Stretli ste sa uz s niecim podobnym??Popripade kto ho mate??Nie je to ani akumulacna pec,a ani klasicky krb -je to nieco medzi tym...Mate s tym skusenost,kto Vam ho robil??nerobili ste si niekto sam takyto krb??
Bezpecny by mal byt, lenze vacsinou je to tak aspon co z mojho okolia som spozoroval, ze ludia, ktori setria na vlozke, tak nasledne aj na obostavbe a potom este aj zanedbaju to, ze treba reviziu komina, pravidelne skontrolovat, ci je vsetko ako ma byt. A potom sa deju v zime, ked sa zacne kurit zbytocne nestastia.
@drslavino 90 % nešťastí je pri nesprávnom kúrení, ved hádam nikto nedáva na obostavbu horľavý materiál, cigosi si zapália sami a dajte nám nové bývanie kad máte na nás dotáciu
@duzu Horlavy nie, ale tak vela ludi aj dnes ked si nieco robia sami taketo, tak bud z ytongu alebo sadracu, co aj v mojom okoli som pocul. A teda to mi nepride do buducna ako spravne riesenie. Lebo oba tieto materialy ked budu permanentne vystavene pocas zimy vysokym teplotam, tak to nebude dobre. Toto, co si ty pisal to je zase kapitola sama o sebe to je fakt. Len z mojho pohladu je lepsie, bezpecnejsie, ked si to das urobit majstrovi, co vie a mas papier, ze vsetko je jak ma byt. Ze aj zaruka a vsetko.
@duzu je to mnohokrat aj o kvalite. Tiez je podstatne z akeho materialu je krbova vlozka. Pretoze pri liatinovych, co viem moze skor vzniknut nejaky problem s prasknutim, prepalenim ako pri inom materiali.
A pri tomto proste je potrebne potom viac dbat na to aby drevo nebolo mokre aby sa nestalo, ze by vlozka praskla lebo je to material ktory je citlivy na vlhkost ked by bol zohriaty
@zerex4 liatinová vydrží i viac ako dom,mám ju už takmer 20 r. len v nej treba vedieť kúriť, nakladať opačne správnou skladbou dreva a zapaľovať zvrchu, nikdy sa nemôže prepáliť ako oceľová, praskne len vtedy ak sa rýchlo ohrieva alebo tam hádžeš mokré drevo do horúcej pahreby
@duzu no a presne na tom spravnom kureni to mnohokrat si myslim, ze zlyhava. My kym sme nemali krb, ze mi nepovedali ako je spravne kurit, tak som si myslel, ze ved co je na tom tazke, ved rozkuris a ende, ale nie. Spravne rozkurenie je podstatne aj kvoli tomu aby sklo necernelo.
@zerex4 pokiaľ som nemal krb tak som kúril všetkým možným na pevné palivo, tam totiž nevadilo občas dusiť plameň, následne pri silnom kúrení decht vypálilo, ale na skle ho pripečie, trvalo mi asi 2 roky pokiaľ som sa naučil správne naložiť vložku, teraz len 1x a horí i 10 hod a teplo celý deň, len musí byť väčšia zima lebo je veľká vložka a dom už čiastočne zateplený
keď si vezmem, že ako dlho som si myslela, že sa má rozkurovať odspodu, že najskôr triesky a potom hruhé drevo, to ma tak ešte otec učil a keď sme si dali krb urobiť, tak som prišla až vtedy na to, že vlastne sa to robí opačne 😄 človek sa učí celý život 😉
@bianka001 odspodu sa musí v sporáku alebo kotli ktorý majú malé dvierka, a prístup vzduchu len pod rošt, opačne sa môže len vtedy ak ide do vložky vzduch i zvrchu alebo cez plášť kde sa ohrieva, sú i obyčajné vložky len zo vzduchom pod rošt tam sa môže len odspodu zvrchu nemá kyslík, tam stačí urobiť malú štrbinu na vrchu skla v tesnení
@duzu ďakujem za vysvetlenie, teraz už aj ja mnohokrát rozkurujem, že nie je to len na mužovi a teda myslím, že mi to ide bez problémov, je to sila zvyku 😄 aj čistenie jak viem, že stačí popol a vlhká handra, tak mi nerobí problém to sklo vyčistiť, ale teda keby asi to bolo poriadne v skle zažraté tak by som mala čo robiť aby to šlo dolu, ale teda také ešte našťastie nebolo
@bianka001 stačí správnu skladbu dreva, naspodok čo najhrubšie mám narezané a naštiepané na mieru prekryje celú vložku, na to priečne o niečo menej hrubé a navrch len pár triesok aby sa zapálilo od nich len to vrchné a zapáliť podpaľačom, od začiatku je len plameň na vrchu , prehorieva postupne, to spodné je natesno aby sa tam nedostali uhlíky, dym tak nikdy nie je pred sklom za studena, po rozkúrení je vložka horúca a spaľuje i plyny, v komíne vtedy nevidieť dym a sklo ostáva čisté, len musí byť suché drevo
@tomcok no napr z predu niekde v strede, dajme tomu vo vyske 150cm. U mna co som najviac nameral bolo tusim 65st. Ale mame poloakumulacny. Takze do tych 70 by malo byt v pohode
Akumol na obstavbu je taký istý materiál ako šamotové platne, či je v tom nejaký rozdiel. Pýtam sa preto lebo mám takéto platne zadarmo, či je to vhodné na obstavbu krbovej vložky-kazety na taký poloakumulačný krb. https://www.kerkotherm.sk/data/produc...