Aký typ, priemer a značku komína do NED?

Zdravím, aký typ, priemer a značku komina odporúčate do nizkoenergetickeho domu s rekuperaciou? Výhody? Pozeral som doposiaľ na Schiedel Uni Smart a Absolut. Ďakujem
Odpovedať
Schiedel Absolut, priemer podla krbovel vlozky/pece.
Odpovedať
V projekte mame absolut, 200mm. Keď sme boli v par obchodoch s krbových vložkami, spomínali, ze je dobre potiesit krb a komín podľa toho presne. Po úpravách bude 160mm. Nezabudni na prisavanie vzduchu. Obecne toto riešenie s firmou, ktorá ti bude riešiť krb, vyhnem sa plno problémom.
Odpovedať
Tak podľa týchto informácií mi to vychádza, že na napojenie krbu, by mal stačiť aj komín s priemerom 180mm. Aspoň podľa informácií uvedených pri krbových vložkach, ktoré som pozeral.
Odpovedať
@andrew26 komín kľudne 200. Rovnako mám ja. Nerez. Zredukovať na 180 alebo 160 sa dá napojenie kedykoľvek.
Odpovedať
Priemer nech ti poradia tam, kde kupis krb/krbove kachle. Ak rekuperacia, tak komin urcite bez zadneho odvetrania. A mysli aj na privod externeho vzduchu.
Odpovedať
@andrew26 ak bude bungalov tak na min vysku komina 4,5 metra je potrebny priemer minimalne 200 A kupte od Stadreka...2x lacnejsie ako Schiedel Ak to bude ku krbovej vlozke, yak pozerajte vstup do komina 45 stupnov Ak ku klasickej peci na tuhe palivo 90 stupnov
Odpovedať
Profilova fotka
@andrew26 jediný komín, ktorý nemá odvetranie ( dieru do domu😁) je Schiedel Absolut....cena je síce krádež ale pre A0 dom je to riešenie.....lebo na jednej strane utesnovať dom páskami a na druhej v ňom spraviť úmyselne dieru ako päsť je ťažká schíza....
Odpovedať
@eagleowl ďakujem, je mi to jasné a čo ten UNI smart?
Odpovedať
Profilova fotka
@andrew26 neviem nepoznám ... keď som kupoval ja, iný bez diery neexistoval ako Absolut. V návode píšu že je bez odvetrania......tak kľudne ten ....porovnaj ceny a hľadaj rozdiely........prípadne zadaj si dotaz na zástupcu Schiedel tu na MS nech ti povie čo je ešte rozdiel....má aj prívod vzduchu ...komín je na celý život.
Odpovedať
Profilova fotka
@andrew26 Odpovedal som v sukromnej sprave, ale uvediem aj tu. Ano, pre tesne domy s rekuperaciou odporucame investorom kominovy system Schiedel ABSOLUT. Nezabudnite na privod vzduchu pre spotrebic. Bud sachtou vedla prieduchu (tiez vyuzitelna pre technicke instalacie ako su veedenia z fotovoltiky, solarnych panelov na ohrev TUV) Vyhody ABSOLUTu? Tesny komin bez zadneho odvetrania, nenasiakava izolacia integrovana do tvarnice, prislusenstvo pre dokonale utesnenie, prerusenie tepelnych mostov, tesne napojenia spotrebica. Dalsou variantou je Schiedel UNI Smart - priamo okolo zaizolovanej vlozky sa privadza vzduch na horenie ku spotrebicu. Nevyhodou je, ze su k dispozicii len priemery 160 a 180 mm. Variantou "z ineho sudka" je kovove kominove teleso. Napriklad Schiedel ICS alebo PERMETER. "Novinkou" je Schiedel PERMETER Smooth Air - kovovy komin, ktory spaliny odvadza a zaroven dokaze privadzat vzduch. Pre krbove kachle idealny, pre krbovu vlozku treba prepocitat mnozstvo vzduchu. Priemer komina je idealne stanovit vypoctom, teda treba poznat vyrobcu, typ spotrebica, jeho poziadavku na kominovy tah, teploty spalin... Vysku komina, dlzku dymovodu a vradene odpory (pocet a druh kolien), Dalsou potrebnou informaciou je sposob privodu vzduchu - dlzka, kolena, tvar (nezabudnite vytiahnut nasavanie oproti terenu o 30-50 cm (podla predpokladanej maximalnej vysky snehovej pokryvky)). @mellie111 Vami spominana firma ma porovnatelny produkt s kominovym systemom Schiedel ABSOLUT? Mozete mi prosim poslat link? Dakujem.
