Oplatí sa pri takomto dome plynové kúrenie?

Planujem stavat dom podlaha 25cm xps,steny betonova tvarnica + 30-40cm polystyren,strop 40cm vlna, okna 3-sklo Ug=0,5-0,6. Plynovu pripojku s plynomerom mam na hranici pozemku. Bolo by ekonomicke kupovat kondenzacny kotol,alebo to radsej riesit elektrokotlom s podlahovkou,pripadne infra folie? Dakujem
Odpovedať
ak mozem navrhnut tak urcite nie plyn, to fakt nie, cokolvek ine je lacnejsie, pelety alebo infra alebo elektricka podlahovka,
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mám zateplené len 5 cm polystyrénu.Túto zimu som ešte plynový kotol nemal poriadne pustený.Zatiaľ si vystačím s kachlami.
Odpovedať
@dodik85 záklat..treba spraviť výpočet tepla na kúrenie a straty domu..potom rozmýšľať čo ďalej
Odpovedať
@pr @antonmesaros @archireal Zatial mam len zakladnu predstavu o mojom dome,mal by mat zateplenie uvedene vyssie a mal by byt poschodovy cca 130m2 planujem. Ide mi o to ci mam dat odpojit plynomer aby sa zbytocne neplatil zan najom.
Odpovedať
@dodik85 plynomery zatiaĺ nechaj na pokoji.....spotrebu domu len na zálade zakladnej predstavy nespravíś a ani správne rozhodnutie..musíš ísť na to z iného konca... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dodik85 Na toto vám nedokážem odpovedať.Treba rozmýšľať aj nad tým, ako budete ohrievať vodu variť .Elektrický bojler je v porovnaní s plynom nenormálny žrút.
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Je dolezite, ci je to poschodovy dom, alebo bungalow, lokalita a ake su velke presklene plochy a ich orientacia... ak mate seriozny zaujem o prepocet v PHPP, tak sa ozvite ....
Odpovedať
@antonmesaros: ten clanok je dost divny. Napisal to nejaky CSc, ale asi to za sebou nekontroloval. Vypocet ze vraj cez softvare Energie 2010 od Svobodu (nepoznam to) ale myslim si ze je to zle. 1.) Provnaj "Doporučené hodnoty U rekuperace bez soláru na přípravu TV" a "Doporučené hodnoty U rekuperace se solárem na přípravu TV" - teda 3. a 4. stlpec v tabulke 1. Stena strop a podlaha su polovicne hodnoty, aj okno ma znizenu, znizene tepelne mosty, ale spotreba na m2 a rok v tabulke 2 je zhodna 2.) Pozri si: ¼ doporučené hodnoty U rekuperace se solárem na přípravu TV - napriklad na stenu sa berie U = 0,031, teda R = 32.25, pri sedom EPS cca 100 cm hrubka, Strop U = 0.025, teda R = 40 pri najlepsom Isovere (lambda 0.032) je to cca 128 cm hrubka a jemu tam vyjdu cisla ze merna spotreba tepla na vytapanie je 27kW/m2? To ma topnu sezonu cely rok a pre lokalitu niekde za polarnym kruhom? Ziadne tepelne zisky? Akoby sa teraz nestavali Pasivne domy bez TC. S fotovoltaikov sa da docielit nulovy dom (samozrejme od jej vykonu). Pride mi to ako reklama pre tepelne cerpadla a fotovoltaiku. ZIadna vypovedna hodnota.
Odpovedať
Energeticka narocnost osvetlenie. 16 kW/m2 za rok, teda spolu 172x16= 2752 kW/h za rok, mesacne cca 230 kW/h. To snad svieti na celu ulicu, alebo je to spotreba vsetkych zariadeni? Na svetlo je 350-400kW/h za rok az az.
Odpovedať
@mr79 Dobré postrehy.
