Môže ísť na fasádu domu sibírsky smrekovec kvalita B alebo C?

Rozhodujem sa, aký drevený obklad použiť na fasádu domu. Ideálny by bol sibírsky smrekovec, počiatočné náklady sú však vysoké. Avšak pri znížení kvality na B alebo až C sa znižuje aj cena dreva. Je to nejaký odborník na drevo a fasády, ktorý by mi poradil, či je nižšia kvalita sibírskeho smrekovca vhodná na fasádu? Je to predsa veľmi tvrdé drevo. Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
1
2
@kilgore3012 Odporucam ti to Cecko si ist pozret do obchodu a potom sa nebudes pytat ;-) Co stoji to drahe Acko? Kde chces kupovat?
Odpovedať
@kilgore3012 @matorado vysvetlite mi, preco je idealny sibirsky smrekovec. Kazde drevo vhodne do exterieru treba aj osetrit, a treba vyberat rovne dosky. Okrem A triedy, bude asi vsetko krive, a neviem, kto sa bude so skrutenymi doskami mordovat na fasade. Mozes ich skusit montovat, dvevo je tuhe a priecne, musis pouzit specialne nerezove vruty, lebo zinkovane zozerie kyselina z dreva.
Odpovedať
Profilova fotka
@kilgore3012 Ja som tiež špekuloval nad všelijakými nóbl drevinami - a predajca ma vysmial, že či budem po tej fasáde chodiť v čižmách, že on mi odporúča normálny obyčajný slovenský smrek á 10 €/m2... A aj som dal. A neľutujem. Na podlahu terasy som dal parený jaseň á 20 €/m2 od toho istého predajcu - a takisto neľutujem...
Odpovedať
@leonardom smrek je rovny ako pravitko, poddajny pri montazi, a na krytu terasu uplne staci. Problem nastane, ked je fasada namahana slnkom a dazdom. Ale aj vtedy staci smrekovec, a nemusi byt sibirsky. Lopota s osetrovanim je neopodstatnena obava, olejovanie zaberie 2 az 3 hodiny raz rocne.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 Olejovanie možno zaberie 2-3 hodiny, ale to brúsenie predtým týždeň. :-)
Odpovedať
@jamk1 adler olej netreba brusit
Odpovedať
@jamk1 Ake brusenie? Brusit treba jedine silnovrstve lazury, ktore tam da jedine amater. Iba 2x, prvy a posledny :-D
Odpovedať
@matorado , @peto99 ak uz drevo treba natierat znova olejom, predtym sa prebrusuje-zjednocuje odtien.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado To mi chceš nahovoriť, že po 2-3 rokoch keď budeš obnovovať náter, tak ho natrieš na ten bordel, čo sa tam za ten čas nachytal? No ďakujem pekne. Teba by som si určite zavolal na obnovu náteru na altánku, plote a bráne... :-)
Odpovedať
@jamk1 Wapka.. Poznas? Odporucam :-) Mna si radsej nevolaj, pri tom mnozstve dreva, co budem mat okolo domu, budem rad, ked si doma postiham. 8-( @atlaska Neblbni aj ty. Olej fakt nie. Este tak lazuru prebehnut troska brusnou hubkou ok..
Odpovedať
@leonardom To je môj druhý variant, ktorý mám pôvodne navrhnutý - smrek a tenkovrstvovú lazúru (adler). čím to máte ošetrené vy? vyzerá to veľmi dobre. ďakujem za tip :)
Odpovedať
@matorado nieco malo o tom viem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matorado No kvalita A stojí približne od 22 € po 28 € za m2 u rôznych predajcov v SR. K tomu nerezové skrutky, olej, práca a sme niekde na 10 tis. €. Pri zníženej kvalite dreva sa dostanem možno niekde na polovicu. Preto hľadám info, aký je rozdiel medzi jednotlivými triedami a či už niekto z B-čka alebo C-čka robil fasádu.
Odpovedať
@kilgore3012 No ja som v sklade v GA chytil nahodou C kvalitu do ruky, ked som vyberal terasu a hned som ju aj pustil. To je tak na psiu budu alebo kurin. To radsej A smrek, ako radi tradicne dobre @leonardom . Spomina sa tu Adler, tak nech sa paci link na olej: http://www.adler.sk/fileadmin/user_up... A hlavne si nepliest obnovu a renovaciu poniektori, ze jo.. ;-)
Odpovedať
@matorado OK, ďakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
@kilgore3012 Odpoveďmáš v IP
Odpovedať
sibírsky smrekovec používajú bez povrchovej úpravy, čím po rokoch naberie sivo-striebornú patinu.
