Aký kotol, bojler na ohrev teplej vody pre rodinu?

Ahojte, potrebovala si som poradit, aky kotol/bojler vybrat na ohrev teplej vody pre 4-5 clennu rodinu? Kurit budeme elektrickym podlahovym kurenim a krbom, takze by to malo sluzit len na ohrev vody.. aspon teda myslim :). Som uplny laik, tak prosim poradte. Dakujem
Odpovedať
@marrria Tak asi el. bojler s tepelným čerpadlom by bol vhodný.
Odpovedať
presne tak
Odpovedať
@marrria Viem, že o tom (tepelnom čerpadle) sa na MS vyjadrovali viacerí odborníci napr. @leonardom
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 Za čo som si zaslúžil tú invektívu, že "odborník"....? :-D :-D :-D @marrria - som praktik a pozorovateľ, nie odborník. Z titulu svojej predchádzajúcej praxe som mal možnosť vidieť proces realizácie minimálne 250 stavieb. ;-) Ja osobne som si dal do môjho nového bungalovu tento "strojček": http://www.atria.sk/ariston-nuos-120/ - ide o tepelné čerpadlo vzduch-voda s koeficientom účinnosti 3,5, čiže z 1 kWh elektriny vyrobíte 3,5 kWh tepla (inak bežný boiler vyrobí z 1 kWh elektriny 1 kjWh tepla). Je to ale trochu drahšie a sú tam isté špecifiká (goooooooglite) inštalácie aj prevádzky. Pokiaľ nemienite experimentovať a ísť na istotu, dal by som značku Dražice: http://www.dzd.sk/sk/ohrievace-vody-b... Napr. 160 l inteligentný ohrievač s keramickou špirálou vyjde do 400 €. Ak chcete lacnejší, jednoduchší..... - tak berte "nesmartový" - je lacnejší aj o 25%. Svokre sme dali do domčeka 80 l a utiahne aj prevádzku (pri sprchovaní!) s 3 dospelými. Vyšiel na nejakých 220 €, ak si dobre pamätám.
Odpovedať
Ak už máte ellektrické kúrenie, pravdepodobne nemáte plyn, tak asi bojler s elektrickým ohrevom. A ak niečo zelené tak maximálne solár ale to si treba tiež prerátať. Tepelné čerpadlo je síce pekná vec, no na ohrev TUV asi drahý špás, rovnako ako zavádzať kvôli TUV plyn.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?