Akumulačná nádrž k tepelnému čerpadlu a fotovoltaike.

Profilova fotka
Zdravím, objednal som si tepelné čerpadlo vzduch voda so 70l zásobníkom o max výkone 11kW do rodinného domu zatepleného 10cm izoláciou a rozlohe 160m2. Mám aj alternatívne dokurovanie krbom vodníkom, ktorý bol doteraz mojim hlavným vykurovacím telesom (teda mám aj pec na ekohrášok, ale tá už 4 roky nebežala) Na streche mám FV a rád by som dotoval tepelné čerpadlo čo najviac elektrinou z FV s tým, že kým svieti slnko rád by som čo najviac vyrábal a ukladal teplo z čerpadla do akumulačnej nádrže, zbytok dokúrim krbom vodníkom keď bude moc zima. Teraz tá otázka, ktorú sa chcem spýtať. Predstavte si zimu nejakých mínus 5, ale napriek všetkému dokážem akumulačnú nádrž naakumulovať na 50-55st stupňov. Aká veľká by tá akumulačka mala byť, aby som vykryl 12-14 hodín nočného kúrenia len z nej? Úplne približne, ďakujem za fundovanú odpoveď.
Odpovedať
Kolko dreva by sa spalilo za ten cas a akeho? Tym sa zhruba da dostat na energiu v tom spalenom dreve ulozenu. Zohladnit ucinnost pece a sme na nejakom cisle kWh. Rovnako vela energie treba v AN, kde je dana limitna max. teplota a pytame sa na objem. Nech sa paci: https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-...
Odpovedať
FV a kurenie nie su kompatibilne. Zisk FV v mesiacoch, ked je potrebne najviac kurit je minimalna. Pre nejaky udaj o velkosti AN je potrebne poznat tepelne straty. A vzhladom na 160m² zateplene iba 10cm (nevedno dalsie uniky, ani izolacia stropu, podlahy…) tie tepelne straty budu pomerne velke. Dalsia podstatna vec tu chyba, a to je planovany sosob vyuzitia tej teplej vody z tej AN. Do radiatorov? Do podlahovky? Ak radiatory, tak uvediem priklad. Teplota na spiatocke okolo 30 °C? Takze vyuzitelny rozdiel 55 - 30 = 25? Ak by bola AN o velkosti 1000 litrov, tak pri rozdiele 25°C z (do) nej ulozite asi 29 kWh. Este podotknem, ze vo vacsej zime istotne nebude stacit, ak by sa do radiatorov tlacila voda o teplote 30 stupnov. A asi ani 40 nebude stacit… Ak by to TC bezalo 10 hodin v kuse, dokazalo by ohriat asi 3 700 litrov vody o 25 °C. Proste, podla mna, uvazovat o FV prepojena na TC a to na AN a ocakavat z toho nejake nocne kurenie je utopia. Ako ekonomicka, tak aj svojou funkcnostou. Ked sa budovala ta FV, tak predpokladam, ze bolo vopred premyslene, ako sa bude vyuzivat a podla toho sa aj dimenzovala.
Odpovedať
Profilova fotka
@frantisekca Za sezónu ,to už dlhodobo, spálim 9 max 10 priestorových ukladaných metrov tvrdého dreva. Iný sposob vykurovania (pec na ekohrášok) nepoužívam už štvrtú sezónu - viac menej sa mi stalo, že som išiel na zimnú dovolenku tak som pec zapálil. Kurím len v krbe vodníku. Kurenie je spodné podlažie podlahovka, horné podlažie radiátory. To že na FV sa nemôžem spoliehať nov,dec,jan mi je jasné. FV mám, viem čo a ako vyrába. Napriek tomu som chcel vedieť či s 1000l zásobníkom vydržím noc.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?