Horúca

Aký kotol do väčšieho domu

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte..... Potrebujem poradiť, chcem vymeniť kotol a zrejme by som chcel splyňovací + akumulačná nádrž. Jedna sa o väčší dvojgeneračný dom, radiátory mame nové, plus všetky rozvody v medi tiež nové. A ak by mi mohol niekto objasniť ako by mi to kurenie fungovalo s príklad 2000l nádržou. Či mi to prekuri dom napríklad na druhý deň ráno keď večer pred tým nalozim a dobijem nádrž.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od karcika8:

@falcion Dolezite je aj to, aby kotol dobre spolu…
@karcika8 Ale to kľudne, ja sa rád zapojím. Asi riešite, že čo všetko sledovať pri výbere a za čo potom môže nesprávne zvolený kotol, či?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sucho_22:

@karcika8 Ale to kľudne, ja sa rád zapojím. Asi r…
@sucho_22 Myslim, ze to mas za jedno. Proste nejake uzitocne info, co sa moze hodit alebo sa podel o skusenost, ci uz dobru alebo aj tu zlu. Tie je niekedy lepsie si vypocut, aby druhy vedel, comu sa vyhnut.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ostrozovic:

@sucho_22 Myslim, ze to mas za jedno. Proste neja…
@ostrozovic Tak potom možno stojí za zmienku aj taký laddomat, ten je dôležitý, pretože udržiava správnu teplotu vratnej vody do kotla (zvyčajne nad 60 °C), čím zabraňuje kondenzácii a korózii v kotle, zvyšuje jeho životnosť a zlepšuje spaľovanie. A to proste chceš 😆
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od bertie:

@ostrozovic Tak potom možno stojí za zmienku aj t…
@bertie ale miesto neho sa aj nieco ine este zvykne pouzivat nie?
Odpovedať

@ostrozovic Tak potom možno stojí za zmienku aj t…
@bertie Tá tzv. nízkoteplotná korózia je podľa mňa viac laboratórny fenomén a strašiak pre ľudí, než reálny jav. Ešte som nenatrafil na (bežný) kotol, ktorý fungoval na nízkych teplotách a by bol kvôli tomu skolaboval.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@bertie Tá tzv. nízkoteplotná korózia je podľa mň…
@petersd Môže sa to zdať trochu nafúknuté, ale nie je to úplne len teória. Keď kotol dlhodobo beží s chladnou vratkou – povedzme pod tých 55–60 °C – tak tam fakt dochádza ku kondenzácii spalín, hlavne ak ide o palivá, ktoré obsahujú síru. A tá kyselina, čo tam vzniká, ti začne žrať výmenník. Nie hneď, ale o pár rokov isto.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zur:

@bertie ale miesto neho sa aj nieco ine este zvyk…
@zur Jasné, alternatívy existujú 🙂 Namiesto Laddomatu sa dá použiť aj klasický trojcestný ventil s termostatickou hlavicou a obehovým čerpadlom a funguje to podobne, len si to celé treba správne nastaviť a zladiť. Laddomat má výhodu v tom, že je to všetko pokope – ventil, čerpadlo, spätná klapka a funguje automaticky, bez potreby zložitého nastavovania.
Odpovedať

@petersd Môže sa to zdať trochu nafúknuté, ale ni…
@bertie No, asi budeš mať aj trocha pravdu. Bežné kotly pracujúce na nízkych teplotách po niekoľkých rokoch fakt treba odstaviť. Napr. u otca som odstavil taký kotol na tuhé palivo po cca 40 rokoch "nízkoteplotnej" prevádzky a neskôr 2 atmosferické plynové kotly (jeden u mňa doma) po cca 30 rokoch. (Všetky uvedené kotly boli odstavené nie kvôli poruche, či prehrdzaveniu, ale iba kvôli technologickej obmene - prechodu na kondenzačné kotly. Ale toto už nie je podstatné) 🤣🤣🤣
Odpovedať
Profilova fotka

@zur Jasné, alternatívy existujú 🙂 Namiesto Laddo…
@bertie no ja som to vedela, ze to nebude len jedna vec, co sa tam da namontovat, ze musia existovat aj alternativy 😁
Odpovedať

@sucho_22 Myslim, ze to mas za jedno. Proste neja…
@ostrozovic Aha dobre, premyslím to, že kde začať 😀
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sucho_22:

@ostrozovic Aha dobre, premyslím to, že kde začať…
@sucho_22 A prišiel si na čo? Z ktorého konca na to ideš? Napríklad aj to, že aký kotol do väčšieho domu, keď už tak znie diskusia. To je taká otázka ako aj to, že aký kotol do menšieho domu. To sa rieši podľa výkonu, rozlohy a tak ďalej, to mi zase nepríde také nejaké extra na rozoberanie, či?
Odpovedať

@sucho_22 A prišiel si na čo? Z ktorého konca na …
@karcika8 Mozno akurat, ked sa to tam kryje, ze podla rozlohy dajme domu spada do dvoch kategorii, co sa tyka vykonu kotla.
Odpovedať
Profilova fotka

@karcika8 Mozno akurat, ked sa to tam kryje, ze p…
@ostrozovic tak ale stale lepsie, ked sa da "vacsi"kotol do mensieho domu ako opacne, nie?
Odpovedať

@ostrozovic tak ale stale lepsie, ked sa da "vacs…
@zur Neplatí to vždy a pri každom kotle. Totiž pre kotol je aj z pohľadu jeho účinnosti najlepšie, ak pracuje v oblasti niekede okolo 3/4 až celý nominálny výkon. Silný kotol ak pracuje napr. na polovičný výkon, funguje nehospodárne. (toto platí najmä o starších kotloch)
Odpovedať
Profilova fotka

@zur Neplatí to vždy a pri každom kotle. Totiž pr…
@petersd ved urcite je lepsie, ked sa vyberie taky idealny. len uvazujem, ze keby z nejakych dovod taka moznost napriklad nebola, ze akym sposobom je vhodne to riesit.
Odpovedať

@petersd ved urcite je lepsie, ked sa vyberie tak…
@zur Na koľko percent výkonu by išiel ten silnejší? Dávať tam menší je asi blbosť, keďže by si s ním nedokázala vykúriť celý dom.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@ostrozovic tak ale stale lepsie, ked sa da "vacs…
@zur Tak v podstate ano, ale ani to nie je uplne idealne riesenie. Nemyslim si, ze by sa v dnesnej dobe nedal najst vhodny kotol pre akykolvek velky, ci maly dom. Treba sa obratit na predajcu, alebo skusist aj vyrobcu kontaktovat, ked potrebujes nieco poradit. Nekupujte to len tak odbrucha.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od edberg:

@zur Na koľko percent výkonu by išiel ten silnejš…
@edberg ja nevieeeem, to nie je realna situacia 😃 to mi len tak napadlo, ked som si citala nejake prispevky v diskusii, ze ako by sa mala riesit takato pripadna situacia. vsetko len teoreticke uvahy. ale dakujem za zaujem.
Odpovedať
Profilova fotka

@zur Tak v podstate ano, ale ani to nie je uplne …
@ostrozovic tak keby nastal vypadok vsetkych ostatnych moznych kotlov... 😃 nie, ved nemusime hladat hned konkretny kotol. ja som sa len opytala, kupovat nic nejdeme. kotol mame a sluzi nam dobre, tfuj tfuj, to spolieham na to, ze nas prezije haha.
Odpovedať

@ostrozovic tak keby nastal vypadok vsetkych osta…
@zur Takze potom predpokladam, ze dobre vies, ako treba postupovat pri vybere 😀 Drevo? Pelety? Kombi?
Odpovedať

@falcion Dolezite je aj to, aby kotol dobre spolu…
@karcika8 ved to kludne aj mozeme, coze sa budeme 😄 hlavne pri splynovacich kotloch je klucove, aby bezali v optimalnom rezime co najdlhsie, ziadne kratke cykly, zhasinanie a znova roztapanie. to nici aj vymennik aj komin.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od falcion:

@karcika8 ved to kludne aj mozeme, coze sa budeme…
@falcion Neustále zapaľovanie a krátke horenia sú doslova zabijakom, nielen pre výmenník, ale aj pre životnosť komína a celého systému. Dobre nadimenzovaný akumulačný zásobník je v tomto prípade základ.
Odpovedať

@falcion Neustále zapaľovanie a krátke horenia sú…
@bertie Ku kotlu na tuhé palivo - drevo, peletky a pod. jednoznačne treba akumulačnú nádrž.. A doporučujem o min. 20 - 30 % väčšiu, než Vám vyráta projektant.
Odpovedať

