Aký výkon krbovej vložky ? + komín priemer ?

Ahojte, staviame dom Biwa od spoločnosti APhaus https://aphaus.sk/projekty-domov/biwa/ Na tento dom je podľa projektu vypočítaná tepelná strata 9,842 kW. Osádzame elektrokotol Protherm Raja 12kW nakoľko rátame rezervu. Otázkou je ale aký výkon tepelnej vložky? V pláne máme osadiť teplovzdušný Kobok Chopok s výkonom 9kW s prieduchmi na horné poschodie a do izieb. Chceli by sme aby sa tým krbom dalo plnohodnotne kúriť nie len ako prikurovanie. https://www.kozuby-vano.sk/krbove-vlo... Tepelná strata domu tých 9,842 kW je ale vyrátaná pri -15 v mieste Banská Bystrica. Náš dom bude stáť v Nitre kde sú zimy miernejšie ako v BB. Nebude tých 9kW príliš veľa? Keď budeme chcieť prikúriť v 1. októbra nebudeme si tam robiť fínsku saunu? >>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Priemer komína podľa projektu je 250 nerezový. Zdá sa mi to príliš veľa nakoľko krbové vložky s výkonom 7-9kW majú komínový vývod 160-200 max. Je to z nejakého dôvodu že musí byť väčší alebo to je zbytočne predimenzované. Ide mi o to že komín s veľkým priemerom nevytvorí taký ťah keď je do neho osadená krbová vložka s priemerom 160. Alebo sa mýlim? Ďakujem
Odpovedať
1
2
@kexo64 nemas ten nerezovy oznaceny vonkajsi priemer 250mm? Lebo to je vnutrny priemer 200mm. Ale priemer komina sa voli podla tahu aky potrebuje vlozka a aka bude vyska kominu
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 ale vsak tam bude mat krb a hned bude aj A0 :)
Odpovedať
@kexo64 Tak na mňa vyskočí taký moderný dom a kúrenie chceš ako v nejakej šope....že plnohodnotne kúriť chceš krbom ...mňa asi porazí ...rok 2020 ....
Odpovedať
@virnik27 na stranke projektu maju zdroj plyn alebo tepelne a certifikat A1 alebo A0. Pri projekte za 250 000 dat elektrokotol fakt nema logiku
Odpovedať
@kexo64 Vykon krbu kolise a nieje 24h. Ak teda neplanujes v noci budik a prikladat :-D Ked bude vyssi vykon,len dobre pre Teba, budes menej robit kurica. Vykon krbu treba kompenzovat akumulackou,najdi si dobreho kurenara a mas po probleme..
Odpovedať
@leilak1 čože teba , ale jeho až bude kúriť pri elektrine z faktúry , pri krbe z bordelu
Odpovedať
Tak aby som uviedol na pravú mieru keď už ma toľko karháte. 8-( Tepelne čerpadlo sa bude montovať ale až o rok. V pláne máme tepelné čerpadlo (zem/voda - voda) ale je to trochu komplikovanejšie. (dosť veľké zemné úpravy mám a samozrejme to aj niečo stojí). + chcem aj dotáciu. Preto chcem dokončiť dom aby sme sa mohli nasťahovať lebo nás TLAČÍ ČAS!!! Ako dočasné riešenie som sa rozhodol osadiť elektrokotol Protherm Raja 12kW. Tých 600€ za elektrokotol ma nezruinuje. Zateplenie domu je 30cm ytong + 25cm polystyrén. TUV je riešená vákuovým solárnym kolektorom s 30 trubicami a 300L zásobníkom. To už máme zakúpené. Preto som sa pýtal ako je to s tým krbom keď s tým budem chcieť kúriť aspoň počas niektorých dní keď budem doma celý deň. Neplánujem kúriť odpadom nakoľko to sám nemám rád. Kúriť sa bude iba certifikovanými briketami ktoré predávajú v susednej dedine. Značka LES. Krbová vložka bude mať aj automatickú reguláciu horenia aby to nehorelo nekvalitne tak ako to tu popisujete. Takže zase sa pýtam ako je to s tým krbom. Aký krb ste osadili na aký komín? a aký výkon na stratu domu? =-) V projekte je komín Schiedel ICS 25 http://www.kupelnesk.sk/sk/157651/e-s... Mne sa to zdá zbytočne veľa. :-S Čo sa týka kolaudácie tak v projekte mám ako primárne kúrenie uvedené kúrenie drevom. Teda tak ako spomínal MAJKOJ je možné že sa zmestím aj do A0. :-D Ďalšou vecou je že sme na konci dediny kde je 5 domov. Takže nejaké sťažnosti z kúrenia drevom sú irelevantné.
