Akumulačný krb

Stretli ste sa uz s niecim podobnym??Popripade kto ho mate??Nie je to ani akumulacna pec,a ani klasicky krb -je to nieco medzi tym...Mate s tym skusenost,kto Vam ho robil??nerobili ste si niekto sam takyto krb??
Odpovedať
1
2
ja taký robím teras
Odpovedať
Zavolaj na +421908611176 vysvetlím Ti akumulačný krb. Jednou vetou - Veľmi dobrá vec na prikurovanie a zároveň blízkosť viditelných horiacich plameňov. Ahoj.
Odpovedať
Ahoj je to super mnohý majú len sálavý šamotom obmurovaný a omietnutý na výstave v Rakúsku som videl len také tam sa izolačné krby nerobia ak len Slovákmi. No a keď dáš ešťe nejakú korunu naviac máš tam aj výmenník z akumulačných tvaroviek alebo ťahov, prstencov, drťe. Ak veľmi chceš daj elektronickú reguláciu horenia. Základ je ešte dobrá krbová vložka Brunner, Spartherm, ak šetríš Romotop, Kobok . Pozor niektoré vložky vôbec niesú vhodné do aku obostavby.
Odpovedať
ozivujem temu,mate ho niekto??
Odpovedať
Profilova fotka
Aj foto by som prosil. Zaujíma ma to . Máme krb s výmenníkom ale toto je ešte niečo viac a nakoľko ideme stavať zaujímalo by ma ako vôbec vyzerá a z čoho je vyrobený .
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Ahoj mám otázky, máte elektronickú reguláciu horenia, oplatí sa to objednať ku akumulačnému krbu? Trochu som ostala zaskočená veľkosťou aku krbu,krbár povedal, že bude vystupovať min 70cm von od steny čo sa mi zdá dosť, neexistuje nejaké ''plochejšia verzia'' ?
Odpovedať
Profilova fotka
@eryykah akumulačný krb odovzdáva výkon vložky nie cez mriežky, ale cez steny krbu. Podľa typu vložky musí byť dodržaná potrebná sálavá plocha krbu. Čiže ak ho potrebuješ plochý, pravdepodobne bude široký...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Rad by som nadviazal na toto starsie forum. Zaujimam sa o akumulacny krb. Po porade s krbarom, na aku vlozku sa zamerat, mam v tom cca jasno. Zaroven ma presviedcal, ze takmer kazda teplovzdusna vlozka sa da obstavat do akumulacnej obstavby. Na krbovej vlozke velmi setrit nechcem, pozrel som si par chatrnych plechacov z hobby marketu a usudil som, ze aspon tych 1200€ za to musim vysolit. Je jasne ze sa s cenou da uletiet, ale povedzme ze do 1500 by som sa rad zmestil. Druha vec je ale cena obstavby. Pokial ide o izolacne panely, tie nie su take drahe. Horsie je to s panelmi akumulacnymi, ktore aj prevysuju cenu vlozky. Tak mi napadlo, ci niekto nestaval akumulacny krb z ineho, lacnejsieho materialu. Chapem ze by mal mat vysoku vnutornou hustotou, schopnost akumulovat vela tepla, comu zodpoveda hmotnost. Taky lisovany beton (obrubniky napriklad) sa javi ako alternativa, keďže má porovnateľnú hmotnosť na m3. Po porade s kominarom sa riesi revizna sprava na krb pri pripojeni krbovej vlozky do komina, este pred obstavbou. Cim si to clovek obstava je asi jedno, akurat ma upozornoval ze vacsinou to ludia obstavaju Ytongom ci sadrokartonom, co mi neodporucil. To som ani nemal v plane... Viem ze akumulacny krb je na realizaciu zlozitejsi ako teplovzdusny, ale s teplovzdusnym by som sa uvaril. Krb chcem do prizemneho, trvale obyvaneho domu, obyvacka 35m2, na sprijemnenie atmosfery v zimnom obdobi a len s miernou schopnostou vykurovania, aby sa zatepleny dom neprehrial. Moja hlavna otazka teda je, ci niekto staval akumulacny krb z ineho materialu, ako je Akumol, Silcaheat, Brula a podobne. Dakujem
Odpovedať
@robo91 my máme akumulačný krb, ktorý slúži na také prikurovanie v prechosných obdobiach. Je to vložka romotop a obostavaná je ťažkými keramickými cpa platňami. Okrem toho máme použitú akumulačnú sadu z prstencov a tiež bočnú. Kúri sa na jedno zakúrenie bez prikladania. Stačí večer zakúriť a teplo pomaly sála do rána, takže super vec. Teplovzdušný by som neriešil.
