Filtrácia vody

Dobrý deň, ako riešite alebo by ste odporúčali riešiť filtráciu vody v umyvadle/ dome ? Radi by sme mali "čistú a zdravú" vodu vhodnú na pitie. Vodu máme síce z obecného vodovodu (dom západné slovensko) ale už teraz sme zvyknutý používať kvôli tvrdosti vody a podobne filtračné kanvice... Odporúčali by ste skôr riešenie pod umývadlo (napr. grohe ale inú značku?) alebo skôr riešili už prívod vody v šachte pomocou nejakých filtrov ? Ďakujem
Odpovedať
@jakubach Filtrovat vodu od necistot a zmakcovat ju (redukovat vodny kamen), alebo inym sposobom menit jej vlastnosti su rozne procesy s roznymi vysledkami. V prvom rade si treba odpovedat, co je na tej vode zle pre vas a chcete to zmenit.
Odpovedať
@kejsix ďakujem za odpoveď. Ako som písal, tak voda je z obecného vodovodu, čiže prechádza už tam rôznou úpravou a mala by mať správne hodnoty (nejedná sa o studňovú). Nakoľko ale denne sa u nás vypije niekoľko litrov čistej vody- radi by sme ju mali čo možno najzdravjšiu/ najčistejšiu. (Dúfam, že som sa vyjadril zrozumitelne.)
Odpovedať
@jakubach ver mi ze z obecneho vodovodu s vynimkou havarii je v dostatocnej kvalite. Na to sa vykasli daj si filter len na necistoty a pripadne tvrdost.
Odpovedať
@jakubach Katexovy zmakcovac,ti pomoze a.mas vybaveny cely dom.Obcas doplnis sol.
Odpovedať
@jakubach Je dobre mat filtre na vstupe do objektu, pretoze z vodovodu sa dostavaju rozne necistoty a tie potom robia problemy, predovsetkym v kartusiach baterii, zanasaju sitka na vstupoch spotrebicov (pracka, umyvacka). Vseobecne sa pouzivaju asi najviac ATLAS filtre. Taky zlaty stred je DUO filter (pre RD vacsinou rozumna velkost je 10"), kde prvy je 50mcr umyvatelna vlozka (tzn. nejednorazova) a za nou na docistenie 10 alebo 5mcr vlozka, tie uz treba vymienat po case za nove (cca 6 mesiacov zivotnost). Vacsi borci pouzivaju TRIO filtre, kombinacia vloziek napr. 50/10/1mcr. Ale naozaj zalezi od vlastnosti vstupnej vody. Existuju do tychto filtrov aj ine typy vloziek - napr. uhlikove, ktore riesia zapach/chlor a podobne. https://www.predomyazahrady.sk/10-FIL... Tieto filtre vsak treba instalovat spravne podla pokynov vyrobcu. Casto sa totiz zabuda napr. na aquamat za filtrami a nasledne ludia placu, ked im praskne tubus drziaka vlozky pod zavitom a vytopi ich... Co sa tyka tvrdosti vody, tak jedine skutocne funkcne a ekonomicky rentabilne zariadenie tu uz bolo spomenute - katex. Vstupne naklady vyssie, prevadzka uz pomerne lacna, ucinnost 100%. Pozri napr. Viessmann Aquahome. Spickove zariadenia, USA.
Odpovedať
Dakujem za odpovede. Zaujali ma ako tie ATLAS filtre tak aj katex. Po mensom nastudovani mi z toho vychadza, ze tie ATLAS filtre su zaklad aj bez katexu a ten katex sa prida v pripade vacsej tvrdosti vody ale pri stredne tvrdej sa to da z casti riesit aj filtrom, ktory sa umiestni do atlasu. (Ano efekt nebude az taky ale na beznu prevadzku by to mohlo stacit.) Existuje pripadne overene zariadenie na styl viesmann aquahome ale, ze by pokryvalo vsetky funkcie spolu ? Dakujem
Odpovedať
@jakubach Existuje viesmann aquahome duo, kde je aj uhlikovy filter na chlor a pripadny zapach. Ci ist do katexu zavisi predovsetkym od tvrdosti vstupnej vody. Ta sa da vo vseobecnosti odhadnut podla oblasti, kde byvate. Vyrazne presnejsie sa da potom odmerat tzv. titracnymi kvapkami, cena nejak 12-15€, vo flaske je objem na cca 20-40 merani, podla tvrdosti meranej vody. Kupite to vo vodoinstalaterskych obchodoch a eshopoch. Vyhoda katexu je, ze obtokovym ventilom je mozne nastavit tvrdost vystupnej vody podla poziadaviek (zo zdravotneho hladiska je odporucanych cca 6°dH). Pozor, naplne s polyfosfatom (niektori vyrobcovia oznacuju Siliphos a pod.) do filtrov v skutocnosti vodu nezmakcuju, ale zabranuju usadaniu vodneho kamena. To je zasadny rozdiel vo fungovani! Predfiltracia mechanickych necistot je ale tak ci tak zakladna vec.
Odpovedať
@kejsix ďakujem za odpoveď. Robil som si test na vodu a vyšla mi ako "tvrdá voda". Zatiaľ ešte nebývame ale asi nemá zmysel čakať, že či bude v dome vodný kameň alebo nie. (Momentálne na byte mi to dosť prekáža keď v kúpelni je, či vo vani, umývadle, skle stále vodný kameň..) Pozeral som aj ten aquahome duo a príde mi to ako fajn riešenie. Pred ten aquahome duo by bol v poriadku tento filter ? https://kdgarden.sk/cerpacia-technika... Cenovo pri tom duo a trio je rozdiel asi len 10€. Vyhodil by som z neho len ten uhlíkový filter a nahradil ho ďalším na zachytenie nečistôt. Prípadne radšej použiť solo filter na zachytenie hrubých nečistôt a vybavené ? Ešte jedna otázka, myslíte že viessmann aquahome duo sprví s tým uhlíkom várazne lepšie robotu ako solo uhlíkový filter + štandardný aquahome ? Ušetril by sa tým v technickej priestor. Ďakujem
Odpovedať
Treba zvážiť aj náklady na prevádzku. Tie zariadenia nepracujú zadarmo, jejich prevádzka stojí ročne nie zanedbateľné €. Takže najskôr odporúčam si zistiť, aké možno očakávať ročné náklady, ako často je nutné meniť, dopĺňať a čo to stojí. Aby sa nevypľulo 1500-2000€ za niečo, čo potom aj tak bude odstavené. A taktiež si zistiť, čo je vlastne tá "regenerácia", koľko vody sa pri nej minie atď...
Odpovedať
Suhlasim s tymi nakladmi je to pravda ale pokial by to zariadenie stalo 1500-2000€ tak to riesim viacej ale “trik” je v tom, ze z Polska sa da to zaroadenie zohnat o polovicu menej ako na slovensku, teda cca 850 (katex+uhlik) za cca 750 (katex). Ked si zoberiem, ze voda kvalitna voda je jedna z najdolezijtejsich veci v dome, tak mi to nepride ako zla cena. Naklady sice presne nepoznam ale bude asi nizsie ako stale kupovat brota filtre na vodu, cistit sprchove kuty, baterie, kanvicu.. niekolko hodin mesacne.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?