Boiler

Dobrý deň, Aký boiler mám hladať, ak chcem vodu v tom vykurovať aj kamnama, ktoré budú mat výmeník? Je nijaky protherm alebo vailant kotel nato vstavaný? prípade aké iné značky poznáte? Boiler by mal byť na elektriku nie na plyn. Ďakujem za každú odpoveď.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od leaven:

Dobrý deň, Aký boiler mám hladať, ak chcem vodu …
@leaven Dajte si spraviť projekt a výpočty Značku riešte nakoniec. Aj ten najlepší a najdrahší bude slúžiť zle, ak to bude zle navrhnuté
Odpovedať

@leaven tvoje kachle majú výmenník? ak áno, tak treba kúpiť bojler s výmennou špirálou kombinovaný s elektrickou špirálou. Len treba aj myslieť, čo s prebytkom tepla pri kúrení kachľami. Trebalo by nejaký trojcestný termostatický ventil, ktorý prepne po nakúrení bojleru vodu do dochladzovacej slučky- napríklad do radiátorov. Bolo by vhodné komunikovať so skúseným kúrenárom-vodárom. Ja mám také riešenie, že kúrim plynovým kotlom a ako doplnkové kúrenie mám kachľovú pec s výmenníkom. Teplo odoberám z kachľovej pece výmenníkom cez trojcestný termostatický zmiešavací ventil a obehové čerpadlo do radiátorov. Systém je zapojený paralerne k plynovému kotlu. Vie to fungovať autonomne bez potreby niečo zapínať, prepínať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@leaven tvoje kachle majú výmenník? ak áno, tak …
@zicher akurát ked nič neprepneš , pôjde teplo pri kúrení plynom i do komína, cez ktorý sú napojené kachle, tak isto ked to pôjde opačne
Odpovedať

@leaven Doma máme OKC80 Dražice. 1. Dá sa vykurovať elekt.špirálou(suchá špirála). 2.od jari so jesene je pripojený solarný kolektor. 3. od jesene do jari je pripojený teplovodný antikorový hrniec na sporaku na drevo. 4.je prepojené na vyhrievanie aj kondenz.kotlom,ale to nevyužívame kvôli nízkej teplote vykur.vody.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marko337:

@leaven Doma máme OKC80 Dražice. 1. Dá sa vykuro…
@marko337 prečo elektrický ked máš lacnejší plyn?a sporák na drevo? plynový sporák ide i bez elektriny, známa bola na materskej tak kúrila sporákom na drevo i do radiátorov a TUV, je to len o málo lacnejšie ale pracnejšie stačí teplota 40-45 st pre TUV a to ide v pohode v kondenzačnom režime
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@marko337 prečo elektrický ked máš lacnejší plyn?…
@duzu elektrinu zapájame výnimočne,v lete kolektor a v zime beží výmenník.
Odpovedať

@zicher akurát ked nič neprepneš , pôjde teplo p…
@duzu nie duzu, kondenzačný kotol je samostatný komín, krbové kachle majú samostatný komín. V krbe mám výmenník ktorý je cez trojcestný zmiešavací ventil napojený do kúrenia paralerne, ako je pripojený aj plynový kotol. vyregulované to mám obehovým čerpadlom a tromi spätnými klapkami, aby sa mi netočila ohriata voda z kotla cez kachlový výmenník a opačne. každá vetva tlačí v správnom smere, v opačnom je tok vody blokovaný. Za krbovými kachlami je čidlo na rozbeh obehového čerpadla po nahriati vody. Ked sa voda nahreje na 60°C, tak sa otvorí trojcestný ventil a voda začne dokurovať radiátory.. Musel som tým zmiešavacím ventilom vyriešiť problém, ktorý by bol pri studenej spiatočke. Ten ventil zmiešava na 55°C, aby sa nevracala studená spiatočka do krbu, nech nedechtuje. Komín v krbe je vložkovaný nerezovozu vložkou. Okolo vložky je tehla, ktorá sa nahreje a dlho z nej sála teplo, nakoľko komín je v strede domu. A vychytávka, v pivnici mi nasáva vzduch, okolo komínovej vložky stúpa a ohrieva sa a v podkroví mám prieduch, kde vychádza teplý. Teplo z kachlí je využíte na 100%. No a v podstate to celé funguje autonomne. Ked nekúrim v krbe, tak sa podľa vnútornej teploty zapína plynový kotol. Ked sa zakúri v krbe, stúpne teplota a odpojí sa plynový kotol a pokračuje kachlové kúrenie. Súčinne môže kúriť aj kotol, aj kachle do jedného obehu, nijako to neprekáža. Len bolo treba dobre vyregulovať obehové čerpadá kotla a kachiel, aby sa vzájomne nepretláčali.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@duzu nie duzu, kondenzačný kotol je samostatný k…
@zicher mal som dávnejšie elektrický kotol s kotlom na pevné akurát som to prepínal ak som kúril drevom uhlím, ten išiel len pri väčších zimách, a oba v kotolni,nerobil som bordel stále v obývačke,teraz je oveľa teplejšie mám len elektrický, dom viac zateplený a krvbovú vložku s prieduchmi,naplním len jeden krát a teplo celý deň viac ako záloha ak vypadne elektrina a zakúrim len ked mám náladu , nie preto že musím, elektický vie dokonale regulovať dopredu nastavenú teplotu na určitý čas, to nevie žiaden na pevné, naložíš musí to zhorieť, nejde hocikedy vypnúť
Odpovedať

@zicher mal som dávnejšie elektrický kotol s kot…
@duzu "to nevie žiaden na pevné, naložíš musí to zhorieť, nejde hocikedy vypnúť"- vie ked pouzijes kotol co sa vie utlmit (vypne ventilator) a mas k nemu akumulacnu nadobu, z ktorej miesas teplotu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@duzu "to nevie žiaden na pevné, naložíš musí to …
@minoo i tú nádobu musíš kontrolovať a ked chladne nakúriť, samé to nepojde nikdy, niekedy dávnejšie bol výhodnejší tarif len na nočný prúd vtedy to malo opodstnenie, dnes je oveľa výhodnejšie priame vykurovanie na elektrinu, či cez TC,klímu i na plyn a len menší zásobník na TUV,len drevom dnes len ten čo má veľmi hlboko do vrecka
Odpovedať

@minoo i tú nádobu musíš kontrolovať a ked chlad…
@duzu komplet same jasne ze nie, kym neexistuje teleport na drevo... ale to ze nejde hocikedy vypnut, ze musi zhoriet - na to som reagoval
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?