Brána z lexanu: konštrukcia a návrhy

Helou. To som znova ja. Dilino s raritným domom. Okrem iného riešim ešte aj bránu. Aby ste si to vedeli predstaviť, ide o typickú "kapuru", ktorá je prejazdná, niekedy tam chodili kone s vozmi, neskôr traktory, dnes tam už nebude chodiť nič, ale čas od času sa môže stať, že tam bude musieť prejsť auto, alebo aspoň pretlačiť prívesný vozík. Čiže predná brána je ok, tam nie je čo riešiť. Zadnú bránu som vyhodil, bola už prehnitá, škaredá. No a manželka ma silou mocou dusí, že tam chce bránu z lexanu. Osobne mi to nepríde až tak veľmi zlý nápad, lebo bude dnuka svetlo, brána bude ľahká, budú si ju vedieť otvoriť aj deti. Keďže je to brána k môjmu pozemku, nejakú bezpečnosť tam neriešim. Stačí mi západka, alebo dajaka kvačka, aby to vietor svojvoľne neotvoril. Rozmer je cca 3x3 metre a mám pripravený drevený rám z hranolov 12x12cm. Rozmýšľal som urobiť v podstate jedno krídlo veľké, ktoré by sa celé dalo otvoriť po "vykvačkaní". V rámci toho veľkého krídla by boli aj menšie dvere, povedzme 200x80, alebo 200x90, cez ktoré by chodili len ľudia. Čiže nebudem zakaždým otvárať celú bránu, ale otvorím si dvierka, prejdem, zavriem. Tam by mohla byť normálne kľučka. Problém je, že ako to celé urobiť a vymyslieť. Mám predstavu, že by som použil lexanové profily, ale neviem, či je dobrý nápad sa k ním správať ako k nosným. Lexan hrúbky 8, možno aj 10mm, mliečny. Robím to na celý život, tak nejaká stovka hore-dole nebude problém. Preto sa chcem spýtať, či je dobrý nápad vytvoriť konštrukciu dverí z tých hlinokových U profilov hrúbky 2mm? Keby to bolo železo, ešte by som tomu veril, ale na hliník mi 2mm príde dosť málo...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Helou. To som znova ja. Dilino s raritným domom. …
@arcticcode Nad drevom ani nerozmyslaj. Ak mas po ruke dobreho zamocnika daj mu to vyrobit z oceloveho jaklu. Ak mas po ruke rovnako dobreho zamocnika, len s lepsim vybavenim daj mu to urobit z hlinikoveho jaklu. Potom mas dve moznosti: 1 - pouzi jakel s obdlznikovym prierezom trebars 60x30mm a do toho nech vlozi ram z pasoviny na ktoru uchytis lexan 2 - pouzi jakel s P-prierezom a uz tam nemusis nic vkladat. Namiesto vkladania dveri do kridla by som spravil jedno kridlo na sirku dveri (dajme tomu 100cm) a zvysok by bolo druhe. Nemusis riesit prekracovanie spodneho profilu ked pojdes cez branku. A este len taka poznamka. Dvor mas cely prekryty niecim co tam tieni? Ak nie ja osobne by som sa vykaslal na cely lexan na brane.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Helou. To som znova ja. Dilino s raritným domom. …
@arcticcode Myslím, že ten LEXAN sa ti po pár rokoch rozpadne, UV ochrana je iba z jednej (vonkajšej) strany. Neviem o tom, že by bola obojstranná.
Odpovedať
14-ty rok mame vypln balkonov z Lexanu (alebo Makrolonu, neviem isto). Drzi.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@arcticcode Myslím, že ten LEXAN sa ti po pár ro…
@frantisekca z toho co pise, riesi vrata do podbrania resp. Z podbrania (podjazdu) smerom do dvora. Tam obojstrannu uv ochranu nepotrebuje. (Odhliadnuc od toho ze za mna su taketo lexanove vrata blbost).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@arcticcode Myslím, že ten LEXAN sa ti po pár ro…
@frantisekca su platne z obidvoch stran UV, pred tyzdnom som taku kupil. A nalavo je ten otvor, co chcem zabranovta
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?