Môžu byť zásuvky za spotrebičmi v kuchyni?

Skladáme kuchyňu a zoskok som, že mám zásuvku na umývačku za umývačkou? Je to problém? Zásuvku na varnu dosku, resp. krabicu (400V) je tiež v rovnakej skrinke ako rúra.... môže to tak byť? Samozrejme nemám zásuvku na rúru, ono to malo byť napojené z tej jednej 400V krabice. Kým zoženiem elektrikára, poraďte mi prosím.
Odpovedať
Za vstavanou myčkou nesmie byť nič. Hĺbka nepustí. Zásuvka demont a viečkom zaslepiť. V tej 400V krabici problém nevidím, rúra nieje hlboká na doraz (štandardne). Ako chceš tú rúru napojiť? Strihnúť vidlicu a spojiť v svorke? Aby si strihnutim vidlice neprišiel o záruku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

Za vstavanou myčkou nesmie byť nič. Hĺbka nepustí…
@kejsix veď to neviem 🤷‍♀️ pici (sorry) to keď nestojis s bičom nad remeselníkmi, neurobia nič ale nič poriadne 🤦 Z tej 400V krabice má ísť len varná doska. Potiahol by som z nej po stene kábel do vedľajšej skrinky a tam urobil nástennu zásuvku na rúru. Lebo ináč to nevidím
Odpovedať
Profilova fotka
Ak nechces prerabat pouzi 70ku pracovnu dosku a vzadu vznikne dostatok miesta na kable. Ak trvas na 60ke doske plati co je napisane vyssie.
Odpovedať
Za umyvačkou nemože byť nič. Pokiaľ musiš prerabať len elektriku, tak buď rád, ja som na prvykrát prerabal aj vodu jak debil haha :D Ale naučil som sa. Pec mam napojenu na 2 fázy v acedurke a na tretiu fázu mám napojenú rúru. Nulák síce dostáva na pipik, ale je to 4ka kabel a isteny je 16A 3f ističom, takže by to mohlo vydržať dlhšie ako ja.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Za umyvačkou nemože byť nič. Pokiaľ musiš preraba…
@arcticcode Prečo by mal "nulak" akože trpieť? Však je tam fazový posun.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od terry25:

Skladáme kuchyňu a zoskok som, že mám zásuvku na …
@terry25 ja mám za vstavanou umývačkou vzadu fugu cca 15cm, takže by tam v pohode mohla byť zásuvka... ale teda mám hlbšiu pracovnú dosku. Daj hlbšiu pracovnú dosku a máš pokoj... Ak teda už nemáš dosku kúpenú... 400V za varnou doskou je ok. Za vstavanou rúrou detto nesmie byť zásuvka, ak je hĺbka 60cm...
Odpovedať
@megdesign Ja mám rúru v 60cm kastli a za ňou tak 10cm miesta, rúru na doraz som ešte nevidel.
Odpovedať
@kejsix Mýliš si pojmy s dojmami. Ak ide o točivý stroj, čiže motor, napr. cirkulár, tak vtedy cez nulák ide nula. Vektorový súčin výsledných prúdov sa kvoli fazovemu posunu vyruší, to píšeš správne. Lenže indukčná doska a k tomu rúra nie sú točivé stroje, neodoberá sa teda zo všetkých troch fáz rovnaký prúd, najmä vzhľadom na vnútorné zapojenie varnej dosky, predpokladám, že sa neodoberá z dvoch fáz ani rovnaký prúd (napr. - len moja myšlienka - prvé dve platne odoberajú prúd z prvej fázy a druhé dve platne z druhej fázy. ). Takto nejako si myslím, že to je. No a rúra odoberá úplne iný prúd, takže v konečnom dôsledku nemáš rovnaký odber a na nuláku nebude nula. V takom prípade podľa mňa musíš rátať s najhorším možným scenárom - a to je - 16A ti ide cez každú fázu, teda vo výsledku ti cez nulák ide 3x16A (aj keď je to tiež blbosť, ale "teoreticky)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@megdesign Ja mám rúru v 60cm kastli a za ňou tak…
@kejsix tak zle som napísal... nie že nesmie, ale je lepšie dať zásuvku do skrinky pod. Hodím za chrbát šnúru a zasuniem rúru. Dole pripojím... nemusím sa serkat s pripájanim rúry a zároveň jej držaním v lufte. 😃 Rovnako prípadná demontáž.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

