Aký typ regulácie kúrenia ?

Ahojte, chcel by som Vás poprosiť radu ohľadne regulácie kúrenia. Aký typ, značku, modul,... by ste odporúčili. Ďakujem Nejaké základné informácie. V prípade potreby ďalších doplním Dom má plochu 157m2. (Obývačka+kuchyňa, spálňa+šatník, detská izba, detská izba, kúpeľňa, WC, práčovňa, tech. miestnosť) Kúrenie bude teplovodné podlahové (Počet okruhov podľa projektu 8+5) Zdroj TČ 9kW+teplovnodná krbová vložka Bef aquatic WH V80 s výkonom do vody 7,5kW. Akumulačná nádrž 750 l Zásobník TUV 200 l Moje očakávania : každá miestnosť s vlastným termostatom, v obývačke jeden centrálny, odkiaľ viem pozrieť a nastavovať všetky ostatné, všetko pospájané káblami (žiadne bezdrôtové) možnosť kontroly aktuálnej teploty a nastavenej na diaľku
Odpovedať
Ahoj, parametre mám podobné ako ty, dom cca 150m2, TČ, teplovodné, .... takisto som chcela termostaty, jeden centrálny, v každej izbe samostatne, pripojenie cez wifi a napojené cez kábel. Riešili sme viac typov a značiek. Nakoniec nám vo firme kde sme kupovali elektroinštalačný materiál poradili, termostat knx od firmy legrand. Stačí zadať do googla.... výhoda je že pasujú do ich rámčekov ako na vypínače, čiže ja mám vypínače aj zásuvky legrand bticino, tak mi to do toho zapasuje a bude to výzorovo vyzerať rovnako. Namontované ich ešte nemám, sme v procese :) . Po namontovaní to snáď bude fungovať tak ako chceme.
Odpovedať
Profilova fotka
@ponikel Dobrý den. Ozvite sa, navrhneme riešenie. Pre novostavby -TapHome, bez termostatov, zony a regulácia voľne editovateľná, bez starostí
Odpovedať
@mirkoivka asi mam pokazeny google :-) vies poslat nejaky link ? Pises o termostatoch ale co bude riadit kurenie ? A co pouzijete na uzatvaranie ventilov ? Vies k tomu dat viacej technickych informacii ? Vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@ponikel Vyhodiť - teplovnodná krbová vložka Bef aquatic WH V80 s výkonom do vody 7,5kW. Akumulačná nádrž 750 l, zbytočne vyhodene peniaze
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
mame inteligentne riesenie kurenia, chladenia, zaluzii, cas svetiel, garazi, cez system TapHome od firmy smartcomfort a sme velmi spokojni. Velmi dobra spolupraca, nastavenie v apke presne tak "zloziteho" resp "jednoducheho" rozhrania ako sme si priali na mieru (aby nemala problem ovladat aj manzelka :) ) . Len uvediem priklad - na vonkajsie zaluzie nam stacilo pouzit najjednoduchsie motory (bez wifi, bez ip, bez ovladaca) co pri kazdom bolo o cca 100 EUR lacnejsie. Pri 13 oknach dobra uspora :D jedine naklady navyse bolo potiahnutie datoveho kabla (centova zalezitost) cize ako komplexne riesenie - topka. Doporucujem :)
Odpovedať
Ma inteligetna regulacia pri podlahovom kureni vobec zmysel? Ak je to v ramci komplexneho riadenia ako uviedol woker85 tak mozno ano (jeden interface na vsetko), ale inteligetne riadenie len cisto na podlahovku? Myslim tym riadenia typu Evohome. Ak je dom dobre zatepleny, tak aj ked si nastavim nizsiu nocnu teplotu, tak do rana sa mi ochladi o kolko? 1-2 stupne? Nie je to pri podlahovom kureni skor tak, ze sa na zaciatku vykurovacej sezony zapne, v izbach sa termostatmi nastavia pozadovane teploty (niekto ma rad v izbe teplejsie, niekto chladnejsie) a na jar sa to vypne? Jedina situacia ktora ma napada kde by sa inteligentnejsia (aspon s casovym harmonogramom) regulacia hodila by bolo ked sa ide v zime na dlhsiu dovolenku, tak vtedy by sa nastavili nizsie teploty pocas odchodu s tym, ze teplota sa vrati do normalu pred prichodom. Ale inak si neviem predstavit naco by som menil teploty napr. cez internet. Ak by slo o riadenie radiatorov, tak chapem, ze tam sa da hrat s teplotou pocas dna a noci, ale pri podlahovke? Ak niekto z vas ma nieco viac ako len on/off termostaty v izbach, tak napiste ako to vyuzivate. Resp. ak niekoho napada naco by sa inteligetne riadenie podlahovky realne hodilo :)
