Aký komín pre peletové kachle

Dobrý večer potrebujem poradiť aký komín pre peletové kachle výkon 3 až 8 kW, priemer dymovodu 80mm. Mám murovaný komín vytiahnuty po podlahu povaly, priemer 200mm, napojenie 45 stupňov. Aký priemer komína potrebujem, nerezový zateplený pretlakový? V každej predajni mi radia niečo iné. Prikladám fotky. Ďakujem za cenné rady.
Odpovedať
Profilova fotka
peletové kachle fungujú na pretlaku vytvorenom ventilátorom, takže priemer dymovodu stačí teoreticky rovnaký ako je vývod na kachliach. Komín sa volí o stupeň vyššie, ale najmenší je aj tak 150 mm. Po trase sa komín nemôže zužovať smerom hore, t.z., že ak už máte po strop urobený komín 200mm, treba pokačovať rovnakým priemerom. Nepotrebujete dosiahnuť ťah, tak stačí 0,6-1 m nad rovinu strechy alebo podľa obrázku, ale ten je pre samoťažný komín
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

peletové kachle fungujú na pretlaku vytvorenom ve…
@jan45 ďakujem za odpoveď. V predajni mi povedali že musí byť 3 pláštovy zateplený a treba ho vložiť do pôvodného keramického komína. Pôvodný komín má výšku od sopucha po podlahu povaly 1 meter.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od stanislav013:

@jan45 ďakujem za odpoveď. V predajni mi povedali…
@stanislav013 Dobry den nie je pravdou co uviedol @jan45. Zavisi od konkretneho spotrebica, aj ked je na peletky, aky podtlak budete potrebovat na jeho prevadzku (udaj najdete v navode na pouzitie). Pretlak sposobeny ventilatorom/horakom v peletkovej peci sluzi na prekonanie odporu spotrebica. Jeho pretlak sa spotrebuje na dodanie spalin do miesta vyustenia zo spotrebica. Preto vyrobca udava potrebu tahu. Moze byt nulovy alebo v rozsahu az do 12 Pa ako je uvedene v grafickej prilohe. Nemoze byt prevadzka v komine pretlakova, lebo taky kominovy system na SK nie je k dispozicii, ktory by mal tesnenie, bol na tuhe paliva, teda odolny pri vyhoreni sadzi a bol schopny byt funkcny v pretlaku. Komin sa nevoli o stupen vyssie, ale priemer prieduchu sa urcuje vypoctom podla STN EN 13384-1. Vo vasom pripade si overte vypoctom potrebu priemeru podla spotrebica. Ak mate po povalu vymurovany keramicky komin, tak najschodnejsie riesenie bude v keramickom komine mat v keramickej rure jednovrstvovu vlozku, z ktorej na povale , na poslednej tvarnici urobite prechod na viacvrstvovy ocelovy kominovy system , napr. Schiedel ICS alebo PERMETER. Vysku komina nad strechou urcuje Vyhl. 248/2023, min. 6 m nad teren a min. 0,6m nad hreben strechy, pricom sa akceptuje aj vyska komina nad strechou podla STN EN 15287-1. To najdete medzi najcastejsie kladenymi otazkami FAQ, otazka c.4: https://www.schiedel.com/sk/servis/fa... .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?