Spätná klapka na odpad

Ahojte, neviem či robím zbytočnú paniku ale nepáči sa mi postup akým nám urobili nový odpad, tak sa chcem len uistiť či je to naozaj v poriadku. Pripájame sa na obecnú kanalizáciu, chceli sme spätnú klapku ktorá by bola umiestnená pred šachtou. Kúpili ale nesprávny rozmer klapky, takže zamontovali priebežnú spätnú klapku dnu v dome a zaliali ju betónom. Klapka je hneď prvá takže účel spĺňať bude, problém je ale v tom že sa mi nepáči že je zaliatá betónom, bojím sa že ak sa niečo na nej pokazí budeme musieť zasa rozbíjať dnu v dome, predstavovala som si klapku ktorá by bola rovno pri šachte a keď sa s ňou niečo stane tak sa len vonka vykope jama a vymení sa klapka. Je podľa vás postup práce správny a môže byť priebežná klapka zaliata betónom? Sú tie klapky kazivé alebo sa nemusím báť? Mám im povedať nech radšej zasa rozbijú betón a dajú tu klapku preč kým ešte nie je všetko urobené a nie sú položené podlahy, alebo to mám nechať tak? Ďakujem za radu.
Odpovedať
Profilova fotka
domnievam sa, že klapka je zbytočná,
Odpovedať
Ja nie som odbornik, ale mam ju mimo domu s pristupnym kontrolnym otvorom (myslim, ze vyrobca udava kontrolu 2x rocne). Daval som ju tam hlavne aby mi tam nahodou nevliezol nejaky potkan, uz som niekolko mrtvoliek ulovenych mackami videl na okoli.
Odpovedať
Profilova fotka
@vykricnik súhlas, tento účel to plní
Odpovedať
Ako hasiči pri povodniach vidíme čo sa deje keď je veľa narazovej vody a kanalizácie nestíhajú. Proste na rovine tlačí kanál do domov. Pohľad na vaňu plnú toaletného a bordelu nič moc. Keď voda opadne tak je všetko OK. Klapku by som dal keby som býval niekde na rovine na kopcoch nieje treba.
Odpovedať
Ak sa dom nachádza výškovo niekde dole na konci ulice, alebo na "nižnom konci dediny, klapku by som si na hlavné odpadové potrubie určite dal. Nemusí ísť len o povodeň,... stačí ak je nejaká havária a upchaté potrubie na ulici pod Tebou, tak splašky z celej ulice nad Tebou budeš mať doma v suteréne.
Odpovedať
My sme chceli klapku hlavne kôli tomu že sme najnižšie, pod cestou.
Odpovedať
Nás zaplavuje aj pri silnom daždi, preto sme si dali urobiť protipovodňové zábrany a keď je silný dážď tak ich zakladáme.
Odpovedať
@66simonka66 no ja by som veru kludne nespal, a ak to je mozne teraz, urcite ju spod domu vyberte. Pod domom len ciste potrubie, ktore nepotrebuje servis / max preplachnut to krtkom ak by sa nahodou upchala, ale to pri dobre spravenej kanalizacii nehrozi. V dnesnej dobe vlhcenych obruskov, devicov odpadu atd by som veru spatnu klapku pod domom mat nechcel
Odpovedať
@66simonka66 urcite by som tu klapku dal odstranit. Predsa len, v pripade poruchy to bude problem. Kupte taku, so spravnym priemerom a umiestnite ju ako ste povodne chceli.
Odpovedať
Ja ale nechápem, ako môže niekto - hocikto "dať klapku odstrániť"... Veď namontovaniu klapky na to miesto, kde ju aj dali, určite predchádzal nejaký technicky proces a ním ovplývnené rozhodnutie odborníkov. Zrazu sa odniekiaľ vyskytne obyčajný "laik", začne tvrdiť, že jemu sa to nepáči a oni ho zrazu majú rešpektovať ? Toto som fakt nepochopil...
Odpovedať
Profilova fotka
20 domov, samospád do prečerpávačky a odtiaľ výtlak do obecnej resp. súkromnej kanalizácie. Kvalitná klapka vonku v šachte. Asi by som to mal po 10 rokoch prekontrolovať! Susedov čo sú vyššie už vyplavilo. Ale u nás žiadne vlhčené obrúsky ale bidety a žiadny drvič odpadu. S vysávaním centrálnym vysávačom to nepreháňame s experimentami či to zoberie ponožku a pod. lebo odpad je do kanalizácie. Ak treba klapku ( rovina, prečerpávačka a iné ) tak učite nie vnútri a už vôbec nezalievať betónom.
Odpovedať
@petersd ano, urcite, tomu predchadzala minimalne 2 hodinova beseda na tuto temu, potom sa hlasovalo, privolali aj notara, aby to halsovanie overil, potom to dali vyhlasit do rozhlasu a az tak to tam namontovali. Neviem, ale ako tak pozeram na vas prispevok, asi nemate skusenosti so stavebnymi firmami a mate mylne predstavy o tom, ako to funguje. Mne z toho vyplyva, ze v dome je rozvod kanalizacie 110 potrubim a von z domu je 125/160 .. klapku kupili 110, teda vonku ju dat nemohli, preto ju dali pred redukciu pod dekou. A ako mzoe dat niekto/hocikto klapku odstranit? no kazdy normalne zmyslajuci clovek, ktory si vie dat 2 a 2 dokopy, musi prist aj sam na to, ze spatna klapka ku ktorej sa da aj dostat je 100x lepsie riesenie, nez burat pol domu, ked sa nebodaj nieco stane s tou pod betonom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@vykricnik ahoj, prosím Ťa, ako máš riešenú dostupnosť k spätnej klapke pre prípad kontrol? Máš to v nejakej šachte? ...Ja som spätnú klapku zasypal ale mala by byť prístupná keby sa upchala. Tak to chcem upraviť. ďakujem
Odpovedať
@luiscfl mam ju samozrejme pristupnu, je len tesne pod zemou... spravil som si po obvode aj taku zelezobetonovu sachticku, ale to len kvoli tomu, ze podla projektu by tam malo byt miesto na parkovanie, tak nech sa to da eventualne prekryt nejakou mrezou a prejst autom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?