Odpovedať
@andrew26 To ze sme sa my rozhodli pre Stadreko vobec nelutujeme, manzel ho staval svojpomocne. 2 susedia sa rozhodli pre Schiedel...a obaja poznamenali ze sa s touto znackou robilo..doslovne... NAPI.U Neviem ci budete komin murovat sam, ale kvalita a ta jeho netesnost zavisi hlavne od jeho stavby, to ze si kupite drahy kominovy system este neznamena, ze pokial to nebude stavat vyslovene odbornik, alebo aspon zrucny majster, ze bude splnat aj tie parametre co vyrobca papierovo udava.
Odpovedať
Ja som svojpomocne staval Schiedel Absolut. Iny som nestaval takze nemozem priamo porovnat avsak nemal som ziadne zavazne problemy. (to ze som si mojou vinou odbil z kratkej keramickej vlozky a musel som odstranit jednu tvarnicu nie je chyba vyrobcu ). Pekne podla navodu, tvarnicu po tvarnici + keramicka vlozka.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mellie111 tak že komín ste stavať nevideli ale susedia nadávali a tesný bude ak ho postaví "vyslovene odbornik, alebo aspon zrucny majster" ? No ja by som povedal z toho jediného komína, ktorý stavali mne že netesný ho dokáže postaviť iba úplný idiot, ktorý urobí veci v rozpore z veľmi jednoduchým návodom.
Odpovedať
@mellie111 odborníčka sa hneď pozná...
Odpovedať
@eagleowl videla som stavbu 2 komínov A to že ma niekto 2x negatívnu skúsenosť na komín istej značky a naopak pozitívnu skúsenosť s komínmi od konkurencie je akože trestné?
Odpovedať
@eagleowl Len čo z toho, keď má netesnosti to, čo do toho komína napojíš. Už sa to tu diskutovalo x krát a ľudia si aj tak nedajú povedať.
Odpovedať
Profilova fotka
@mellie111 nerozumiem otázke ....píšem niečo také ? (počuli ste že sa s tou značkou robilo zle....ale vy osobne ste s ňou nerobili.....ani ste pri tom neboli.....to že sa s niečím zle robí (X vecí sa zle robí) neznamená že výsledok bude zlý, naopak niekedy sa s niečím dobre robí ale výsledok stojí za howno.........a to ešte nevime či to boli komíny Absolut) @tomas_st to sú dve možnosti -nekúpiť si "to" čo má netesnosti -ak má "to" netesnosti tak nekúpiť si absolut....
Odpovedať
Profilova fotka
@mellie111 aka Katarina Farská Poprosim opatovne o odpoved: Vami spominana firma ma porovnatelny produkt s kominovym systemom Schiedel ABSOLUT? Mozete mi prosim poslat link? Dakujem. K tomu priemeru a vyske 4,5 m..... priemer komina sa urcuje podla spotrebica, potreby jeho tahu a teploty spalin. Este by sa dalo upresnit, ze ci to ti susedia hovorili, ze sa nase kominy zle stavali, alebo plati, ze ste videla ako sa to zle stavia? Nase kominove systemy moze postavit priemerne zrucny alebo menej zrucny, zato nebojacny domaci stavitel. Obom pomozu animovane montazne navody na youtube alebo pdf subory na nasom webe alebo priamo tlacene plachty vo formate A1 , ktore su dodavane spolu s kominom. Vseobecne info k vyberu komina si mozu vypocut v podcaste. Kominove system Schiedel ABSOLUT, UNI ADVANCED, UNI SMART, KOMBIGAS maju brusene lozne plochy, teda na stavbu staci tenkovrstvova malta a stavba je jednoducha a rychla. Mozno vasi susedia len urobili chybu, ze si nenastudovali montazny navod ... Ak by z nasej strany boli dodane chybne komponenty, tak stale ma zakaznik moznost ich reklamovat, aby sa pri stavbe nezdrzoval trapenim sa pri montazi. Vyrobca Schiedel o svojich kominoch deklaruje to, co dokazu a to ake budu, ked sa postavia podla montazneho postupu, z originalnych dielcov a podla platnej legislativy.
Odpovedať
@eagleowl Kľudne pošli link na to tesné. Pôjdeme to pozrieť a urobíme skúšku tesnosti. Myslím, že dopadnú rovnako zle ako všetky ostatné.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas_st asi bude podstatný rozdiel medzi netesnosťou na spotrebiči a dierou 300cm2 v komíne neviem načo ti je link ale nech sa páči: https://www.createrra.sk/page/33/prvy... https://www.heureka.sk/?h%5Bfraze%5D=...
Odpovedať
@eagleowl Ja len, že či už niečo skutočne tesné vyrobili, pretože keď som hľadal ja, tak aj tie, čo deklarovali tesnosť, nakoniec tesné neboli. Tých otvorov na prívod vzduchu je tam väčšinou viac, nielen centrálny, ktorý sa dá uzatvoriť...
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas_st na Orave je deklarovaný n50 = 0,09 1/h.....tak asi sa to dá.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?