Kotol na tuhé palivo spolu s kondenzačným plynovým kotlom

Profilova fotka
Dobry den, zaujimalo by ma ci mate niekto kotol na tuhe palivo spolu v jednej kotolni s plynovym kondenzacnym kotlom, ci nie su s tym nejake problemy. Pretoze my by sme to tak chceli spravit,napojit na dvojkomin, ale vraj ak nepôjde elektrina tak nebude fungovat ani jedno kurenie.
Odpovedať
1
2
Nie. Ja mam kondenzak priamo v kupelni, resp. tam kde je pracka, v takej akoze pracovni. Do kotolne by som ho nedaval, lebo tam budes mat dalsie tepelne straty. Podla mna vsetko teplo co vyprodukuje kotol by malo zostat priamo v dome.
Odpovedať
Profilova fotka
Projektant tvrdi, ze by sa to tak nemalo robit, ze dat len kondenzacny na plyn a potom dorobit na tuhe palivo, ale kotolnu by sme mali na prizemi, nie v pivnici. Len mi ide o to, ci nebude problem s tym ze budu kotle umiestnene vedla seba, ze sa bude napr. prasit na ten plynovy kotol, alebo ohladne bezpecnosti...
Odpovedať
Profilova fotka
@johny14: každý kotol by mal byť v oddelenej miestnosti, alebo mal mať zabezpečený prívod externého vzduchu. Prášenie je tiež dôvod na oddelenie. Miešanie je dôvod na AN, keď už kotol na pevné palivo tak v pivnici a riešiť potrubia tak, aby pri výpadku el. fungovala samotiaž aby sa nemusel dávať náhradný zdroj.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 vdaka za odpoved, ale do pivnice by bol problem s nosenim dreva, s pristupom, pivnica je kamenna takze by sa zrejme nedali uz dorobit ani dalsie okna...Urcite by sme to chceli radsej na prizemi, chceme sice nieco aj pristavit, ale aj tak bude problem s priestorom pre kotolnu, prave preto by sme to chceli umiestnit spolu do jednej kotolne obidva kotle, popripade to predelit prieckou, uvidime co este navrhne architekt, a budeme sa urcite musiet poradit s nejakym kurenarom. Ja len ci nema niekto s tym skusenosti..
Odpovedať
Profilova fotka
@johny14 keď nemáte možnosť dať kotol na pevne palivo do pivnice a mat ho ako aj samotiaž tak pouvažujte nad plynovým kotlom a krbom s prieduchmi.
Odpovedať
Profilova fotka
@johny14 úplne bez problémov ich môžte umiestniť spolu do jednej miestnosti. Akurát dodržte bezpečné vzdialenosti jeden od druhého. o bezpečných vzdialenostiach hovorí norma.
Odpovedať
@johny14 Načo treba 2 kotle? :-S
Odpovedať
Profilova fotka
@kvp @poliacik321 @blacksr krb s prieduchmi sa mi nejak nepozdava, ale sestra to tak riesia momentalne na chalupe ale este tam nebyvaju, aj tatko nas na to nahovara, no este uvidime, poliacik vdaka za odpoved, zatial sme poculi nazor len jedneho kurenara od nas, ze sa to tak nesmie a ze on by to tak nespravil, lebo svagrov brat to chcel rovnako riesit, ale sa bojim toho ze ked vypadne elektrika, tak budeme celkom bez kurenia, ale tak prezili by sme hadam pol dna/max.den :) blacksr, -no kondezacny plynovy chcem hlavne kvôli vacsiemu pohodliu kurenia takymto spôsobom, to je bez debaty, asi aj bojler na vykurovanie plynom, a na tuhe palivo chceme taktiez urcite nieco, lebo mame dost vela dreva na pozemku, hlavne stromov a aj strecha ked sa zhodi, bude z krovov toho dost, a taktiez ide o najlacnejsi spôsob vykurovania, tak z tohoto dôvodu, len sa nevieme este rozhodnut, ktoru spôsob, by bol najvhodnejsi, hlavne na to tuhe palivo este nevieme co by bolo naj, alebo blacksr, ake by bolo podla vas najvhodnejsie riesenie, plynovy kotol a...?vdaka za odpoved
Odpovedať
@blacksr Jarka, to je co za otazka. Jak keby si nevedela ako to na slovensku chodi. Dom v ktorom nie su aspon tri rozne kotle, alebo 2 kotle a krb, nema tu spravnu hodnotu. Co tam po tom kolko stoji kotol a jeho montaz, vzdy su to dobre investovane peniaze :-))) Sice by sa to dalo aj tak, ze tie eura za druhy, treti kotol by sa dali dat do izolacie a znizit tepelne straty, ale povedzme si otvorene, kto to tak na slovensku robi ? Radsej usetria na izolacii a prekomplikuju vykurovaciu sustavu a potom sa nestacia divit, ze nech robia, co robia, prekuria aj gate ...
