Horúca

Aký kotol do väčšieho domu

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte..... Potrebujem poradiť, chcem vymeniť kotol a zrejme by som chcel splyňovací + akumulačná nádrž. Jedna sa o väčší dvojgeneračný dom, radiátory mame nové, plus všetky rozvody v medi tiež nové. A ak by mi mohol niekto objasniť ako by mi to kurenie fungovalo s príklad 2000l nádržou. Či mi to prekuri dom napríklad na druhý deň ráno keď večer pred tým nalozim a dobijem nádrž.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jerry44:

@edberg Potom je v tom akoze aky rozdiel?
@jerry44 Ak napriklad kuris raz denne a potrebujes „natlacit“ vela energie naraz, vacsia nadrz ti to umozni, ale zaroven potrebujes aj vykon, ktory to zvladne. Naopak, ked mas system, ktory odobera teplo pomaly a dlhodobo, tak prilis velka nadrz moze byt aj nevyhodou, lebo sa zbytocne dlho nahrieva a pomalsie reaguje.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od karcika8:

@jerry44 Ak napriklad kuris raz denne a potrebuje…
@karcika8 Je to vždy o tom, ako je celý systém navrhnutý. Veľká nádrž dáva zmysel, keď dokážeš rýchlo nabiť veľké množstvo energie, napríklad práve pri spomínanom razom kúrení. Ale ak je spotreba rozložená rovnomerne a pomaly, menšia nádrž môže byť efektívnejšia a pružnejšia. Kľúčové je zladiť výkon zdroja, veľkosť nádrže a charakter spotreby.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sucho_22:

@karcika8 Je to vždy o tom, ako je celý systém na…
@sucho_22 Presne kvôli tomuto, čo si napísal, je treba veľkosť AN vypočítať, alebo aspoň nahrubo prispôsobiť podľa podobných podmienok z nejakého iného RD, kde to už funguje a sú z toho skúsenosti. Vôbec neplatí, že "čím väčšie - tým lepšie".
Odpovedať
https://vytapeni.tzb-info.cz/vytapime... Pomôcka na výpočet objemu akumulačnej nádrže.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@sucho_22 Presne kvôli tomuto, čo si napísal, je …
@petersd Ten prístup „dajme čo najväčšie, veď sa to zíde“ už dnes veľmi neobstojí 👎️ Nielenže to môže zbytočne predražiť systém, ale aj efektivita ide dole. Každý dom má inú dynamiku spotreby, iný zdroj a iný režim vykurovania....
Odpovedať

@bertie Presne tak. A iba tak na okraj - aký obj…
@petersd V projekte bola 1000, ale dala sa nakoniec 1500. Akože stačila by aj tá, čo tam bola pôvodne si myslím, ale keďže to rozmedzie som čítal, že je od 1000-2000, tak ten zlatý stred ako sa hovorí sme dali nakoniec.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bertie:

@petersd V projekte bola 1000, ale dala sa nakoni…
@bertie Super. I ja by som to pre seba tak nejak podobne riešil. (a ako sa poznám, v tomto prípade by som išiel možno až do 2 m3) 😁
Odpovedať

@bertie Super. I ja by som to pre seba tak nejak …
@petersd Nebudem hovoriť, že aj to mi nenapadlo, ale zase potom by to už bolo ltt, čo sa týka priestoru, tak zase zbytočne to pokúšať, keď aj toto je dobré riešenie... Ale úplne ti rozumiem 😃
Odpovedať

@petersd Nebudem hovoriť, že aj to mi nenapadlo, …
@bertie Ja som "stará štruktúra" a kedysi dávno-pradávno som odoberal zborníky Urob/udělej si sám. Neviem, či Ti to niečo vraví (?) ... S tou dnešnou slovenskou mutáciou sa to podľa môjho názoru absolútne nedá porovnávať. Československý Urob/udělej bol jednoducho, doteraz ničím neprekonaná bomba pre domácich majstrov a kutilov. Niekedy v 80-tych rokoch tam jeden český inžinier popisoval princíp, výpočty, funkciu, ale aj praktický návod na zhotovenie akumulačnej nádrže do RD. Mne to pripadalo ako objavenie Atlantídy a čítal som to jedným dychom. Opakovane a stále, som sa k článku vracal. Pamätám si, že p. Ing. uvádzal, že pre bežný RD treba uvažovať s objemom min. od 2 m3. (ideálne 4 m3 a viac). Pravda, vtedy sa kúrilo uhlím, koksom, drevom,... a v takých kotloch, aké vtedy boli,....nuž také objemy AN mali svoje opodstatnenie. Teraz sú krivky účinnosti kotlov o trochu lepšie, (aj zimy sú ako nezimy), 🙂 nuž mohli by sme sa pohybovať na spodnej hranici objemov AN. Vravím, keby som nebol limitovaný podmienkami, išiel by som do 2 m3. A bez nejakých projektanských výpočtov :-)
Odpovedať

