Efektívne kúrenie plynovým kotlom

Ahojte strechaci, rad by som poznal vas nazor. Ake kurenie plynovym kotlom povazujete za financne najefektivnejsie? Hovorim o kotly, kt. ma moznost si nastavovat kurenie online, pripadne prednastavit casove intervaly - proste moderny kotol. 1. vypinanie a zapinanie kotla v case, ked sa zdrzujeme doma 2. Nastavenie teplot na casti dna (temperovanie) - cize napriklad cez pracovny den nastavim teplotu aka mi vyhovuje napr. 22stupnov od 17.30 - 22.00 na noc sa nastavi napr. 19 stupnov a zas od 6:30 - 8 na tych 22..Vikend opatovne kus inac a pod. Ak ste za tuto variantu, aku si nastavujete teplotu na ten off peak (noc, pripadne cas ked som v praci). To ked som doma si nastavim samozrejme tak, aby som sa citil co najprijemnejsie. 3. nejake dalsie napady? V byte este nebyvame, tak to skusam testovat kolko plynu to zozerie v akej variante, no rad sa poradim aj s vami a precitam si vase skusenosti. V nasom pripade sa jedna o tehlovy 3 izbovy byt s vymerou 80m. btw na kolko stupnov si nastavujete ohrev vody na sprchovanie a pod. dakujem za kazdy nazor.
Odpovedať
Neviem ako v byte ale co maju kamarati postavene domy tak platia od 14 do 22 euro plyn. Neviem ci je zateplena bytovka alebo ako zateplena. Ale ak je byt/dom dobre izolovany je skoda riesit taketo veci. Momentalne byvam v 30 rocnom dome ktory je slabo zatepleny a slabo zateplena strecha. Je to dvojposchodovy dom. Je tam 15 rocny klasicky kotol junkers a platime 65e plyn. Menit teploty a take veci okolo toho je skor hranie ako uspora.
Odpovedať
@lukas2589 Bytovy dom zatepleny nemame lebo su tam 50cm tehlove steny (stara poctiva tehla). V ramci prerabky sme zateplovali napriklad aj strop pre mozne uniky. To menenie teplot mi prave celkom dava zmysel (ason zatial takto teoreticky na nocne hodiny a cas kedy som v praci. Dajme tomu, ze som v praci 8h staci 19 st., Noc dalsich 8h staci 19 st. A rano + vecer som doma a tam chcem mat napr. 22st. to znamena, ze dve tretiny dna kotol nemusi vykurovat byt na 22stupnov takze nejaka uspora mi logicky vychadza ze by mala byt. prave preto sa pytam skusenych aby som nevymyslal koleso :-)
Odpovedať
Prakticky ten prechod medzi 19 a 22 musi ist kotol viac. Plus nejaka akumulacia tepla v stenach. Plus mozno cez den solarne zisky. Miliony sa na tom neusetria podla mna.
Odpovedať
@dalll v takej stavbe znizenie teploty pocas dna nema zmysel, stratis tepelnu zotrvacnost lebo sa znizi naakumulovane teplo a vsetko budes musiet znova nahriat. Zmysel to ma jedine v lahkych drevodomoch alebo pri dlhodobom znizeni ked ides na dovolenku a podobne. Osobne na noc teplotu znizujem, ale nie kvoli uspore, ale aby bol kotol v noci ticho.
Odpovedať
Profilova fotka
@dalll Tiež som býval 20 rokov v RD, kde sme mali plynový kotol a radiátory. Je dokázané, že toto časové zónovanie až tak prevratné úspory neprináša - navyše ak je dom zateplený a do toho aj súčasné ceny plynu. Ale aj ja som robil časové zóny - a to najmä z dôvodu, že sa nám v noci lepšie spalo, keď teplota v dome klesla mierne pod 20°C.
Odpovedať
@leonardom to s tou teplotou na spanie je sice pravda, ale u mna by som nocnu teplotu 20 stupnov nedokazal dosiahnut kedze cez den kurim na 22.5. Aj ked kotol na noc vypinam, do rana mi este teplota ani raz neklesla ani o cely stupen...
