Dĺžka vetvy v podlahovom kúrení

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o odbornu radu. Pri pokládke podlahového kúrenia nám vyšli vetvy rôzných dľžkách od 59 do 115 m. 1.vetva - 102m 2.vetva - 114 m 3.vetva - 77 m 4.vetva - 115 m 5.vetva - 94 m 6.vetva - 70 m 7.vetva - 95 m 8.vetva - 59 m Otázka je či dlhé okruhy nebudú robiť problém? Máme tam 9 okruhový rozdelovač. Potrubie je REX-AL-PEX 16x2 mm. Do rozdelovača podlahovky nám dali aj čerpadlo. Podlahové kúrenie robí nám jeden kúrenár ale jeho prácou nie sme až tak nadšení a preto sa pýtame. Za každú jednu radu vopred ďakujem.
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od kejsix:

uz len dufat, ze to dobre zalisoval aspon... ale …
@kejsix o to viac ze na kurenie pouzoval alpex, fakt mi take napady hlava nebere.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tundehegedus:

@toky1 v projekte možno áno ale v skutočnosti to…
@tundehegedus Ak ste zachovali veľkosť kúpelňového rebríka podľa projektu tak je dimenzovaný na teplotný spád podlahovky. Stačí preto len zmeniť veľkosti radiátorov v garáži - nadimenzovať ich na teplotný spád ako má podlahovka. Mrkni do projektu aké máš údaje o teplotných spádoch. Vieš z neho vyčitať aj hodnotu prietoku média na začiatku systému? Fakt sa mi nezdajú tie rúrky pri kotli. https://www.herz-sk.sk/navrh-potrubia... Tu je pomocný výpočet potrubia na základe potrebného výkonu vo Wattoch a deltaT. Delta T je štandardne pri podlahovke okolo 5° a keď spočítam z tých tabuliek súčet tepelných strát miestností tak je to 5273 ak dobre vidím. A keď dám tie hodnoty do toho pomocného výpočtu tak výstup z kotla by mal mať priemer 40x3,5. Ak by bolo deltaT 10° tak výstup z kotla 32x3.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od toky1:

@tundehegedus Ak ste zachovali veľkosť kúpelňovéh…
@toky1 rura ktora idu do rozdelovaca je 26mm
Odpovedať
Profilova fotka
@tundehegedus to je malo. dosiahnutia potrebneho prietoku potrebujete ALPEX 32mm alebo ocel/med 28mm. kurenara rozhodne vymente, je to idiot.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem vám veľmi pekne za vaše rady som vám veľmi vďačná. Vyzerá to tak, že asi budeme musieť to celé prerobiť....
Odpovedať

@tundehegedus No čo ti na to mám povedať. Podľa toho výpočtu na webe (v predchádzajúcom mojom príspevku) je to nedostatočný priemer potrubia. Toľko teória. Možno aj preto dal kúrenár to ďalšie čerpadlo - lebo kotlové by potrebné množstvo vody nepretlačilo cez rúrky takého priemeru. Nalož s tou informáciou ako uznáš za vhodné. Podľa mňa ale ten kúrenár je nejaký pofidérny. Nie celkom rozumiem prečo nerobí podľa projektu. Ak dobre vidím tak je v ňom uvedený priemer potrubia na výstupe z kotla 32x4,7 - prečo tam dal 26? A prečo robil systém na dva teplotné spády? Bolo to v projekte takto? Sa mi nechce veriť.
Odpovedať
Profilova fotka
@tundehegedus nevidel by som to tragicky. cele nie, 90% je dobrych. vymenit musite potrubie kotol<>rozdelovac za alpex32mm alebo med 28mm. Vyhodit 4cestny ventil a cerpadlo. Rozmysliet si, ci chcete mat radiator s 30-40C vodou (vtedy privod do kupelne) a ci chcete mat garaz s radiatormi, alebo s podlahovkou. Ja osobne by som v tejto faze natiahol dalsie 2 hady z rozdelovaca do garaze a kupelnu riesil bez privodu vody. Druha moznost je nechat kupelnu na podlahovkovy okruh. Ak planujete NIEKEDY garaz prerabat na izbu, tak si minimalne natiahnut 2 rurky z rozdelovaca do garaze, aj ked zapnute a zapojene byt nemusia. meter rury stoji 1e, je to len o priprave. Ludia casto prerabaju garaz na obytne izby, lebo situacia v dome sa moze zmenit.
Odpovedať
Profilova fotka