Odpovedať
@johny14 Maximálne zateplite - vyjde to lacnejšie než druhý kotol s reguláciou. Potom stačí len plynový kotol so vstavaným zásobníkom pre TUV. Ako doplnok krbové kachle.
Odpovedať
@johny14 ked vypadne elektrika, tak nebude kurit ani kotol na pevne palivo, jedine ze by si ho mal zalohovany bateriami a to mozes aj kondenzacny.
Odpovedať
@johny14 Dobrý den. Podle mě je abslutní a totální blbost mít dva kotle - jeden nízkoteplotní a druhý vysokoteplotní. To bude všechno pracovat naprosto špatně. Kondenzační buď nepojede v kondenzačním režimu, nebo ten na dřevo bude čoudit a zacpávat komín dechtem. Jinak kondenzační kotel má uzavřený systém spalování nezávislý na kotelně, takže je mu šumafuk, kde je. Akorát nevím, jak budete chránit elektroniku proti prachu. Co se týká potřeby elektriky, tak ten kondenžační v okamžiku výpadku elektriky umře a ten na dřevo zase pro změnu vyvře, pokud to nějak neošéfujete. Tam by byl nejlepší samotížný provoz. Nicméně, ještě tam nemáte solárka a tepelné čerpadla, aspoň dvě. Pak to bude OK. :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D S pozdravem Laďa
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ladajaskva @blacksr neodsudzujte ho za toto riešenie. ktovie čo ho núti k tomuto...ja osobne tiež riešim nízkoteplotné vykurovanie a samozrejme budem dávať KK ,dokonca zvažujem tep.čerpadlo...jenže cca 1km odomňa má kamarát pílu a mám možnosť brať odrezky zadarmo...takže prečo nedať kotol na pevné palivo s akumulačkou a keď bude chuť a čas nepošetriť plyn? ale to je môj prípad takže tak..
Odpovedať
@poliacik321 Neodsudzujem, chcem ho iba zviesť na inú cestu.