Odpovedať
@coroner26 Napriklad hostovska izba v ktorej treba udrziavat teplotu aby nic neplesnivelo a kurit na vyssiu teplotu iba ked pride navsteva. Kazda navsteva ma inu teplotu ktora jej vyhovuje, Riadenie cez internet je len ceresnicka na torte nie nevyhnutnost. Zaznam skutocnych teplot je skor pre pochopenie toho co sa deje ked pozries do historie. Vonkajsia vs vnutorna teplota. Tento rok vs minuly rok. Niekto sa rad hrabe v datach a analyzuje. Niekomu staci ci ma "preplatok" alebo "nedoplatik" a nepozera na skutocnu spotrebu a vysku zalohovej platby. Sam na sebe pozorujem ze niekedy mi je 23C vela a inokedy mi je zima pri 25C.
Odpovedať
@coroner26 ja mám nastavenú podlahu celoročne.regulujem podľa ekvitermiky ,mám nočný útlm,som s tým spokojný..
Odpovedať
@coroner26 napríklad izby severné a južné. Južné sú v slnečných letných dňoch prehrievanie slnkom, kdežto severné nie. Ak severné pýtajú kúriť, zbytočne sa točí voda v okruhoch aj pre južné a ohrieva/prehrieva aj tie izby.
Odpovedať
@daralbajda Nocny utlm myslis nizsiu teplotu o kolko stupnov oproti dennemu rezimu?
Odpovedať
@megdesign Zonovu regulaciu beriem ze je uzitocna. Aj som pisal ze "v izbach sa termostatmi nastavia pozadovane teploty". Ale veci nad ramec zakladnej zonovej regulacie ako napr. casove harmonogramy, riadenie fuzzy logikou, nastavenie teploty v miestnosti na dany cas (system urcuje kedy sa zapne/vypne kurenie, tak aby v dany cas bola dana teplota), vzdialeny pristup cez internet, mobilna aplikacia, grafy, centralny displej a pod...ze ci to ma zmysel a ako je to realne vyuzitelne.
Odpovedať
Jednoznacne regulacie TECH, viacero serii na vyber, aj roznychzostav drotove/bezdrotove , komplet prislusenstvo, ventily, centralne jednotky, zobrazovacie dotykove panely, volitelny/vstavane wifi moduly podla serie, apka s riadenim na dialku samozrejmost. - rozumna cena Podobne ako ty mam TC + podlahovka, teplovodny krb s Mijori vymennikom max 20kw s elektrickym riadenim, 500l akumulacka, 300l TUV, krb nahrieva akumolulacku aj TUV podla teplot - vsetko automatika , staci len rozpalit krb a uz to fici, inak vsetko riadi TC. Dom poschodak 190m2. Zonovka jednoznacne ano, do mojho domu urcite, hore je znacne teplejsie, juzne izby teplejsie oproti severnym., centralny termostat na dolnom poschodi. 2x rozdelovac hore 10 dole 9. Kable potahane ako predpriprava. Okrem izieb 6x , 2x kupelka, 1x garaz + technicka, najvacsi satnik zvlast rozvod, ostatne 2 satniky spolocny rozvod z rozvadzaca. Kedze v satnikoch planujem 1x infra a 1x parnu saunu potrebujem mat kontrolu teplot. Severne izby sa ochladzuju viac preto je zonovka velmi vhodna. Garaz potrebuje svoju vlastnu teplotu, kupelky vyzaduju vyssiu Ladit na prietokometroch je odrzku, centralny sice riadi ekvitermiku ale je napr. rozdiel podla vonkajsich teplot ( cim vyssia teplota vonku tym nizsia teplota topnej vody, rozdiel medzi poschodiami je trocha vyraznejsi, ono sa to da vyladit aj bez zonovky ale ta je lepsia, Otazka chladenia je tiez podstatna. U mna po dopojeni bude mat centralny dotykovy panel s vsetkymi teplotami horne aj dolne posvhodie, izbove termostaty budu bud obycajne alebo digitalne nastavitelne aj z izieb. Usetrim dalsich 30% tepla ak bude riadena podlahovka. Pri bungalove sa asi neoplati ak nema dennu/ nocnu cast a samozrejme vacsiu podlahovu plochu. TAKZE JEDNOZNACNE TECH! Moja zostava vyjde na cca 1100€
Odpovedať
Článok sa načítava...