@tundehegedus No čo ti na to mám povedať. Podľa t…
@toky1 Bohuzial ale vyzera to tak, že celý systém spravil podľa vlastnej fantázie. Asi projekt ani nepozrel.
Odpovedať

@toky1 Bohuzial ale vyzera to tak, že celý systé…
@tundehegedus Tie dva radiátory v garáži by mohli dať výkon požadovaný na pokrytie tepelných strát (uvedených v tabuľke ako hodnota 843W pri vnútornej teplote garáže 15°) pri teplotnom spáde 40/35°. V projekte v textovej správe nemáš uvedenú hodnotu teplotého spádu podlahovky resp. celého systému? A súhlasím s mgx. Dal by som do garáže podlahovku nadimenzovanú na 20° pre prípadnú neskoršiu prerábku toho priestoru na obytnú miestnosť. Nikdy nevieš či sa to časom nezíde.
Odpovedať
Profilova fotka

@tundehegedus Tie dva radiátory v garáži by mohli…
@toky1
Odpovedať

@toky1
@tundehegedus Takže celý systém je navrhnutý na jednotný teplotný spád 45°/35° - podlahové vykurovanie aj radiátory. Odporúčam riešiť to ako píše mgx o 4 príspevky vyššie.
Odpovedať
Profilova fotka

@tundehegedus Takže celý systém je navrhnutý na j…
@toky1 dakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

uz len dufat, ze to dobre zalisoval aspon... ale …
@kejsix Prečo nie PPR? A čo tie PP-RCT?
Odpovedať

@tundehegedus Suhlasim s milanom, rury ku kotlu vymenit za 32 určite!
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@frantisekca lebo reálne to "majstri" odjebavaju, prevarene atd., staci sem tam nejaka oprava a nechapes... Taktiez neupravena voda tomu dava dobre zabrat, casto vidim vsetko tahane jednym druhom trubiek... akoze kedd za to spravi poctivo a je pred tym upravna vody, tak sa s tym da zit, je fakt ze fittingy maju mensiu tlakovu stratu a su lacnejšie ako fittingy na press alpexu, ale to je tak všetko
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@frantisekca lebo na alpexe dokazej spravit to iste s asi tretinou fittingov.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@tundehegedus toho kurenara by som nestrazil, vyhodil by som ho a nech si berie aj material....
Odpovedať
Profilova fotka
@tundehegedus preratal som garaz pri spade 45/35 a 30m2 pri 15C "upgradnute" pre 20C potrebujete 1500W. To znamena namiesto 2x radiator 1000x600/VK22 potrebujete aspon 2x 1500x600/VK22. Tie radiatory budu stat 400e. Za 240 euro natiahnete 2 hady podlahovky (2x 100-120m) do rozdelovaca. Material, ktory bol uz pouzity si myslim uz by ste mali zaplatit, lebo chyba je aj vo vas, ze ste sa nedrzali projektu (a ten ma tiez svoje muchy - napr. pouzitie kotla Viesmann 222F s uvedenym spodnym vykonom 4.8kw. Tento kotol sa uz minimalne 3 roky nevyraba a bol nahradeny model so spodnym vykonom 1.9kw a to je presne to co potrebujete, lebo Vas dom ma TS pri -15C (kedy je taky mraz?) okolo 4kw. Vam treba kotol s rozsahom 2-20kw ak chcete zasobnikovu verziu, ak Vam staci nepriamoohrevny zasobnik kludne 2-12 alebo 2-17. Na druhej strane, budte rada ze ste este potery nevyliali a vsetky problemy este viete odstranit. Na druhej strane, 100% co pyta kurenar urcite neplatte.Lebo je to fuserina.
Odpovedať
Bežne sa odporúča, aby dĺžka jedného okruhu neprekračovala 100–120 metrov, v závislosti od priemeru potrubia. Pri väčších dĺžkach rastie odpor, čo môže spôsobovať nerovnomerné vykurovanie. 59 m a 115 m sú v rámci prípustných hraníc, ale rozdiely medzi najkratším (59 m) a najdlhším (115 m) okruhom sú značné, čo môže vyžadovať vyvažovanie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zato00:

