Plynový kotol a bojler v jednom komíne

Zdravím, som tu nový a idem si ku skúsenejším pre radu. Vopred sa ospravedlňujem ak začínam túto tému na novo. (Nikde som sa nič nedočítal) Potrebujem presunúť plynový bojler z kúpeľne do pivnice v ktorej je starši liatinový NEkondenzačný kotol. ... -je možné urobiť vývod (bojler+kotol) do jedného komína? Alebo komíny musia byť zvlašť? Ďakujem za odpovede. :)
Odpovedať
Profilova fotka
Nie nemoze
Odpovedať
Profilova fotka
Jeden spotrebič - jeden prieduch
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kominarbb:

Nie nemoze
@kominarbb nejaká rada ako to poriešiť prosím? Dik
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od vlad99:

@kominarbb nejaká rada ako to poriešiť prosím? Dik
@vlad99 jedine to nechat tak ako to je, alebo novy komin. Teda za predpokladu ze nemate v tom komine viac prieduchov
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kominarbb:

@vlad99 jedine to nechat tak ako to je, alebo nov…
@kominarbb Riadené motýlikové klapky by sa nemohli použiť? Keďže pri kondenzačných kotloch (s klapkami) s núteným odťahom spalín to možné je...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@kominarbb Riadené motýlikové klapky by sa nemohl…
@dedo758 to mi bohuzial ani nič nehovorí, som stará škola :))
Odpovedať

Zdravím, som tu nový a idem si ku skúsenejším pre…
@vlad99 ako bol riešený doteraz plyn. bojler v kúpelni ?
Odpovedať

Zdravím, som tu nový a idem si ku skúsenejším pre…
@vlad99 Mám to tak spravené a funguje mi to k plnej spokojnosti 30 rokov, tak že nepočúvaj (nabiflovaných teoretických) "expertov".
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@vlad99 Mám to tak spravené a funguje mi to k pl…
@petersd Nejde o to,či to bude,alebo nebide fungovať.Nie je dovod,aby to nefungovalo.Tu ide skor o kadejake predpisy,že či to povoľujú.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@petersd Nejde o to,či to bude,alebo nebide fungo…
@dusan72 V čase, keď som to napájal ja, tak kominár - revízny technik mi povedal, že obe spotrebiče musia byť do hlavného komína napojené samostatnými prívodmi a osová vzdialenosť medzi zausteniami má byť min. 60 cm. Neviem, možnože sa norma zmenila... ale mám to tak 30 rokov. Niekedy lekárskou normou bola hranica cholesterolu 6.... Neskôr bola dlhé roky 5,5... a nedávno ju znížili na 5 (a už nad 5,5 idú lekári predpisovať lieky).... Niektorí odborníci ale jasne hovoria, že znížovanie hranice je to len tlak farmaceutických firiem. Myslím, že je to tak aj s komínmi !
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@vlad99 ako bol riešený doteraz plyn. bojler v kú…
@rudy1973 V kupelni je komín v ktorom je vývod na bojler, no špatí to celú kúpeľnu preto ho chcem dostať do pivnice. A podpivničená je len časť domu (teda z pivnice nie je prístup ku komínu ktorý je v kúpeľni)
Odpovedať

@petersd V podstate čakám ake odpovede dostanem aj tu :) Lebo traja plynári mi povedali , že takto to nemôže byť ( v jednom komíne) a dvaja povedali že veľakrát to tak robili a funguje. No chcem sa uistiť. Lebo tí ktorí tvrdia že to nejde tak radili elektrický bojler do tech.miestnosti , je síce vedľa kúpeľne no nie veľmi chcem el.bojler. ://
Odpovedať

@petersd V podstate čakám ake odpovede dostanem a…
@vlad99 Ak budes potrebovat na to revíziu,tak sa spýtaj toho,kto ju bude robiť a podla toho sa zariad.Lebo čo sa týka funkčnosti,tak bude fungovat aj kotol aj bojler do spoločného komína
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od curuj:

Jeden spotrebič - jeden prieduch
@curuj ak by malo platiť len jeden spotrebič a jeden komín ako potom môžu kúriť v starších bytovkách i 5 naraz?, rozdiel je aký tam musí byť zdroj, isto tam nebude 5 plynových kotlov @vlad99 k čomu ti bude el. bojler ked máš plyn?el. bojler má len jednu výhodu nepotrebuje komín a môže byť umiestnený i priamo v kúpeľni, kde je najväčší odber, ale je momentálne drahší ohrev
Odpovedať

@petersd Veď to. U našich bol 20 rokov bojler a kotol v jednom komíne a všetko ok. Teraz už len bojler, kotol je už kondenzačný...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@curuj ak by malo platiť len jeden spotrebič a je…
@duzu ja len píšem čo mi radia majstri.. ale dik za postreh
Odpovedať
Článok sa načítava...