Odpovedať
@leonardom o to sa jedna aj mne. osobne si neviem predstavit spat pri 22 stupnoch. my pred spanim vetrame otvorenym oknom aj teraz, ked je von 6 stupnov. spime pri cca 18-19 stupnoch a to je pre nas maximalne vyhovujuce. druha vec je to zonovanie, ci je to viac menej o komforte alebo to realne aj setri. ako ste napisali vy a aj ludia tu. na jednej strane kotol nemusi kurit takze sa setri, no na druhej strane kotol musi dokurit do tych 22 takze kuri viac.. preto som otoril tuto temu ci to niekto realne testoval alebo skusal ak su obrovske rozdiely. je mozne, ze je to nakoniec zhruba to iste. Som na to zvedavy, chcem to teraz vyskusat v byte ked sa tam nebyva. pozriem spotrebu plynu, na tri dni budem kurit na napr. 21 a potom to budem tri dni v rovnakom case zonovat..
Odpovedať
@dalll ak trafis 3 a 3 dni s rovnakym priebehom teplot, s rovnakymi solarnymi ziskami bude mat taky test mozno vypovedujucu hodnotu, ale skor by si na taky test potreboval laboratorne prostredie... inak chyba merania bude urcite vyssia nez zisk/strata, ktoru sa snazis zmerat.
Odpovedať
@gashtaan to mi je uplne jasne. staci ze bude jeden den menej oblacno a kurit bude cely den slnko a nie kotol..
Odpovedať
@dalll najlepšie ti bude ak priškrtíš len spálňu ja tam mám stále chladnejšie, tiež nespím dobre ked je tam viac ako 20, nekúriť kotlom sa oplatí len ak budeš preč na dlhšiu dobu, ináč je spotreba porovnateľná,meral som to viac krát, čo sa ušetrí ked sa nekúri ,pokiaľ si napr. v práci, to sa musí dohnať s predstihom aby si mal rovnakú teplotu. zonovať na rôznu teplotu tak v stane, alebo v dome s veľkou stratou, tam je zbytočne kúriť , ked tam nie si,
Odpovedať
@duzu suhlasim. ani mi neslo o uplne vypinanie ale mozno o 2 stupne nizsia teplota ci nieco spravi alebo je to zbytocne aj v takom pripade
Odpovedať
@dalll rozdiel teploty vykurovaneho priestoru o 1 stupen robi priblizne 6% spotreby. cize ak pocas celeho vykurovacieho obdobia budes mat znizenu teplotu o 2 stupne usetris 12% nakladov. ako je to mozne? 100/(teplota interieru - priemerna teplota exterieru vo vykurovacom obdobi). cize ked to budes menit len na 1/3 dna tak to moc nebude o peniazoch.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rvs dakujem za odpoved. ked menit, tak som to chcel mozno na takmer 2/3 dna (8h praca, 8h spim a dajme tomu ze 2h rano a 6 vecer..) ide skor o to, ze kotol bude musiet vynalozit energiu na zohriatie na povodnu teplotu. btw co hovorite na kurenie alebo dokurenie klimatizaciou?
Odpovedať
@lukas2589 65 eur za plyn? To koľko m2 hrejete a na akú teplotu?
Odpovedať
takže ak Vás správne chápem je lepšie nastaviť dajme tomu 22 °C na celých 24 hodín? Nie je lepšie pri dome napríklad mať cez noc útlm na 20 stupňov? A potom cez deň opäť 22°C?
Odpovedať
@mattyrv neviem ci lepsie ale vraj zdravsie urcite. a uplne najlepsie je to co vyhovuje TEBE, a kludne mozes ist v noci aj pod 18 teda koli zdraviu. ak sa neodkopes a neprechladnes. minule co som pozeral krabicu od termostatickej hlavice tak tam bol taky obrazok ze doporucene teploty a pri spalni 16. tak uz mas doporuceni dost na testovanie. co sa tyka spotreby tam matematika nepusti. vyskusaj sam a potom pridi povedat vlastnu skusenost. ja napriklad kurim na noc 21.5-22 a cez den 20.5-21. tam kde sa spi je permanentne stiahnuta teplota na 20. tebe ked manzelka povie aby si kuril na 24 budes musiet na 24 :) ibaze by ste mali oddelene domacnosti. kur tak ako ti vyhovuje ked chces setrit kur minimalne o 3 stupne menej nez si zvyknuty. alebo radsej minimalizuj tepelne straty. niekde tu v inom prispevku pisala slecna ze maju 19 a ona sa ide zadusit od tepla. ale ona robi icebucket a ladove medvede. kuri niekto na 18 a menej? to by ma zaujimalo. ale ani 30 a bikini party nemusi byt spatne. ked bude niekto organizovat pridam sa.
