Menu Forum

Máte varnú dosku na 230 V alebo na 400 V?

4. okt 2012  • 
fotoportrét
fotoportrét
aldream
1
Registrovala sa 28. mája 2012 na modrastrecha.sk. Pridala 108 príspevkov. Má 1 priateľa.
  • Staviam dom
    Košice
fotoportrét
fotoportrét
aldream
1
Registrovala sa 28. mája 2012 na modrastrecha.sk. Pridala 108 príspevkov. Má 1 priateľa.
  • Staviam dom
    Košice
 Na kolko V mate napojenu varnu dosku na 230 V ,ci na 400V??Niekde som citala,ze ak je "len" na 230V tak treba cakat celu vecnost,pokym sa napr ohreje voda v hrnci,ale pozeram,ze v e-shopoch ma skoro kazda pripojenie len na 230 V.
Ako to vlastne je,kto mi s tym pomoze??
2. okt 2012 o 17:24  •  stavia dom  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
 Pridaj príspevok
fotoportrét
fotoportrét
zirafak
58
Registroval sa 18. mája 2011 na modrastrecha.sk. Pridal 902 príspevkov. Má 33 priateľov. 22.1.1971, okres Trnava.
fotoportrét
fotoportrét
zirafak
58
Registroval sa 18. mája 2011 na modrastrecha.sk. Pridal 902 príspevkov. Má 33 priateľov. 22.1.1971, okres Trnava.
 Kazdy rozumny elektrikar ti uz pri tahani elektriky v novostavbe pripravi varnu dosku na 400V/tusim je to 380/.Je moznost ju dat aj na 220-230V,ale kable su pretazene a pokial zapnes naraz 3-4zony,vyhadzuje istic.Ked som kupil varnu dosku,bola pripravena na 220V a par dni sme tak na nej fungovali,ale dlhodobo to ziadny elektrikar neodporuca.
2. okt 2012 o 19:26  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
fotoportrét
fotoportrét
danielao
7
Registrovala sa 1. februára 2011 na modrastrecha.sk. Pridala 90 príspevkov. Má 2 priateľov. RNV, okres Prešov.
fotoportrét
fotoportrét
danielao
7
Registrovala sa 1. februára 2011 na modrastrecha.sk. Pridala 90 príspevkov. Má 2 priateľov. RNV, okres Prešov.
 my máme na 230 a zohrieva celkom rýchlo, očakávala som že to bude horšie emoticon
2. okt 2012 o 20:21  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
fotoportrét
fotoportrét
zirafak
58
Registroval sa 18. mája 2011 na modrastrecha.sk. Pridal 902 príspevkov. Má 33 priateľov. 22.1.1971, okres Trnava.
fotoportrét
fotoportrét
zirafak
58
Registroval sa 18. mája 2011 na modrastrecha.sk. Pridal 902 príspevkov. Má 33 priateľov. 22.1.1971, okres Trnava.
 By som povedal,ze je to skor z nudze,ked nie je pristup k 380V/vacsinou panelove domy/Ak je,prednostne sa dava a odporuca 380V.
2. okt 2012 o 21:02  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
fotoportrét
fotoportrét
zolllee
5
Registroval sa 9. septembra 2012 na modrastrecha.sk. Pridal 76 príspevkov. Má 6 priateľov. Moldava n/B, okres Košice.
fotoportrét
fotoportrét
zolllee
5
Registroval sa 9. septembra 2012 na modrastrecha.sk. Pridal 76 príspevkov. Má 6 priateľov. Moldava n/B, okres Košice.
 my máme tiež na 230V, je nainštalovaný v 3i byte, je istený na 16A istič, zatiaľ cca za 5 mes ani raz nebol vyhodený. Skúsťe tak logicky uvažovať, ako dlho pôjde varná doska na plný výkon? ... Nikdy, lebo hrniec plný vody sa zohreje tak rýchlo, že musíš pritom stáť aby si mohol včas znížiť výkon. Ináč na 230V by som odporúčal EHD60134.
2. okt 2012 o 21:18  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
fotoportrét
fotoportrét
ladajaskva
16
Registroval sa 30. decembra 2010 na modrastrecha.sk. Pridal 2800 príspevkov. Má 4 priateľov.
fotoportrét
fotoportrét
ladajaskva
16
Registroval sa 30. decembra 2010 na modrastrecha.sk. Pridal 2800 príspevkov. Má 4 priateľov.