@bertie Ja som "stará štruktúra" a kedysi dávno-p…
@petersd dnes uz vela ludi zvazuje 800 l, 1000 l, niekedy 1500 l, ale 2 az 3 kubiky maju stale zmysel, hlavne ak chce clovek spravit poriadny tah jednym zakurenim a mat pokoj 1–2 dni. samozrejme, kto ma tepelne cerpadlo, tam je to trochu ina kapitola, ale pri dreve a peletach je velka AN stale kralovska volba. a este k tym "projektantskym vypoctom", to je presne ono. jasne, su pripady, kde sa to bez toho neda, ale vela veci sa da odsledovat v praxi, podla skusenosti a zdraveho rozumu. dnes je vsetko "na projekt", ale ten inziniersky sedliacky rozum ma stale cenu zlata.
Odpovedať

@bertie Ja som "stará štruktúra" a kedysi dávno-p…
@petersd Pekne si to zhrnul. Tie staré články mali niečo do seba, aj keď dnes je už iná doba. Ale pointa platí, keď je zdroj ako napr. zplynovací kotol, ktorý ide ideálne na plný výkon, tak väčšia akumulačka má zmysel. Ale treba to vždy prispôsobiť konkrétnemu domu, nie len ísť "na maximum". Niekedy je 1000 l úplne dosť, inde sa zíde aj 2000. Hlavne nech to spolu funguje ako celok, zdroj, nádrž aj regulácia. Lebo inak je to len drahý radiátor v pivnici 😄
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od falcion:

@petersd dnes uz vela ludi zvazuje 800 l, 1000 l,…
@falcion Veľa vecí vie človek vycítiť aj bez tabuľkových výpočtov. Jasné, nech je projektant projektantom, ale keď má niekto za sebou pár zím s vlastným kotlom, tak vie veľmi presne, čo potrebuje. Táto „lenivá“ forma komfortu je na nezaplatenie 😄 A áno, pri TČ je to o inom, tam ide o plynulé kúrenie, ale pri dreve alebo peletách AN robí zázraky.
Odpovedať

@falcion Veľa vecí vie človek vycítiť aj bez tabu…
@bertie Práve tie reálne skúsenosti z prevádzky sú často viac než akýkoľvek výpočet. Samozrejme, keď sa to celé dobre nadimenzuje už na začiatku, je to OK, ale aj tak si to človek časom doladí podľa seba.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od edberg:

@bertie Práve tie reálne skúsenosti z prevádzky s…
@edberg Presne. Už keď to potom využívaš nejaký ten čas, tak už prídeš aj sám na to, že niečo tuto by as mohlo inak nastaviť, aby mi to lepšie vyhovovalo.... Potom ale prichádzajú aj takí odborníci, čo vedia rozštelovať celý kotol 😄
Odpovedať

@edberg Presne. Už keď to potom využívaš nejaký t…
@sucho_22 To by nebol taky problem, keby ho vedeli zase dat aj dokopy 😅
Odpovedať
No a tu sa dostavame k tomu, ze vyber kotla do vacsieho domu nie je len o vykone, ale aj o spolahlivosti a jednoduchom servise. Lebo ked mas velky dom a kotol stoji, tak je to katastrofa. Preto sa mi zda, ze pri takychto domoch je lepsie ist do niecoho, co ma overenu znacku a dostupny servis v okoli. Aj keby bol kotol o nieco drahsi, ta istota za to stoji.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od jerry44:

No a tu sa dostavame k tomu, ze vyber kotla do va…
@jerry44 no podla mna sme sa k tomu dostali uz davno predtym 😃 ale mne napadlo napriklad take ekologicke hladisko. aj ked pocitam s tym, ze niekomu to bude na smiech. ale tak asi nie je jedno, kolko splodin ide z toho kotla do ovdzusia.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zur:

