Čauko, chcel by som zobrať tento kotol: https://www.vstrade.sk/vstrade/eshop/... lebo je za super cenu. Ale píše sa tam, že na nedrevnú biomasu. Čo to znamená v praktickom živote? Je to normálny kotol, do ktorého môžem rúcať drevo a tieto bludy sú tam len kvôli EU, alebo mi to drevo nespáli, alebo čo alebo jak?
Nie, nechcem žiadne peletky, ani ekohrašky, ani zasobniky, ani podobne blboviny, chcem starý dobrý klasický old-school kotol bez všetkých týchto bio-eko blbosti, do ktorého budem hádzať drevo
@arcticcode Predpokladám, že starká si nechodila po rady na internet. Keď sa chceš mať ako ona a dožiť sa tak úctyhodného veku - mal by si ísť v jej šlapajach aj v tomto, nielen vo vykurovaní sušeným kravským lajnom.
@arcticcode 😄 😄 😄 .....tam kde nie sú argumenty ostáva nadávať....
obráť sa na admina s podnetom na zlepšenie kvality stránky, možno pridajú blokovanie a budeme zase o krok vpredu 😄
Tu je napríklad
http://www.lacny-kotol.sk/cena-cennik...
kotol 5 emisnej triedy s 10 ročnou zárukou na liatinu, má dva krát akú hmotnosť ako ten "tvoj" .....s ktorým si ušetril pekných 500,-EUR a dokonale vybabral s tými ekoteroristami z EU.....
Dobre si si vybral.....držím ti palce........... 🙂
@tabitka337 netrepte nepravdy. Kúrenie drevom nikto nezakazuje! Reguluje sa kúrenie spotrebičmi, ktoré majú nízku efektivitu (spotrebujú veľa dreva, prípadne iného paliva, ale vyprodukujú málo tepla). A pri nedokonalom horení vznikajú (aj v prípade dreva) nepríjemné exhaláty. Stačí si predstaviť, ako vás štípu oči z dymu pri ohnisku alebo keď otvoríte dvierka piecky (kotla), keď chcete priložiť. Chceli by ste to stále dýchať?
@tabitka337 pre božie rany 😄 😄 😄 Keď Vám niekto drží pri hlave zbraň, aby ste si kupovali polotovary plné Ečiek tak naňho preboha podajte trestné oznámenie ... Lebo inak ste zodpovedná za to čo jete len Vy sama a nie hypermarket 😄
A naozaj si veľmi dobre pamätám u starých rodičov tú smradľavú zadymenú dedinu, tak sa prosím netvárme, že bolo čistejšie ovzdušie 😄 A áno, určite neškodil a nemal žiadny dopad na zdravie 😄 😄
@toky1 Nie je to zbytočná sranda, to som nikde netvrdil, tvrdím len, že existujú aj iné riešenia, napr. termostaticky ventil: https://www.obchod-vtp.sk/regulus-bvt...
Mal som ho doteraz a čudujsasvete, nevybuchol mi kotol, ani som nezhorel. Keď som to prehnal s drevom a teplota vody dosiahla 92°C, či koľko, tak začalo vypušťať horucu vodu do odtoku a do spiatočky ťahalo studenu z vodovodu.
Ja neviem, či vy všetci stovkami utierate riť, že vám to je úplne jedno, že 500€ sem, 500€ tam, ja som mal na prerábku 29 tisíc odložených, hovno mám prerobené a na účte zostáva 16 tisíc. Tak neviem. Asi ste všetci milionari a ja žebrak.
@lubk0 Ja zas si u prastarých rodičov pamätám peknú dedinku, kde sa každému pekne dymilo z komína a to bolo všetko. A drevárky plné dreva z lesa. Koľko stromov sa zrúbalo, toľko sa na jar zasadilo a nikto nikoho nebuzeroval. A tie pece? Ručne murované jak prišlo, komíny nevložkované, prítok vzduchu žiadny a ľudia žili... Netreba hneď maľovať čerta na stenu, lebo ruku na srdce, každý, kto má IQ väčšie ako číslo svojich topánok vie, že celá táto bio-eko terorizácia je len marketing, na ktorom pár vyvolených dobre zarába a reálny dopad na atmosféru to má nulový.
Ak chceme chrániť prírodu, tak treba kua začať sadiť a pestovať lesy a nie buzerovať ľudí so zákazom žiaroviek a s elektrovozidlami a podobnými blbosťami. To je jediné riešenie. A ak si myslíš, že tárem, tak si skús o tom niečo naštudovať. Z reálnych vedeckých podkladov a nie z táranín od greenpissu.
@lubk0 z božích rán sa nevysmievaj!! Cieľom je zlatá miliarda, ak vám to niečo hovorí... Tak si len zachranujte ďalej planétu... 😒
Ja sa o život nebojím.. tu sme len chvíľočku v porovnaní s večnostou 😉 ale jabĺčka si dám radšej zo záhradky ako z hypermarketu 😄
@arcticcode Ahoj sem tam pozriem túto diskusiu a mal by som na teba jednu otázku. To len robíš že si blbý aby si bol zaujímavý na internete alebo aj myslíš vážne tie hlúposti čo tu vypúšťaš. Nejak mi nejde do hlavy že takýto človek čo verí že keď babka nereciklovala plasty že ani dnes netreba mohol fakt reálne žiť.
@arcticcode Len na okraj, kdesi som čítal pár štúdií že lesy tak nejako vyrovnane hospodária s O a CO. CO aj vyrábajú povedzme procesom hnitia, fermentácie - les nieje len fotosyntéza pri ktorej sa z CO vyrába O.
A najväčším zdrojom O na planéte sú morské riasy a fytoplanktón.
Tým nechcem povedať, že nesaďme stromy lebo to ničomu nepomôže, to vôbec.
@martosko ja si myslím že nerecyklovala plasty preto, lebo bola zvyknutá piť vodu z vodovodu, všetko bývalo v skle, na nákupy chodila so svojou sieťovanou taškou peši. Umývala tým čo si vyrobila z octu a iných vecí, záchod bol väčšinou vonku a toaletný balený v papieri a teda ani nemala čo recyklovať.
Nepredpokladám, že sedela doma za počítačom väčšinu života, išla do obchodu autom, všetko dala do igelitových sáčkov a potom si doma povedala, že hmm načo je dobré triediť to. Z ušetreného času, kedy to nehodila do vreca na plast, ktorý je hneď vedľa košu na komunál, ale mala iba jeden kôš na všetko a teda úspora aj pohybu ruky o pár cm, išla z dlhej chvíle rúbať drevo a zakúriť si večer k telke, keďže riady umývala umývačka a prádlo práčka, deti na tabletoch a teda nemala čo na práci.
Ale som off topic a neviem nič ku kotlu čo sa tu rieši takže kľudne zmazať 😄
Len mi to nedalo, lebo už mám pocit, že poznám zadávateľa ako nejakého známeho, keďže dosť tém tu je a občas si prečítam s čím sa práve pasuje. Takže nebrať to ako kritiku, len možno dobre mienenú radu, že nevyberať si len to čo mi vyhovuje, ale treba celok vnímať. A hlavne nemať predsudky, že všetky normy sú buzerácia, ale majú občas aj význam a niekedy šetria náklady, aj keď investícia je možno trochu vyššia. To sa netýka kotla, ale aj izolácií a spotrebičov a iné.