Zvládnem omietku a plot z dt tvárnic urobiť aj sama?

V prvom rade, som sama žena, mama maleho dietata, bez stavbarskych konexii, no stavbarsky velmi zrucna (vymalovala som si sama cely velky dom zvnutra aj zvonka, urobila sama podlahy a vydlazdila terasy) Aktualne potrebujem na dome strhnut 40 rocny dreveny obklad pod oknami, jedna sa o malu plochu, 6m2, drevo je vysusene, opadava uz aj samé. Chcem tam miesto dreveneho obkladu normalne polystyren, lepidlo, sietku a omietku, aby to splynulo s fasadou. No nikdy som sietku nerobila a neviem odhadnut ci je to narocne.. Tak som dala inzerat, ze hladam cloveka ktory to vie. Pruhlasili sa mi sami Romovia, nic proti nim,no podla ich rečí som nadobudla dojem, ze s tym skusenosti ziadne nemaju. A dnes tu bol biely pan stavbar a vyrazil mi dych cenou 600 e... Za 6 m2 !!! Nie je to privela? Ci take su bezne ceny? Ked sa napr zatepluje dom, tak cena je kolko? Pochybujem ze 100 e za 1 m2. Zvladnem si urobit sietku a omietku aj sama? Ten polystyren cim pripevnim o dom, prosim? Dalej potrebujemnovy plot z dt tvarnic, o dlzke 10 m, vyske 160 cm a nad vstupom by som rada mat klenbu (vid foto) Dany stavbar ktory tu vcera bol (ten isty co si povedal cenu za sietku 600e) ma odrovnal, ze takyto plot ma bude stat citujem ho :MINIMALNE 6,000 eur.. (len cisto mur z dt, bez kovovej vyplne, bez branky) Netusim ake su ceny. Ked som bola mala a mlada, casto som pomahala na stavbe domu mojmu otcovi (uz nezije), ktory bol skvely stavbar, takze viem co obnasa murovanie, v podstate fyzicky a casovo narocne, no nie je to ziadna veda. Naozaj som zufala uz z hladania schopnych, sikovnych majstrov (ZV okolie) lebo v podstate neviem, kde tych schopnych hladat. A zas zverit prace len tak hockomu kto sa tu zjavi, bez referencii, bez toho aby som si ho vedela overit ake ma stavbarske zrucnosti, to mi pripada vcelku rizikove. Problem vidim trochu aj v tom, ze ked vidia nasu obrovsku 9 izbovu vilu a krasne upravene prostredie, myslim, ze si aj preto pytaju vyssie sumy, lebo zijeme v "lepsej stvrti". Suseda co zije na konci dediny v starom malom domceku, mi vravela, ze napr jej renovovali cely krov (spevnoval fošňami) za 500 e, pritom ten isty stolar mne len oblozenie vpredu na dome 30 cm x 7 m vycislil na 1000 e... Budem Vam, vsetkym ktori ste tu od fachu, vdacna za kazdu slusnu rozumnu radu, lebo potrebujem tieto prace do konca leta. Pekny vecer prajem vsetkym
Odpovedať
1
2
Prisiel som sa pozriet co sa tu deje, lebo ma namotal nazov diskusie. Bohuzial ma sklamali prilozene fotky :-) PS povodny nazov temy bol ci si to dokazem spravit sama ;-) No co ti mam na to odpovedad, ako rovnocenne pohlavie si mozes najst sprosteho chlapa, ktory bude makat na cudzom dome za stravu a trochu lasky :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Tych6m 6m2 zvladnes ten plot tam bez skusenosti nie. Na YT pozri videa vyrobcov fasadnych systemov maju pekne navody. Pod oknom polystyren netreba kotvit staci montazna pena. K cene. Ty nebudes mat taku cenu materialu ako ten pan. Taktiez nekupis 6m sietky a musis zobrat viac (pouzijes na plut) no potrebujes naradie. Samozrejme da sa pozicat u sesedou alebo znamych.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nitakimuri:

V prvom rade, som sama žena, mama maleho dietata,…
@nitakimuri omietku som zvladla aj ja. V panelaku. Sice sietky som nedavala, ale nakoniec som jej mala viac na stene ako na podlahe. Druha izba uz isla v pohode.
Odpovedať

