Zvládnem omietku a plot z dt tvárnic urobiť aj sama?

Zobraz úvodný príspevok
V prvom rade, som sama žena, mama maleho dietata, bez stavbarskych konexii, no stavbarsky velmi zrucna (vymalovala som si sama cely velky dom zvnutra aj zvonka, urobila sama podlahy a vydlazdila terasy) Aktualne potrebujem na dome strhnut 40 rocny dreveny obklad pod oknami, jedna sa o malu plochu, 6m2, drevo je vysusene, opadava uz aj samé. Chcem tam miesto dreveneho obkladu normalne polystyren, lepidlo, sietku a omietku, aby to splynulo s fasadou. No nikdy som sietku nerobila a neviem odhadnut ci je to narocne.. Tak som dala inzerat, ze hladam cloveka ktory to vie. Pruhlasili sa mi sami Romovia, nic proti nim,no podla ich rečí som nadobudla dojem, ze s tym skusenosti ziadne nemaju. A dnes tu bol biely pan stavbar a vyrazil mi dych cenou 600 e... Za 6 m2 !!! Nie je to privela? Ci take su bezne ceny? Ked sa napr zatepluje dom, tak cena je kolko? Pochybujem ze 100 e za 1 m2. Zvladnem si urobit sietku a omietku aj sama? Ten polystyren cim pripevnim o dom, prosim? Dalej potrebujemnovy plot z dt tvarnic, o dlzke 10 m, vyske 160 cm a nad vstupom by som rada mat klenbu (vid foto) Dany stavbar ktory tu vcera bol (ten isty co si povedal cenu za sietku 600e) ma odrovnal, ze takyto plot ma bude stat citujem ho :MINIMALNE 6,000 eur.. (len cisto mur z dt, bez kovovej vyplne, bez branky) Netusim ake su ceny. Ked som bola mala a mlada, casto som pomahala na stavbe domu mojmu otcovi (uz nezije), ktory bol skvely stavbar, takze viem co obnasa murovanie, v podstate fyzicky a casovo narocne, no nie je to ziadna veda. Naozaj som zufala uz z hladania schopnych, sikovnych majstrov (ZV okolie) lebo v podstate neviem, kde tych schopnych hladat. A zas zverit prace len tak hockomu kto sa tu zjavi, bez referencii, bez toho aby som si ho vedela overit ake ma stavbarske zrucnosti, to mi pripada vcelku rizikove. Problem vidim trochu aj v tom, ze ked vidia nasu obrovsku 9 izbovu vilu a krasne upravene prostredie, myslim, ze si aj preto pytaju vyssie sumy, lebo zijeme v "lepsej stvrti". Suseda co zije na konci dediny v starom malom domceku, mi vravela, ze napr jej renovovali cely krov (spevnoval fošňami) za 500 e, pritom ten isty stolar mne len oblozenie vpredu na dome 30 cm x 7 m vycislil na 1000 e... Budem Vam, vsetkym ktori ste tu od fachu, vdacna za kazdu slusnu rozumnu radu, lebo potrebujem tieto prace do konca leta. Pekny vecer prajem vsetkym
Odpovedať
1
2
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od mgx:

@nitakimuri -skus dat fotku aktualneho stavu, pr…
@mgx

zateplovacie lepidlo vo forme peny je pre amatera tazsie na "instalaciu" ako bezne fasadne lepidlo, hlavne ak mas tenky EPX/XPS. Bez praxe tam nadrbes viac peny ako treba a z rovneho EPS/XPS budes mat vlnitu matracu

Zateplovacia pena, s ktorou som pracoval (nie klasická PUR pena!!!) expandovala minimálne. Je pravda, že sa s tým musí človek naučiť robiť, bo ak EPS pritlačíš viac, penu splasneš a nebude držať a aj napriek tomu, že sa nerozpínala ako klasická PUR pena, trebalo sa vrátiť k predchádzajúcim EPS a trochu ich pošťuchnúť naspäť o pár mm (hlavne pri väčšom objeme peny), bo EPS trochu vyskakoval. To s kleberom nemusíš robiť, ale na druhej strane, ho na nerovný podklad minieš "tonu" (treba doviesť, miešať ap) a nosíš ho ako otrok. Nevýhodou peny je, že s ňou musíš ako so ženou (jemne a opatrne), ale žiadne hrbolaté matrace sa mi nerobili..

Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nitakimuri:

@sousedekovci89 ano, s drevom robim casto, viem, …
@nitakimuri Drevo najprv na dvore dobre natri zo všetkých strán, aby odolalo vode. Drevo aj tak vydrží tak max. 4-5 rokov, pokiaľ nie je kryté a ja vystavené nepriazni počasia. Drevené plotové dielce som musel znovu natierať olejový lakom po 6 rokoch, lebo už začali degradovať. Takže aj tie obklady budeš musieť najneskôr po 6-7 rokoch pretierať. Ale k otázke - áno, stačí ich natĺcť na tie hranoly, čo tam máš. Pod obklad nedávaj žiadnu pur penu. Radšej nech je tam vzduch a bude to vetrať. A s tými okenicami som to tiež nepochopil - to chceš na okná vyrábať okenice? Aký má byť ich účel? Na takom dome drevené okenice nebudú dobre vyzerať, teda neviem si to predstaviť, že by to ladilo.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?