 @aldream Dobrý den. Toto kopíruji z jiného vlákna : Bez ohledu na cokoliv, je jasné, že indukční varné desky mají celkový příkon nad 7.000 W, čili nad 7 kW. Ta Vaše má uvedeno 7,4 kW. Z toho jednoznačně vyplývá, že pokud bude zapojena na 230 V a budou puštěny všechny varné zóny na max., tak to bude papinkat 7400 : 230 = 32 A. To je proud, který převyšuje i hodnotu běžného hlavního domovního jističe. Čili u zapojení nejde o napětí 230 V, nebo 400 V, ale počet fází, které se budou zatěžovat jednotlivými zónami. Z toho plyne, že k indukci dotáhnte třífázový kabel, který bude mít 5 drátů - 3 fáze, pracovní nulu a zemnící drát. Z principu rozvodů elektriky vyplývá, že mezi fázovým vodičem a pracovní nulou je napětí 230 V a mezi dvěma fázovými vodiči je napětí 400 V. Když se podíváte na štítek, který je přiložen u varných desek, tak zjistíte, že vždy je indukce zapojena na 230 V, protože ty vodiče se připojí na pracovní nulu a na dva fázové vodiče. Čili je to zapojeno na 2 x 230 V. Třetí fáze zůstane volná a zpravidla se na ni připojuje nějaká horkovzdušná trouba. Takže tím jsem naznačil, že 3 x 400 V je spíše název pro rozvod elektriky a důvod pro snížení zatížení odebíraným proudem a taktéž snížení průměru vodičů a proudové hodnoty jističů. ( vodič bude stačit 5 x 2,5 a jističe 16 A ).
S pozdravem Laďa
2. okt 2012 o 22:51  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
fotoportrét
fotoportrét
pacho74
Registroval sa 12. novembra 2008 na modrastrecha.sk. Pridal 1900 príspevkov. Má 2 priateľov.
fotoportrét
fotoportrét
pacho74
Registroval sa 12. novembra 2008 na modrastrecha.sk. Pridal 1900 príspevkov. Má 2 priateľov.
 @aldream
O varnych doskach je tu X tem a urcite sa tam riesi aj vasa otazka. Staci pouzit vyhladavac a niektoru z tem ozivit polozenim otazky a nie zakladat zbytocne novu temu.
http://www.modrastrecha.sk/forum/kuchyna/eektricka-varna-doska-a-elektrarne/
http://www.modrastrecha.sk/forum/kuchyna/indukcne-dosky-skusenosti/?page=41
http://www.modrastrecha.sk/forum/kuchyna/indukcna-sklokeramicka-a-plynova-varna-doska/
http://www.modrastrecha.sk/forum/kuchyna/sklokeramicka-varna-doska-2/?page=6
atd.
2. okt 2012 o 22:59  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
fotoportrét
fotoportrét
aldream
1
Registrovala sa 28. mája 2012 na modrastrecha.sk. Pridala 108 príspevkov. Má 1 priateľa.
  • Staviam dom
    Košice
fotoportrét
fotoportrét
aldream
1
Registrovala sa 28. mája 2012 na modrastrecha.sk. Pridala 108 príspevkov. Má 1 priateľa.
  • Staviam dom
    Košice
 @zirafak
@danielao
@zolllee
@pacho74
vdakaemoticonnakoniec bude predsa len 380 V...emoticon 230 V je panelakove riesenie emoticon
3. okt 2012 o 17:13  •  stavia dom  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
fotoportrét
fotoportrét
aldream
1
Registrovala sa 28. mája 2012 na modrastrecha.sk. Pridala 108 príspevkov. Má 1 priateľa.
  • Staviam dom
    Košice
fotoportrét
fotoportrét
aldream
1
Registrovala sa 28. mája 2012 na modrastrecha.sk. Pridala 108 príspevkov. Má 1 priateľa.
  • Staviam dom
    Košice
 @ladajaskva vdaka za reakciu,pytala som sa ale na sklokeramiku,nie na INDUKCIU emoticon
3. okt 2012 o 17:15  •  stavia dom  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
fotoportrét
fotoportrét
barbarosa (30 r.)
Registroval sa 20. júla 2012 na modrastrecha.sk. Pridal 201 príspevkov. Má 1 priateľa. Okres Nitra.
  • Prestavujem byt
    Nitra, okres Nitra
fotoportrét
fotoportrét
barbarosa (30 r.)
Registroval sa 20. júla 2012 na modrastrecha.sk. Pridal 201 príspevkov. Má 1 priateľa. Okres Nitra.