@nitakimuri obdivuhodné.. ale skôr, než sa do niečoho takého pustíš, tak musíš vziať do úvahy, čo všetko to obnáša.. Kleber, sieťka, omietka, nič hrozné, potrebuješ silnú miešaciu vrtačku na lepido a omietku, nejaké špachtle, hladítko... bežné veci. ale múr vyžaduje trošku iné vybavenie.. výkop základov, armovanie, t.j pákové nožnice na prúty, miešačku na beton kopu lopatovania, miešania, vozenia betonu, rozrátať vertikálne prúty do základu a nastoknúť presne zalievacie tvárnice, previazanie železom horizontálne, vertikálne, prípadne izolácie.. všetko si vyžaduje nejaké skúsenosti, respektíve značnú fyzickú silu. nechcem znevažovať tvoje odhodlanie a spochybňovať fyzické dispozície, ale sorry, nedokážem si predstaviť ženu, ktorá by to všetko fyzicky sama zvládla. o skúsenostiach nehovoriac.. ak to dáš, tak ja dám klobúk dolu pred tvojim výkonom. viem o čom hovorím. ručne som vykopal, zabetonoval, zasypal, prestrešil externú pivnicu, zrekonštruoval celý dom svojpomocne, počnúc obkladaním, omietaním, vodarinou, elektrinou, omeitkam, komplet podkrovím.... viem čo to obnáša a viem, že sa to dá.. ale je to o vytrvalosti a aj istých skúsenostiach, aby si to nemusela o tri roky prerábať..
Odpovedať
6m2 je nic ... plot, no tiez to nieje veda, otazkou je ci to budete stihat sama ...
Odpovedať

@nitakimuri Do konca leta .... to nedáš. Hlavne preto, že máš malé dieťa - kto sa ti bude o neho starať celé leto, kým ty budeš vykonávať stavené práce. To sa nedá, že odbehneš nakŕmiť, obriadiť a pod. K tomu zatepleniu - 600 € je veľa za robotu. Ale na druhej strane - kvôli 200 € nebude majster chodiť k tebe celý týždeň. Lebo za jeden deň to nedá. Treba tam nalepiť EPS, v lepšom prípade to ja prichytiť kotvami (máš príklepovú vŕtačku? Vieš kotviť EPS?), následne to vyhladiť kleberom a zasieťkovať. To sieťkovanie môže pokaziť celý vzhľad fasády, ak sa to zle urobí. Po 2-3 dňcoch, keď kleber preschne, to treba omietnúť. A nedá sa trafiť do pôvodnej fasády - najlepšie je preomietkovať celú stenu, lebo inak to nové zateplenie bude vidno. Tú cenu neviem, či ti dal vrátane materiálu, ale tu máš orientačnú cenu za prácu a materiál: Biely polystyrén Cena práce: 33-36 EUR/m2 Cena materiálu: 24-30 EUR/m2​ Sivý polystyrén Cena práce: 33-38 EUR/m2 Cena materiálu: 26-32 EUR/m2​ Minerálna vlna Cena práce: 35-42 EUR/m2 Cena materiálu: 33-42 EUR/m2 Je to z tejto stránky: https://www.espron.sk/zateplenie-fasa... Takže ten tvoj majster je síce trochu drahší, ale ako som napísal - toto sú ceny pri zateplení celého domu, čo sú desiatky, ak nie stovky m2. Niektoré fixné náklady sú aj pri 6 m2, napr. doprava náradia a materiálu. Rómov neber - tí narobia hluk, bordel, prácu odfušujú a nakoniec si vypýtajú viac, než na čom ste sa dohodli s výhovorkou, že to bolo náročné, boli tam prekážky, stena bola krivá a pod. A keď budeš mať 6 rómov pred sebou, povedz im, že im nezaplatíš....🙄🤐 A tu si pozri, koľko je to vrstiev pri zatepľovaní: https://www.stavplotplus.sk/nase-sluz... Zateplenie by si možno dala aj sama, ak si na to trúfneš. Nakúpiš materiál - nebude ho veľa, to odvezieš aj v osobnom aute. Možno to nebude dokonalé, ale dá sa to. Ten plot ale sama určite nedáš. Nedá to sám ani jeden chlap. Tam treba vykopať základy, cca 40 cm široké a 60-70 cm hlboké. Rýľom to nevykopeš a požičias si minibager? Do základov treba dať železnú výstuž - roxory. Potom potrebuješ asi 3 m3 betónu z betonárky. Plotové tvárnice - aj keby to boli obyčajné DT tvárnice, tak tie už autom zo stavebnín nedovezieš. Na ich uloženie už treba mať skúsenosť, silu a vodováhu. Medzi dielce sa dáva zvislá aj vodorovná železná výstuž, čo je niekoľko desiatok, ak nie stoviek kíl roxoru. Treba to vedieť presne rovno uložiť a priebežne betónovať. Naraz tak max. 3-4 rady DT. Budeš miešať betón v miešačke? ALebo ti to budú nosiť z betonárky? A tie oblúky - na tú klenbu treba už vážne mať skúsenosť, lebo inak ti to padne pri prvom silnom vetre. Cenu za plot - 6000 € neviem posúdiť. Treba to dať naceniť viacerým a potom porovnať ponuky. No možno nenájdeš nikoho iného, kto ti to urobí. Potom jedine skúsiť zjednať nižšiu cenu. Nepíšeš, či je to len za robotu, alebo aj vrátane materiálu. Ak je v tom aj materiál, tak to nie je až tak premrštená cena.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wyrky:

