Rekuperácia (zas :) ) - neusádza sa v rúrach prach?

Zdravim, zasa jedna diskusia na temu rekuperacie. Hladal som na fore ale nenasiel som. Ako to je s odtahom v kupelni? Vzhladom na vyssiu vlhkost (sprchpovanie) nie su rury vzduchotechniky vo vnutri vlhke a neusadza sa tam prach? Nenastane postupne zanasanie tejto rury? A v kuchyni pri vareni? Viem, mal by tam ist digestor, ktory zbavi vzduch masnoty ale nemusi sa vzdy zapnut alebo sa zabudne... Nezanesie mastny vzduch odsavacie potrubie? Existuje nejaky filter priamo do vyustenia odsavania? Ti z vas, ktori uz mate rekuperaciu, podelte sa o svoje skusenosti.
Odpovedať
uprimne.. ja tam trochu prachu mam.
Odpovedať
@epto Ja používam uhlíkový filter ktory sa používa na digestory. Vystrihnem si krúžky a dám do toho vyustenia. Vymením keď vidím vrstvu prachu na ňom.
Odpovedať
@blackomt a aky to ma tah?
Odpovedať
@dzonyby Všetko funguje tak ako má a nepostrehol som žeby sa zvýšila hlučnosť jednotky kvôli aplikácií týchto filtrov. Mám ich na všetkých odťahoch 6x
Odpovedať
A ta vlhkost z kupelne nijako nevadi?
Odpovedať
Samozrejme zesa tam usadza prach na tom vyuste,tak ako aj na baterii, wecku,umyvadle,policke. Je ho vidno samozrejme ako na kazdom nasavani ci v spajzke,ci v satniku....treba ho raz za 2-3 mesiace utriet
Odpovedať
Skôr mi ide o prach vo vnútri rúr na odsavani z kúpeľne. Keď je pri sprchovaní oblak pary. Proste extra vlhký vzduch. Nezanesie to postupne celú trasu až po samotnú jednotku?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
usporiadaná spoločnosť by podporovala tých, čo sú úžitkovo zameraní, pred tými, čo plýtvajú napr. prídelom energie. Môžeš minúť koľko chceš, ale do objemu Q1 je cena X, pri Q vyššom cena XX, teraz bohatým priplácajú chudobnejší . Potom by rekuperácia získala hodnotu. No a že ju treba čistiť a kontrolovať by tiež bolo samozrejmosťou ako STK pri autách.
Odpovedať
Profilova fotka
uvidime, kedy pride cas, ked budu vsetci rusit rekuperacie lebo.....
Odpovedať
@lupus Lebo??? Strojove vetranie je tu uz desiatky rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
to neviem, ak myslis priemyselne vetrenia v supermarketoch a mrakodrapoch, to mas pravdu, ale v obchode je im uplne jedno, co ti fukaju , hlavne ze je tam idealna teplot, ale co z tych rur vychadza nevie nik
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
mozno nie, mozno to je ozaj bez chyby, cas vsetko ukaze
Odpovedať
@atlaska v špajzi aj v šatníku máte odtah? my máme do špajzky prívod, kedže tam nemáme okno.
Odpovedať
Vlhost v kupelni nevadi, mastnota v kuchyni ano, ucinny digestor je nevyhnutny.
Odpovedať
@dominika003 ved tam ide cerstvy vzduch popod dvere z kuchyne a odtahom prec
Odpovedať
@dominika003 My mame v spajzi odtah. Mozu tam, byt "rozne" vone a nevidim dovod, preco by som ich mal tlacit do domu. Ci je alebo nie je okno, to je nepodstatne, aj tak ho nebudes otvarat.
Odpovedať
@atlaska @danculd mal by si privádzať suchý, čerstvý vzduch do špajzky...neviem či to popod dvere stačí
Odpovedať
@dominika003 ved ide cerstvy suchy. Staci to bohate.tebe zo spajzky kadial vzduch odchadza?
Odpovedať
@danculd ja tam mam napriklad cesnak a cibulu volne. :-D nechceka bysom totahat do obyvacky
Odpovedať
Smiem sa aj ja iba pre informaciu spytat, kolko tak rekuperacia stoji? niektori hovoria, ze az okolo 6-7 000€, je to ozaj tak?
Odpovedať
my sme davali 3500 z robotou..zalezi asi aj od rekuperacie a rozlohy, my mame bungalov. a znacku rekuperacie mame sentinel kinetic..
Odpovedať
Profilova fotka
@felcon nas stala nieco cez 3000 € (pozri v popise mojho albumu)
Odpovedať
Profilova fotka
@dominika003 tiez mame v spajzi odtah, ved ide o odvetranie spajze. A tiez tam nemame okno.
Odpovedať
@felcon no to je taka otazka ze kolko stoji auto: no kupis auto za 8000 nove aj za 120 000 nove to iste je s rekuperaciou ... mna stala okolo 6000e, ano ... ale velky dom. Mam atrea duplex 380
Odpovedať
@felcon My mame jednotku Atrea 390 DUPLEX EC4.D s ovladacom CP19. Prizemny dom 130m2, cena na kluc (nepohol som ani prstom :-)) 3030€ s DPH. @atlaska Aj my to mame tak, cesnak, cibula, zemiaky,.....takze tlacit to do obyvacko-kuchyne by asi nebolo najlepsie. @dominika003 Je jedno ci privadzas alebo odvadzas, mnozstvo vzduchu ktore tam prejde bude rovnake. Ved nakoniec, vzdy sa jedna o rovnotlake vetranie. Ked budes mat spajzu vzduchotesnu, tak tam ziadny vzduch ani neprivedies ani neodvedies. Takze ano, strbina pod dverami musi byt dostatocna bez ohladu na smer vzduchu inak to nebude vetrat ani v jednom a ani v druhom pripade.
Odpovedať
@rebecca363 dakujem velmi pekne, idem kuknut. @dzonyby vdaka aj tebe, idem skusit kuknut tu znacku @atak77 viem, ze to je tazko a ze to moze stat aj menej aj viacej, no chcel som si spravit aspon trochu nejaky obraz, kolko asi pocitat, ak sa pre nu rozhodneme
Odpovedať
@danculd diky, kuknem to. my planujeme velkost domu tak do 150m2 max
Odpovedať
Dakujem za postrehy. Odvod v kupelni na poschodi budem tahat cez pochodznu "povalu" (taky maly trojuholnikovy priestor na stropom , bude to cele zateplene) cize bude moznost po case rozobrat a skontrolovat. Z kuchyne pojde odtah do spajze kde bude umiestnena samotna jednotka (povodny navrh domu neratal s rekuperaciou, spajza je jedine vhodne miesto) cize vzdialenost bude kratka (max 2m) cize tiez sa to bude dat skontrolovat/vycistit. Ostava kupelna na prizemi tam sa uvidi co a ako, ak by sa to zanasalo vyriesim potom :) Este podotazka co sa tyka privodu vzduchu zvonku do RJ. Povodne to malo ist priamo cez obvodovu stenu ale ide mi tam dym od suseda ked si zakuri v peci. Preto chcem tahat privod vzduchu z druhej strany domu. Aky dlhy moze byt privod? Bude tahany nad znizenym stropom a samozrejme ruru zaizolujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@lupus na firemné rekuperácie je predpis ako často sa musia dezinfikovať, aké parametre musia dosahovať.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?