  • Prestavujem byt
    Nitra, okres Nitra
 @aldream preco by malo byt 230V panelakove riesenie?? ja o cca 2 tyzdne budem prerabat elektriku v panelaku a idem davat 380V a nie som prvy ani posledny a ani jediny, je tu XY inych ludi v panelaku, ktory maju 380V emoticon
3. okt 2012 o 17:42  •  prestavuje byt  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
fotoportrét
fotoportrét
mury
Registrovala sa 24. júna 2010 na modrastrecha.sk. Pridala 142 príspevkov.
fotoportrét
fotoportrét
mury
Registrovala sa 24. júna 2010 na modrastrecha.sk. Pridala 142 príspevkov.
 @aldream
nedávno som to tiež riešila, pretože som chcela pripojiť varnú dosku na tri fázy a na všetkých doskách v e-shopoch bolo uvedené, že 230 V, tak som z toho bola debil.
Je to ako vyššie popísal @ladajaskva, t.j. zapája sa to na 2 x 230 V. Je to kvoli tomu, že štyri okruhy dosky sú rozdelené na dve dvojice - a keď je to zapojené na tri fázy, tak možno v každej dvojici zapnúť tzv. booster. Pri zapojení len na 230 V všetky štyri okruhy by sa mohlo stať, že to pri väčšom odbere vyhodí poistky. Takže je to skôr o komforte, že môžem naraz zapnúť viacero okruhov, príp. použiť väčší výkon.
3. okt 2012 o 17:58  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
fotoportrét
fotoportrét
marianka_21
241
Registrovala sa 14. mája 2011 na modrastrecha.sk. Pridala 562 príspevkov. Má 107 priateľov.
fotoportrét
fotoportrét
marianka_21
241
Registrovala sa 14. mája 2011 na modrastrecha.sk. Pridala 562 príspevkov. Má 107 priateľov.
 máme indukciu v byte a máme ju na 380V
3. okt 2012 o 18:28  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
fotoportrét
fotoportrét
ladajaskva
16
Registroval sa 30. decembra 2010 na modrastrecha.sk. Pridal 2800 príspevkov. Má 4 priateľov.
fotoportrét
fotoportrét
ladajaskva
16
Registroval sa 30. decembra 2010 na modrastrecha.sk. Pridal 2800 príspevkov. Má 4 priateľov.
 @aldream Dobrý den. To je naprosto stejné. Indukční ohřev, nebo klasické elektrické vařidlové desky, nebo sklokeramické desky. Všechno je zapojeno stejně. A volba jestli na 230 V, nebo na 400 V je pouze špatná informace o možnosti napájení těchto spotřebičů z třífázového rozvodu ( rozložení na více fází sníží proudové zatížení ). I marianka-21 to tak má, akorát o tom neví. emoticon
S pozdravem Laďa
3. okt 2012 o 23:04  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
fotoportrét
fotoportrét
aldream
1
Registrovala sa 28. mája 2012 na modrastrecha.sk. Pridala 108 príspevkov. Má 1 priateľa.
  • Staviam dom
    Košice
fotoportrét
fotoportrét
aldream
1
Registrovala sa 28. mája 2012 na modrastrecha.sk. Pridala 108 príspevkov. Má 1 priateľa.
  • Staviam dom
    Košice
 @barbarosa juuj vedela som,ze ma za to ukrizuju mnohi emoticon jednoducho docitala som sa tu na fore,ze kedysi sa davali len 230 V napajania do bytoviek,ano po novom si to uz kazdy takto davaemoticonaby si potom kazdy neskor mohol napojit varnu dosku aj s vyssim prikonomemoticon
4. okt 2012 o 15:44  •  stavia dom  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
fotoportrét
fotoportrét
barbarosa (30 r.)
Registroval sa 20. júla 2012 na modrastrecha.sk. Pridal 201 príspevkov. Má 1 priateľa. Okres Nitra.
  • Prestavujem byt
    Nitra, okres Nitra
fotoportrét
fotoportrét
barbarosa (30 r.)
Registroval sa 20. júla 2012 na modrastrecha.sk. Pridal 201 príspevkov. Má 1 priateľa. Okres Nitra.
  • Prestavujem byt
    Nitra, okres Nitra
 @aldream nie len varnu dosku, napr. aj na klimatizaciu, ktora bude za par potrebna nielen na najvrchnejsich poschodiach panelakov emoticon a mnoho ineho sa robi na 3 fazy..
nie je to ukrizovanie, ale aby si v dlasej teme nenapisala nieco podobne a potom sa siria mylne nazory..
v panelaku ma kazdy domov navedene 1 fazu, ale dodatocne ked si niekto ide prerabat ako ja cely byt bola by skoda neprerobit elektrinu, vodu a podobne..
4. okt 2012 o 15:56  •  prestavuje byt  • Odpovedz  •  Páči sa mi to