Tych6m 6m2 zvladnes ten plot tam bez skusenosti n…
@wyrky velmi pekne dakujem. A po otcovi stavbarovi mam naradia plnu dielnu. Potesilo ma hlavne ze ten polystyren netreba kotvit, super, mrknem yt videonavody, diky moc
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@nitakimuri obdivuhodné.. ale skôr, než sa do n…
@zicher to nie, plot si netrufam vobec! :-) len vravim, ze to nie je az taka veda, no problem je zohnat tu v zv schopnych chlapov na to. Mnohym tu ploty stavali firmy a zial krivo, alebo nie dobre
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@nitakimuri Do konca leta .... to nedáš. Hlavne …
@chrobak7 dve poznámky:

tie už autom zo stavebnín nedovezieš

Počul si už o donáške stabebného materiálu? Hľadaj pod názvom "nákladné auto s rukou" :)

požičias si minibager?

Týpkov s minibágrom je v inzerátoch kopec..

Odpovedať
Profilova fotka

@zicher to nie, plot si netrufam vobec! :-) len v…
@nitakimuri nejakí kamaráti (s polovičkami) sa nenájdu? Zatepliť 6m2 je bznk.. Dá sa to zvládnuť pred grilovačkou - teda aby som bol presný, treba to rozdeliť na etapy, bo lepidlo musí nejaký čas schnúť. 600 Eur je naozaj prestrelené. Možno si myslel, že žena nevie, tak ťa môže ošklbať. Na druhej strane, opakovane sa tu viacerí vyjadrili, že za dvacku by ani nevstali z postele - takže Welcome to Slovakia (práca chvatná a pritom drahá).
Odpovedať
Splynúť to nesplynie nikdy, jedine to ohraničiť farebne, alebo inak , spoj bude viditeľný. Ak by ste chceli zjednotiť, tak na celý dom natiahnuť sieťku a fasádnu omietku. Na plot potrebujete povolenie, projekt, dozora a to sú stovky eur a do konca leta to ani nevybavíte, čierna stavba ako vyšitá a všetci to vidia, keď vás nejaký dobrák udá, čo spravíte? Zbúrate to? Pani, ktorú spomínate ako jej spevnili krov, tak prosím pekne na krokvy diagonálne zvnútra nakrútili neohoblované fošne a hotovo, obklad na fasáde je niečo úplne iné, to je detail, len ten materiál ak je to napr. kefované staré drevo môže stáť 100eur za m2, to sa nedá ani len porovnať s primitívnym nahrubo látaním krokiev, aby počas vetra nekľakli. To sú neporovnateľné veci.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@nitakimuri Do konca leta .... to nedáš. Hlavne …
@chrobak7 uff 33-35e za m2 eps ... teraz v ba som platil 22e, ponuky vacsinou boli 20-25e ako, to zateplenie a fasada nieje problem ak to nieje velka plocha, ta moze byt pri sietkovani problem resp omietke, ale ak sa to vhodne rozdeli nejaky pruh a pod, aj to sa da ... a pravda, ze treba viackrat prist, ale zas ...600e za taku plochu ... to by musel byt z daleko alebo sa mu proste vyslovene nechce po ceste na nejaku vacsiu zakazku alebo po ... tiez som tak parkrat chcel a ze sa im neoplati ... aj ked to maju po ceste ...no bohuzial, viac m2 si nevycarujem :) tak som si to tiez urobil sam
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od shadowmilan:

@chrobak7 uff 33-35e za m2 eps ... teraz v ba som…
@shadowmilan aj mne odmietli (do)robiť L-múrik okolo smetiaku - ani sa neozvali a tuším ani nezdvíhali mobil (bežný stavebný folklór). Sused na nich omylom narazil v šenku a tam mu prezradili, že sa im to neoplatilo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@chrobak7 dve poznámky: >tie už autom zo stavebn…
@gadefox jasne, mne bezne zo stavebnin dovazaju dlazbu, z merkury drevo a velke veci. A minibager ma aj nas sused, ziadny problem
Odpovedať
Pre upresnenie, nazov diskusie zmenil admin, nie ja. Bol Ci si to viem urobit sama (sietku, omietku), admin iniciativne a mylne doplnil aj plot, ale ten som sama robit nikdy neplanovala
Odpovedať

