Doplnkove kurenie do pracovne - infrapanel vs konvektor?

Zdravim, vie mi niekto prosim poradit, co je vhodnejsia volba do pracovne? Pracovna je odlahla miestnost orientovana na sever, zvycajne chladnejsia cc 19 st v zime, do 12 m2. Vzhladom na trvalu HO pracu potrebujem riesit doplnkove kurenie podla potreby. Co je efektivnejsie pre pocit pohody a sucasne uspornejsie - infrapanel alebo konvektor? Vopred dakujem
Odpovedať
1
2
@zanazu17 infrapanelom sa môže kúriť nonstop. S konvektorom podľa výrobcou nie. Z infrapanelu cítiť príjemne teplo. Infrapanel môžete mať ako obraz a je úplne tichý na rozdiel od konvektoru.
Odpovedať
@zanazu17 pre spotrebu je to úplne jedno, rôzne je šírenie tepla, ifra ohrieva ako slnko má presne to isté vlnenie, najskôr sa ohrievajú predmety až následne vzduch , kúriť natrvalo sa dá i konvektorom,teplo sa najviac šíri konvekciou ohrievaním vzduchu, teplý prúdi hore ochladený znova pod len treba správny vybrať a umiestniť pod okno
Odpovedať
@petobike dakujem
Odpovedať
@duzu dakujem
Odpovedať
@zanazu17 To kúrenie, ktoré tam je a je nedostatočné, je aké? Možno stačí len niečo nastaviť...
Odpovedať
@blacksr mame podlahovku, TC, izba ma plavajucu podlahu a ta vedie teplo horsie ako inde v dome. Ani zmena prietokov tam velmi nezavazi, nakolko je dost odlahla. Krbovy prieduch je tiez najvzdialenejsi. A navyse pre sedavu pracu 8 hod denne potrebujem vyssiu teplotu ako 21 ako inde bezne v dome. Nechcem pridavat dalsiu klimatizacnu jednotku a narusat fasadu s izolaciou.
Odpovedať
@zanazu17 Aha. Plavacka asi teda nebola zohľadnená, ani nedostatok solárnych ziskov pri návrhu okruhu. V zásade by pomohlo zvýšiť teplotu vykurovacej vody, väčší prietok a častejšie resp. dlhšie kúrenie. Termostat práve v tejto izbe. Samozrejme, aj pridanie konvektora alebo infra panela je riešenie.
Odpovedať
@petobike Este by ma zaujimalo, ci musi byt nasmerovany priamo na mna, aby som citila teplo. Ci nie je prekazkou roh nabytku resp kreslo.
Odpovedať
Infra by mal byt nasmerovany, nevýhodou je, že človeku je chladno na odvrátenú časť tela. Keď však zohreje vzduch, tak je to jedno. Konvektor zohrieva vzduch, ale má samozrejme aj sálavú zložku. Nahriať miestnosť v malom predstihu o 5°C nie je s výkonom 2 kW problém. (Konvektor nevydáva zvuk... iba ak má aj zapnutý ventilátor, tak vtedy počuť trochu.)
Odpovedať
Profilova fotka
@zanazu17 klímatizacia , rýchly nábeh kúrenia , prakticky za pár minút a spotreba elektriny prakticky 4x menšia ako infrapanel alebo konvektor
Odpovedať
@zanazu17 vo zvyšku domu máte dlažbu? Cez plávačku teplo prejde. Síce to trvá trošičku dlhšie, ale prejde. Možno sa naozaj stačí pohrať s prietokmi a teplotou vody. Eventuálne použiť mikinu a hrubé tepláky. Ja riešim HO takto a stačí mi 21-22. (len v mojom prípade je zas problém oproti zvyšku domu dosiahnuť nižšiu teplotu tak si tam časom tak či tak nejako nakúrim)
Odpovedať
@blacksr jj, dom sme kupili, system kurenie zatial nefunguje podla nasich predstav, je to v rieseni, ale je to na dlhsie. Momentalne hladam operativne a prijatelne riesenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dexter89 suhlasim, klimatizacne jednotky mame v dalsich styroch izbach, tato jedina zostala bez nej pri montazi. V tomto stave sme nehnutelnost kupili. Ma zmysel dodatocne instalovat samostatnu klimatizacnu jednotku? Vyhybam sa velkym zasahom.
