Ako riesit zonovu regulaciu v dome pri takejto predpriprave?

Ahojte, firma, ktora nam robila elektroinstalaciu, nam spravila predpripravu na zonovu regulaciu - potiahla do izieb LAN kable. Chcem vas poprosit o vase odporucenie / skusenosti, ako pri takomto nastaveni riesit zonovu regulaciu? Detailnejsie aktualny stav: 2podlazny dom, 135m2, zatepleny EPS. Z jednotlivych miestnosti v dome (prizemie: obyvacko-kuchyna, pracovna / poschodie: 3 izby) natahane LAN kable a dovedene do rozdelovaca teplovodnej podlahovky v technickej miestnosti na poschodi, kde je aj plynovy kotol. Do rozdelovaca na prizemi je dotiahnuty len 7zilovy silovy kabel z horneho rozdelovaca. Dakujem za rady, odporucenia, skusenosti.
Odpovedať
@itgospa treba zavolať firmu, ktorá sa zónovou reguláciou zaoberá. Ale v skratke. Do rozdeľovačov nahodiť servoventily. Do izieb termostaty. Prepojiť servoventily s termostatmi cez riadiacu jednotku zonovej regulácie.
Odpovedať
@itgospa alebo nie len riešiť zonovu reguláciu ale celý Smart Home lebo cena zonovej regulácie s riadením aj zdroja tepla je cca rovnaká ako cena Smart systému, lenže Smart systém sa dá rozšíriť aj na iné veci ako napr tienenie, chladenie, zavlaha, vonkajšia inštalácia ako brána atď....
Odpovedať
@megdesign @neutrino vdaka za odpovede. problem je, ze zatial sa mi len info od technika kotla, ze mam natahane zle kable a mali ist elektricke kable do izieb. a kontaktoval som dodavatela Salus riesenia, tam mi ponukli len bezdrotove termostaty. viete mi odporucit dodavatelov?
Odpovedať
@neutrino kvoli financiam zatial chcem riesit len zonovku ale nebranim sa predpriprave
Odpovedať
@itgospa no hodilo by sa poznať detaily a saknpri riešení 24V (tie káble na 230V nie sú stavané) budete potrebovať nejakú riadiacu jednotku, zdroj atď. preto hovorím že je jednoduchšie a možno aj lacnejšie zamyslieť sa nad Smart systémom len pre zonovu reguláciu a neskôr ho môžete rozširovať. Takisto potrebujete spinat aj kotol nakoľko ak by všetky hlavice boli zatvorené a on začne "odkazovať" dostane sa do poruchy. Preto má pán od kotla pravdu. Do izieb na termostaty mali ísť normálne CYKY káble a z rozdeľovača ku kotlu tiež CYKY kábel.
Odpovedať
@itgospa odkiaľ ste?
Odpovedať
@itgospa "ze mam natahane zle kable a mali ist elektricke kable do izieb". Vymeňte technika, lebo je to hlúposť. Termostaty sú aj na 5V, aj na 12V,... Sykfy, alebo CAT (LAN) kábel v pohode tieto napätia unesú... PoE je 48V a ide cez CAT (LAN) kábel... Mám doma zónovku a mám k termostatom aj ku kotlu CAT (LAN) káble. Žiadne cyky netreba. Robil som si ju sám.
Odpovedať
@itgospa K tým LAN káblom sa neviem vyjadriť, či je vhodný. Ja som dal ku každému termostatu trojžilový tuším 0,5 mm kábel, lebo tam je napájanie termoventilov 230 V. Ak budeš mať napájanie slaboprúd, tak možno aj ten LAN kábel bude stačiť.
Odpovedať
@megdesign prosim o zaslanie firmy / dodavatela resp. znacky tych termostatov/ventilov pripadne aj foto vasho riesenia, dakujem
Odpovedať
@itgospa ventily Salus, čidlá teploty Dallas DS18B20, riadiaca jednotka Allen Bradley, panel Kinco centrálna automatizácia. Vlastná realizácia.
Odpovedať
@megdesign klobuk dole spytam sa este, ci ste si tie komponenty takto sam vyskladal (myslim navrh riesenia) alebo ucelena dodavka od jedneho dodavatela/firmy? mienim tym, ze ako laik kde ku tomu hladat viac ucelenych informacii, ako to vyskladat, riesit?
Odpovedať
@megdesign Pekne, to by ma mozno aj bavilo si vyskladat... 1. kde mas umiestnene tie teplotne cidla? V stene/podlahe/inde? 2. ventily NO?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@itgospa tak ja sa živím automatizáciou... Takže všetko som navrhoval, zaobstaral, programoval, vyskladal sám.
Odpovedať
@foobar čidlá mám umiestnené v pohybových čidlách alarmu + teplotná kompenzácia. Ventily NC. Rozmýšľal som aj nad NO, ale zas dlhšie sú tie ventily zatvorené ako otvorené počas vykurovacej sezóny + keď nieje elektrika, nejde ani elektrokotol...
Odpovedať
Profilova fotka
riešiť zónovú reguláciu na 135 m2 je ako dať si diaľkové ovládanie na náramkové hodinky. Za cenu regulácie môžete kúriť niekoľko rokov. Dozoroval som RD, kde ovládanie stálo 10 tis €, po 5 rokoch už neboli dostupné náhradné boxy. Je iné robiť zónovú reguláciu v admin. budove 500 m2, kde na juhu svieti slnko a na severe je tieň a iné v RD, kde sa všetky miestnosti navzájom ovplyvňujú a pri strate 3 kW sa dá reguláciou ušetriť 5%.(možno).
Odpovedať
@jan45 ok, beriem to, ze zonovka je viac o komforte ako o blizkej navratnosti. prosim poradte, ako mam riesit regulaciu kurenia? aktualne v ramci novostavby domu iba temperujem a vnutornu teplotu v miestnostniach regulujem jednym bezdrotovym termostatom. tiez pravdou je, ze dom je jeden velky open space, nakolko nie su osadene interierove dvere. ten bezdrotovy termostat nejaky cas budem este pouzivat, len uvazujem, kde ho spravne umiestnit...
Odpovedať
Profilova fotka
@itgospa termostat sa dáva do najmenej vykurovaného priestoru a regulácia tepla sa môže robiť ventilmi na rozdeľovači. V noci má kotol nastavenú nižšiu teplotu a teplo sa rozdelí po miestnostiach prietokom. Ak dom nie je trvalo obývaný, je dobré ovládanie kotla na diaľku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?