Odpovedať
@tomasr1 Ano presne toto by som chcel, ďakujem. Tie magnezitové prstence okolo komínovej rúry sa podľa krbára dajú osadiť na akúkoľvek krbovú vložku, lenže ich cena je dosť vysoká. Tie by som možno ani neriešil. Skôr ma zaujíma tá obstavba. Originál materiály ktoré som uvádzal v predošlom príspevku, majú hustotu nejakých 2100 kg na meter kubický. Betónové obrubníky mi po prepočte vychádzajú na 2300kg na kubík. Betón vie tiež pekne akumulovať a potom sálať teplo. Akurát ako laik neviem porovnať vlastnosti uvedených drahších panelov voči betónovým obrubníkom.
Odpovedať
@robo91 Zdravim som len laik, ale moj nazor je taky. Krbove vlozky su pre teplovzdusne krby, pri ktorych je sirenie tepla rychlejsie. Pre akumulacne krby by mali byt krbove kazety, maju trosku iny tvar a povacsine aj mensi vykon ako krbove vlozky. Treba vediet tepelne straty stavby aby sa dala vybrat vhodna kazeta. Akumulacny krb ma pomalsi nabeh, t.j. ze pri prvej davke dreva je mozno 50% tepla sirenie do miestnosti cez sklo, ostatna cast ide do komina a do akumulacneho materialu. Mam tiez akumulacny krb, prva davka je vacsinou taka rozbehova, pri druhej davke to uz poriadne kuri a vyhoda, ze po 10tich hodinach od dohorenia je stavba krbu stale tepla na dotyk. Pri tom ako sledujem ako idu a aj urcite pojdu ceny energii hore, tak nie je na skodu mat plnohodnotnu nahradu na vykurovanie.
Odpovedať
@robo91 mám len teplovzdušný takže obostavba je z izolačného materiálu a všetko teplo ide z obostavby bez ventilátora len na krátku vzdialenosť do 80m2, len treba vybrať správnu vložku sek a terciálne spaľovanie, zabezpečí vyššiu účinnosť a naložiť celú vložku správnou skladbou dreva, zapáliť zvrchu, postupne prehorieva i 10 hod a teplo celý deň, ak zapáliš od spodu zhorí všetko naraz a veľmi rýchlo veľké teplo, to musíš niekam akumulovať, no priplatíš si za kopu materiálu, najťažši je mastenec a magnezitové dosky
Odpovedať
Článok sa načítava...
@robo91 Neviem, či je to možné spraviť z betónu, ani aké to má vlastnosti keď sa to zohreje, či by nepraskala omietka na ňom alebo ako by sa to správalo. Tie platne, čo sa na to používajú to je na takúto prevádzku stavané, rovnako treba aj špeciálnu omietku, ktorá vydrží vysoké teploty. A cena tých platní bola na celý môj krb cca 700€, preto by som neriskoval s betónom. A určite nie je pravda, že každá vložka sa dá použiť ako akumulačná, možno iba ako taký hybrid medzi aku a teplovzdušným, kde bude stále tá mriežka, napr. Romotop to píše pri krbe, či je vhodný na akumulačnú prevádzku a je tam veľmi obmedzený výber.
Odpovedať
Profilova fotka
@robo91 ani sa necudujem, ze ti napriklad sdk neodporucil. Ten sice je tepelne odolny, cize nieco by vydrzal, ale nie je ohnovzdorny a nie je dobre aby bol dlhodobo vystavovany takym teplotam ake su pri kureni krbom bezne. Cize hlavne stavat na bezpecnosti.
Odpovedať
Obmurovať krb betónovými obrubníkmi je sprostosť, popraská to, min by to musel byť žiarobetón. A treba porovnávať akumulačnú schopnosť a nie hmotnosť. Vložka +-1300 je z lacnejších a počítaj, že akum. obostavba + izolačné dosky, atď. vyjde ďalších 1500. Vložka z tejto cenovej kategórie nemôže byť čisto na akumuláciu, musí byť ochladzovaná t.j. prúdiť vzduch a obostavba môže byť z akumulač. mat.(4-5 cm) viac neprehreje. Môžeš tam dať aj plnú tehlu, ale tú ti krb neprehreje, budeš mať teplo iba cez dvierka. Daj tam to čo má byť, inak s tým budeš mať do budúcna problémy a neuznajú ti ani reklamáciu, keď sa vložka vplyvom vysokej teploty zdeformuje. Pri lacnej vložke s akumulačnou obostavbou(hybrid ) čakaj, že obostavba bude vlažne(do 30 stupňov!!!) hriať max pár hodín, nie viac ako 5, ak chceš vyššiu teplotu (40-55) a dlhšie, tak tam už musí ísť zodpovedajúca(drahšia) vložka.