Odpovedať
@virnik27 Čaro projektanta :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@kexo64 na ten krb ti stačí klasika 200 priemer, ja mám vypočítané straty 4kw, vložku mám 6kw s akumulacnou obostavbou, kútik tam 50/50 v kombinácii s plynom. Výkon krbu máš aj podľa množstva dreva a prívodu vzduchu teda ako silno to horí.
Odpovedať
@virnik27 Keby si si prečítal v príspevku hore že TČ sa bude montovať v nasledujúcom roku tak proste nemusíme vieť túto prázdnu debatu. Potrebujem prekúriť prvú zimu nakoľko mam na pozemku 50 tatroviek hliny a nemám ich kam odpratať. Pod nimi budem robiť ten zemný výmenník. A to sa dá až keď začnem pozemok zavážať od vrchu. Potom spravím zemný kolektor a namontujem TČ. Moja otázka bola ohľadom krbu a komínu nie o kolaudácií a nákladoch. Tu si nezodpovedal.
Odpovedať
@tomcok OK ďakujem za info. nevieš či je pravda že pokiaľ je komín s väčším priemerom ako vývod samotnej krbovej vložky, klesá jeho ťah? Podľa mňa je ideálny stav 200mm vývod z krbovej vložky a 200mm komín. U mňa má 7m výšku od spodného čistiaceho dielca s dvierkami.
Odpovedať
@kexo64 to neviem, nie som krbar, ja mám 200ku komín a aj napojenie do neho, ale sa mi zdá, že je to redukovaný , z vložky tam je 160, komín má výšku 10m a ťah mu rozhodne nechýba
Odpovedať
Článok sa načítava...
@virnik27 Čiže sa ráta s 20-30% naviac ako pri klasickom kotli.
Odpovedať
Profilova fotka
@kexo64 - ak sa pozeram do TL, https://www.schiedel.com/sk/produkty/... tak vnutorna vlozka ma priemer 200mm pri vonkajsom priemere 250mm. Neviem, aky komin planujes, ale podla mna je vnutorna hrubka nerezu 0.5mm malo. Minimum 0.6mm, idealne 1mm. Da sa to objednat extra. Na 9kw to podla prepoctu pri 7m ucinnej vyske komina staci bohato. Sam mam vlozku La nordica insert 70, pri ucinnej vyske komina 5m a DN160 ide krb na 90% s plne zatvorenou klapkou kvoli vysokemu tahu. Komin je nerez 1mm. PS: v novom dome povazujem KV za anachronizmus. Urobit si z obyvacky kotolnu za 3000e povazujem za cistu sialenost, ak teda uvazujes pouzivat krb na trvale vykurovanie. PS2: tah pri zmene 160mm na 200mm neklesa, ale redukciu rob rovno pri krbe. Tiez urcite daj klapku hned pri krbe. Pri tejto krbovej vlozke si myslim, ze bohato staci DN160, ak je komin nerezovy.
Odpovedať
@virnik27 Práve toto je to čo sa mne nezdá na celom tom projekte. Rodičia majú postavený väčší dom. Tuším až okolo 260m2. Kúria to plynom a platia do 100€ mesačne. Prerátaval som to podla ich zúčtovania a vychádzalo mi to okolo 16500kWh ročne. Pritom oni majú dom z roku 1990 zateplenie 5cm EPS na strope 10cm EPS + dvojsklo na starých plastových oknách. A ja mám menšiu plochu, 5 krát také zateplenie + trojsklo a mám mať viac ako oni? Proste mi to nesedí na to čo vyrátali tí projektanti. Preto to prekúrim prvú zimu na elektrike a budem vedieť vyrátať aj návratnosť TČ a všetko ostatné.
