Konštrukcia stien v dielni

Ahojte, potrebujem poradiť. Plánujem na betónovej platni postaviť na záhrade dielňu. Konštrukcia bude drevo. Čiže hranoly ako stĺpiky. A celkovo hrúbka steny bude 150mm (ale to myslím, že je irelevantné, to môže byť aj 100mm... Otázka, ak to bude dielňa, ktorá bude nevykurovaná a neobývaná (len na príležitostné klasické veci, ktoré sa v dielni robia počas celého roka, no kúriť ani bývať sa tam nebude) môže byť z vnútornej aj vonkajšej strany OSB doska a v strede minerálna vlna/polystyrén? s tým, že z vonkajšej strany na tej OSB doske bude latovanie a drevený obklad. Môže takáto konštrukcia robiť problém z vlhkosťou vnútri, alebo v konštrukcii? Vid prilozeny ilustracny obrazok, kde exterier je dreveny obklad. Teraz neriešim ako kvalitne je to zateplene, len to, či takto postavena konstrukcia môže robiť nejaké problémy v budúcnosti ako napríklad vlhnutie v konštrukcii a podobne? (je mi jasné že o drevo z vonkajšej strany sa treba starať a po čase pretrieť...) Bolo by vhodné tam pridať niekde aj parobrzdu, fóliu? Alebo nič? Ďakujem za postrehy a rady. 🙂
Odpovedať
@broodpin vlhkost, ktoru mas na mysli je skondenzovana vzdusna vlhkost. toto vznika na miestach kde sa stretaju rozne teploty. Napriklad keby si mal vnutri 20°C a vonku -10°C tak bude niekde vnutri steny bod, v ktorom nastane tento jav (nakolko skladbu stien nemas vzduchotesnu). Odpoved ale je, ze je to v poriadku, pretoze podla vsetkeho tento jav nenastane - kedze dielna nebude vykurovana (minimalne nie trvalo). Dovnutra by som dal skor vatu. mimochodom OSB doska je parobrzda.
Odpovedať
Viem, ze tam byvat nebudes, ale ak tam chces cosi robit aj v zimnych mesiacoch, zateplil by som aj zvonka. Hrubku zateplenia mozes pripadne upravit, skladbu by som dodrzal: https://www.mirano.sk/skladby-stien/
Odpovedať
@igor256 ďakujem za vyjadrenie, čo sa tej parobrzdy týka, v mojej otázke som zle použil čiarku, ako som napísal "niekde aj parobrzdu, fóliu?" malo to byť bez tej čiarky, iba som myslel na tú fóliu parobrzdu, rozmýšlal som, že ak by som tú fóliu dal medzi vonkajšie latovanie a OSB dosku, stalo by sa niečo zle? malo by to na niečo negatívny vplyv? Ide mi o to, že by som s tou fóliu akoby viac chránil tú OSB vrstvu. Ak by to nemalo myť žiaden negatívny vplyv asi by som ju tam dal. ale len tú parobrzdnú fóliu, nie celkovú parozábranu. @bigjamajko ďakujem za odpoveď, no z vonka zatepletnie už dávať nechcem, v zime je mi jasné, že tam bude dosť chladno, no vtedy tam ani moc chodiť nebudem, skôr výnimočne. Išlo mi len o to, že ak pri tejto konštrukcii do tej dieľne aj cez zimu 3 mesiace nevkročím a potom tam prídem nenájdem tam nič nepríjemné ako začínajúci pleseň a podobne.. Mal by som tam aj elektrické náradie a teda bol by som nerád aby sa mi to nejak znehodnotilo.
Odpovedať
@broodpin neviem, ci je vhodne nechat tu vonkajsiu osb nechranenu, resp. len oblozenu. Vnutornu foliu by som dal a medzi nu a vnutornu osb aj instalacny rost na el. rozvody a aj ako ochranu proti prederaveniu pri vrtani do vnutornej osb - napr. roznych drziakov atd.
Odpovedať
@bigjamajko áno ten inštalačný rošt by bolo vhodné. Takže tú fóliu tam dám kde som písal, medzi vonkajšiu OSB a latovanie. A ten inštalačný rošt (medzeru) z vnútornej strany ešte pred OSB tiež vytvorím z latovania. Ďakujem za pomoc a rady.
Odpovedať
@bigjamajko počkaj, teraz ma napadlo, takže fóliu by som mal dať teda aj z vonkajšej strany na OSB a aj z vnútornej strany priamo na vatu, potom by nasledovala tá inštalačná medzera z latovania a vnútorné OSB, tak som to správne pochopil?.
Odpovedať
Takto, najnovšia varianta podľa Vašich rád.
Odpovedať
@broodpin z vnutra by som dal: Osb Instalacny rost Folia Zateplenie medzi stojkove hranoly Osb ...dalej uz ako uznas za vhodne No ja by som pokracoval EPS, lepidlo, sietka, omietka
Odpovedať
@bigjamajko druhy obrazok je lepsi... Ale stale je tu riziko - vonkajsiu foliu prevrtas vonkajsim latovanim...
Odpovedať
@broodpin
Odpovedať
@broodpin ved dobre to mas... zvnutra nemusis nic davat. nejdes tam byvat. zvonka klasicku paropriepustnu foliu aka sa dava pod strechy (poistna folia) - keby presla voda (dazd) cez stenu, aby nenamocila stavbu ale stiekla po folii. ze to prevrtas vrtumi nevadi, ved ju drzia laty. zvnutra parozabranu a rost netreba ak je to dielna. je to spravne tam dat ale je to v tvojom pripade zbytocna robota a naklady (sice nizke)
Odpovedať
@igor256 Ďakujem ti za rady. Zvážim to ešte, prepočítam si celkové náklady čo a ako a rozhodnem sa. Z vonkajšej strany je to jasné, to spravím a z vnútra už sa rozhodnem keď aj za pochodu. Ešte raz vďaka. Ak by som mal ešte prípadne otázku spýtam sa, no zatiaľ je to asi všetko. Ďakujem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?