Čerpanie tepla alebo chladu z uzavretých priestorov a bazénov.

Mnohých asi napadlo použiť pre TČ vyhriaty vzduchu z povaly alebo iných uzavretých priestorov kde to teplo práve nepotrebujeme. Rovnako je možné uvažovať aj o využití tepla z veľkých a veľmi vlhkých podzemných pivníc. Lexanové prístrešky na bazénoch môžu obsahovať prehriaty vzduch aj v zime a dokonca aj prehriatu vodu ( 5-10C ) pokiaľ je na hladine čierna fólia . Naopak v horúčavách pri otvorenom a tieňiacom prítrešku to može byť zdrojom 30C vody tj zdrojom chladu. Pre posúdenie vhodnosti takýchto riešení potrebujeme aspoň odhadnúť : 1. Aký je príkon v kW od slnka alebo zeme v danom priestore ? 2. Koľko krát viac kWh sa zmesti do 1m3 vody ako do 1m3 vzduchu s 50% vlhkosťou ? 3. zvažoval niekto z vás umiestniť TČ vzduch-voda alebo voda-vzduch priamo do bazénového posuvného prístrešku ?
Odpovedať
@michaelarecht @danaracko čo keby ste pánovi odomkli jeho prvú tému? Nemusel by zakladať stále ďalšie a ďalšie. Mohol by si svoje myšlienkové pochody rozoberať v jednej téme a nie plné fórum viete čoho.
Odpovedať
@psv teplo sa ukladá len do ťažkých materiálov takže do vody
Odpovedať
@palo18 Reagoval som len na toky1 https://www.modrastrecha.sk/forum/kur... Vieš odpoveď na otázku č2 ? .................. @duzu To viem a to sa vlastne snažím v tomto vlákne rozobrať podrobnejšie a to aj preto že práve aj s využitím bazénovej vody zakrytej čiernou fóliou a lexanovým krytom v zime mám aj reálne a dosť pozitívne skúsenosti. Veľa ľudí používa na ukladanie tepla zásobníky a ja chcem upozorniť na to že stačí správne urobiť bazén a môžu ho využiť zároveň aj ak ako tepelný obrovský zotrvačník.
Odpovedať
Na otázku č2 mám už odpoveď od eagleowl @psv Kolko krát viac kWh sa zmesti do 1m3 vody ako do 1m3 vzduchu s 50% vlhkosťou ...orientačne 4000 x viac Ciže pre zohriatie 100l vody treba ochladiť až 100x20x2m vzduchu. Využitie bazénovej vody pokrytej čiernou fóliou v lexanovom prístrešku ako zásobníku tepla hlavne v prechodných obdobiach sa mi zdá byť praktickejšie a ja ho každý rok aj využívam - hlavne na jeseň. Zatiaľ som však nevidel profesionálne bazény ktoré by slúžili aj ako zásobník tepla a k ktoré by okrem rolovacej čiernej fólie mali byť v zemi aj oveľa lepšie izolované. Nad čiernou fóliou ležiacou priamo na hladine by mala byť asi aj priehľadná fólia s dobre utesnenou vzduchovou medzerou napr. 20cm.
Odpovedať
Škoda že nemajú aj priehľadné plachty aby infra prešlo až na čiernu fóliu ležiacu priamo na hladine. https://www.jvplusav.sk/plachty-na-ba... Ináč čierna fólia je najlepšou ochranou pred rozmnožením rias. Tam kde nie je svetlo tam riasy totiž nerastú. Ospravedlňujem sa predajcom chemických ochrán proti riasam.
Odpovedať
Profilova fotka
@psv a tá "priehľadná fólia s dobre utesnenou vzduchovou medzerou napr. 20cm" by slúžila načo ?
Odpovedať
Podla mna vyborny napad ma… A este by som doporucil nejake kachle k tomu bazenu, s teplovodnym vymennikom a denne dokurovat. Alebo mozno aj taketo nieco by stacilo, k tomu pouzit take to male cerpadielko na aku vrtacku: https://www.zvaracky-obchod.sk/zahrad...
Odpovedať
Ja bazén dokurujem záhradným krbom ktorý som kvôli tomu doplnil výmenníkom . Obehové čerpadlo to tlačí do nerezového husacieho krku ktorý je uložený po obvode dna bazéna a do radiátora ktorý mám v malom skleníku. Kvôli tomu že bazén funguje aj ako tepelný zotrvačník tak zakúriť v krbe som potreboval reálne zakúriť večer a dať tam aj hrubší klát asi len 10x. Samozrejme vtedy som mal radiátor v skleníku zatvorený a mám tam nemrznúcu zmes.
Odpovedať
Ešte ma napadlo čerpať teplo zo žumpy. Na mojej žumpe sa spodok dotýka 12C spodnej vody a na vrchu mám 1,7m zeminy. Vrátiť spať teplo z použitej TUV späť do bojlera sa mi zdá byť tiež 🤔 logické.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?