Ako pripevniť horné skrinky na SDK?

Ahojte, potrebujem pripevniť horné skrinky kuchynskej linky. Stena je SDK prilepený na priečku z tehly - kantovky (8cm dutá tehla). Jedna prázdna skrinka má asi 25kg a 60cm šírku (ikea metod), budú 4, takže cca 100kg na šírke 2,4m. Obsah skriniek tipujem tiež takých 100kg maximálne, takže celková váha do 200kg. Googloval som a našiel som nejaké hmoždinky od Fischer, ktoré udržia až 40kg - ale toto bolo uvedené len v prezentačnom videu na YouTube - na ich stránke pri produktoch som nosnosť nenašiel nikde. > https://www.fischer-sk.sk/sk-sk/produ... Dá sa tomu dôverovať? Môžem dať tú hmoždinu každých 30cm? Tým by sa mi ich vmestilo 8, čím by celková nosnosť bola cca 320kg. Aj keby som ich dal len 6, stále by som mal asi rezervu, len neviem, či to nevytrhne zo steny kus SDK. 🙂 Alebo by bolo lepšie kotviť to cez SDK až do tej kantovky chemickou kotvou alebo tak nejako? Vďaka za rady.
Odpovedať
Tie hmoždinky sú do sdk nie do tehly. Keď je za tým SDK tehla tak by som dal fisher 10 hmoždinky predĺžené to musí udržať a ak pod tou skronkou nič nebude vieš aj dole dať. https://www.okentes.sk/spojovaci-a-ko...
Odpovedať
Ked je prilepeny sdk na tehlu,nemozes pouzit hmozdiny na sdk.Mam rovnako metod,upevnovaciu ocelovu listu dlhu2.7m som pripevnil cez fischerky 10, asi tiez tak 10cm dlhe.,kazdych 25cm.
Odpovedať
S tou hmoždinkou to ani nesranduj čo si pridal ako link. Poriadne hmoždiny fischerky sivo-červene aspon každu tretiu , stvrtu dieru v tej METOD liste do steny. A pre istotu Každu tretiu natlač do chemickej kotvy
Odpovedať
Na tieto veci treba mysliet dopredu....tipujem, ze si vedel, ze tam bude kuchynska linka a horne zavesene skrinky, comu bolo treba prisposobit stavbu steny, jej vystuzenie... vrchol je pocitat, kolko hmozdin najmenej potrebujes... pri takom podklade ako mas ty, by som ich dal co najhustejsie a nie pocitat co najmenej, ved to stoji par centov a v konecnom dosledku na tom zavisi, ci ti tie skrinky nedrbnu zo steny...to by uz bola ovela vacsia skoda
Odpovedať
ja by som to dal na zavitove tyce a chemicku kotvu ... neviem ako sa ten system vola, ale vyvrta sa diera, do nej sa da valcek zo sietoviny, do neho sa natlaci chem kotva a hned aj zavitova tyc ... toto ked sa pohne tak aj s kusom steny ..
Odpovedať
takto to vyzera
Odpovedať
@peter2728 Ja nepočítam aby ich tam bolo čo najmenej, len sa snažím zistiť nosnosť pri istom počte hmoždín. Druhá vec je, že keď ich nasekám vedľa seba nahusto, tak to može oslabiť tú stenu.
Odpovedať
@milan_vt Nad týmto uvažujem. Len som sa nikde nedočítal aký priemer má mať závitová tyč do sitka s priemerom 12mm. Musí mať toľko aj závitová tyč, alebo je tam potrebná nejaká vôľa a treba tam dať 10ku?
Odpovedať
Profilova fotka
@petiar pri 12,5 mm SDK ked pouzijes fischer kovovu hmoždinku HM-S, mozes kazdu jednu zatazit do 20kg. drzia nam na tom vsetky kuch. skrinky a aj kupelna.. vyrobcovia SDk, ich dimenzuju dokonca na 25 kg... treba ale pouzit ten spravny typ, dlzku... medzi tehlou a SDK musi byt ale medzera aspon 10mm, inak nem dobre... https://ugfds005.blob.core.windows.ne...
