XPS okolo venca krivé???

Tri veci, rozumej "3" .....resp. 3x som na stavbu pustil nejakú stavebnú firmu/majstra, pri všetkých 3 musím hľadať riešenie, ako vykorigovať to, čo do...babrali 🤦🤦 Poraďte prosím..... robím pomocnú konštrukciu na OSB 12mm....v štíte.....vaznik ide pekne rovno. Problém je ten, že som mal objednanu službu (stav. firma) prenájom debnenia venca aj so založením. Teraz som skusmo založil latu.....na začiatku múru je odstup cca 1cm, čo je OK. Potom v tretine dĺžky ak dám OSB, bude trčať....teda XPS a možno aj celý veniec je vydutý, v strede mám latu od kraja 2 cm, na konci mi to zase pôjde tak, že OSB bude precnievat do priestoru asi 1cm. Čo s tým? Obrusit nejak XPS? Čím? Alebo ohoblovat laty? Ale to bude OSB sama vlna..... Ako sa daju korigovať nerovnosti na fasáde EPSkom? Koľko cm? Všetko si robím sám, hrám sa tým, všetko podľa lasera, no veci po "majstroch" sú krivé 🤷‍♀️🤷‍♀️ Vďaka za rady
Odpovedať
Napr. https://www.instrument-naradie.sk/e-3... Je to makacka, ale da sa zbrusit aj 2cm xps. Ja som miesta, kde ma to uz nebavilo, prebehol najprv flexou so smirglovym kotucom na najnizsich otackach, ale ten skor pali ako brusi. Dokoncil som rucne hladitkom. A daj si respirator.
Odpovedať
@tomik25 neviem co riesis, este to nemas zateplene, cize pri zateplovani vyuzijes tvarnost EPS a tym to das do roviny. Predpokladam, ze stit bude zarovno s finalnou stenou.
Odpovedať
@tomik25 nechápem načo tam vôbec dávajú majstri xps keď sa to cele aj tak prekryje EPS. Na každej stavbe to vidím a nechápem.
Odpovedať
@rkorba nie nie nebude....pozri foto. Na niektorých miestach bude OSB v štíte 1cm von - voči múru, na inom mieste zase 1,5 cm dnu. To je rozdiel 2,5 cm, preto sa pýtam, či sa to dá vyrovnať, . Ináč, keď zbrusim ten vytlačený XPS, tak to bude lepšie.
Odpovedať
@igor256 @igor256 všade to dávajú. Lebo betón je tepelný most, vraj keď máš 10cm EPS na porobetone, tak na betóne ten istý EPS ukáže most ako keby tam bol len 3cm EPS 🤷‍♀️ To mi hovoril chlap, čo behá s termokamerou
Odpovedať
@tomik25 10cm, ok ale dnes väčšinou dávajú 15-20cm EPS. resp. na stavbách kde som to videl išli take hrúbky. Je pravda že betón má oproti tehle tepelný odpor veľmi nízky, no keď to cele prekryje hrubý EPS tak je ten prestup tepla veľmi nízky. Navyše pri venci sú skôr dôležité detaily, napr. ako je zatepleny zhora.
Odpovedať
@tomik25 a čo to tam vlastne chceš robiť? Nejaké poddašie? Však aj tak to treba robiť po zateplení. EPS nad veniec a poddašie k tomu priraziť. Ak XPS trčí mimo dreva a mimo steny tak to nejde zobrať do roviny pílkou?
Odpovedať
@igor256 to je štít nad vencom. Ten idem uzavrieť OSB. Potom na záver na to pôjde EPS. Ale tá OSB doska na jednom mieste trčí.....takže tam zjavne viac zatiahli svorkou debnenie a je veniec užší. Tam sa dotrie lepidlo. Kde je vypuklý, tam zbrusim
Odpovedať
@tomik25 chápem ale aj tak keď dáš osb na krov, štít, tak bude trčať I vlastnú hrúbku. To máš vyriešené?
Odpovedať
@igor256 to zatiaľ nie. Ono bude trčať na 1,5m dĺžky, tam prihoblujem latu...alebo neviem zatiaľ 😢 Musím zohnať dlhú, murarsku latu a celé to premeriam
Odpovedať
@tomik25 prečo len na 1.5m? Však celý štít bude odskočený o OSB. (keď neriešim ten krivý xps). Inak ten xps by som si fakt vedel predstaviť zhora zrezat pílkou. No a eventuálne keď sa Ti s tým chce srať, si môžeš urobiť pod osb pomocnú konštrukciu, ktorá bude hlbšie o tých 12mm. (aby bola osb zarovno tých lat čo sú na foto) Alebo lepiť EPS na rámik a buchty a potom na osb na penu (riadne nechať zavädnuť). Tým by si tých 12mm možno vyrovnal. Alebo dať na stenu 20cm a na štít 18cm EPS a viac peny... My sme kúpili dom tak, že krajný väznik, ktorý bol na venci bol na jednej strane na hrane a na druhej 5cm vnútri. Na to dali "majstri" osb. Tak som si nakúpil EPS 2 3 5cm a nejako to tam zrovnal. No slušný som pri tom nebol 😅
Odpovedať
@igor256 fúha 😲 tak to si sa riadne potrápil 🤦 Vidím, že moje problémy sú len omrvinky 🤷‍♀️ Ak si všimnes, tá OSB je všade dnu (tá strešná lata na pomocnú konštrukciu je už prichytena na skúšku) len na cca 1,5 m je von. Musím zistiť prečo, ináč vaznik je rovný, XPS sa ešte zrovnáva tak, že 1cm žel. platňa sa nahreje a zatlačí na XPS. Len musím zistiť, akú teplotu na to treba.
Odpovedať
@tomik25 inak ta pilka je dobry napad. V tvojom pripade to uplne lahko zrezes chvostovou pilkou. A potom pripadne dobrusis.
Odpovedať
@tomik25 tak ešte starou žehličkou keď chceš teplom... Len potom vrchná vrstva ostane taka ako plast. Veľmi tvrdá. Asi to nevadí, to len tak pre info. Skus tou pílkou. Normálnou na drevo. A už asi vidím, čo myslíš. Tak to máš celkom v pohode potom.
Odpovedať
moc to prezívas 😄 co je utopene podlozis, alebo zbrusis XPS
Odpovedať
@peter_misak presne, boli tu aj fotky ze im takto a mozno i viac trcal uz beton z venca....ten sa trosku horsie brusi....ale ked sa zatepluje tak skor ubrat na danom mieste eps ako sa mordovat s betonom ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@tomik25 skus premerat dlhou vodovahou z mura na stit. A konstrukciu na osb podla potreby vysun alebo utop ( “na pol skody”) xps na najhorsich miestach zbrus. Ostatne zrovnas zateplenim…
Odpovedať
@tomik25 xps najlahsie zbrusis malou flexou a v nej diamantovy kotuc na beton. Lahsie ako maslo, nenarob si diery
Odpovedať
@tomik25 ja som mal dva krat majstrov a dva krat bol problem... ked som bol mlady tiez milimeter nebolo pripustne,dnes nie je centimeter ziadna miera pre mna.
Odpovedať
@sonau akože už to tak neprezivas? Či ako?
Odpovedať
@tomik25 nepoznam cloveka ktory by mal viac na parke ako ja. a to sa tyka uplne vsetkeho okrem zdravia
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?