Ako nastaviť kúrenie?

Dobry den.mame poschodovy byt tehlovy.mame pernamentne nastavenu teplotu 21 stupnou.dnes na skusku som stiahol na 19 stupnou a potom pri opatovnom zapnuti kotol bezal asi hodinu apol kym teplota stupla na 21. Je to normalne alebo dlho? Ma zmysel znizovat teplotu alebo ako nastavit kotol?
Odpovedať
1
2
@fugas20 akým kotlom kúrite?
Odpovedať
protherm panther 24 ktv prietokovy
Odpovedať
@fugas20 do radiatorov, či do podlahy?
Odpovedať
@jakino radiatory
Odpovedať
A zateplený dom?
Odpovedať
@fugas20 V tom prípade treba kúriť na pohodovú teplotu len cez deň, keď je niekto doma. Ja kúrim na 23,5C cez týždeň od 6:00 do 7:00 a od 15:00 do 21:00. Cez víkend od 6:00 do 21:00. Zvyšok času kúrim na 22,5C, ale v tomto čase sa mi zopne kúrenie len pri silných mrazoch.
Odpovedať
@dedo758 40cm stara palena tehla nezateplena
Odpovedať
@fugas20 všetko záleži aký tepelný komfort potrebuješ.Skús si pozriet spotrebu plynu,či sa ti oplatí znižovať teplotu v noci.Možno tým že znížiš teplotu v noci nič neušetriš,lebo kotol ti to rano dobehne.Všetko je to o sledovaní ,zapisovaní ,ale hlavne o tepelnom komforte.Da sa kurit aj na 15st a sediet pri telke vo vetrovke :-)
Odpovedať
@fugas20 Je dobra sanca, ze pri nezateplenom dome usetris nejakych par %, ak v noci stiahnes teplotu. Ze ide kotol hodinu vkuse vobec neries, moduluje si sam vykon, aspon casto nezopina, to su peniaze von kominom. Otazne je, ze ci pri 21°C treba vobec este stahovat.. :-N
Odpovedať
@matorado @robo28w 22mame v obyvacke kde travime najviac casu to nam staci...
Odpovedať
Aku teplotu nastavit na kotly?
Odpovedať
Profilova fotka
Lepšie je ak máte kotol prepojený s termostatom.Termostat dokáže ušetriť aj 30% nákladov.Inak to dosiahnete len termostatickými hlavicami . Odpoveď akú teplotu nastaviť je nezmyselná. Vždy keď vonku klesnú ,alebo stúpnu teploty, musíte pridať, alebo ubrať na kotli.
Odpovedať
Článok sa načítava...
najlepšie na 21 stupnov stále - ide len o to ako je schopne kurenie zabezpečiť samo vhodny režim
Odpovedať
@mesarosanton @vrajmantak na prizemi mam vsetke obycajne hlavice celkom otvorene...velka obyvacka velka kuchyna a velka chodba bez dveri plus wc a kupelna.na poschodi mam termostaticke v 3 izbach a v kupelni nie.myslim teplotu aka voda ma ist do radiatorou momentalne mam 55stupnou
Odpovedať
Profilova fotka
@fugas20 Do radiátorov max 80°C.
Odpovedať
@mesarosanton presnejsie alebo minumum?
Odpovedať
podlahovka pri zateplenom dome je 22 moc luxus....?
Odpovedať
@mesarosanton no ked dam 65 tak to je uz neprijemne na pocit v obyvacke
Odpovedať
Profilova fotka
@fugas20 max 80 a min nieje ohraničené ale 30°C na radiátoroch skoro necítiť. @mamakaja Nie je to luxus ale skôr tak akurát. Ja to mám nastavené na termostate . Ráno o 6:00 je nastavené na 22°C o 18:00 na 24°C a od 22:00 na 19°C.Potom už len stačí vyladiť na jednotlivých rozvodoch ventily, ale to by mal urobiť montér čo montoval kúrenie nie laik.
Odpovedať
Da sa nastavit aj cerpadlo v kotly treba to riesit?
Odpovedať
Rychlost cirkulovania vody I II III kedze sme pripojili dalsi byt treba to menit?
Odpovedať
@fugas20 Da sa s tym pohrat, ale to si musis sam vyladit. Je tam spusta faktorov, ktore to ovplyvnia. Vykon cerpadla, objem systemu, dlzka potrubi medzi radiatormi, teplota vody, atd atd. Daj si min. rychlost a ked nebude stacit, pridas. Takisto si daj cim chladnejsiu vodu kurit. Je prijemnejsie aj lacnejsie mat radsej (prezeniem) stale vlazne radiatory ako raz horuce a raz studene, skokovo.
Odpovedať
@matorado na I bolo malo posledny radiator hore nehrial vobec. Dal som na II teraz je uz dobre...dole v obyvacke som privrel spiatocku na polovicu na oboch radiatoroch vo wc tiez tam je strasne horuco a zbytocne v kupelni je rebrinove celkom otvoreny,tak isto som celkom otvorene nechal na chodbe.dole mam obycajne ventili.na poschodi su termostaicke ventili.v izbach som ich prednastavil na maximum co sa dali plus spiatocka otvorene tak isto aj v kupelni.
Odpovedať
Ahojte,ak by mi vedel niekto pomôcť budem rada,neviem si rady,kotol mám nastavený na 55 stupňov a termostat na 22 stupňov,len problém mám ten,že kotol je pár sekúnd vypnutý a hneď zapína znovu a keď som si sledovala koľko mi to spáli za deň,tak mi vyšlo číslo 21 a to je veľa(asi kubíkov)som sama s deťmi a bojím sa že veľa budem doplácať,ďakujem za rady.
Odpovedať
@rebeca02 kde mas termostat?
Odpovedať
termostat mám v najchladnejšej miestnosti,tak mi to odporučil revízny,lebo teraz asi pred mesiacom mi dával nový kotol
Odpovedať
Profilova fotka
@rebeca02 Aky mate kotol ? kolko radiatorov - typ, su vsetky otvorene ?
Odpovedať
Kotol je Imergas turbo s prietokovým ohrevom vody,radiatory mám 4,typ ako korádo,prvé dva v najstudenších izbách mám otvorené na plno,t.j.tam mám aj termostat a dva mám asi otvorené na dve otáčky.
Odpovedať
Profilova fotka
@rebeca02 presny typ kotla ? korado ake velke ? 600 x ? kolko ma dosiek Ten Vas kotol asi aj na minimalny vykon nema kam odovzdat to teplo co vyrobí, bud si nastavte vyssiu teplotu na kotly a to cyklovanie sa predlzi alebo hladat v menu anticyklacny cas
Odpovedať
ja by som nedoporucoval horedole znizovat zvysovat kurenie, ked je teplejsie tak aj kotol menej zapina, zas ked je kurenie na malo a dava sa na viac tak to taha hrozne vela plynu a ma to skor opacny efekt ako setrenie, nastavit termostat na 20 stupnov a to uplne staci, popripade to riesit skor termostatickymi ventilmi na radiatoroch to je ovela efektivnejsie ako horedole zvysovat znizovat kurenie na termostate
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?