@nitakimuri nejakí kamaráti (s polovičkami) sa ne…
@gadefox tiez mam pocit ze taky stavbar podcenil moju schopnost overit si realne ceny. Pravda, hral sa na strasne mudreho a strasne skuseneho, lenze ked mi zadrel ze vydlazdenie schodiska pred domom 8m2 ( za ktore ini dali ponuku DO 500-600 e za pracu ) to moze byt aj 1,200 az 1,500 e (za 8m2 vyspravok, hydroizolacie a lepenia dlazby na uz vybetonovany zaklad!) tak si hovorim, ze si asi zalozim sama atavbarsku firmu, lebo na slovensku zohnat neromskeho stavbara co cloveka neod.be hned z prichodu, je sakra problem
Odpovedať
Článok sa načítava...

@nitakimuri nejakí kamaráti (s polovičkami) sa ne…
@gadefox tych 6m nie je vcelku, su to 4 casti pod 4 oknami, kazda cast ma 1apol m2
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od shadowmilan:

@chrobak7 uff 33-35e za m2 eps ... teraz v ba som…
@shadowmilan prosim teda aky je presny postup? Aky typ a hrubka polystyrenu na to treba? Prilepim montaznou penou, ok, a dalej co? Neviem ake lep8dlo kupit, aky typ siwtky, aky druh omietky, ci co este treba, prosim? Dom ma 35r hladku omietku
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox tych 6m nie je vcelku, su to 4 casti po…
@nitakimuri EPS má 0,5m^2, takže to máš 3 polystyrény pod každé okno. V skratke: 1) sú dva typy EPS: šedý, ten je teraz v móde (má trochu lepšie vlastnosti) a biely, ten som dával ja a všetci, ktorí zateplovali v 2010+. 2) hrúbku zvolíš podľa potreby - čím viac tým lepšia tepelná izolácia, pochopiteľne, lenže ty riešiš (ak som pochopil) estetiku. 3) postup je na tomto YT short videu, aj keď na tú mini plochu by som sa nekašlal s miešaním lepidla a radšej by som si kúpil PUR penu (nie obyčajnú, ale na zateplovanie, bo tá zväčšuje len trochu objem). 4) Sieťka sa volá armovacia a tam už potrebuješ lepidlo, ktoré zamiešaš (ak to preženiem) aj starou polievkovou lyžicou v malom vandlíku (alebo špachtlou v prázdnej plastovej nádobe od farby). 5) Zašúchanie finálnej omietky je trochu problém, bo nedokonalosti je vidieť.. ale v princípe: nanesieš čerstvú omietku na zasieťkovaný polystyrén a hladítkom kruhovými pohybmi alebo inými podľa typu sa snažíš čo najlepšie vyrovnať (napr. na to ja nemám nervy a som chlap). 6) Problém býva s napojením so starou omietkou - spoje stará/nová sú vidieť. Jednoduchý trik je použiť EPS hrubší o pár cm (napr. 2), aby si vytvorila výklenok, pričom použiješ iný odtieň alebo dokonca farbu. Na rohy v tomto prípade treba použiť rohovníky na zateplovanie (v stavebninách budú vedieť). 7) Na YT je veľa návodov, skús pohľadať (hlavne české). https://www.youtube.com/shorts/6YwXEU...
Odpovedať

@shadowmilan prosim teda aky je presny postup? Ak…
@nitakimuri Toto, čo sa tu vypytuješ,... choď radšej na stavebniny, odchyť si nejakého predávača a on Ti to naživo vysvetlí a ukáže, čo majú, čo je vhodné - nevhodné... Takto si lepšie urobíš predstavu. Predtým si pozri aj zopár videí na Youtube. Myslím, že dá Ti to viac, než tuna písané rady.
Odpovedať

