Výmena starých dverí

Ahojte. Stále riešime výmenu starých klasických interiérových dverí za nové. Keďže máme väčšinou dvere 70-tky, nemôžeme dať obložky, nechceme zmenšiť otvor. Rozmýšľame nad alternatívou, že jednoducho natrieme staré zárubne na bielo a kúpime biele dvere. Riešil to niekto takto svojpomocne, či ste v každom prípade mali stolára? Bojím sa, že aj keď rozmery nových a starých dvier sedia, že nemusia sedieť otvory na závesky a podobne. Ďakujem za rady.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sueand:

Ahojte. Stále riešime výmenu starých klasických i…
@sueand pánty budú sedieť, je to štandard. Jedná sa o falcované, alebo bezfalcové dvere? Pri bezfalcových by nemal byť problém s výmenou, pri falcovaných sa môže stať, že bude treba dohobľovať falc aby sedeli. Takže ja osobne by som radšej šiel do surových, ktoré si upravím podľa potreby a nakoniec natriem do farby.. Menil som v dome 6 dverí do pôvodných zárubní a dalších 6 som dával do nových drevených zárubní. Všetky som kupoval falcované surové, až nakoniec som realizoval náter. Zručný kutil by s tým nemal mať väčší problém. Len určite bude treba dvere skrátiť odspodu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@sueand pánty budú sedieť, je to štandard. Jedná …
@zicher mne nesedeli ani pánty mal som staré 12-ky, nechsel som meniť zárubňu tak som prevrtal 10-ku na 12 a rozdiel 2 cm na výšku ,z jedného som zrezal aby dosadli dvere správne aspoň na 2 @sueand to kde boli interierové len 70-ky, väčšina sú aspoň 80-ky,menil som tiež a stačili s rolovaným kartonom , potiahnuté umývateľnou foliou, mám už viac ako 20r.nemusia sa maľovať,nemám už malé decká a vonkajšie mám dvoje, drevemé stáli 10x viac
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@zicher mne nesedeli ani pánty mal som staré 12-k…
@duzu veď práve - kúpili sme 40 ročný dom a na poschodí - spálňa/pracovňa/hosťovská a ešte jedna izba - len 70-tky :( na prízemí sú už 80-tky. Nemám chuť vrážať do dvier veľa €, ale staré sú škaredé. Len nie sme nejak technicky zdatní, tak ak vám ani pánty nesedeli, asi budeme musieť volať aj nejakú "technickú pomoc" :)
Odpovedať

@duzu veď práve - kúpili sme 40 ročný dom a na po…
@sueand pánty sedieť nemusia. To je blud, že pánty sedieť budú... Treba si to určite rozmerať. Meniť chcete kôli čomu? Ja som u svokrovcov staré komunistické dvere v celej poschodovej kocke (šestoro dverí + dvojkridlove do obývačky) vybrúsil, vytmelil, znova vybrúsil a potom ofolioval samolepiacou fóliou v dekore buk. Robil som to asi 10 rokov dozadu a stále sú ako nové. Lacnejšie riešenie ako kupovať nové dvere. Odpadá dopasovanie, nemusia sedieť drážky na jazýček zámku, atď...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@sueand pánty sedieť nemusia. To je blud, že pánt…
@megdesign Len oni píšu,že nie sú technicky zdatní..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@megdesign Len oni píšu,že nie sú technicky zdatn…
@dusan72 tak technicky je náročnejšie meniť pozíciu pántov/drážok na jazýček, ako vytmelit, vybrúsiť a nalepiť cez saponátovú vodu fóliu. Ale teda ak ani to, tak potom len nejakému majsterkovi dať zarobiť...
Odpovedať
Profilova fotka
@sueand urcite neratajte s tym, ze Vam budu nove dvere pantovo sediet s dverami pred 50 rokov. Nebudu. Ak sa chcete pohrat, pozrite si na youtube videa renovacie dveri - mozete si zvolit 2 zakladne postupy - bud foliu alebo farbu. Jeden aj druhy postup je popisany. Farba sa da urobit bez demontaze pantov, pri folii myslim ze nie. Dalsia moznost - demontovat aktualnu zarubnu a dat novu oblozkovu s dverami. Sirka priechodu zostane zachovana, aj nove zarubne su na dvere 70. Zasa, ak nemate skusenosti s montazou dveri a potrebne vybavenie, nerobil by som to. Prvych 5 dveri co spravite bude skratka o nicom. Renovaciu dveri mozete zverit aj majstrovi, dvere len zvesite a donesiete. Na zapade SK renoba, na vychode presov renoplus. Alebo dajte google renovacia dveri. Ak by som si to robil sam, isiel by som cestou zvesenia a svojpomocne zbrusenia ... dvere vybrusit do hladka, potom vytmelit, prebrusit, dat zakladovu farbu, prebrusit a tak natriet vrchnu farbu aspon v dvoch vrstvach. Ak viete robit so spray-om, mozete si pomoct. Alebo si najst lokalneho lakyrnika a spytat sa co by to stalo... Dalsia moznost folia, ale s tym nemam prakticke skusenosti.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@sueand pánty sedieť nemusia. To je blud, že pánt…
@megdesign nad fóliou sme uvažovali, to by sme zvládli. Ale dvere sú aj zboku škaredé, bolo by potrebné aj nové lišty okolo skla, nová fólia na sklo. Plus čas, ktorý fakt nemáme na túto prácu, preto sme zvolili výmenu, nie prerábku. Aj moji rodičia majú takto prerobené ako píšete.
Odpovedať
Profilova fotka

Ahojte. Stále riešime výmenu starých klasických i…
@sueand kedze ich mas viacej rovnakych tak kup iba jedny lave a ak mas aj opacne tak jedny aj take a vyskusaj do kazdej zarubne. Ak sedi dokup ak nie vrat. K technickej zdatnosti tolko ze sa naucis casom. Ak panty nebudu sediet snad dieru vyvrtat viete a na poziciu diery prides metrom uvidis ze je to lahke. Ak nebude sediet jazycek a zamok ... osobne si myslim ze to bude o par mm tiez to vyriesis vrtackou s brusnym nastrojom. A kedze uz mas dom musis mat aj vrtacku bez toho ani byvat sa neda 😀😀
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@sueand urcite neratajte s tym, ze Vam budu nove …
@mgx ďakujem 🙂 určite nebudem búrať zárubne momentálne. Tie staré dvere sú tak škaredé, že neviem, či by renovácia nestála viac ako nové nejaké úplne jednoduché a cenovo priemerné. Sprejmi sme už niečo porobili, aj s tapetou ešte v byte dvere.Ale tu treba fakt výmenu. A keď si spočítam materiál - treba aj fólie nové na sklá, lišty...a aj tak to nebude pekné, lebo sú veľmi zničené plus hodiny práce, to radšej do nových
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@megdesign Len oni píšu,že nie sú technicky zdatn…
@dusan72 fóliu sme už dávali ešte v byte, to zas až tak technicky off nie sme. Ale hlavne strávený čas a výsledný efekt - to sú dôvody, pre ktoré chceme nové
Odpovedať

@megdesign nad fóliou sme uvažovali, to by sme zv…
@sueand ja som folioval komplet dvere. Čiže aj falce, okrasné lemy okolo skiel a pod. Krásne sa to dá spraviť. Škoda že nemám fotku....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?