Ako nastaviť kúrenie v dome (mód konštantná teplota)?

Ahojte, hľadám radu od skúseného človeka v oblasti kúrenia, ako správne nastaviť kúrenie v dome. Mám kotol Thermona, 40 kW ovládaný pomocou PT59. V súčasnosti používam mód konštantnej teploty v kúrení, ale bojujem s nastavením. Mám nastavenú teplotu v kúrení 45 stupňov, avšak kotol nejaký čas drží túto teplotu, potom zhasne a čerpadlo stále tlačí vodu. Teplota vody klesne aj o 10 stupňov, a až potom sa znova naštartuje a dokúri to. To isté robí aj s TUV, vždy to teda zohrieva nárazovo. Keďže máme veľký dom, cca 20 radiátorov, a minimalizujem náklady, tak hľadám optimálne nastavenie fungovania. Každý radiátor má termohlavicu, a teplotu si každý reguluje sám.
Odpovedať
Profilova fotka
@marcos33 taký výkonný kotol pri malom odbere sa nedá nastaviť. aj keby ste mali všade 2 metrové radiatory, neodovzadjú teplo z kotla priebežne
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 presne, otázka znie aký je spodný výkon kotla, pokiaľ je vyšší ako tepelné straty domu, tak sa ten kotol bude takto správať za akýchkoľvek okolností.
Odpovedať
Profilova fotka
@marcos33 zial janko ma pravdu, mas kotol s vysokym spodnym vykonom, takze sa s tym neda nic spravit. teda da, bud prejst na kurenie na intervaly a akceptovat kolisanie teploty, alebo zaradit do kurenia nejaku mensiu AN (primarny, sekundarny okruh) alebo kotol vymenit ci upravit na slabsi.
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx tak, otázka znie, kto navrhoval takéto kúrenie, a prečo do systému nezahrnul akumulačnú nádrž. @marcos33 o akú stavbu sa jedná ? Novostavba ?
Odpovedať
@marcos33 ja mam na 25 radiatoroch 19Kw kotol! 450m2 192 rocny kastiel a pekne si to len pradie Mas nevhodny kotol
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_galaba kto to navrhoval uz je asi jedno teraz. Usetril 200e za TZB projekt, teraz sa to vracia.
Odpovedať
Zavolaj do thermony p. Malesovi,on ti poradi..
Odpovedať
Už som sním hovoril, poradil mi znížiť max výkon kotla, čo sedí s tým čo radíte, ďakujem za rady. M.
Odpovedať
Tak skúsil som ubrať štartovací výkon kotla, na cca 40%. Otázka je, má kotol stále spínať v cykloch alebo neprestajne kúriť?
Odpovedať
@marcos33 spinat, ale v dlhych cykloch... neprestajne kurit znamena nedostatocny vykon
Odpovedať
Takto vyzerá graf spotreby plynu pri nastavení teploty v rozvodoch 48 stupnov.
Odpovedať
kejsix Prosim vas spinat ma kotol v dlhych cykloch znamena co? napr.hodinu v kuse ma kurit az dosiahne nastavenu teplotu na termostate? mam kondenzacny immergas zeus victrix 25, diky za odpoved
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?