Odpovedať
pardón, naviesť
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr veď v pohode :-) ja Vám rozumiem
Odpovedať
@poliacik321 Dobrý den. No, mě je to úplně fuk, kolik si kdo koupí kotlů, udělá ohnišť, komínů a hromad dřeva. Já upřednostňuji pohodlí za relativně málo peněz a nevidím důvod si komplikovat život. Nicméně to jsem jednoznačně psal v nadsázce a ironicky. Ale nyní se vážně zeptám, to s tím dřevem zadarmo myslíte vážně ? To bych si raději každý den vyběhl na ty krásné kopce, na které se můžete zadarmo dívat a na nějakou práci kolem topení bych se tedy opravdu vykašlal. :-) Co bych za ten výhled dal. ;-) S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva veď jasné...to s tým drevom je fakt..môžem brať obrezky zadarmo...no a k tej práci...zavolám partiu,navarím guláš a drevo je za jeden deň pochystané a pripravené. takže tak :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva inak všetci čo ma poznajú tak vravia..,,namontuješ kondenzák a hotovo" a asi majú pravdu :-)
Odpovedať
@poliacik321 Dobrý den. No, nebude to zrovna tepelné čerpadlo, ale i gulášové čerpadlo bude fungovat. :-D :-D :-D :-D :-D Kde to bude spalovat? Napadá mě jenom obývák, nebo je ještě nějaká lepší alternativa ? Odvolávám. Vidím v technické ještě jeden komín. Vyhodíte KK a už to pojede. :-D :-D :-D :-D :-D :-D . A nyní zase vidím, že to dřevo není až tak moc zajímavé, čili původní plány byly asi dobré. ;-) S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva v celom dome mám komíny tri takže v pohode :-)
Odpovedať
Ladajaskva ma svoj nazor ktory mu nikto nevezme a ktory je zakon.... K takemu panacikovi ako je mily ladaskvja sa netreba ani vyjadrovat, najskor nic nepovie, potom zosmiesni a nakoniec vas vysmeje, ze mate urcite vysoku skolu... Takze ladaskvja, chod obzerat vyhlady a nestar sa tam, kde nemas co poradit alebo kde chces ironicky poznamenavat... Ja mam tiez dva kotly a fungujem uz druhu zimu, ked som doma kuri sa drevom, nie som lenivy ako ladaskva, ze by som nebol schopny za vikend pripravit drevo a potom par krat cez den isiel prilozit, ked musim na tyzden z domu zapnem KK a vykurujem na 17st a mam to bez problemov, mam ich obidva v jednej kotolni, sice su oddelene dverami, ale este ani raz neboli zatvorene... lebo som nejako nebol schopny za dva roky tie dvere kupit...
Odpovedať
@poliacik321 Tri kominy ??? Boze moj, ved to ti musi robit brutalne tepelne mosty. Ja nemam ani jeden a zijem. Kurim si plynom a neriesim, ze musim platit 30eur mesacne za kurenie ...
Odpovedať
@pivec predpokladam, ze nemas dvojpodlaznu nehnutelnost 300m2 inak by si to nemal 30€ mesacne a riesil by si to...
Odpovedať
@chumo nie 300m2 nemam, iba polovicu
Odpovedať
@pivec ale no a ked ho budeš mať v kotolni tak teplo pôjde na pivo?i teplo z kotolne sa dá použiť v obytných miestnostiach, neviem ale prečo dvojitá investícia do kotlov ktoré sú závislé na el. energii.
Odpovedať
@duzu Kolkokrat za poslednych 25 rokov nesla u vas elektrika viac ako 2 hodiny? A zacat tu riesit, nespravodlivost tohto sveta a pesimisticke predpovede vojny a krizy, je blbost, ked sa nieco udeje, to bude posledne co ta bude trapit, ked budes hladny... Peterky kachle su osadene za 25 minut aj s vyburanou dierou na komin(ruru) krizom cez mur...:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@johny14 zamerať sa na výrazné zlepšenie tepelnotechnickej skladby domu, vrátane riešenia vnútornej vykurovacej sústavy s napočítaním na konečnú tepelnú stratu. a nakoniec prídete na to že plynový kondenzačný kotol úplne postačuje. môžete vylepšiť systém krbovými kachľami. môžete si tak ušetriť značnú časť investícií, ktoré vložíte práve do zlepšenia izolačnej skladby domu. v prípade priamej dostupnosti ZP bez ďaľšej investície by som iný zdroj neriešil.(každé riešenie sa však dá prepočítať na návratnosť)
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec prestaň tárať :-) dva sú v technickej miestnosti, ktorá je mimo obytných miestností a jeden je v obývačke ako príprava keby som sa rozhodol dať si nejakú piecku :-) a neboj nič mám to poriešené. Škoda, že sa všetko nedá pochopiť z fotiek, keby si videl môj dom osobne pochopil by si.
Odpovedať
fíha tak si ešte pridať TČ fotovoltaiku čo keby a nezateplovať
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?