Odpovedať
@lukas2589 "co maju kamarati postavene domy tak platia od 14 do 22 euro plyn" to ake maju domy? ja mam poschodovy, spolu cca 270m2 a za posledny mesiac som spalil 150m3 plynu (podlahovka + 120L ohrev vody). teplotu mam na 21.5 a v noci 19.5 tiez premyslam, ze ako to nastavit co najlepsie
Odpovedať
@atak dom je poschodovy nepravidelneho tvaru okolo 200m2 uzitkovej plochy. Na 22.5 stale den noc. Je to slnecny dom ale nemyslim ze to ma az taky vliv. V zime je vela dni bez slnka. Kamarati maju bungalovi ako stavam aj ja okolo 150m2.
Odpovedať
@lukas2589 tiez by ma zaujímalo čo to majú za domy. 14-22€ plyn. To je aj s vodou alebo bez? No mne sa zdá že trošku ta ťahajú za nos pokiaľ nemajú pasívne domy. 22€ je cca 40m3 plynu za mesiac + poplatok. To by vychádzalo tak na 1,4m3 na deň. Pouvažuj či je to reálne.... Podla mňa určite nie samozrejme pokiaľ nemajú pasívne domy tam teoreticky ano.
Odpovedať
@rvs tak my sme zvyknutí na tých 23 stupňov (toľko mám aktuálne v obývačke pri danom programe).. Doteraz sme kúrili drevom ale teraz sme si dali kondenzačný kotol Gepard Condens. Kúrime okolo 240 m2 domu z 320m2 (garáž a 2 miestnosti dole nevykurované) a keď som skúšal kúriť podľa programu, ktorý mám nastavený - V najchladnejšej miestnosti spálni 22 stupňov od 16:00 do 22:30, potom od 22:30 útlm na 20 stupňov do 5:00, od 5:00 do 7:00 22 stupňov a potom zas útlm na 20 stupňov tak som spálil 11 kubíkov za jeden deň pri sychravom počasí s priemernou teplotou 7 stuňov. Z tých 11 zhruba 1, 2 kubíka je výhrev teplej vody. To sme v domácnosti 3ja. Skúsim so stálou teplotou 22 stupňov koľko to spáli a dám vedieť.
Odpovedať
@mattyrv tak podme pocitat teda. 100/(22-3)=~5%. 223*9.8*1.2=2622m3. takze uz dnes z udajov co si napisal je vysko pravdepodobne ze ak zostanes byvat v tej nehnutelnosti kde si a zostanes pri sucasnych vykurovacich navykoch kurit takto ako kuris tak tvoja rocna spotreba bude cca 2500m3 plynu ( len na kurenie, vyhodil som stade tuv a pripadne sporhelt ak mas, aby ta hned neprekotilo). dalej nemame co riesit a pridi v maji napisat cislo ty. a ak sa ti to zda vela musis zacat nieco riesit ty. 5% z 2500m3 = uspora cca 60eur. ci to stoji z tych 1200 Eur co zaplatis na plyne nahanat 60Eur neviem. no. skor by som sa zamyslal nad tym v com byvam a co s tym z dlhodobeho hladiska ( znizenie tepelnych strat, doplnkove kurenie, prijatie podnajomnika, prenajom casti nehnutelnosti, zmena nehnutelnosti ...) ak teda ide len o financnu otazku. carovanie na komfortnu a utlmovu teplotu ani nemusis moc riesit, ale je to na tebe. udaje som cerpal stadeto: http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs...
Odpovedať
@rvs tak ma zmysel pre dost velky dom 260m2 poschodovy znizovat teplotu napr cez den, ked tam nie som na 19stupnov (rovnaku teplotu mam v noci od 22 do rana ...) ? a povedzme od 15tej do 22tej nastavit na 22stupnov? asi by som to mal vyskusat, ze aka bude spotreba za taky den, ten skok, ked zacne o 15tej pridavat aby sa dostal na 22stupnov, ci ten skok nesposobi vacsiu spotrebu, ako keby bolo cely den 22 ...