Bežne sa odporúča, aby dĺžka jedného okruhu nepre…
@zato00 no.. a mňa tu upozorňovali, aby som nestrašil, keď som vytkol dĺžky okruhov..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@tundehegedus preratal som garaz pri spade 45/35…
@mgx bohužiaľ, realita je taká, že musíš si problematiku naštudovať a potom "majstrov" kontrolovať.. pretože spoľahnúť sa na nich nedá. No bol by som opatrný pri hádzaní podielu viny na majiteľku,že si nedala pozor.. ty keď ideš do servisu na výmenu rozvodov, tiež kontrolujes mechanikov a poúčaš ich?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wilson1281:

@zato00 no.. a mňa tu upozorňovali, aby som nestr…
@wilson1281 Nečítal som konverzáciu vyššie, popravde 😃 Som dúfal, že poradím. Tak beriem späť.
Odpovedať
Profilova fotka
pri tejto TS je dlzka okruhov 120m a 17ka rurka OK. Osobne by som sice spravil viac okruhov (vsetky okolo 60m) lebo vsetko sa moze pokazit, ale to som ja. Pri danej TS je aj 15cm roztec predimenzovana, preto vysli take dlzky. Bohato by stacilo 20cm. Ale rurka stoji malo, rozdelovac ci je 8 alebo 12 je tiez nepodstatne.
Odpovedať
Profilova fotka
@wilson1281 nie, nehadzem vinu na majitelku, ta je len cisto obet amaterizmu. Chudak remeslo. Ale, ma mat stavebneho dozora, ktory by sa mal v tychto veciach tiez vyznat. Slepo doverovat je vacsinou cesta do pekla... Pozitivne je, ze to nema zaliate a opravit sa to da, len to bude cosi stat. Na druhej strane, nech si kurenar zoberie material spat? Silne tvrdenie, zmluvu urcite nemaju a je to slovo proti slovu :). Co s pouzitym materialom? Nacrimpovane fitingy sa repouzit nedaju a rurky detto. Uzavrel by som to. Kurenarovi by som zaplatil za material a daco za robotu, ale urcite nie 100%, lebo 100% robota to nie je. Zvysok nechat dorobit dakomu, co vie kde je sever. K mechanikom v autoservise :). Bud mas mechanika ako si ty, ktory spravi vsetko co ma aj vsetko co nema. Alebo si to musis robit sam. ALebo skoncis s autom, z ktoreho je troska :). Moje skusenosti s autorizovanymi servismi su viac-menej horor, ale to je mimo tejto diskusie. Suvisi to s tym, ze akonahle ma nejaky servisak trochu IQ a skusenosti, nebude robit za par supov pre koncern, ale otvori si vlastnu filialku.
Odpovedať
Profilova fotka

@wilson1281 nie, nehadzem vinu na majitelku, ta j…
@mgx písal som ti správu. Ďakujem.
Odpovedať

@wilson1281 nie, nehadzem vinu na majitelku, ta j…
@mgx co sa tyka ze by som kurenara vyhodil aj s materialom, tak by som ho vyhodil s tym, co nieje v projekte, pravda nevieme ake analogy pouzil, ci je tam vypracovana normalna cenova ponuka podla projektu a potom alternativa s lacnejsimi vecami. Myslim ze fachman okolo rautherm a rautitan ani nepresiel :D a na tomto fakte sa moze vyskladat katapult, ktorym sa ho zbavi
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?