@nitakimuri EPS má 0,5m^2, takže to máš 3 polysty…
@gadefox jezis diky moc za podrobny rozpis s cennymi radami, toto mi najviac pomohlo. Myslim ze ked som zvladla tapetovat, stierkovat, i tmeliť nedostatky, tak toto dufajme sa naucim tiez. Vyakusam si to najprv mimo domu na cvicnej ploche a idem na to! Dakujem este raz
Odpovedať
Profilova fotka
@nitakimuri -skus dat fotku aktualneho stavu, pripadne stavu po vytrhani dreveneho obkladu - zateplovacie lepidlo vo forme peny je pre amatera tazsie na "instalaciu" ako bezne fasadne lepidlo, hlavne ak mas tenky EPX/XPS. Bez praxe tam nadrbes viac peny ako treba a z rovneho EPS/XPS budes mat vlnitu matracu, to pri lepidle nanasanom na hreben nehrozi. Hrubku XPS/EPS treba zvolit podla toho, aky je cm rozdiel vo fasade, tu by pomohla fotka aktualneho stavu (fotky domu ktory nie je tvoj niekde pri mori zjavne nikto nie je zvedavy...) - problem bude prechod na aktualnu fasadu, neviem si predstavit ze zvladnes prechod bez toho aby to nebolo vidno....Niekedy je lepsie aktualnu fasadu opaskovat a urobit prechod ako "priznany" pripadne to zahrat ako spaletu....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@nitakimuri -skus dat fotku aktualneho stavu, pr…
@mgx hodinu dozadu som vysla za dom s pajzerom a odrapila som odtial 2 stare perodrazky.. pod nimi polystyren aj po 35 rokoch skoro biely (juzna strana domu) a po bokoch pekne 2 hranoly.. tak si vravim, ze na kieho frasa sa idem ja mordovat so sietkou, omietkou... brnkla som si firmu co rozvaza tatransky profil... narezem cirkularkou, namalujem, primontujem vrtackou o hranoly a vec je uplne jednoducho vybavena! 😃🙏🏾👍🏽
Odpovedať

@mgx som to bola odfotit. Hentu murovanu zahradnu chatu som si tiez sama komplet oblozila tatranskym profilom a natrela, so sietkou a omietkou ale skusenosti nemam, tak veru tak urobim, stary cierny vysuseny obklad pod oknami strhnem, dam tam novy, natriem na bielo (cely dom teraz prerabam na bielo) a hotovo
Odpovedať

@mgx som to bola odfotit. Hentu murovanu zahradnu chatu som si tiez sama komplet oblozila tatranskym profilom a natrela, so sietkou a omietkou ale skusenosti nemam, tak veru tak urobim, stary cierny vysuseny obklad pod oknami strhnem, dam tam novy, natriem na bielo (cely dom teraz prerabam na bielo) a hotovo
Odpovedať
Apropo, chlapci tu vsetci.. co poviete na drevene okenice ? Mozem ich robit tiez z tatranskeho profilu, či? Trochu ale nemam šajn ako ich budem otvarat a zatvarat kedze na vsetkych pvc oknach mame sietky napevno.. ale v podstate okenice nechcem kvoli funkcnosti, ale kvoli celkovemu štylu domu. Dakujem Vam vsetkym tu za vsetky rady. Plot odkladam na dalsi rok. Hlavne aj preto, ze po vyburani povodneho z kamena nateraz netusim kam by som to vsetko odviezla, za tonu sa plati vraj 60 e a moj kamenny plot ma 30 ton... cize vcelku financna pálka pre mna
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@nitakimuri obdivuhodné.. ale skôr, než sa do n…
@zicher 🤣🤣🤣pošlem ti fotky ale teda robím to ako hobby už 10 rokov,teraz ťahám siete lepidlo pod fasádu na garáž cca 50m2.prva fotka hotovo bez omietky a penetrácie ( stále neviem, či kameň, marmolit alebo biela omietka) inak celú kúpeľňu vrátane vody a rozvodov som v kľude dala....by si sa divil koľko báb to v kľude dáva... druhá strana čaká na karbo a moju chuť sa do nej pustiť,ale do septembra bude....
Odpovedať

Apropo, chlapci tu vsetci.. co poviete na drevene…
@nitakimuri ak tatranak, tak zvolit vacsiu hrubku neist do tych zakladnych najtensich. A dobre osetrit voci vlhkosti+povrchova uprava idealne s UV ochranou (treba ratat ze tie okenice budu dostavat dost na frak od pocasia).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@nitakimuri ak tatranak, tak zvolit vacsiu hrubku…
@sousedekovci89 ano, s drevom robim casto, viem, co to obnasa. Tatransky 1,5 cm hrubka, iny by trcal zo steny, farba OSMO.. Len ale... staci tatransky obklad tam len pribit o povodne hranoly po bokoch, alebo dat pod ten obklad aj daku (aku?) montaznu penu? S montaznou penou som nikdy nerobila, netusim ci sa to vobec dava pod drwveny obklad, alebo netreba
Odpovedať

@sousedekovci89 ano, s drevom robim casto, viem, …
@nitakimuri teraz neviem ci sa chapeme. Ides vyrabat/repasovat drevene okenice ci vymienat ten obklad na fasade co si davala tie foto?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?