Odpovedať
@rvs určite sa chystám zatepliť strop minimálne od povaly tých 20 - 25 cm vaty a osb dosku. Tam mám najvyššie úniky. Tento rok som menil radiátory za paneláky a dával plyn tak už mi to finančne nevyšlo ale na rok by mi to malo vyjsť. Dom je dvojpodlažný, s vymenenými oknami a 40 cm múrmi na vrchu a 50 dole
Odpovedať
@mattyrv Neváhaj dať na povalu 2x20cm mäkkej vaty, je to najlacnejšie zateplenie s najrýchlejšou návratnosťou. A zváž výmenu bojlera, lebo my šiesti minieme na ohrev TUV denne v priemere 0,6m3 plynu...
Odpovedať
@stokibb klasicke moderne dobre zateplene domy a dobre navrhnute domy. Na vodu maju solar tak bez ohrevu vody. Platis cely rok plyn ale najviac spotrebujes 4mesiace v roku.
Odpovedať
@lukas2589 aj ja mam solar (ten ti celoročne vodu nezabezpečí), aj ja mám zateplený dom s obytnými izbami orientovanými na juh, a v tomto období si kotol vypýta v priemere cca 3-4m3 plynu denne. Áno síce vykurujem na 23C + ohrev vody 120l zásobník (v tomto prechodnom období to je síce nepravidelné niečo zabezpečí solar) ale aj tak 1,3m3 sa ani zďaleka nepriblížim. Ako som písal pokiaľ to nie je pasívny dom tak nie je šanca mať 1,3m3 za deň. A to ešte nie je von ani sibir. :-)
Odpovedať
@mattyrv @jakino @atak77 pre uplne amatersky hruby odhad tepelnych strat RD je pomer 40:30:20 strecha, obv. mury, otvory. co v podstate koresponduje aj s tym co @jakino napisal ze zateplit strechu. alebo zoberme dalsi hruby odhad od projektovania podlahoveho kurenia ze 50w/m2. pre tych 240m2 tak by to vychadzalo na tepelnu stratu 12kW no nech je to pri -18C ze k comu sa dopracujeme. a priblizna strata pri priemernej vonkajsej teplote 3C bude 5.7kw ( fakt hruby odhad lebo presny vypocet nieje linearna funkcia). aka je spotreba plynu pri strate 5.7kw? 5.7x3.6=20.5MJ~ 20.5/34.25=0.59m3/h=14m3/den ty mas teraz pri vonkajsej priemernej teplote 7C spotrebu 11m3/den a pri vonkajsej teplote 3C to bude .. 11x1.2=13.2 tak o com sa tu bavime. hruby projektovany vypocet 14 ty mas 13.2 a spravime skusku spravnosti este oproti tomu co som uz pisal predtym. 9.8*1.2=11.76 11.76vs13.2vs14 co sa ti nepaci na tvojej priemernej dennej spotrebe? uz potom jedine zhanat prutikara nech hlada geotermalny vrt a kurit to tym. toto plytvanie zdrojmi nas raz vsetkych dobehne. pouzita literatura: http://www.spp.sk/sk/domacnosti/plyn/... 1 m3 zemného plynu o výhrevnosti 34,25 MJ/m3 je približne 9,51 kWh.
Odpovedať
@rvs Mne počíta SPP 1m3 plynu 10,8 kWh.
Odpovedať
stokibb > v lete spotreba plynu len na ohrev vody a varenie okolo 0.7 - 0.8 m3 plynu denne. Teraz denne spotreba okolo 6.5 - 7 m3 plynu. Ono je rozdiel aj klimaticka oblast. Napr. tu hlasia no sobotu rano teplotu 0 stupnov a cez den maximalne tak 8-10 stupnov. Napr. Komarno bude mat teplotu v priemere 4 stupne vyssiu.
Odpovedať
@leilak1 cislo som prebral z literatury, nemam ho ako spochybnit ani ako potvrdit. rozdiel 9.51 a 10.8 je 14%. ty si vlastne tu vyriesil dilemu nas vsetkych ze ako usetrit. proste tankovat vyhrevnejsi plyn a hned ide spotreba dole cez 10%. ci tam v tych percentach nebude daky odrb na nas vsetkych s tou vyhrevnostou. ze ako platime za v-power ale tankujeme natural 85.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?