Odpovedať
@kilgore3012 mam obklad cerveny smrek za 16,50 E m2 v albume. V com je podla predajcu lepsi sibirsky? Okrem jeho tucnej marze, kedze ho kupuje lacno z Ruska? Preco ma mat sibirsky lepsie vlastnosti do strednej Europy?
Odpovedať
@slavoslav Peknu patinu treba cakat skor od termodreva. Smrekovec sa po cesky vola modřín, nie nadarmo. @peto99 suhlas.
Odpovedať
@slavoslav aj alpsky smrekovec sa nemusi osetrit. Kazde drevo zosedne, len exterierove zhnije ovela neskor. Cerveny smrek neosetreny zmodrie a agat ozelenie. Spravne osetrovany vydrzi pekny cele roky, a potom sa da prebrusit.
Odpovedať
Moj ranny mrazivy vyhlad z terasy :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 Velice... PREVELICE pjeknýýýýý...
Odpovedať
@peto99 @matorado @kilgore3012 http://vladimir-balda.blogspot.sk/201... http://mojdom.zoznam.sk/cl/10052/1407...
Odpovedať
@slavoslav z druheho linku: "Práve český názov dreviny dobre vystihuje jeho schopnosť zostarnúť do peknej sivomodrej farby."
Odpovedať
@slavoslav mojho stolara "schopnost zostarnut do peknej sivomodrej farby" vonkoncom neocarila. Ked som bluznil o sile prirody, lebo som bol lenivy obklad natriet, povedal, ze nebude treba kazdy rok. Trochu robime z pohodlnosti cnost. Olejovanie je lahka robota a vysledok neporovnatelny. Moj sused dokonca basnil aj o krase betonoveho plotu. Betonovy plot je dobry ku kravinu a zostarnute drevo na senniku v lese. Nech si moderni architekti pisu, co chcu. Pekne drevo bez roboty nebude, tak presviedcaju, za skarede je dnes moderne.
Odpovedať
@peto99 Moji znami maju drahu exotiku okolo bazena. Po par obnovovacich nateroch rezignovali, zvykli si a dnes presviedcaju cele okolie, ze je to vlastne pekne.. Z nudze cnost, hovorim tiez :-) Mozno tak tiez skoncim, ked ma ta terasa dopali uplne.. A nie som od toho inak daleko..
Odpovedať
@peto99 našťastie máme každý individuálny vkus a niektorí si ho názorom okolia vziať nedajú :-) @matorado aj napriek tomu čo, kto a kde napíše som na tom dreve (mám na mysli reálne, nie na obrázku) modrú nevidel. Ale vraj každý vnímame farby inak (dosť to vidieť ako jednotlivci pomenujú zelenomodrú farbu) :-)
Odpovedať
@peto99 No tvoji susedia musia byt teda nadseni, ze fotky ich domov zverejnujes na forach :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 Hlavným rozdielom oproti európskemu smrekovcu je hustota dreva a iný typ živíc. V čerstvom stave sa relatívne ľahko opracováva, no po opracovaní začína prebiehať polymerizácia živíc /smoly/, ktorá mu zabezpečuje extrémnu tvrdosť dosahujúcu časom /cca 5-7 rokov/ tvrdosti duba. Taktiež obsahuje prírodné antibiotiká. Obklady a výrobky zo Smrekovca Sibírskeho majú extrémnu životnosť a desaťročia odolávajú aj v nekrytom exteriéry. Jeho kvalita prevyšuje takmer vo všetkých ohľadoch kvalitu Dubu /mrazuvzdornosť, vode odolnosť, biologická odolnosť, životnosť/ , no však za 75% cenovej hodnoty Duba. Problém je že pravý Sibírsky Smrekovec na svete rastie iba v strednej Sibíri v oblastiach Pribajkalska a horného toku rieky Angara. Rastie pomaly a tým pádom ma aj vysokú hustotu dreva, avšak kto ho má naozaj skladom tažšie zistíte. Niekedy mám obavu aby nešlo iba o predražený európsky smrekovec napr. z Nórska .
Odpovedať
@stevosk To je vsetko pravda, co pises, akurat mne to iste tvrdili aj o smrekovci z SK. Nehovorim, ze su rovnocenne, len je potom otazka na mieste, ci sa ozaj oplati tolko priplacat za sibirsky. @peto99
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?