Ako sa pri kupe domu (spravne) rozhodnut

Zdravim vas. Planujeme uz nejkau dobu kupit dom. No stale ked nieco pozrieme, najdeme nieco nad cim dumeme a nevieme prijat konecne rozhodnutie. Ak je dobry pozemok tak je pri rusnej ceste, ak je v tichej ulicke tak pozemok je podla nas maly, ak je super stav tak chyba jedna izba atd...a dalsia vec je ze si povieme ze moze prist nieco ovela lepsie. No mozno takym stylom budeme este 10 rokov v panelaku. Viem ze treba robit kompromisy, ale my s manzelom sme dost nerozhodni a to nieje pri kupe velmi dobra vlastnost. Poradte co pomohlo vam pri rozhodovani! Vdaka.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mionag:

Zdravim vas. Planujeme uz nejkau dobu kupit dom. …
@mionag - zvážte čo sú no-go parametre, teda čo vám naviac vadí. S tým nerobte kompromisy. Napríklad pod 4 izby nejdem. Na druhú stranu si stanovte parametre, ktoré prežijete, napríklad chcem aspoň 600m2. Ak sa stane, že má pozemok 450 ale je v dobrej lokalite prijateľný tvar a dobre umiestnený dom tak OK. - snažte sa poradiť so známymi (idealen takými, ktorí sa podľa vás dobre rozhodujú, teda napr. takí, čo si vybrali dom a sú spokojní) - zožente si odborníka čo posúdi stavbu. Aby sa nestalo, že vám dom 100% sedí ale časom zistíte, že plesne, vysoké náklady, zateká atď. - to najťažšie, rozhodnite sa. Pri nehnuteľnosti podľa mňa platí - mám na to? chcem to? - beriem to... Nič iné nepomôže. - nečakajte na budúcnosť (ak neviete priamo, že sa chystá nejaký developersky projekt a pod.) tak nečakajte, že niečo zlacnie, klesnú hypotéky atď. Špekulácie pri kúpe nehnuteľnosti na vlastné dlhodobé bývanie sa neoplatia. Inak neviem čo iné... Aké domy ste mali na výber? Aké parametre riešite, v čom bol problém?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od igor256:

@mionag - zvážte čo sú no-go parametre, teda čo v…
@igor256 problem je hlavne ze sme nerozhodni obaja. Chceli by sme co najblizsie k mestu kvoli dochadzaniu, ale tam niesu pozemky ake by sme chceli(aspon 10 arov,nakolko chcem nieco pestovat). 4 idealne 5 izieb,pivnica, dobra orientacia na ss a nie pri rusnej ceste.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mionag:

@igor256 problem je hlavne ze sme nerozhodni obaj…
@mionag cim dalej ste od rusnej cesty tym dalej dochadzate... a pri akom meste to vlasne hladate?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od igor256:

@mionag - zvážte čo sú no-go parametre, teda čo v…
@igor256 pár krát sa mi stalo, že som premeškal nenávratnú príležitosť. Zamyslite sa nad tým, čo ste ľutovali. Presne to bola tá príležitosť, ktorú už nesmiete prepásť... Máte svoje priority. Nikdy to nebude ideálne a treba zvážiť plusy a mínusy. Ja som urobil v živote pár rozhodnutí, ktoré ľutujem nie preto, že som niečo urobil, ale preto, že som neurobil vôbec nič. Že som nechytil príležitosť za pačesy. Nie je celkom pravda, že niekde na vás čaká váš vysnívaný dom. Ak ste ho nespoznali, tak ste ho práve prepásli. No a teraz k veci. Čo neviete zmeniť a je vašou najvačšou prioritou. Za tým si treba ísť. Veľkosť pozemku? Nezmeníte, ale na staré kolená sa menší pozemok ľahšie udržiava. Deti odrastú a odídu. Počet izieb? Diskutabilné. Urobíte podkrovie, prípadne prístavbu... Dobrý sused? K nezaplateniu, Ale nebude žiť večne, prípadne sa odsťahuje a dostanete za susedov neprispôsobivú komunitu. Všetko neovplyvníte, ale niečo predsalen hej. To čo viete ovplyvniť, vypustite z priorít a zmeňte podľa potreby. Ale hlavne je treba urobiť krok, ktorým sa posuniete dalej, lebo inak sa neposuniete nikam.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mionag:

Zdravim vas. Planujeme uz nejkau dobu kupit dom. …
@igor256 Prepáč igor, predošlý komentár mal byť adresovaný @mionag
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od igor256:

@mionag cim dalej ste od rusnej cesty tym dalej d…
@igor256 myslela som tym skor ze vo vedlajsich ulickach, nie hlavna cesta v dedine. Byvame v KE pri hlavnej sidliskovej ceste a mame dost. V lete nemozne otvorit okno. Takze kvoli tomu, vadi nam hluk. Hladame pri Ke.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@igor256 Prepáč igor, predošlý komentár mal byť …
@zicher vdaka. Ano myslim aj na to,ze raz mozno pstaneme sami/sama a nechcem mat toho vela. Tych 10a je hadam zvladnutelnych,skratka som zahradny typ. Zivot moze priniest rozne situacie, na vsetko sa pripravit neda.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mionag:

@igor256 myslela som tym skor ze vo vedlajsich ul…
@mionag jak psal @igor256 udelat si seznam, obejit nekolik nemovitosti(dat tomu klidne 1rok pokud vas nic nepali) a pokud vzdy bude neco mimo vas seznam tak mate proste malo penez na danou lokaci respektive vase podminky. Pak budete muset podminky upravit nebo pridat penize...
Odpovedať
Profilova fotka
Ja čo sa týka stavby domu resp. pozemku som to mal osudové. Bavili by sme sa že by sme chceli chatu alebo niekde chodiť opekať. Išiel som sa kupať a videl som tabulu stavebné pozemky. Tak reku zavolal som so srandy. Vybral som pozemok vtedy za cenu veľmi malú. Lebo to bolo ešte pole nová ulica. To bol rok 2018. potom som cestoval aj som chcel cestovať ale došlo obdobie Coronizmu. Tak čo sa dá robiť chcem dom. Samozrejme hypotéka to travlo kým sa to vybavilo. Potom som vyberal firmu chcel som murovaný dom od miestneho developera, ale nakoniec začali v roku 2021 vymýšlať s cenami že to ide zdvíhať a hento tamto. Potom som si spomenul v roku 2016 som bol pozerať dom snov :) tak som tam išiel samozrejme mi dosť zmenili život hned som vedel že ten dom chcem že je pravý. tak v 2022 sa to vystavalo a snád toto leto to bude tip top. Tým chcem povedať že stavba domu je proces, ktorý trvá v priemere 5-7 rokov. Kedy budete mať všetko. Samozrejme keď kupite hotový dom tak to preplatíte ale ušetrite čas. Mne proces domu samozrejme zmenil život, uplne iným smerom bolo to o tom že človek musel zmeniť myslenie dosiahnuť hypo prerobiť a prenajať byty aj o náhode aj o tom že všetci sa mi smiali že chcem stavať v lokalite vtedy 1.35 od bratislavy, teraz to je 45 minút :) Kebyže teraz chcem kupiť dom, ktorý mám v stave akom mám tak je minimálne o 70 tisíc drahší a to by som finančne nedal. Na druhej strane zmenil som robotu, potom pol roka som makal na pozemku aby to bolo super. A teraz som v stave takom že potrebujem minimálne rok pobyt pri mori lebo som tak zničený so všetkého že musím zmeniť prostredie a mat od všetkého pokoj a more :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mionag:

Zdravim vas. Planujeme uz nejkau dobu kupit dom. …
@mionag nám pomohlo upraviť pôvodné zadanie, čo vlastne chceme. Museli sme navýšiť cenu a trochu rozšíriť lokalitu. Pôvodne sme totiž vyškrtli všetky obce v okolí Košíc, kde býva viac ako určité % istého etnika.
Odpovedať
My keď sme hľadali dom,vedeli sme,ze pre veľkú rodinu,teda min.zo 4mi izbami,a 5km od mesta,a hlavne s WC normálnym. No museli sme urobiť jeden kompromis,ale zaroven zase mame na viac. Nas dom som videla na bazosi,ale keďže som sa dopočula,že tam straší a veľa majiteľov za 2roky,dom sme teda nechali tak.no stále som chodila na bazos a hovorila si teba chcem.Ale hľadali sme ďalej,staré chajdy 40tisic bez WC,čo bola podmienka pre hypo. Tak som nahnevala,lebo daňové vysoké pre hypo,a to by boli tiež palky sociálna,zdravotná,keď bol muž živnostník. Tak zavolala,a hneď ze to není pravda,zašla k susedom sa popýtať. Ze teda by sme chceli kúpiť dom vedľa nich a susedia,tiež ze to není pravda.Zili tam 2 sestri jedna dole,druhá hore,no o dom prišli lebo hypo neplatili. Áno bol v dražbe za 30tisic v januári,vtedy som to neriešila v máji ho kúpila realitka a my od tej realitný za 50tisic eur v októbri. No je to 15km od mesta,to bol jediný kompromis co sme urobili. Dom bol v dobrom stave,sestrička urobili ústredné kúrenie,dole plastové okná,hore zase si urobili novú kúpeľňu. No získali sme dom zo 6timi izbami,2kupelnami. Škola je buď 5km,z jednej strany,či 2km z druhej strany,pošta,škôlka,obchodu sú tu tiež. Autá mame 2,takže není problém a tak ako som chcela izby pre všetky deti,tak aj bude 5deti,5 detských izieb. Muž chodí na skútri do prace,takže cez leto min.za naftu. A stále sa s domom hráme,ale muža to baví,aspoň sa takto vracia do dôb živnosti,kde takto makal.Ale zase keď sa zamestnal v meste,ma aj čas na dom aj na nás.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zltalienka:

@mionag nám pomohlo upraviť pôvodné zadanie, čo v…
@zltalienka etnikum je vsade. Ale niekde su upratani na kraji, resp nezasahuju do dedin...toto neriesim, iba sledujem ako daleko je osada. Alebo ci susedia niesu pocarovni. Lokalitu neviem ako rozsirit, nakolko to potrebujeme naplanovat s do hadzanim s dvoma malymi detmi a s dosahom do prace. Idealne je cim blizsie, ale vedela by som v tomto smere ustupit ak by bol pozemok v inych podmienkach idealny pre nas. Neviem ci mame realne nastavenu cenu, no predavaju sa domy v nasej kategorii, ale bud treba robit aj strechu, alebo su na rusnom mieste alebo v dedine bez akejkolvek vybavenosti. Nic nas netlaci. Byvame v byte bez hypo, v pohodli, mame aj uspory, len uz nas stvu neporiadni susedia, hluk, a chceme si pestovat zeleninu a ovocie. Ja som z domu tak mi takyto panelakovy styl nevyhovuje.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od emilia25:

My keď sme hľadali dom,vedeli sme,ze pre veľkú ro…
@emilia25 no asi ste nehladali pri krajskom meste. Je rozdiel dochadzat do okresneho a krajskeho mesta. Ku krajskemo pridete po tabulku a este vam treba dalsich 10-15 km spravit po meste. Tie okresne su viacmenej prditka, vsetko hned. Kebyze kupim za 50 tisic tak som milionarka.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mionag:

@emilia25 no asi ste nehladali pri krajskom meste…
@mionag no áno dnes má hodnotu viac ako 220tisic ale zároveň aj väčšiu omnoho hypo ako keď sme začínali,čo bolo v r.2013.Takze aj tie ceny boli inde ale aj úroky na hypo boli vyššie,až potom to začalo klesať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mionag:

@emilia25 no asi ste nehladali pri krajskom meste…
@mionag a v našom meste si nehnutelnosti držia svoju cenu,ono aj záleží aké sú pracovne možnosti v danom meste,a teda ako si ľudia v tom meste a okolí žijú. Keď je hladova dolina aj ceny nehnuteľností idú dole.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mionag:

@zltalienka etnikum je vsade. Ale niekde su uprat…
@mionag náš sused (koniec záhrady s ním susedí) predával dom, ale inzerát už nie na nete :-( tak neviem či už predal. Pozemok 12-13 árový, ale dom v pôvodnom stave... toto asi nie je to, čo by si chcela.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mionag:

Zdravim vas. Planujeme uz nejkau dobu kupit dom. …
@mionag Ja som tiez clovek nerozhodny,ale ked som zbadala nas dom,hned som vedela,ze je to on. To proste citis,ze to on. U mna bolo rozhodnujuce velky slnecny pozemok,dobra dispozicia domu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mionag:

Zdravim vas. Planujeme uz nejkau dobu kupit dom. …
@mionag ja som dala na prvý pocit. Proste mi to miesto muselo byt príjemne, mať "dobrú energiu" Druhé čo ma zaujímalo bola lokalita. Dom prerobis, ale neprestahujes. Chcela som ticho, ale zároveň dostupnosť školy, obchodu atd Mne bolo od začiatku jasne že chceme prerábať, takze som skôr hľadala celkový potenciál, vedela som že dispozíciu aj tak prerobime. Ako si správne napísala, je to vždy o kompromisoch . Byt vami ho urobím v tej veľkosti pozemku - pokiaľ ho potrebujete veľký iba koli pestovaniu vždy je možnosť dokúpiť alebo prenajať záhradu, sad, mimo pozemok . Dosť záleží aj od toho ako je dom osadený na pozemku, niektoré majú veľký potenciál aj pri menšej rozlohe A nebojte sa menšej prerábky, tu budete musieť absolvovať tak či tak pokiaľ nebudete kupovať novostavbu. Keď píšeš že vás odradilo to, ze by ste museli meniť strechu. Strecha (pokiaľ je krov v poriadku) je vymenená za týždeň, dva to až taký masaker nieje
Odpovedať
Teta z lesa má pravdu,menšej prerábky sa netreba báť,skôr je dôležitá lokalita a dostupnosť do mesta,pretože to že kúpite dom v Ďurďošíku neznamená že sa do KE dostanete za desať minút.pretoze zápcha začína bežne v košickych Oľšanoch.proste treba mať fajn susedov (dosť podstatné) a dom a pozemok musí mať aký taký potenciál. Prístup do KE je rýchli v case špičky len od Myslavy, Šaca,a bude aj Slanecká ak bude hotová...možno dole Barca,ak sa odľahčí vss vďaka obchvatu . Ak pracujete z domu(IT) a deti pošlete do najbližšej školy ,potom smer je irelevantny ...ale ja by som na juh pod železiarne nešiel,..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zltalienka:

@mionag náš sused (koniec záhrady s ním susedí) p…
@zltalienka nam povodny stav nevadi, lebo tie dnesne rekonstrukcie🤦kazdy si mysli ze ked d apodlahu z merkury tak uz je zrekonstruovane. V akej dedine? Kolko izbovy? Je podpivniceny?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od teta_z_lesa:

@mionag ja som dala na prvý pocit. Proste mi to m…
@teta_z_lesa my sa prerabku nebojime(relativne) sice niesme odbornici, ale mame rodinu a kamaratov ktori poradia. A pomozu. A budeme sa ucit casom. Ide len o to aby peniaze stacili. To ze je lokalita podstatna vieme-preto sme teraz zavrhli jeden co sme boli mrknut lebo vybavenost ziadna. Ale dom super potencial a pozemok dajma tomu ze by sme prizmurili oko. Ale taky kde citim sreklenie kdesi sme este nevideli...chcela by som taky "s dusou" ale neni su...ja praveze niesom na tu dnesnu bungalovu modu...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od willinko23:

Teta z lesa má pravdu,menšej prerábky sa netreba …
@willinko23 smer na zeleziarne ma vobec nelaka. Trochu vacsi potencial ma slanec teraz nakolko sa jazero teraz snad poriesi tou rekonstrukciou...ale kao sledujem tak pri presove su ceny prijatelnejsie...ale zas dochadzat od presova aj ked je dialnica tak je to uz dost.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mionag:

@willinko23 smer na zeleziarne ma vobec nelaka. T…
@mionag veľa záleží od rozpočtu ,ale Slanec je už ďaleko,skúste Hýľov,Bukovec ,V. Klátov, ak už smer Slanec...tak Bohdanovce možno. Trsťany tiež nie sú zlá voľba. Sokoľ..atď je veľa dedín kade nejde hlavná cesta a sú fin. prijateľné. Teraz sa predáva veľa domov len treba pozerať , pretože dobré ponuky idú z netu behom pol dňa...horšie tam sú aj roky .my sme boli 12 v poradí a inzerát na Bazoši bol asi 2 hodiny.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od willinko23:

@mionag veľa záleží od rozpočtu ,ale Slanec je už…
@willinko23 praveze ponuk je malo. Ked tak tie kde sa to splha ku 300 tisicom a to nieje pre nas. Pozerqme stale, no nonstop s aneda a ako vravite behom dvoch hodin mozete byt 12 v poradi
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mionag:

@willinko23 praveze ponuk je malo. Ked tak tie kd…
@mionag ja by som z tých požiadaviek na dom ubrala tie veci ktoré sa dajú dorobiť. Napr potrebuješ mat pivnicu priamo v dome? Urobíš podpivničený záhradný domček. Pozeráte aj hrubé stavby? My sme hľadali pozemok. Ale nič nám nevyhovovalo a z toho zúfalstva sme zacali pozerat hrubé stavby s tým ze si ich prerobím. Nakoniec jeden co predával hrubú stavbu, vlastnil vedľajší pozemok. A ten sa nakoniec rozhodol predať. Inzerovany nebol. My sme v tomto mali obrovské šťastie a k pozemku sme prišli ako slepé kura k zrnu.. A nestalo by sa to keby sme striktne trvali na našich pôvodných požiadavkách.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wivik:

@mionag ja by som z tých požiadaviek na dom ubral…
@wivik boli sme pozerat aj bez podpivnicenia. Mne to pride velmi prakticke pre zivot. Hrube stavby nepozerame lebo to je ta dnesna klasika-bungalov 4 izby,bez komory,bez pozemku. Nechcem nic nasilu. Radsej to nebudem silit.problem je najst nieco vyjovujuce ale ja som skor zadavala temu kvoli tomu ze neviem ako sa spravne rozhodnut pre ten spravny dom. Chcela som nejaky vzorec 😆
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mionag:

@wivik boli sme pozerat aj bez podpivnicenia. Mne…
@mionag najjednoduchši vzorec je, vypísať si body co musí spĺňať, dom, pozemok, lokalita, pripadne ešte niečo. Jednotlivým skupinám dat váhu a bodom v tých skupinách dat váhu. Po každej prehliadke obodovat všetky kritériá a zistíte ci sa približuje k ideálu. Už keď budete bodovať fiktívny ideálny dom, sa budete musieť rozhodnúť ktoré kritériá sú pre vás najdôležitejšie a ktoré menej. Treba si naštudovať ako sa boduje a vyhodnocuje. A ešte zaujímavejšie by bolo keby si každý z vás ty a manžel urobili samostatné hodnotenie. Pre vás nerozhodných je toto asi cesta ako sa rozhodnúť 😄 Tým mojim predchádzajúcim príspevkom som chcela povedať ze niekedy možno motyka vystrelí a natrafis na niečo co bežne v ponuke nie je. Po prvé získaš kontakty na maklérov a keď o niečo podobnom budú počuť môžu ta hneď kontaktovať. Alebo natrafis na domácich, susedov, kohokoľvek co môže mať nejaké informácie ako: Betka z druhej ulice sa bude rozvadzaj a určite budú predávať dom. Alebo stará pani nedávno zomrela, deti ma v zahraničí dom im tu netreba. Veľa krát sa podozvedas veci ktoré nepotrebuješ vedieť ale raz môže prísť ta správna informácia. Ešte podľa tých tvojich kritérií sa asi väčšej prerabke nevyhnes lebo ako sama vieš nové sa nestavia podľa tvojich preferencií. Ja by som asi hľadala niečo na zbúranie na veľkom pozemku, požiadať o rekonštrukciu aj keď to bude novostavba. Lebo do kompromisov sa ti veľmi nechce.
Odpovedať
Idealny dom neexistuje. Najlepsim prikladom su najbohatsi ludia, s nelimitovanym rozpoctom. Vsetci vlastnia viac domov, pretoze aj pri nekonecnom rozpocte sa neda postavit dom, aby splnal vsetko na 100%. Zalezi, kolko mate penazi a kolko ste ochotni zlavit zo svojho idealu. My sme hladali nas "idealny" dom 5 rokov. Cez pozemky, projekty a hotove domy....nas dom som nasiel v spame, pocas dovolenky. Ked sme don vstupili a vypustili sme 3 deti, okamzite sme vedeli, ze je nas...Dom bol v tom case o 70 tis. EUR drahsi, ako nas najmaximalnejsi strop. V tom dome sa aj po 5tich rokoch stale citim ako na dovolenke. Zil som pred tym 40 rokov v panelaku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wivik:

@mionag najjednoduchši vzorec je, vypísať si body…
@wivik no ano mate pravdu. Tazko robim kompromisy. Ide to tak so mnou aj v zivote 😄 ale nie vazne, vedela by som sa vzdat tej pivnice. Pocet izieb by som rada zachovala, nakolko si chcem nechat rezervu, ak by k nam prisla byvat mama. A o pozemku mame svoju predstavu. Chceme sa aj vediet hybat aj si strhnut nejake jablko zo stromu aj auto zaparkovat...to ludia v tych bungalovovych stvrtiach nemozu. Maju tak dva metre okolo domu a dost. Vlastne to je novodoba forma panelaku. A ja potrebujem zelen pre zivot. Urcite ak to bude pokracovat bez uspechu tak budeme postupne skrtat z narokov. Ale nikdy neviete, raz sa moze vyskytnut nieco presne podla vasich predstav, len to moze trvat 10 rokov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?