Odpovedať
@mgx Ahoj nie neplánujem s tým kúriť do konca života. Plánujem v budúcnosti TČ. kvôli spotrebe a aj životnému prostrediu. Takže nerezový, priemer 200, a 1mm nerez. A ten výkon krbovej vložky? Mám tepelnú stratu 9,840kW a krb teda 12kW tak ako navrhuje VIRNIK27 ? Akože KV chcem len preto lebo môže nastať výpadok elektriky. Raz som to zažil ešte ako dieťa že sme museli isť spať babke lebo bola fujavica a potrhalo vedenie. Trvalo to dva dni kým to opravili. U babky pri krbe bolo do treniek :-D :-D :-D
Odpovedať
@virnik27 Mal som tu Viessmann montérov a oni navrhli 9kW a povedali ze to bude dosť. Tiež sa im to zdalo veľa. Prekúrim prvú zimu a budem vedieť presne koľko som spotreboval. Lebo elektrika na teplo je 1kW na 1kW. A taktiež aj koľko som minul na ohrev TUV spolu s tým solárnym kolektorom. Ešte budem vedieť aj koľko v ktorom mesiaci som minul.
Odpovedať
@kexo64 písal si že chces aj prieduchy, pri krbe s výkonom 9kw tam budeš mávať veľmi teplo, pozeral som projekt, krb je umiestnený celkom fajn, ja by som viac ako 7kw nedával a prieduchy tiež by som nedal, ja prieduchy nemám a keď kútom len krbom tak dole je 24 a hore 21st
Odpovedať
@virnik27 Áno na dome ktorý by nebol zateplený s drevenými oknami. Preto nechápem prečo by som mal mať takú spotrebu na dome ktorý je niekde úplne inde. A to je to čo nesedí. V krbe budem kúriť len briketami. Mam predajcu tu lokálne a nie je s tým žiadna robota. A hlavne sú suché s minimálnou vlhkosťou.
Odpovedať
@tomcok Na projekte je ten krb vedľa schodiska. To schodisko je dosť veľké a ak sa nemýlim tak teplo stúpa hore. Takže hore by malo byť teplo tak akurát. V pláne mám spraviť jeden možno dva prieduchy. Priložil som sem obrázok ako si to predstavujem. Teplovzdušné prieduchy sa budú ťahať pod stropom až o miesta kde je nakreslená červená gulička. Tam sa prevŕta diera a spraví sa kastlík s mriežkou kde to bude vychádzať hore. Problémom je ten výkon. Krbár mi povedal že teplovzdušný nie že radšej teplovodný a silnejší nech sa to uloží do akumulačnej nádrže a potom dopodlahoveho kúrenia. To ja nechcem lebo je to strojovňa cez pol garáže. Podľa projektu 9,84 ale keď sa nad tým logicky zamyslím tak mi to nevychádza s tou spotrebou.
Odpovedať
@kexo64
Odpovedať

Odpovedať
Profilova fotka
@kexo64 1) otvorene schodisko sposobi, ze 90% tepleho vzduchu pojde rovno na poschodie, to znamena ze tie blbo umiestnene vyfuky tam ani nepotrebujes. Moja svokra ma takto nestastne rieseny dom s otvorenym schodiskom => v lete hore na skapanie (teplo), v zime dole kosa (teplo ide hore). 2) ak uz vyfuky, tak ich aspon umiestni do izby a nie na chodbu, resp. k dveram na terasu 3) rataj s prenosom hluku vyber teplovzduchu chapem, ale necakaj ze s tym vykuris dom podla tvojej schemy. Pri 9kw (co si myslim ze je optimum) to vyhreje dolne poschodie (obyvackokuchynu). Do vyssieho vykonu by som pri teplovzduchu ani nesiel, lebo pri krbe budes mat finsku saunu (co je nevyhoda tychto kv). pri otvorenej dispozicii by som radsej zvolil hypokaust.pec tazkeho typu.
