Je potrebné zatepliť nepálenú tehlu?

Dobry den, prosim Vas o radu ohladom fasady na nepalenu tehlu, ci je dobre steny zateplit alebo nie. dakujem za rady 🙂
Odpovedať
@schiller urcite je, ale dolezite je spravne ho zateplit. Na nepalenu tehlu hlavne co najviac paropriepustny system. Bud odvetranu fasadu, alebo ak kontaktne zateplenie tak min. vlnu alebo pozri styrcon.
Odpovedať
Aký hrubý je múr z nepálenej tehly? Súčiniteľ tepelnej vodivosti λ sa pri suchej hline uvádza 0,70, nepálené tehly majú okolo 1,1. Je zateplenie naozaj nutné? Môžete si tým narobiť viac škody, než osohu - ak zvolíte príliš tesniaci materiál, ktorý slabo prepúšťa pary, prevlhčená hlina stratí pevnosť. Rozhodne uvažujte o prírodných materiáloch - konope, ovčia vlna, ľan... https://www.prirodnistavba.cz/popup/s...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
zdravim, mam 50 cm mur, nepalena tehla, dom suchy, chcem dat 10-12cm min. vaty na fasadu, podla podhladu. Lepit na ramcek a 3 buchty alebo len na buchty? dve kotvy na platnu stacia nie? Vie mi niekto zratat ci sa to neudusi? co ten tolko omielany rosny bod???poprosim reagovat len skusenych, nie mudrovacov, diky
Odpovedať
@romcovw bez rámčeka ani nerob, škoda práce a materiálu.
Odpovedať
dôvod? znamy tvrdi, ze keby som dal polystyren na tu stenu ze lepit iba na buchty aby to vetralo.... vata je priedusnejsia, ale nestaci iba na buchty aby to vetralo kvoli pripadnej vlhkosti aby sa odparila pomedzi vatu a stenu? viem ze je tu vela diskusii na tuto temu,ale vsetci len mudruju a nikto nic nenapise co je overene. Nejaky stavebny inzinier alebo skuseny murar co s tym robi na nepalenu tehlu tu nie jee? haloooo....
Odpovedať
@romcovw paropriepustnosť nie je o vetraní fasády. ak budeš tu fasádu vetrať pomedzi buchty, budeš si odvetrávať teplo z domu. To je v priamom rozpore s princípom zateplenia 🙂 Na paropriepustnosť potrebuješ použiť paropriepustné materiály ale v prípade kontaktnej zatepľovacej vrstvy postupovať podľa zásad ETICS.
Odpovedať
@romcovw Nič ti nebude vetrať tými buchtami. Žiadaš overené rady ako zatepľovať stavbu z 19. storočia ktorá bola určená na prežitie jednej generácie? To je ako keby si sa pýtal, kto má skúsenosti s montážou ABS a ESP do Tatraplánu. Ja osobne by som sa veľmi obával aj rámikov z lepidla, lebo na hline nedrží nič. Dal by som nejaký rošt, do toho vatu a hore nejaké dosky, ktoré sa používajú na prevetrané fasády. Rosný bod by ti mal zrátať projektant, ak sa mu podarí niekde vygoogliť tepelný odpor hliny.
Odpovedať
@sousedekovci89 system ETICS urcite pozna nepalenu tehlu z roku 1956😁👍👍vyborne. @miso555 ano overene rady zateplenia nepalenej tehly, su tu pamiatkari alebo aj stavbari co maju s tym skusenosti. Ziadne ABS ani Tatraplan nikto nespominal... takze rada ziadna, skoda casu
Odpovedať
@romcovw Overené sú iba postupy výrobcov, tak sa na ne pozri a nepýtaj sa osvedčených murárov. Ak sa murár nedrží technologických postupov a robí si podla seba tak to nie je murár.
Odpovedať
@romcovw lenže lepenie akýchkoľvek fasádnych dosiek (polystyrén, vata, atď) je kontaktným zatepľovacím systémom. použitím buchiet nevytvoríš prevetrávanú fasádu ale tzv. komínový efekt, ktorý ti teplo naakumulované v stenách bude vyťahovať von a tepelné straty objektu sa neznížia o toľko koľko by sa mali. To že niektorí robia zateplenia diletantským spôsobom (na buchty) neznamená, že vytvoríš paropriepustnú fasádu. tak sa to proste robiť nesmie je to strata času, peňazí a materiálu. Ak potrebuješ nejaké riešenie na historickú budovu ktorá má svoje špecifiká, odpoveď na MS s najväčšou pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou nenájdeš. Potrebuješ na to skutočného odborníka, ktorý sa takýmto špecifickým stavbám venuje.
Odpovedať
@romcovw ked chces radu od odbornika a nestracat cas tak sup sup. Zaplat si poradenstvo a nepytaj sa na fore, ked nestojis o radu mrdrcov. Obaja pani ti poradili spravne, to ze sa ti to nepaci je tvoj problem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?