@jerry44 no podla mna sme sa k tomu dostali uz da…
@zur Na smiech (cez slzy) je skutočnosť, že napr. Ty si kúpiš niekoľkonásobne predražený ekokotol s riadiacou jednotkou, lambdasondami, katalyzátormi,... a celá dedina, všetci susedia kolo Teba spaľujú všetko čo príde, ešte aj plasty v starých zadechtovaných kotloch... Možno aj preto, že nemajú financie na ekokotly.
Odpovedať

@zur Na smiech (cez slzy) je skutočnosť, že napr.…
@petersd Určite je to veľakrát práve tento faktor, ale stavím sa, že niektorí sa na to proste len vykašlú a takéto veci ako eko hľadisko sú im úplne ukradnuté. Aj keby tie financie nemali, tak od toho nezáleží to, či budú alebo nebudú spaľovať plasty a obdobný bordel.
Odpovedať

@petersd Určite je to veľakrát práve tento faktor…
@sucho_22 Ved a dalsia vec... Nebyvaju kazdu chvilu kadejake dotacie na kotle?
Odpovedať

@sucho_22 Ved a dalsia vec... Nebyvaju kazdu chvi…
@karcika8 Či každú chvíľu to neviem, ale áno, aj na toto bývajú dotácie. Vedia s tým aj predajcovia potom pomôcť ohľadne potrebných papierovačiek.
Odpovedať
@karcika8 Hej, len mám pocit, že u nás sa dotácie väčšinou rýchlo rozchytajú a kto to nestihne, má smolu. A potom je to celé také lotériové, niekto má šťastie a získa príspevok, iný nie. Ale aspoň to ukazuje, že štát si uvedomuje, že je to problém a snaží sa s tým niečo robiť aspoň takouto cestou, i keď samozrejme by sme ocenili viacej 😀
Odpovedať

@karcika8 Hej, len mám pocit, že u nás sa dotácie…
@edberg Tu neostava nic ine, len byt vdacny aspon za to nieco 😅
Odpovedať
Profilova fotka

@zur Na smiech (cez slzy) je skutočnosť, že napr.…
@petersd toto je asi taky zacarovany kruh si myslim. v tomto si tiez kazdy pojde to svoje. ale tak pre mna to ma zmysel robit niektore veci inak. ale viem, ze nie kazdy ma rovnaky postoj.
Odpovedať

@edberg Neviem či si Ty, alebo aj iní, zachytil, že podporení budú všetci, ktorí podali svojho času žiadosť na Obnov dom. Štát navýšil balík peňazí, aby bolo pre všetkých a tak žiaden projekt/žiadosť neskončí v tzv. "zásobníku projektov"...
Odpovedať

@edberg Tak ci si to stat uvedomuje alebo nie, to je diskutabilne. V poslednej dobe mam pocit, ze si neuvedomuju vela veci... Ale nejdem sem tahat politiku, na to tu diskusie nesluzia a doslo by tu len zbytocne ku konfliktom.... @sucho_22 Len do istej miery ci aj uplne, ze ty neriesis nic a cakas, kym sa to vybavi? Same 😀
Odpovedať

@edberg Neviem či si Ty, alebo aj iní, zachytil, …
@petersd Navysili to o dost, to je fakt. Ale pri tom, co sa teraz deje a co schvaluju, by som sa vobec necudoval, keby aj v tomto prislo k nejakym skrtom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ostrozovic:

@petersd Navysili to o dost, to je fakt. Ale pri …
@ostrozovic Ja sa len obávam, aby celý tento evrospolok nekrachol ešte skôr, než mi schvália a preplatia žiadosť o platbu. Bohužiaľ, nemôžem ju poslať skôr, než mi fasadári nedokončia zateplenie/fasádu. A tí robia jak slimáci - idem ma z nich hebnúť !
Odpovedať

@ostrozovic Ja sa len obávam, aby celý tento evro…
@petersd Mozne je vsetko. A v tejto dobe ti uz nikto nemoze nic na sto percent garantovat. Co si budeme hovorit.
Odpovedať

@edberg Tak ci si to stat uvedomuje alebo nie, to…
@karcika8 Väčšinou to majú tí predajcovia už dobre zabehnuté, pomôžu s vyplnením žiadosti, poradia, čo treba doložiť, a často to aj rovno pošlú. Ty len podpíšeš a čakáš, kým to celé prejde. Samozrejme, niekedy si úrad vyžiada doplnenie, ale väčšinou to prebehne hladko. Takže áno, môžeš aj len sedieť a čakať 😀
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?