Upchatá kanalizácia

Ahojte, bývame v novostavbe skoro 2 roky, z toho sa nám už 3.krát upchala kanalizácia za šachtou. 2 krát bola krtkovacia firma a 1 krát sa to dáko samo uvolnilo. Vždy sme to zistili tak, že záchod na prízemí zle splachoval a keď sme pozreli do šachty bola plná vody. Píšem sem lebo teraz naposledy to firma na krtkovanie pozrela aj kamerou a nič nezistili, žiadna poškodená rúra ani spoj, spád dobrý. Sme napojení so susedom do jednej rúry, ktorá sa napajá do verejnej kanalizácie. Sused nemal zapchatú kanalizáciu iba my. Nemôže to byť tým spoločným napojením so susedom? Nemáte niekto skúsenosť alebo radu ako prísť na príčinu? Fotka č.1 je naša šachat a fotka č.2 je susedova šachta, kde vidno spoločné napojenie. Ďakujem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bobco89:

Ahojte, bývame v novostavbe skoro 2 roky, z toho …
@bobco89 Skúste hádzať do záchodu menej toaletného papiera. Keď je všetko v poriadku Môže to byť aj zlozvykom užívateľov.
Odpovedať
Profilova fotka
@bobco89 vies, kde konkretne bola kanalizacia upchata? Ak medzi hlavnou vetvou a tvojou sachtou, problemovy je velky spad od sachty ku vetve. Sused s tym nema nic, DN160 je na pripojenie 10tich domov :). Ma sa to riesit spadoviskom, nie takto ale co uz. Voda odtecie, tuhe zostane. Ale drviva vacsina kanalizacii s tym problen nema, pripadne mozes sachtu otvorit a raz za pol roka to precistit wapkou s nastavcom na cistenie potrubia. Kupis ku kazdemu vyrobcovi Wapky, stoji to od 50 euro a viac. Alebo poriadne preplachnut vodou z nejakej nadrze ci hadice. AK je to medzi sachtou a domom, problem je u Vas. Menej papiera, viac splachovania. Zavisi od miesta "stoplovania".
Odpovedať
Spad nie je ok. Spad je az prilis velky. Ma byt 1 az 2%...
Odpovedať
Ked sa ti to stalo uz 3x, v najblizsom polcase si zavolaj kameru nech najde, kde sa co zacina hromadit...
Odpovedať
Profilova fotka
@minoo to predsa vidi. AK bude stat voda v sachte, je problem medzi sachtou a Y-kou a netreba ziadnu kameru. Ak voda v sachte nebude a predsa nebude odtekat, ma kamera vyznam, alebo mozno staci strcit cistiaceho "jezka" proti smeru toku. Alebo sa nehanbit a spytat sa krtkarov, kde je "pes" zakopany.
Odpovedať
Profilova fotka
nesprávny projekt, alebo nesprávne vyhotovenie,Šachta mala byť na spoji potrubí, zbytočne veľký priemer potrubia. Montéri mohli ísť zo šachty menším spádom, a kolmo do šikmej odbočky ako píše mgx. Teraz len raz za týždeň naplniť vaňu a vypustiť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@minoo to predsa vidi. AK bude stat voda v sachte…
@mgx som tak uvazoval, ze keby to bolo tak ocividne, ze by sa to nestalo 3x :-) V zmysle, ze by to vyriesil uz ten co bol prvykrat...
Odpovedať
Profilova fotka
@minoo krtkovac nic neriesi, odstrani stopel, zbali lowe a je fuc. On problem nema ani zaujem odstranovat, vsak toto je zarucena vec, ze sa bude mat kde vratit. Je to na investorovi.
Odpovedať
@kemino @mgx @minoo zapchaté to bolo medzi šachtou a Y. Krtkovač pri prepchávaní povedal že sa mu niekde zasekla hadica, tak po prepchatí skúsil prejsť potrubie kamerou, myslel si že nájde dáku poruchu (splaštené potrubie alebo zlý spoj), ale všetko bolo v poriadku, povedal že aj spád je ok. Ja si stále myslím, že to Y od suseda robí problém, keď vypúšta on vodu a zároveň aj ja, nemôže ma v tom Y zablokovať? Moja šachta je tá vzdialená, čiže k Y je určite malý spád, a áno od Y je spád väčší ako 2% ale tam sa to neupchalo, lebo sused nemal vodu v šachte ako ja.
Odpovedať
Profilova fotka
@bobco89 nie, problem je u teba, nespravne urobena kanalizacia. Problemovy je ten sklon medzi sachtou a Y, prilis velky. Voda odtecie, papier ostane. Malo sa to riesit tzv. spadoviskom, nie takto https://www.modrastrecha.sk/forum/kan... Mas 2 moznosti, bud rozkopat a prerobit, alebo obcas preplachnut vacsim mnozstvom vody priamo do sachty. Vedla sachty dazdovy sud 200L s velkym kohutom a raz mesacne vypustit do sachty. Alebo dat hadicu zo zahrady a poriadne preplachnut. Intervaly casom zistis. Mozno bude stacit aj raz za kvartal, co sa da.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od bobco89:

Ahojte, bývame v novostavbe skoro 2 roky, z toho …
@bobco89 už sa asi nedá premerať spád, ale skôr by som sa prikláňal k možnosti, že je to vodorovné. Pravidelne preplachovať
Odpovedať
@jan45 @mgx jeden píšete moc velký sklon, jeden píše vodorovný, ja sa priklánam k tomu, že je vodorovný čiže moc maly alebo žiaden. Bohužial celá trasa je pod parkoviskom, čiže ak tam nie je dáke poškodenie nebudem to rozbíjať. Ale ďakujem za rady, kúpim hadicu na vapku a budem čistiť.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od bobco89:

@jan45 @mgx jeden píšete moc velký sklon, jeden …
@bobco89 bolo treba sipkou oznacit sachtu, lebo kazdy hovori o inej...
Odpovedať
Kazdy tu rozprava o inej sachte a nikto nevie kto o com toci. tu je problem, potrubie oznacene modrou treba prerobit, v zelenom kruhu je dovod, prilis velky spad, ako uz bolo somenute, voda odtecie, huste ostane. Riesenie je prerobit to, alebo pravidelne preplachnut potrubie, mozno by stacilo kazdy tyzden 2/3x splachnut na prazdno.
Odpovedať
Sachtu prerobit na spadovisko, ruru oznacenu modrou napojit na spodok spadoviska so sklonom 2%.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kemino:

Kazdy tu rozprava o inej sachte a nikto nevie kto…
@kemino toto je susedova sachta a on nema problem s upchatim, upcha to nam. Myslim si ze v tom Y kedze ma on velky spad ostavaju hrube veci a upchava moju cast. Len teoria. Mozno mam ku nemu maly spad alebo ziadny a preto sa to upchava. Medzi upchatiami bolo vzdy 6 mesiacov a viac.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bobco89:

@kemino toto je susedova sachta a on nema problem…
@bobco89 Skusil by som na vasom mieste, kazdy mesiac vyliat velke vedro vody prudko, rovno do vasej sachty. Nech ta masa voda prebije nejake usadeniny, ktore sa tam zacinaju budovat. Uvidite ci pomoze alebo nie, ak nie, tak rozkopat a prekontrolovat spady, ci su dostatocne.
Odpovedať
Preto som pisal, aby to kamerou checkla kym to este nie je uplne upchate, lebo ono sa to neupcha zodnanaden a takto sa odhali hned, kde presne sa to zacina hromadit a teda, co presne je problem... Preplachovanim bude vzdy riesit len nasledok, ale pricinu sa nikdy na 100% nedozvie...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?