Eektrická varná doska a elektrárne

Profilova fotka
ahojte. prave dnes sme sa dozvedeli, ze na to aby sme mohli mat v kuchyni elektricku varnu dosku je potrebne ziadat elektrarne o povolenie na 380V :-( a ze nie je iste ani ci to pojde ani kolko to bude stat :-( stretli ste sa s tym? ako to slo? vyzera ze sa to neda obist :-| dakujem
Odpovedať
ahoj čo nenapíšeš na elektrárne mail a nopýtaš sa ich to priamo :-) ?
Odpovedať
Profilova fotka
elektrarne s tym nic nemaju..ked uz tak distribucne spolocnosti to je : ZSE, SSE, VSE... podla regionu.. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
chcela som vediet skusenosti aby sme vedeli co nas caka a na co sa pripravit - co je ak sa nemylim ucel tejto stranky...
Odpovedať
Robinoo a to je v paneláku? Alebo ? Nerozumiem kde je problém.
Odpovedať
Profilova fotka
no neviem.. robinoo.. my mame tiez tuto zasuvku na sporak na 380..pre istou, keby sme niekdy chceli prejst s plynu na elektriku..ale ziadne povolenie sme neriesili... nejde skor o tom, ze aby nebol pretazeny zdroj?? neviem, ako sa to odbborne hovori,ale vies.. nejake trafo ma len nejaku kapacitu...a ked si niekto pozapaja tioho viac nez sa predpokladalo, resp. v lokalite, kde to nevbolo uvazovane, tak moze vyhadzovat prud.... laicky povedane... nieco take...ale to len strielam ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
v panelaku. a vyzera ze mame privod 230V a na elektricku dosku je vraj nutnych 380V a ze to musia dovolit ZSE za predpokladu ze to panelak este zvladne. no a potom je nutne ten privod doviest do bytu. a to sme nevedeli - ani ci je bezne ze to elektrarne dovolia a ani kolko to moze stat. dik
Odpovedať
no ja som myslela sse, len som im nechcela robiť reklamu
Odpovedať
Robinoo tak stálo nás to aj dosť.U svokry sme takto prerábali prípojku lebo aj ona mala 230 V a potrebovali sme 380,.Ale v paneláku je to určite ináč.No tam bude skôr asi problém s tým pripojením .0no je 400V v bytovke určite, ale ako sa to rieši to asi najlepšie zavolať technika od energetiky ku ktorej patríš.
Odpovedať
Mali by existovať aj var. dosky na 220 , myslím že značka Candy. Len tuším všetky platne v tom prípade nemôžu ísť naraz. Neviem, ale isto či som to dobre napísala. No to ale možno nechceš.
Odpovedať
Profilova fotka
hmm..ano panelak je asi na tom inak.. nesmie sa to predimenzovat a preto im to si treba dat preverit...
Odpovedať
My sme si tiež dávali sklokeramiku a 380 V v paneláku. V ZSE stačilo žiadosť podať telefonicky na Zákazníckej linke :-) Išlo o zmenu na 3 fázy. Ku žiadosti sme si museli z Bytového družstva vyžiadať povolenie . Do 2 týždňov sme od ZSE dostali zmluvu o pripojení, kde boli technické podmienky pripojenia a šek na poplatok ( asi 1700 SK). Ukázali sme to nášmu elektrikárovi a ten nám pripojil nový istič a kábel na 380 V a nové bytové poistky za 2 hodinky :-) Rozvodová skriňa je pred bytom, takže super krátke pripojenie.Potom nám dal revíznu správu, ktorú sme odovzdali ZSE a cez Zákaznícku linku sme požiadali o výmenu elektromera. ... dúfam, že som pomohla.... Kamarátka má sklokeramiku zapojenú na 220 V ale neutiahne jej to všetky 4 platne, vyráža jej poistky a varenie trvá dlho...Keď videla, aké to bolo u nás jednoduché, tak si nadávala, že mali do toho ísť...