Odpovedať
Ja by som siel do klimy, jedno prevrtanie fasady nic neposkodi. Vonkajsiu jednotku ale odporucam dat na zem a nie na fasadu.
Odpovedať
@zanazu17 najlepšie je to dať na strop nad stolom kde sa bude sedieť, ale pozor s výkonom. Ideálne je dať len 300 - 500 W. Čím vyšší výkon, tak to už cítiť na hlave 🙂
Odpovedať
@igor256 v spolocnej casti domu mame dlazbu, v ostatnych samostatnych izbach podlahovku, tie su ale teplejsie. Cielene vykurenie jednej izby sa mi vidi vyhodnejsie, kedze tam potrebujem aspon o 1 stupen viac, ako vsade inde.
Odpovedať
Načo zase strašíte klimatizáciami. 130 € za infrapanel a nebude kúriť v kuse. 0,5 € za deň v spotrebe energie je nič, ako sa trápiť s klimatizáciou a platiť každý rok za servis. Alebo poriešiť problém so súčasným stavom kúrenia.
Odpovedať
@pier dobra rada, ak by sme sa rozhodli ist do toho
Odpovedať
@petobike aj toto som potrebovala pocut
Odpovedať
@petobike ok, lebo sme zvazovali obraz a sedela nu som cca 1,5 m od neho,… takze nizsi vykon by urcite mal stacit… nie 700 wt
Odpovedať
@zanazu17 kľudne môže byť aj obraz, aj vzdialenosť sedí a teda kde je zásuvka. 700 W je už moc.
Odpovedať
@petobike zasuvka je obdalec, takze kabel viditelny, ale to momentalne neriesim, potrebujem teplo😊. Uz len spekulujem, ci je technologia infraziaricov zdravotne nezavadna.
Odpovedať
Profilova fotka
@zanazu17 existujú aj podparapetné klímy, vonk. jednotku dať na zem , ale či sa to oplatí kvôli jednej izbe neviem... to si musíte zvážiť. je to dosť malá plocha a jedna klíma len pre túto izbu by to asi aj prekurovala ... tak potom nejaký konvektor, olejový radiator? má aj zotrvačnosť ostane chvíľu teplý aj po vypnutí. alebo ešte máte možnosť bioliehový krb , to vyzerá ako obraz , naleje sa tam nejaký lieh a pekne to plápola , síce to neni hl. kúrenie ale na prikúrenie aj dizajovka ok ja osobne mám averziu voči tým "infra" drístom , príde mi to, ako keby mi na hlavu pražila v izbe mikrovlnka 😄
Odpovedať
@dexter89 biokrb mám akože na stole a už nikdy viac. Smrdí to v celom dome a pritom furt ide vzduchotechnika. Infrapanelmi kurím, takže viem posúdiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@petobike jj môže byť ja to nemám, len som to videl a vyzerá to dizajnovo ... ale môže byť že to cítiť tak potom radšej nech to nedáva to je asi aj tak len skôr dizajnovka 😄 asi aj smradľava
Odpovedať
@dexter89 tie dizajnové vychytávky vidávam na výstavách. Áno, fungujú na lieh. Môžu vravieť čo chcú, ale raz keď niečo horí musí to byť cítiť. Nemusí to vyslovene zapáchať, ale po čase to v mistnosti cítiť. Cítil som to aj keď som stál blízko pri 3, či 4 zapálených biokrbov vo výstavnej hale.
Odpovedať
@zanazu17 máme na bytě jen infrapanely uz 9 let, žádné zdravotní problémy nepocituji 😉. Jen si to nedávejte směrem k hlavě, tak aby vám to přímo salalo na hlavu, ne všem je to příjemné.
Odpovedať
@petersd mam to doma smrdi to len prvych 5 minut po zapaleni. Ked si kupis vonny violieh tak nesmrdi vobec, vynika iba ta prijemna aroma.
Odpovedať
@sousedekovci89 hej, aróma z nespočet umelých prísad. Ďakujem pekne. Ale keď je spokojnosť, rešpektujem.
Odpovedať
Aj tie parádne arómy po čase vedia liezť na nervy.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?