TECH som pozeral tiez, kedze planujem 10 zon, tak 9tkovu alebo 10tkovu seriu, kablovu. 9tkova seria ale vyzaduje na pripojenie termostatov kabel 4×0,14 LiYCY a ja mam 3x1.5 CYKY a navyse by som musel na 10 zon kupovat 2 zbernice. Dokopy za 2x zbernica CS-L-9, kontrolny panel CS-M-9, 10x termostat CS-R-10s, 13x termoventil za 1667€. Cez kurenara by to mozno vyslo o nieco lacnejsie. Porovnaval som to s EvoHome, 2x zbernica HCC80R, kontrolny panel ATC928G3026 so stojanom na stol, 9x termostat T87RF2033, 13x termopohon s kurenarskou zlavou za 1660€. TECH 10tkova seria je bez LCD, internetu a pod co mi nevadi, ale ta zbernica sa v mojom pripade da pouzit len s termostatmi, ktore ponukaju oni. Ak by som chcel iny (musel by mat bezpotencialovy kontakt), tak samotny termostat by musel byt na baterky (kedze mam iba 3 zily) a to velmi nechcem. Jediny termostat z 10tkovej serie ktory sa mi ako-tak pozdava je CS-R-10 s ale ten cas co zobrazuju by sa mi pri kazdom vypadku elektriny na 10 termostatoch nastavovat asi nechcelo. Ale paci sa mi, ze zobrazuju teplotu po 0.1C a nie po 0.5C ako je zvykom u beznych termostatov a ze sa da nastavit hysterezia. Na druhej strane som nikde nenasiel, zeby sa dala nastavit kompenzacia teplotneho snimaca. Celkovo zbernica CS-L-10, 10x termostat CS-R-10s a 13x termopohon za 879€. Vzhladom na to ze som obmedzeny 3oma zilami a termostat z 10tkovej serie mi az tak nevyhovuje som zatial rozhodnuty pre zbernicu SALUS KL08NSB+KL04NSB, 13x termopohon T30 a k tomu akekolvek termostaty ktore pouzivaju spinany vystup 240V. Napr. SALUS HTRS230 alebo Siemens RDD100 (ma kompenzaciu snimaca). Dokopy cca 723€. Mozno menej cez kurenara. Ak vie niekto este poradit nieco ine tak dajte vediet. Casom mozno zbastlim nejaky krajsi termostat s OLED displejom, s nastavitelnou hystereziou a kompenzaciou snimaca, s pridanym senzorom vlhkosti, osvetlenia, CO2, so zobrazenim teplotnej pohody, s historiou udajov, s harmonogramom, s napojenim na domaci system, s nastavovanim cez appku, s laserami, termoviziou, s tlacidlom na odpalenie jadrovej rakety a pod. 🤔 ...ak mi na tom termostate v tom case este bude vobec zalezat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?