Odpovedať
@kexo64 ja myslím že tie prieduchy pri otvorenom chodisku sú zbytočné, ja by som tiež radšej šiel do pece, bude to stáť síce viac ale je to paráda, ja keby staviam znova tak si dám spraviť peknú modernú pec a kúrim len s tým. Krbar čo mi robil krb, robí aj pece a vo vedľajšej dedine jednému robil pec do podkrovneho domčeka a hovoril že ten pán minie za zimu Max 4kubiky drevo a kuri len tou pieckou a vykuri mu to celý dom.
Odpovedať
@tomcok U mňa ide o to, že ja plánujem TČ ale k tomu chcem mať nejakú zálohu keby sa niečo stalo. Čiže krbová vložka. Príkladom je napr teraz prvá zima ktorú budem musieť prekúriť cez elektrokotol + teplovzdušná krbová vložka. Nechce sa mi natrepať 10000€ za pec keď môžem za rovnaké náklady kúriť v TČ a bez starostí. Mimo temu >>>>> Existuje akumulačný prstenec + akumulačné platne ktoré sa zavesia na krbovú vložku. Máte s tým nejaké skúsenosti? Každého koho som sa na to pýtal povedal že vtedy sa stane z krbovej vložky hybrid. Teplý vzduch pôjde v podstate ihneď po zakúrení a teplo pôjde z výduchov ešte hodiny po vyhasnutí. Pritom obvodová stavba krbu je izolačná ako na klasickej teplovzdušnej vložke.
Odpovedať
@kexo64 hej existujú prstence, ktoré sa nabijú teplom a potom.ho odovzdávajú, lacnejšia varianta sú magnezitove tehly, ja ich mám 29 okolo vložky, keď teda chces kúriť len TC v budúcnosti tak si daj len krbove kachle, nejaké lepšie so sekundárnym spaľovaním, z nich pôjde hneď teplo všade do priestoru
Odpovedať
@tomcok Ono Kobok Chopok s výkonom 9kW stojí +-2000€ a do moderného interiéru sa dá pekne osadiť a obaliť izolačnými doskami. Preferujem teda takéto riešenie. Lacné, rýchle a dá sa to omietnuť omietkou aká sa nám páči. Len mi predajca ponúkol aj tie akumulačné prstence a akumulačné dosky čo sa zavesia na tu krbovú vložku. Preto premýšľam či sa to oplatí. Nie finančne ale účelom... či to bude mať nejaký efekt. Že mi to napr bude kúriť o dve hodiny dlhšie po vyhasnutí ohniska. A hlavne či to ma efekt pri teplovzdušnej krbovej vložke obalenej izolačnými doskami.... že by to cez výduch tlačilo teplý vzduch ešte nejakú dobu potom.
Odpovedať
@kexo64 význam to má, ale pri tomto spôsobe riešenia je rozumnejšie namiesto izolačných dosiek na obostavbu použiť akumulačné
Odpovedať
@tomcok Lenže keď bude obstavba z akumulačných tvárnic tak bude dole v obývačke sálavá sauna a hore na poschodí bude chladno lebo tam tie sálavé lúče nepôjdu. Mne stále z toho vychádza najlepšie teplovzdušný krb + jeden prieduch na chodbu tam za roh a k tomu by sa možno hodili té akumulačné magnezitové prstence a dosky. Tým by sa dosiahlo nie sálavé teplo ale dlhšiu dobu by to ohrievalo vzduch... a teda aj dlhšie kúrilo.
Odpovedať
@kexo64 ten krb z akumulacnych dosiek má rovnako vzduchové vypusty je to ten hybrid, ide len o to,, že to teplo sa nenabije len do prstencov ale aj do tej obostavby, sprav si ako chces mne je to jedno, aké 90% čo má prieduchy tak by si to znova nedali koľkí prenosu hluku, špine a nižšej regulácie
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?