@petersd Teda dá sa to urobiť tak ako to potrebujem, len násjť majstra ktorý to tak urobí..
Odpovedať

@petersd Teda dá sa to urobiť tak ako to potrebuj…
@vlad99 Jasné ! 😉
Odpovedať
Profilova fotka

@curuj ak by malo platiť len jeden spotrebič a je…
@duzu ja píšem jeden spotrebič jeden prieduch. Jeden komín môže mať viac prieduchov. Nemýliť si dojmy a pojmy. Druhá vec je, že to neplatilo vždycky...
Odpovedať

@duzu ja píšem jeden spotrebič jeden prieduch. Je…
@curuj to by v tej bytovke muselo byť aspoň 5 prieduchov a taký komín som ani nevidel
Odpovedať
@duzu To som len tak námatkovo ťukol na mape na Staré mesto v BA. Tam sú 5-prieduchových komínov plné strechy... 😉 https://maps.app.goo.gl/w3PLRz57LttKM...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@duzu To som len tak námatkovo ťukol na mape na S…
@dedo758 ale nevieš koľko spotrebičov je tam ,to už nemáš kde ťuknúť
Odpovedať

@duzu ja píšem jeden spotrebič jeden prieduch. Je…
@curuj @dedo758 Presne ako pise @duzu, vlastnim byt postaveny v roku 2007, vsetky byty su vykurovane vlastnym kondenzacnym kotlom a vsetky su vyustene do jedneho komina (prieduchu). Nepoznam typ komina ale na internete som ich nasiel viacero, ktore su vhodne pre pripojenie viacerych kotlov do jedneho prieduchu. Napriklad citujem: "Komín Multikeram LAS P1 môže slúžiť ako spoločný komín až pre 10 kondenzačných kotlov."
Odpovedať

@dedo758 ale nevieš koľko spotrebičov je tam ,to …
@duzu V každom prieduchu jeden, pokiaľ viem. Vložkoval som kedysi dávno jeden takýto prieduch pre kondenzačný kotol. Pôvodne v tom bol pripojený spotrebič na pevné palivo...
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd vo vyhlaseni ani TL nie je nikde uvedene, ze mozes pouzit na 10 kotlov. AJ keby, nasa technicka norma to explicitne zakazuje, takze co si uvedie madarsky vyrobca na svojej webstranke je uplne irelevantne. Reviziu na to nedostanes. Ak vyhoris, nedostanes ani cent.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@danculd vo vyhlaseni ani TL nie je nikde uvedene…
@mgx Ktora norma to explicitne zakazuje? Lebo ked sa pozries na vyhlasku 401/2007 paragraf 12 odstavec 6 a nasledne na vypoctovu STN EN 13384-2, tak zistis, ze nie je pravda, co pises.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd ty tvrdis, ze k danemu kominu mozes pripojit 10 KK, nie ja. vo vyhlaseni ani TL to nikde explicitne uvedene nie je, to co je na webe tam zajtra byt nemusi, pripadne ta "vyrobca" odkaze do muky ze to nie je zavazna informacia. Dalsia tu "nespomenuta" vec je, ze aj vyrobca spotrebica musi explicitne povolit pripojenie spotrebica do spolocneho komina (a za akych podmienok). Silne pochybujem, ze to vyrobca KK povolil, ale zasa - nie je to moj problem. Norma STN EN 13384-2 je uz asi 5 rokov neplatna, Metódy tepelnotechnického a hydraulického výpočtu. Časť 2: Komíny s pripojením viacerých spotrebičov palív. Je nutne posudit hydraulickym vypoctom (napr. KESA/Aladin) Kedysi bolo mozne napojit lokalne tepelne spotrebice do 10 kW na spolocny prieduch, ale islo o spotrebice s vyrazne vyssou teplotou spalin ako v sucasnosti a zaroven boli stavby netesne , teda bol zabezpeceny vyrazny tah. 20 rokov dozadu. A preto to fungovalo. Dnes maju KK pretlakovu prevadzku a "tlakotesna" klapka je nieco ako kolumbova zena - nikto ju este nevidel. Vypocet-nevypocet. Ak nato mas reviziu potvrdenu vypoctom, co SILNE pochybujem, nemas co ako laik riesit. Problemom je ale reviziu na to ziskat - preco som rozpisoval tuto https://www.modrastrecha.sk/forum/kur... riesenie je jednoduche, novy kondenzacny dymovod (nemusi byt komin), staci DYMOVOD v cene do 600e hore, kde neskor moze pripojit aj KK s pretlakovou prevadzkou a plynovy bojler necha na starom komine.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@danculd ty tvrdis, ze k danemu kominu mozes prip…
@mgx Este raz, vsade pises (v tejto diskusii, ze to explicitne zakazuje norma) v linku ktory si pridal pises zase, ze to zakazuje vyhlaska. Tak prosim napis to cislo normy alebo vyhlasky, ktora to zakazuje. Ako som pisal, vlastnim byt na sidlisku v trojpodlaznej bytovke, kde kazdy byt ma svoj kondenzacny kotol a tie su vyustene do jedneho prieduchu. Cez "komin" zaroven aj nasavaju vzduch. Stavba bola postavena v roku 2007 a riadne skolaudovana a kazdy rok absolvuje zakonne prehliadky. Takychto bytoviek (aj novsich) tam stoji viac. Ja neobhajujem zadavatela temy a nepresviedcam ho, ze to ma dat do jedneho priduchu, navyse ked ide o rozdielne spotrebice s vyrazne rozdielnym vykonom. Reagoval som na tvrdenie, ze to "norma zakazuje", co nie je pravda. Ak ano, tak proprosim to cislo normy.
Odpovedať
Profilova fotka
Je to dovolene pre turbo a kondenzačne kotle, par obrazkov z navodov od kotlov, maju uzavretu komoru tak ze tam nehrozi aby sa mi dostali spaliny tam kam nechcem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?