@kejsix Mýliš si pojmy s dojmami. Ak ide o točivý…
@arcticcode veru nie pri nesymetrickom 3F odbere (max. 3x16A) nikdy nepojde cez N viac ako 16A. Pri symetrickom to bude presne 0A.
Odpovedať
@arcticcode Máš v tom hokej.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

@kejsix Mýliš si pojmy s dojmami. Ak ide o točivý…
@arcticcode @kejsik @zefe Prud nulovym vodicom - vynikajuco vysvetlene: https://www.youtube.com/watch?v=YZMAH...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@epto Spinane zdroje a vyssie harmonicke tu nepletme, ked ma pan hokej v zakladnej teorii 😁. Kuchyna nie je datove centrum.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od epto:

@arcticcode @kejsik @zefe Prud nulovym vodicom -…
@epto chodím robiť profylaktiky v dátových centrách a na záložných zdrojoch dátových centier, ale s týmto, čo sa popisuje v tom videu som sa ešte v živote nestretol. Je to čisto len teória, nie prax, nie realita, nie skutočnosť. Pán rozpráva o dátovom centre a ako príklad si zoberie žiarivku?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

@kejsix Mýliš si pojmy s dojmami. Ak ide o točivý…
@arcticcode "Ak ide o točivý stroj, čiže motor, napr. cirkulár, tak vtedy cez nulák ide nula" asi je to tým, že trojfázový motor neutrálny vodič nemá ani zapojený, funguje čisto na tri fázy, teda čisto na 3x 400V. "16A ti ide cez každú fázu, teda vo výsledku ti cez nulák ide 3x16A (aj keď je to tiež blbosť, ale "teoreticky")" ale to je čisto len teoreticky, pokiaľ budeš mať záťaž, ktorá má priebeh odberu prúdu čisto len tretiu harmonickú
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od epto:

@arcticcode @kejsik @zefe Prud nulovym vodicom -…
@epto teória pekná, ale v praxi totálna hovadina...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zefe:

@arcticcode veru nie pri nesymetrickom 3F odbere …
@zefe áno, pokiaľ je záťaž čisto odporová - žiarovka, špirála, ....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od merak:

@epto chodím robiť profylaktiky v dátových centrá…
@merak islo o to, vysvetlit, co sa deje ak nie je zataz obycajna odporova. Cize zdroje spinane zdroje v datovom centre. Pre zjednodusenie si pan vybral ako spotrebic ziarivku, kde je priebeh prudu iny ako u odporovej zatazi. Pri XY spinanych zdrojoch sa vyssie uvedeny pripad moze stat. Cisto pre zaujimavost, nie je privodny nulak do tych centier kde chodis robit profylaktiky zdvojeny, popripade vacsieho prierezu? Tiez som sa nad tym zamyslal, ze u mna mam privod ku inducke je 2x2.5mm2 faza + 2.5mm2 nulak + faza a nulak pre ruru a ak pojde vsetko naraz na maximalny vykon, ci to nulak znesie? Potom mi doslo, ze fazovy posun a nulak to znesie :)
Odpovedať
Profilova fotka
@epto ako som písal vyššie: "chodím robiť profylaktiky v dátových centrách a na záložných zdrojoch dátových centier, ale s týmto, čo sa popisuje v tom videu som sa ešte v živote nestretol. Je to čisto len teória, nie prax, nie realita, nie skutočnosť" a toto robím od 2005 áno, sú tam tie vyššie harmonické, ale vôbec nie takto, ako to ten pán popisuje v tom videu ešte ani raz som nenameral, že by bol prúd N vodičom vyšší ako boli prúdy v krajných vodičoch
Odpovedať
Decká, tak sme to presekaki, posunuli a dorobili 👍 Dík za rady
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od terry25:

Decká, tak sme to presekaki, posunuli a dorobili …
@terry25 tak super, ale ti poviem, ze je to na nervy, ked takto vlastne zbytocne starosti navyse 😏
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?