Odpovedať
@petiar " Len som sa nikde nedočítal aký priemer má mať závitová tyč do sitka s priemerom 12mm. Musí mať toľko aj závitová tyč, alebo je tam potrebná nejaká vôľa a treba tam dať 10ku? " Samozrejme že pri použití sieťky a chem. kotvy MUSÍŠ dať o číslo väčšie / diera, sitko- 12mm/,závit. tyč-kotva o číslo menej /10mm/ lebo ak by si dal oboje rovnaké tak, kde by si dal chem. kotvu??? Prevŕtaš otvor dáš sieťku, natlačíš chem. kotvu -hmoždinku naskrutkuješ po značku v prípade použitia Fischer, Hilti...Necháš zaschnúť /ja nechávam 24h/ a môžeš vešať skrinky veselo :-) ... Nezabudni, ale ako budeš vŕtať otvory PERFEKTNE vyčistiť od prachu a potom ostatné.. ;-)
Odpovedať
@technik007 Prepáč, už asi budem za blbca keď sa toľko spýtam, ale radšej sa spýtam. 🙂 Plánujem tam teda natlačiť riadne veľa tej chemickej kotvy, nech sa ten priestor čo najviac vyplní. Ale pochopil som správne, že do tej sieťky mám/môžem dať aj hmoždinku? Ako sa s tým potom pracuje? Zatlačím ju kým je kotva ešte nestvrdnutá a potom do nej zaskrutkujem šrób? Dík moc za ochotu.
Odpovedať
Profilova fotka
@petiar - horne skrinky ikea metod sa vesaju na listu Ikea metod, ktora ma dieru kazdych 5cm https://www.ikea.com/sk/sk/p/metod-za... Ja mam zavesne skrinky Ikea metod presne na tejto liste na SDK ktore je prilepene na povodnej stene lepidlom Perlfix. Staci ti kotvit kazdych 10cm, kludne pouzi predlzenu hmozdinku Duofix napr. https://www.alza.sk/hobby/fischer-duo... tak, aby bola aspon 5cm v stene. Do nej uzide potom normal skrutky. mas kopec videi na internete
Odpovedať
Článok sa načítava...
@petiar Neboj sa nebudeš, pretože si myslím že je lepšie ak sa spýtaš a pripoja sa aj iní k Tvojmu problému a tým získaš istotu že to budeš robiť správne a nebudeš si myslieť že si robím z Teba srandu..hoci mi to už viacerí naznačovali a nevedeli či to myslím vážne ale je to sranda, ale Teba sa to iste netýka, lebo reagujem na takých čo sa pýtajú ozaj na elementárnu vec viackrát, hoci im to bolo už x krát písané ako má postupovať a vyriešiť problém a k téme sa viacmenej pýtajú zo srandy..Tak aj ja reagujem potom.. ;-) No ale k veci. Ja som robil s chem. kotvou FISCHER klas. tuba do pištole na tmel a pripevňoval som zábradlie..Prevŕtal som stenu cez držiaky zábradlia /otvor na držiakoch 8mm/ a potom ešte som zväčšil otvor na 10mm / podľa sieťky/ potom na 100% vysať od nečistoty diery a natlačíš sieťku a potom chemickú kotvu a dáš do nej pomaly naskrutkuješ /kombi skrutku/ je to skrutka z jednej strany závit do dreva a z druhej závit klas. metrický kde máš presne rysku pokiaľ skrutku naskrutkuješ do chem. kotvy..Potom necháš / ja som nechal večer som to urobil a na druhý deň okolo obeda/ to vytvrdnúť a kľudne môžeš skrutku zaťažiť-dotiahnúť maticu..Toť vsio ;-) ;-) Skrutka ale daj kolmo na stenu..na to nezabudni lebo už hýbať s ňou nie je možné.. ;-)
Odpovedať
@technik007 Tak som to zisťoval znovu, stále som sa k tomu neodhodlal, ale chemická kotva vyzerá ako way to go. Akurát je tam problém, že keď tam dám matku, tak na to nezavesím skrinku, lebo matka je príliš hrubá a bude príliš trčať z tej lišty. Resp. ak aj nie, tak to bude veľmi veľmi natesno a riskovať to nejdem. Tak mám takú otázku: Je veľká blbosť dať sieťku s chemickou kotvou a do nej vtlačiť Fischer Duopower hmoždinku a po zaschnutí kotvy do hmoždiny normálnu skrutku?
Odpovedať
@petiar Ale ako chceš po vyschnutí chemickej kotvy-sieťky potom dostať normálnu skrutku?... To som nevidel, je to zle!!! Musíš to dať ako som Ti písal viď.-vyššie.. Do chem. kotvy IBA závitovú tyč alebo kotvu ukončenú závitom zvonka... ;-)
Odpovedať
No tak som nakoniec dostal takýto návrh: Vykružovákom vybrať z SDK 5-6cm a napchať, natlačiť tam lepidlo (kleber) tak, aby sa dostalo aj medzi SDK a tehlovú priečku, zarovnať, počkať kým vyschne, navŕtať, hmoždina, šrób.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?