Odpovedať
wuááu...tak to u svokry čakáme na pripojenie už od novembra.... :-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
jeej, dakujem velmi pekne superstar. skusime a uvidime ;-) ak by to neslo tak pri 220V by som uz asi radsej nechala plyn
Odpovedať
to robinoo : Držím palce ;-) Mali sme šťastie na elektrikára. A to bol náhradný, ktorého som dojednala 2 týždne pred prerábkou a to som ho zastihla na Makarskej. Inštaláciu ( sekanie a vrtanie otvorov na káble a krabice) musel robiť manžel, lebo on nestíhal. Manželovi to išlo šikovne. Ráno sme zakreslili zásuvky a vypínače a večer, keď som prišla z roboty, už ťahali s elektrikárom káble :-) Revíznu nám dala o 2 dni. ( Síce nebol z najlacnejších, ale za také služby sme ochotní si priplatiť.) to dodog : tak dlho ? Tiež je to panelák? Vnútornú elektriku už máte hotovú ?
Odpovedať
Profilova fotka
super, nam by sa mala zacat prerabka v aprili vratane kompletnej elektroinstalacie a myslela som si ze uz vsetko mame a vieme =-) a zrazu ze toto nejde, hento nejde, hruza des...tak to skusime obhanat a snad sa podari.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, superstar to opisala uplne presne, ale my sme to mali s tym rozdielom, ze sme platili 116€ za to, ze sme si to menili a vsade mali pomerne dlhe lehoty na to, aby sa nam k tomu vyjadrili. Na elektrarne sme museli dat najprv ziadost a cakat na rozhodnutie a potom zaplatit a potom sa dohodnut, kedy nam to pridu spravit po tom ako videli reviznu spravu. Ale som rada, ze sme si to radsej dali na 380V, lebo aj ja som pocula, ze vypadavaju poistky.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Ahojte.. trosku obcerstvenia dufam neuskodi :-) Mam otazocku, robil niekto podobne upravy v nedavnej dobe, alebo sa chysta?? Co vsetko je k tomu potrebne, ako dlho im to trva a aky je poplatok pri prechadzani na 380 V ?? Dakujem vopred velmi pekne.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte. Pripomeniem sa.. Riesil niekto nieco vyssie opytane teraz nedavno?? Chcel by som do bytu 3 fazovu sustavu, v elektrarnach my stale tvrdia ze neni ziadny problem, samozrejme s poplatkom ktory tvori rozdiel medzi isticmi ktory tam je a ktory tam pojde, ale elektrikari tvrdia ze to mozne nebude a tak neviem ci sa aj pustat do toho, ci vyberat indukcnu dosku at, atd.. Nejaky nazor?? Dakujem vopred velmi pekne..
Odpovedať
Profilova fotka
@barbarosa http://www.modrastrecha.sk/forum/tema... - tu som popísal moje riešenie
Odpovedať
Profilova fotka
@zolllee dakujem pekne.. zaujimave riesenie, ja by som chcel tie tri fazy, len elektrikar hovori, ze sa to nebude dat a v energetike mi stale tvrdia ze s tym problem nebude, ze do bytov bezne davaju 3 fazy, tak preto neviem no..
Odpovedať
Profilova fotka
Ja si myslím, že energetika ti vymený akurát prívodné káble k hlavnému ističu, hlavný istič, káble medzi hl. ističom a elektromerom a zapojí káble od bytových ističov - čo ti už predtým nainštaloval tvoj elektrikár - do elektromeru. V byte čo a ako bude ťahaný to musíš riešiť s elektrikárom, ktorý by mal po zhotovení vystaviť reviznú správu.
