podlahovka niekde pusta vodu, neda sa zistit kde. pri betonazi asi schytala niekoho bagandzou alebo lopatou. poznate nejaky pripravok ktory ide naliat do potrubia a utesni unik?
@ppo taky pripravok neexistuje (na dlhodobu prevadzku). mozes vychladit dom (nechas otvorene okna pocas zimnej noci) a rano s termokamerou pustis do ruriek 50c vodu. Na kamere vidis miesto poruchy ako flak, ktory sa zvacsuje. Oznacis stred a dookola 20cm velmi opatrne rozbijes poter tak aby si rurky neposkodil. Oprava potom podla miesta poruchy, po tlakovej skuske oprava poteru (namiesa sa v ruke hotova zmes).
PS: ako si prisiel na to ze podlahovka pusta vodu? problem moze byt uplne inde...
U známeho navŕtali dierku presne do rúrky podlahového vykurovania keď osádzali prah do zárubne interiérových dverí. Tá skrutka dierku čiastočne utesnila ale nie dokonale. Tlak sa strácal pomaly a mokrý fľak vďaka plávajúcej podlahe nebolo vidno. Únik našiel týpek pomocou termokamery.
velky unik to nie je, kym vytecie, ochladi sa, nic neuvidim, je to odhadom 0,5 l za par dni (cca 8-10 s dopustania 18mm rurkou pri 4 baroch). inde nema sancu unikat take mnozstvo. kotol novy. rozrypavat podlahu je sialene.
@ppo 10s pri 4 baroch rozhodne nie je 0.5l. Robila to firma, alebo tvoja samodomo inštalácia? Prečo máš tlak 4 bary? Tlakovú skúšku ste pred zalievaním poteru robili (voda, vzduch?). Ono to vôbec nemusí byť prasknutá rúrka, kľudne to môžu byť dalšie veci...Len siahnuť do šrajtofle a nechať profíkovi skontrolovať 🙂...Začni termovíziou a ďalej vylučovacou metódou.
no niektori su riadne dopleteni o tych tlakoch. podlahovky su snad v kazdej druhej stavbe. nieco musi existovat. neverim ze ked sa nieco pokazi nastupuju fachmani so zbijackou.
Známý taktiež novostavba,išiel bývať a po pár mesiacoch flak na stene od spodu,prišiel chlapík a určil ,že je to vodoinstalacia. Napustil to celé nejakým plynom čo prejde rýchlejšie cez poter a nejakým detektorom presne našiel ten únik,bol 2m od toho flaku. Voda tiekla popod polystyren až tam. Tak niekedy "flak" nemusí byť miesto poruchy. @ppo A ano,riešilo sa to sekaním a pričina bola zle nalisované/poškodené plastohlinikove koleno ,rovnako sa rieši aj kúrenie. Zaplatil cca 1000€ komplet,poistovna preplatila.
TČ nám ukazuje pri podlahovke 1,2b , moze sa pohybovat medzi 1-2b,povedal kúrenár.
@ppo pravdu máš, aj na hliníkový chladič v aute existuje sajrajt ktorý ho zacelí - na pár dní. Toto nechceš riešiť pri podlahovke, chalani tu píšu reálne veci čo sa týka opravy.
neexistuje žiadne iné 100% riešenie ako to rozbiť a opraviť. Pri novom dome to je vždy proti srsti ale treba to vyriešiť poriadne a nie polovičatými riešeniami "lenivej ženy". Rozbiť poter nie je žiadna extrémna katastrofa.
V podlahovke má byť tlak okolo 1,0 až 1,2 bar, keď sa zohreje - tlak stúpne.
Ako aj písal MGX, pri 4 baroch je pri 8-10s napúšťaní, podstatne viac ako 0,5L. 🙂
Rozbiť, opraviť a máš svätý pokoj. Môžeš kľudne spávať.
Drblo by ma keby mi tiekla podlahovka, a kvôli nejakému sajrajtu ktorý by som nalial do trubiek, upchať prietokové alebo zaleptať výmenník v kotli ... no neviem.
@dominik_galaba Presne tak. Hlavne ak s týmto riešením nemá problém ani poisťovňa. Mne vraveli, že mám hlásiť každú udalosť, všetko preplatia. Aj také voloviny ako rozbité okno, zaseknutý zámok na dverách či netesniaci ventil na radiátore.
Zatiaľ som ale nehlásil nič takže to nemám overené aj v praxi.
@ppo dopleteny si akurat tak ty, prevadzkovy tlak vacsiny vykurovacich systemov je 1-2 bary. radu si dostal, pre mna za mna tam kludne nalej zazracny sajrat a potom reklamuj kotol alebo cerpadlo.
to zaliali nalisovane koleno do podlahy resp do omietky? to musi byt radost dat niekomu robit kurenie. flaky ziadne nie su. okrem bordelu problem je dlazba. rovnaku uz je nemozne zohnat. cize menit dlazbu v celej izbe.
Mal som takýto únik a dal som tam "profesionálny sajrajt" po potrebnom čase vypustil a 2x vymenil vodu v celom systéme podľa návodu. Únik sa dosť zastavil asi na 1 rok.
Potom sa začal zväčšovať a začali aj problémy s kotlom a obehovým čerpadlom.
Aj tak sme to nakoniec museli rozbiť ale podarilo sa mi to nájsť s presnosťou na 40cm.
Aj tak to však boli dve geresové dlaždice 60x120cm, ktoré som však mal do rezervy odložené. Bol to nezalisovaný spoj.