@bertie Ku kotlu na tuhé palivo - drevo, peletky …
@petersd Ja som mal dilemu na začiatku, či dať presne podľa projektu alebo niečo vačšie, ale nakoniec som šiel radšej do vačšej nádrže. Kotol ide v dlhšej krivke, teplo mám "odložené " aj na neskôr. Podľa mňa sa to oplatí, nie je to až taký cenový rozdiel.
Odpovedať

@petersd Ja som mal dilemu na začiatku, či dať pr…
@bertie Presne tak. A iba tak na okraj - aký objem AN Ti projektovali a aký si rálne dal ?
Odpovedať
Profilova fotka
Podelím sa aj o svoje skúsenosti. Pokiaľ ide o kúrenie drevom, tak akumulačná nádrž je jednoznačné plus. Aj splyňovacie kotle dokážu ísť efektívne len asi do 50% menovitého výkonu. Pokiaľ ide o cyklovanie, tak tomu sa nevyhneme, pretože kúriť ďalej po nahriatí nádrží je to isté ako by sme ich nemali. Kotol ide stále v útlme a keďže horenie sa nezastaví, tak z komína sa valí dym ako z lokomotívy. Mám známeho, ktorý kvôli pohodliu necháva vyhasnúť kotol len pri čistení a musím povedať, že taký dym, ako mu takmer nonstop ide zo splyňováka, mi z liatinovej Viadrusky ide len pri rozkurovaní. Vykurujem pomerne malú plochu(cca 80m²) nezatepleného domu kotlom 30kW a 2x800L nádrží. Keď kúrim drevom, tak aj uprostred najväčšiej zimy kúrim poobede keď prídem domov až do večera (cca 16:00 - 22:00) a zbytok času sa kúri z nádrží. Kúrim nonstop s ekvitermickou reguláciou bez útlmov. Pripúšťam, že možno by bolo lepšie mať kotol dimenzovaný lepšie na tepelné straty domu a menšiu nádrž využívať len v prechodnom období, keď kotol ide na menej ako 50%. Potom by v zime, za predpokladu, že doň má kto prikladať, mohol ísť kontinuálne. Pokiaľ ide o pelety, tak tu už tie nádrže až také potrebné nie sú. Peletový horák totiž dokáže regulovať ako prívod vzduchu, tak aj množstvo paliva a tým pádom modulovať výkon oveľa lepšie ako iné kotle na tuhé palivo. Môj horák(zabudovaný vo Viadruse) to dokáže v rozmedzí 20-80%. Keďže sa vždy udržiava pomer paliva a vzduchu, účinnosť spaľovania je stále rovnaká. V tomto prípade predstavujú aku nádrže zbytočné straty. Lepšie je vybrať kotol/horák, ktorý príliš neprevyšuje tepelné straty domu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od aldron:

Podelím sa aj o svoje skúsenosti. Pokiaľ ide o kú…
@aldron Veľmi trefné zhrnutie, najmä čo sa týka rozdielov v regulácii výkonu medzi splyňovacím kotlom a peletovým horákom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od falcion:

@karcika8 ved to kludne aj mozeme, coze sa budeme…
@falcion Keby sa na to pozriem tak vseobecne, tak to plati ale pri vsetkych typoch a nie len pri splynovacom. Ved kazdy kotol ma fungovat optimalne a nie narazovo a vo vykyvoch. Jasne, ze sa to potom musi niekde premietnut.
Odpovedať
Zaujímavé postrehy k AN, súhlasím, že mierne naddimenzovanie nádrže má svoje výhody, hlavne pri prerušovanom režime kúrenia, kde sa nevyužije celý objem vždy naraz, ale je rezerva na prebytky. Len doplním jednu vec do diskusie, podľa mňa je dôležité pri výbere objemu akumulačky zohľadniť aj spôsob, akým sa bude kúriť (t.j. či sa kotol rozkuruje denne, alebo sa drží v chode dlhodobo) a tiež ako rýchlo dokáže systém odoberať teplo. Nie je ideálne mať obrovskú nádrž, keď jej nabitie trvá extrémne dlho alebo keď sa teplo nedokáže efektívne využívať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od edberg:

Zaujímavé postrehy k AN, súhlasím, že mierne nadd…
@edberg Potom je v tom akoze aky rozdiel?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?