Odpovedať
pokiaľ máte do paneláku dotiahnutých 380V tak to nie je problém a bude to tak ako ti povedali, ale pokiaľ nie tak zapltíš náklady spojené s prácami na rozkopávky pod. aby to tam dotiahli (väčšinou sa skladá celý panelák po odsúhlasení takejto veci na domovej schôdzi), alebo tretie možnosť - existuje indukčná varná doska aj na 220V 16A :)
Odpovedať
@zolllee @barbarosa To tvoje riesenie nie je prave to s tych bezpecnych aj ked je vynaliezave. A istic tiez nemozes menit len tak ale potrebujes povolenie od ZSE, VSE, SSE zalezi od regionu. Ak sa nemyslim tak uz 32A istic je trojfazovy takze uz by som si k indukcii rovno dotiahol ten kabel 380V . Za tie skody co ti sposobi pripadny poziar ti ten kusok kablu hadam nestoji. ;-) Inak tu indukciu vies vyuzit na plny vykon ked potrebujes ? Neblika ti tam niekedy chybove hlasenie E8 ?
Odpovedať
Profilova fotka
@pacho74 Nechcel som ťahať nové vedenie, však na tú indukciu mám samostatnú vetvu 4mm2 - 230V a je istený 16A (to je 3680 W) ističom, tento isič za polroka ani raz nevyhodil. Načo by som ju púštal na plný výkon - to je o tom či zapneš na všetkých troch zónach booster, ktorý ti funguje max. 5min., potom sa automaticky prepne na najvyšší výkon (nie booster). Moja má ešte rozdelenie výkonu medzi dvoma platňami, čo znamená že celkový výkon na tých dvoch menších zónach rozdeľuje tak aby súčet bol max. 3200W. Samozrejme každá indukčná varná doska je iná, ale málokto si prečíta návod ešte pred tým ako si ju kúpi. Chybové hlásenie som ešte nikdy nevidel blikať. Booster je na to aby si vedel rýchlo zovriať vodu, a mne je jedno či sa zovrie za 5 alebo 7min.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
230V zapojenie 3x 16A alebo 1x 32A istič, kábel 3Cx6. V panelákoch staršej výroby nie je 3f, resp. je, ale je rozdelená medzi byty, čiže je privedená 3f, ale potom ide 1f od bytu A, 1f do bytu B a prípadne 1f do bytu C, čiže nie je možné mať v jednom byte 3f, jediny natiahnuť nový kábel 5Cx6, kde 1 m stojí cca. 3-4€. Ak to ťahajú 10 poschodí, tak to spraví peknú cenu. Takže je možné zapojiť indukčnú aj na 230V, ale istenie 1x32A a kábel CYKY 3Cx6 mm2
Odpovedať
@stanley099 vyššie som napísal peknú kravinu: 1x32A na 1 fázu nedáte ani 3x16A, lebo to musí byť 3 fáza. väčšinu varných dosiek na 230V 1 fázu nezapojíte. Musíte mať 3f. Väčšina výrobcov, ak nezapojíte na 3f vám neuzná záruku. Dá sa to pripojiť na 1fázu, ale max. vám pôjdu 2 platničky a nemôž prekročiť 4-5kW, ak máte dobré vedenie. Hlavný istič je väčšinoi 25A, čiže by sa dalo vyžmýkať aj viac, ale zas tá záruka a doska môže hádzať chybu F, čo je problém s fázou. Tú 3 fázu si treba overiť, lebo napr. ja mám starší barák a nakoniec som zistil, že mám na poschodí 3f, ale o ulicu Ďalej čo sú novšie baráky, tak nemajú 3f na poschodia, ale iba dole a do výťahu. Z hlavného ističa k rozvádzacej skriny ide 5Cx6 a potom z neho stačí 5Cx2,5 k varnej doske,... a dodržať normu zapojenia
Odpovedať
@stanley099 funkčne ide každá platňa i na jednu fázu, takže stačí i jedna na pripojenie ,ale musí mať aspoň 4 med a istič aspoň 25A,naplno nikdy nejdú všetke v RD je to jednoduché tam si takú prípojku môžeš dať od rozvádzača ale v bytovke ak by to urobil každý a na tú istú fázu to by isto vyhodilo,napr ak vypadne kúrenie a každý by chcel prikurovať elektrinou, tam treba súhlas správcu domu , či je tam rezerva
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?