Odpoveď na príspevok od minolop:
Zdravím, mám v dome pomerne drahé dvere, väčšina… @minolop Zmeraj si najprv stenu, na ktorej sú tie dvere osadné. Ak je stena krivá, zázraky so zárubňou neurobia. Ak sa ti dvere otvárajú alebo zatvárajú, dáva sa medzi pánty kúsok papiera. Dver ti už dole určite nedajú. Je tam riziko poškodenia zárubne.Odpoveď na príspevok od chrobak7:
@minolop Zmeraj si najprv stenu, na ktorej sú tie… @chrobak7 no pockaj, zarubna sa nema davat predsa do roviny so stenami, ale s vodovahou. Alebo sa mylim? Ak su steny krive, tak akurat vzniknu spary medzi zarubnou a stenou, ale to sa da vyspravit. Pride mi to ako nespravny postup, ak by som zarubnu prisposoboval stene. Davat papierik do dveri za 1000 €/kus mi pride ako zalostne riesenie. Nameral som tam aj 12-15 mm rozdiel medzi vrchom a spodkom, co sa tyka zvislosti. Moze sa poskodit zarubna, ak to budu chciet napravit? Ale tak to nie je predsa moj problem, nie? Nemozem si nechat srat na hlavu a ticho akceptovat fuserinu. Ak to nedaju do poriadku, tak odstupim od zmluvy (mam to este v zaruke!) a budem ziadat plnu sumu spät na sude. Akurat by bolo dobre vediet vopred ake su tam normy, co je tolerovatelne a co nie. Preto sa na to pytam.Odpoveď na príspevok od minolop:
@chrobak7 no pockaj, zarubna sa nema davat predsa… @minolop Norma neviem, či je. Reklamuj to. Uvidíš, ako sa vyjadria.Odpoveď na príspevok od minolop:
@chrobak7 no pockaj, zarubna sa nema davat predsa… @minolop ak je tam 15mm odchýlka steny vrch voči spodku, tak zárubňa sa rovno ani osadiť nedá. Bola by tam hrozná obrovská šikmá medzera, ktorá by bola opticky oveľa horšia, ako zatvárajúce sa dvere. Reklamovať si mal krivú stenu.Odpoveď na príspevok od zicher:
@minolop ak je tam 15mm odchýlka steny vrch voči … @zicher to sme sa nepochopili. 15 mm je na zarubni ak zasvietim laser na roh zarubni hore, tak dole "uteka" o 15 mm od rohu. A na väcsine dveri to je tak, ze v rovine je jedna strana zarubne a druha napriklad tych 15 mm mimo rovinu, dvere sa potom zatvaraju velmi tazko. @chrobak7 mam to v plane, ale ako poznam nase firmy, tak sa budu vykrucat.Odpoveď na príspevok od minolop:
@zicher to sme sa nepochopili. 15 mm je na zarubn… @minolop už chápem, chlapci mali asi neposlušnú vodováhu.. Mne sa tiež podarilo tak jednu zárubňu osadiť, že mi dvere pérujú.. Našťastie ich ani veľmi nepoužívame... Rozobrať sa to už nedá, len vytrhnúť.. Takže určite sa budú vyhovárať, lebo škoda tam isto bude.Odpoveď na príspevok od minolop:
Zdravím, mám v dome pomerne drahé dvere, väčšina… @minolop Neviem Ti teraz presne povedať konkrétnu normu rovinnosti/ zvislosti , ale bolo to tuším +/- 2 mm na dĺžke 1 m. Teda na 2m dverách by zvislosť predstavovala toleranciu +/- 4 mm. Inak, aj @chrobak7 má pravdu. Uznaj, ak máš krivé omietky, povedzme až 1,5 - 2 cm, čo potom už môžu urobiť "dverári", aby to na oči ešte ako-tak vyzeralo ? Jasné, všetko sa dá, ale retušovať 1,5 cm toleranciu steny dverovými obložkamí, sa už určite nenjedná o štandardnú montáž dverí (za štandardné peniaze). Skontroluj stenu a potom tu napíš, že ako to vyzerá (?)Odpoveď na príspevok od zicher:
@minolop už chápem, chlapci mali asi neposlušnú v… @zicher a prečo je to až taký problém? Ja som to nerobil, ale na youtube som videl kde len dali dole obložku a s pílou odpílili penu a zárubňa bola opäť voľná. Bez poškodenia. Ale nemám s tým skúsenosť. @hasterman nemám tu teraz dostatočne dlhú vodováhu, aby som odmeral rovinatosť stien, ale ide o novostavbu. Určite aj tu bude nejaka nerovnosť, ale určite nie taká šialenosť ako 15 mm. Tých dverí mám 10 a takmer všetky padajú alebo pri zatvorenom stave dolieha tesnenie len v časti a inde je obrovská medzera. Súhlasím s tebou, že aj keby bola stena krivá, tak sa to malo osadiť rovno. A ak by to nebolo možné, tak by mi to mali oznámiť vopred. @wolodymyr - najlepšie na tom je to, že ma odhovárali aby som to dal inštalovať mojej partii robotníkov, lebo vraj oni chodia na školenia atdˇ. A takto to dopadlo. Myslíš, že je reálne požadovať aby to rozobrali a spravili nanovo? Hore diskutujúci píšu, že to sa poškodí a neurobia to. Ale v terajšom stave sú tie dvere výrazne obmedzené na funkčnosti - nedržia otvorené, v zatvorenom stave nedoliehajú po celej ploche tesnenia (zlé zvukovoizolačné vlastnosti), veľmi ťažko sa zatvárajú a ktovie či to časom neohne aj krídlo... takže by som to nerád nechal len tak. @petersd - môže byť s tou normou. To som potom výrazne nad tú odchýlku. K omietkám som sa vyjadroval na začiatku príspevku, ale pre istotu ešte raz. Momentálne neviem zmerať omietky (nemám dlhú vodováhu), ale nemyslím si, že sú takto krivé, keďže je to novostavba...Odpoveď na príspevok od minolop:
@zicher a prečo je to až taký problém? Ja som to … @minolop A nedávno, práveže na novostavbe, omietkárska firma robila omietky. Pozerám a na niektorých miestach bolo nahodené až cca 2 cm omietky. Idem za parťákom - ten zobral 2m vodováhu a priložil k stene. Oni omietky dávali do vodováhy a sám som nechcel veriť, že tak krivo bolo pomúrované (Ytongami). Ale keby sme aj zabudli na nejakú krivú stenu, tak súhlasím, 1,5 cm nepresnosť zvislosti dverí je veľká. Kúp si 180 cm (nie 200 cm) vodováhu a meraj ňou, nie nejakým pochýbnym laserovým meradlom z hypermarketu. Mnohé majú horšie tolerancie presnosti, než bežné bublinkové vodováhy.Treba reklamovat. V prvom rade toto nemalo byt ani prevzate a doplatene ale na to uz je predpokladam neskoro. Pri takej sume ako pises vyssie a pocte dveriby som to kludne dal pravnikovy nech riesi ak odmietnu reklamaciu.Tých dverí mám 10 a takmer všetky padajú alebo pri zatvorenom stave dolieha tesnenie len v časti a inde je obrovská medzera
Odpoveď na príspevok od minolop:
@zicher a prečo je to až taký problém? Ja som to … @minolop záleží, ako je zapenovaná.. Ak iba stredový rám, tak sa dá rozobrať, ale ak po zložení napenili aj bočné obvložky, tak je nerozobrateľná. Ale v každom prípade ako píše @petersd si kúp vodováhu, ktorá sa ti vmestí zvnútra do rámu, ale čo najdlhšiu. Pokiaľ možno, tak lepšiu, nie šitovú. Výborná je značka Horizont pomer cena/presnosť. Možno tvoj laser klame a problém môžu mať samotné dvere.. Už som sa s takými stretol.Odpoveď na príspevok od zicher:
@minolop záleží, ako je zapenovaná.. Ak iba stred… @zicher Ja mám Stabily, a to som nadával, aké sú kua drahé,... ale už aj Horizont riadne vyskočil s cenami a blíži sa k StabileOdpoveď na príspevok od petersd:
@zicher Ja mám Stabily, a to som nadával, aké sú … @petersd tiež som na tom podobne. Krátke- 40-60 cm mám noname., Metrovú mám Sola, a potom dve dlhé Horizont. Ale všetky mám skontrolované a presné. Aj tie malé som vyberal tak, aby boli presné. AKurát predvčerom som skúšal v lidli jednu vodováhu-také pravítko s libelou a skúsil som asi 5 a všetky boli nahovno.. Každá mala viditeľnú odchýlku. Takže začínam veriť na tie šity.. Mám od nich pár vecí, s ktorými som max spokojný, ale vodováhy ma sklamali. Po otcovi som zdedil takú koľajnicu-vodováhu 60 cm, ktorá sa dá kalibrovať povolením skrutiek a nastavaiť. Je to možno 50 ročná haraburda, ale tá libela má excelentnú citlivosť.. Je rovnako citlivá, ako tá dvojmetrová Horizont. SKoro som sa zbláznil, ked som ju kalibroval. Nemohol som sa trafiť, pohol som o hrúbku vlasu na libele a bublinka išla dpc. Tú mám najradšej.Odpoveď na príspevok od zicher:
@petersd tiež som na tom podobne. Krátke- 40-60 … @zicher Hej,.... nedávno sme sa o tom tu už bavili 🙂Odpoveď na príspevok od minolop:
@zicher a prečo je to až taký problém? Ja som to … @minolop mal by si poslat aka je to oblozka, lebo take klasicke z dvoch casti (pantova + krycia z druhej strany) ako toto https://www.obi.sk/zarubne/voster-obl... normalne ju vyrezes dlhsim nozom (podla hrubky steny)... Jediny problem moze byt, ak nejak silno vlepili ten kryci ram z druhej strany - ja to napr. vobec nemam zalepene, len nasunute a drzi dobre... Takze ak nevyreklamujes, tak si to sprav sam, kup si wolfcraft rozpery za stovku a nemusis sa polroka dohadovat s dakym... Len teda, nechaj penu tuhnut dlhsie kym zlozis rozpery - to je dovod, preco viem, ze sa da v pohode vyrezatOdpoveď na príspevok od minolop:
Este jedna vec, ktoru som si vsimol. Vyrobca dver… @minolop ved skus oblozku (ramik z druhej strany dveri) dat dole ... niektori nelepia len nasuvaju a gym padom pojde zarubna vyrezat. Ak dvere nestoja na kazdom mieste je jasne ze je krivo aj bez vodovahy. Ked dvere nedoliehaju k tesneniu je jasne ze zarubna je rozkrocena ( nieje v linii) takze z vahy. A napokon vobec by ma nezaujimalo ze ci lepili alebo nie ved dvere nie su na 4 - 5 rokov