuje do hry vetranie a aj rekuperacia ma ucinnost 90% v treskucej zime len na papieri. Mozes kurit napr. lacnym bojlerom s TC, ako uz bolo spominane.
Odpovedať
@rkorba ak sa môžem opýtať a viete takú informáciu koľko ste mali naprojektovane spotrebu tepla na kúrenie v kWh (je to údaj v energetickom certifikáte) a reálne koľko ste spotrebovali. Zaujíma ma to preto, lebo ze ci vôbec sa oplatí stavať dom s brutálnym izoláciami, či vôbec sa to niekedy vrati taka investícia do pasívnu. Ci nie je lepšie postaviť dom nízkoenergeticky ako pasívny a platiť po tie roky o niečo vyššie poplatky za energie a nemusím riešiť ci tam budem kúriť sviečkami lebo iné kúrenie by bolo nevyužité a riešenie rekuperacii vs otváranie okien a podobne.
Odpovedať
Profilova fotka
@vincuro vodna podlahovka poruchova? Ta moja ma hravo prezije a to sa este nikam nezberaam... 😅 No nema take vyhody v PD ako ked je zaliata v stropoch, ale aj tak by som siel do nej znovu a nie do dratov. Ked uz tak so skripanim zubov by som zvolil foliu na poteri. Ja som vsak riesil trubky hlavne koli chladeniu. Ja od maja do konca septembra chladim cca 800 hodin rocne. A to salavym sposobom co je najvyssi luxus chladenia. Vsetko je to o prioritach investora.
Odpovedať
@tomas89374 dobre zateplit sa vzdy oplati. Mne vypocitali 41kWh/m2 pri priemernej vonkajsej teplote 3,86C, vnutornej 20C a pocte vykurovacich dni 212! Nepytaj sa ma ako na to prisli, ale pri 250m2 (celkova plocha, vratane zateplenia) to mas 10mWh elektriky len na kurenie! A to je prosim pekne slovenska A0!
Odpovedať
1
2
16
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?