Odpovedať
P.S. Daj si tam piecku - krbové kachle, kúpiš, zapojíš a hneď kúriš a sú veľmi pekné, účel splnia, dostaneš sa všade, vyčistíš, máš to pod kontrolou. A ak chceš lacno ako tak akumulovať, tak na piecku daj veľký hrniec s vodou.
Odpovedať
@roman_x Diky moc za postrehy. Nad pieckou som už tiež uvažoval. Na nejaké to pukanie v krbe je 4000€, čo mám najlacnejšiu ponuku na akumulačný krb, riadna raketa. Od betónových tvárnic teda ustupujem, vložky poriešim osobne s krbárom a piecku ako zdroj alternatívneho tepla pre prípad že by súdruhovia zavreli ventily na plynovode, zrejme poriešim.
Odpovedať
Dala by sa obstavba spraviť aj zo samotovych tehiel?malo by to účinnosť alebo význam?
Odpovedať
@robo91 keď súdruhovia zavrú ventily na plyne tak vznikne občianska vojna.... Nikto nebude mať čím kúriť... Možno Sulik vodikom..
Odpovedať
@martin25 aj z obyčajných plných z ilu i tie sú ťažké a lacnejšie, šamot je dobrý len na ohnisko @daralbajda plyn ešte pár rokov vydrží tak isto ako ropa, no o takých 50 nebude prečo zatvárať, aj uhlie sme si minuli a to boli časy ja som baník kto je viac,
Odpovedať
@roman_x najviac tepla ide uložiť len do najťažších materiálov od vody hore, do polystyrénu neuložíš nič, no správne si poznamenal že musí vydržať vyššiu teplotu aspoň po krátky čas, bežný beton tiež no len v podlahe a tam ho je najviac
Odpovedať
@robo91 Kvalitny krb nie je najlacnejsia zalezitost, ale ja napriklad vobec nelutujem, ze sme tie peniaze do toho dali, lebo v zime prevazne v nom kurime, to uz musi byt ked niekam ideme, ze sa nekuri ale inak skoro stale, lebo proste to teplo je ine a ma to svoju atmosferu a ozaj keby sa nieco stalo jak tu pisali, ze plyn a tak podobne. Tak je dobre mat takuto istotku.
Odpovedať
@duzu ok a nemôže sa stať že klasické tehli časom popraskaju a potom samozrejme aj omietka?a napríklad ešte ďalšia vec koľko kw vložku by som mal dať aby naakumulovalo cca 1,2tony tehly.ked tepelné straty mám cca 3,5kw.dakujem za odpoveď
Odpovedať
@martin25 v obálke obostavby je už nie vysoká teplota, v tehlovom komíne je vyššia a žiaden preto nepopraská, výkon vložky sa dáva podľa toho aký priestor potrebuješ vykurovať, no pri akumulačnej obostavbe to musí byť otvorený priestor, jedna veľká miestnosť, aj tam bude v každom mieste vždy iná teplota, môj názor je že na všetko má slúžiť to najlepšie, čiže na kúrenie podlahovka a pre relax potom stačia kachle akékoľvek na plyn, el. či drevo
Odpovedať
@duzu tak ja mám krbové kachle len budeme meniť podlahu z laminatu na dlažbu tak uvažujem nad krbom.kurenie v dome mám riešené klimatizáciou a som spokojný.len drevo mám za bádateľ zato nad tým krbom uvazujem
Odpovedať
@martin25 kvalitné drevo z urbáru môžeš výhodne predať,alebo na kúrenie drevom je najúčinnejší splynovací kotol a v kotolni, investícia do akumulačného krbu je od6-8k a teplo bude len tam kde je prípadne v susedných miestnostiach cez dvere
Odpovedať
@duzu len ten krb nie je len o tom vykureni, ale pre mnohych aj pre nas doma je to z velkej casti aj o tej atmosfere, co dokaze vytvorit v chladne dni, vecery. Ze proste ma to cosi do seba. @martin25 krb je fajn aj ako zalozny zdroj keby nieco a tiez my mame pri krbe este aj take kreslo a v zime sa tam najlepsie sedi. Je to vela o pocite 😉
Odpovedať
@zerex4 ale ked viac pre relax tak k čomu drahý?mám tiež ozaj len pre relax a ako záloha aby som nezmrzol , niekedy často nešla v zime elektrina, teraz ako na potvoru ide stále, nové vedenie
Odpovedať
@duzu tak ked uz si ho mam dat spravit nech je poriadne urobeny, nech sa nemusim stresovat zeby som vyhorel alebo nieco. Bezpecnost na prvom mieste za kazdy okolnosti, aspon podla mna.
Odpovedať
@zerex4 bezpečný musí byť každý i ten najlacnejší, drahší je viac o luxuse a vyššej účinnosti
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?