Odpovedať
Profilova fotka
@dodik85 ak neplanujes rekuperaciu, tak ti odhadom vyjde dom niekde okolo 30 - 40 kWh/m2a. Cize rocne spotrebujes 40*130m2 = 5200kWh na kurenie, k tomu este cca 3600kWh na teplu vodu pre 4 osoby. To je rocne cca 8800kWh * 0.15 Eur/kWh = 1320 Eur na tvojom mieste by som plyn dal. A spravil vodovodne podlahove kurenie. Tak nebudes odkazany kurit stale elektrikou ale mozes zmenit na teplovodny krb, peletovy kotol alebo tepelne cerpadlo. Podla toho co bude pre teba vyhodnejsie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mr79 S docentom sa o matematiku hádať nebudem.Asi záleží od toho či porovnávate reálne hodnoty, alebo hodnoty prechodu tepla ,ktoré udávajú výrobcovia pri svojich výrobkoch.U toho okna tých 1,2 súhlasí s reálom.
Odpovedať
oprava jednotky nemali byt kW/h ale kWh, v rychlosti som to napisal zle. @ceresnam: ak da rekuperaciu bude mat skoro pasiv. Lebo pri takomto zatepleni je strata vetranim vacsia ako prestupom. Vsetko ale zavisi od typu a tvaru domu, tepelnych ziskov. Takze dajme ze s rekuperaciou bude mat spotrebu cca 20kWh/m2. uz aj s prevadzkou rekuperacie. takze 2600 na topenie a 3600 na vodu. Plus bezna prevadzka cca do 2000, spolu 8200 kWh za rok ... teda cca 1230 Eur, mesacne za 100. Predpokladam ze ta spotreba bude urcite nizsia. Zmena na teplovodny krb - stavbene upravy a topit krbom si myslim ze je nonsense, duplom v dome s tak nizkymi stratami, takze mozno ani komin nebude mat. Peletovy kotol - uskladnenie, a sem tam to nalozit, plus opat komin. Tepelne cerpadlo - draha zalezitost pre taky dom. Teplovodna podlahovka ma horsiu regulovatelnost, takze mozno niekedy si priplatit mesacne o par Eur viac za komfor a duplom pri pasivoch vychadza elektrika lepsie ako plyn.
Odpovedať
@antonmesaros: ale aj okna s 0.9 su realne, aj s 0.6 . Nechapem tejto vete: Asi záleží od toho či porovnávate reálne hodnoty, alebo hodnoty prechodu tepla ,ktoré udávajú výrobcovia pri svojich výrobkoch. Vsetko tam snad boli zadane nejake hodnoty co by mali byt dosiahnute... Stena 0=0.125 nie je problem, ako aj stop a apod.... Takze kde je chyba? Ten clanok je podla mna zly - totalne nepouzitelne hodnoty, vytiahnute odkialsi z paty.
Odpovedať
@mr79 @ceresnam Samozrejme pocitam s rekuperaciou,tvar domu obdlznik, ziadne vykiere a ani ine fjucre,bez stresnych okien.
Odpovedať
@dodik85: Bungalov? Ja mam rozmer 16.5 x 10.8 bungalov, Velox (20cm sedeho EPS) + pridam este asi 12 cm sedeho EPS. Okna Rehau Genero, podlaha 24 cm (este neviem ci sedy EPS, alebo biely 150-200 S), strop bude cca 50cm mineralnej vlny, rekuperacia Nilan VP 18 K, komin nemam a topenie bude foliami od Fenixu. Takze cista elektrika.
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 žiadne okno nedosahuje 0,9 a už vôbec nie 0,6. 0,6 je najlepšia hodnota ,nie priemerná hodnota okna podľa normy.
Odpovedať
@mr79 nie s podkrovim cca 8x11
Odpovedať
@antonmesaros @mr79 0,9 je realne ale 0,6 určite nie, musiš počita U okna a nie skla.
Odpovedať
@antonmesaros @marikoo: najlepsie plastove ramy maju tusim 0.9, 3-sklo s argonom 0.5. Vo vysledku 0.6-0.65 (samozrejme od rozmeru okna) existuju potom napriklad folie - napr. Heat Flow, termomoduy a pod. a vo vysledku je hodnota este lepsia. Samozrejme folie mozu ovplyvnit tepelne zisky. Skus si to preocitat ked mas otvarave okno a neotvarave - tam je pomer skla o dost vacsi. Skor by som povedal, ze tie hodnoty pre steny U=0.031, strop U=0.025 su nedosiahnutelne.... Inak pri tepelnych vypoctoch sa berie U okna, ktore sa povacsinou nasobi konstantou 1.15 (kvoli osteniu a dalsim veciam)
Odpovedať
Profilova fotka
@marikoo nepamätám si presne tie čísla ani dátumy.nieje to z pohľadu mojej profesie podstatné len sa snažím upresniť nesprávny názor v diskusii. Podľa staršej normy, ktorá platila niekedy do 2006.sa pri posudzovaní tepelného prestupu skiel merali sklá o rozmere 1x1m na troch miestach na okrajoch, kde je tepelný prestup iný a v geometrickom strede tabule kde je tepelný prestup najlepší( to je tá hodnota ktorou sa výrobcovia radi chvália tých 0,9 alebo 0,6).lenže podľa novej normy ktorú by mali výrobcovia u okien udávať sa posudzuje 9 bodov merania 8 po okraji a jeden v strede a priemer nameraných hodnôt je priemerný tepelný prestup skla čo je cca tých 1,0-1,1.Ak si od toho odrátate horši tepelný prestup rámu tak vám vyjde 1,1-1,2.Čo použil pri výpočte aj ten pán docent.On nepoužil najlepšiu nameranú hodnotu v laboratóriu ,ale reálnu priemernú hodnotu prestupu tepla cez okno..
Odpovedať
dobra hodnota pri plastovom okne je U=1, samozrejme vyrobca udava vždy najlepšiu hodnotu jak inač. Rám okna a samozrejme otvaravost,neotvaravost značne oslabuje celkovu hodnotu celeho okna U.
Odpovedať
...ja sa vratim k prvotnej otazke....dnes nam dalsia firm ponukla zhotovenie plynovej pripojky : od hlavnej vetvy po nas pozemok k hodinam - cena : 1 321 euro (bez vykopovych prac!!!!!).... ...takze ak budete mat take zateplenie ako pisete tak ja by som siel do elektrickeho kurenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@dodik85 s rekuperaciu ti vyjde okolo 20kWh/a mozno az 15kWh/a, podla tvaru domu, rozlozenia okien (tepelnych ziskov). Presne si to mozes spocitat v programe PHPP, ISOVER Multi-Comfort House Designer alebo podobnom. Zvaz este, ze ak by ste v interieri nekurili na 20 stupnov ako rataju programy, ale na 22 stupnov ako vacsinou chce rodina :-D tak minies asi o 15% viacej. Co sa ti oplati si uz musis dopocitat sam :-)
Odpovedať
@antonmesaros: podla coho usudzujes ake hodnoty pouzil vo vypocte? okno je len jedna cast... Preco by tam potom daval udaje, ktore nepouzil vo vypocte - to uz by bol totalny nezmysel. Ten vypocet podla zadanych U pre jednotlive casti (strop, podlaha, stena, okno) nie je v poriadku.
Odpovedať
@adam_janka:ked bolo len SPP, tak to dotovali, lebo vedeli ze plyn beriete len od nich. Teraz sa to uz nedotuje, preto tie sumy su pekne matne. Inak vykop - kolko to je metrov ? Ak to netreba kopat rucne - tak bager to ma rychlo za par Eur.
Odpovedať
@mr79 - treba rozkopat alebo podkopat cestu - cena : 250e. Na plyn kasleme. Nikdy v zivote nedam take pekne peniaze niekomu na kom budem neskor tak "zavisly"....
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 Musíte sa spýtať jeho ,
Odpovedať
...a v konečnom dôsledku treba zvážiť, čo stojí získaná energia 1 kWh z elektriny a 1 kWh získaná z plynu....
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?