Vonkajšie omietky na tehlu bez zateplenia

Ahojte, chceli by sme dať spraviť vonkajšie strojové omietky priamo na tehlu bez polystyrénu. Stretli sme sa aj s takými názormi, že je lepšie to zatepliť. Máme obvodové múry v hrúbke 45 cm a zatepľovať určite nechceme. A majstri asi kvôli zjednodušeniu práce tam chcú dať aspoň nejaký polystyrén. Preto by som Vás chcela poprosiť o skúsenosti, či je dobré omietnuť dom priamo na tehlu a bez sieťky, alebo radšej so sieťkou? Ďakujem
Odpovedať
1
2
@quellin nech vas k tomu viedlo co chcelo, ked uz ste vyhodili peniaze za taku megatehlu s tym, ze ani za nic nechcete zateplovat, tak tam ten polystyren nedavajte, inak budete vyzerat v konecnom dosledku hlupo.
Odpovedať
@quellin 100 rokov drzia omietky aj bez sietky. Predsa ak nieco na dome nechcete ci uz siete alebo zateplenie , nikto Vas k tomu nemoze donitit. Teda okrem statu :-D
Odpovedať
@quellin Na tak hrubé múry dať fasádnu izoláciu je hlúposť. Už dosť čo ste zaplatili za supermurivo :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@quellin Nečítaš? Nevieš nič o tom, aký tepelný odpor by mali mať súčasné novostavby...? A to ste stavali akože teraz novostavbu zo 44 cm tehly...? Toť som si na stránke Wiennerbergera vygooglil, že tehla Porotherm TM 44 cm + omietka Porotmerm majú tepelný odpor niečo nad R=3. "...S maltou POROTHERM TM a vonkajšou omietkou POROTHERM TO hr. 40 mm 3,18..." Ja som postavil vlani, moje murivo 30 cm tehla heluz + 20 cm + omietka polystyrén majú tepelný odpor cca 8. A dostal som energetický certifikát B. Aké parametre dosiahnete Vy...? Skolaudujete vôbec?
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom OPRAVA: Moje murivo: 30 cm tehla heluz + 20 cm polystyrén + omietka majú tepelný...
Odpovedať
@quellin "aspoň nejaký polystyrén" je horsie, ako ziadny. Moze ti (teoreticky) vlhnut murivo v zime.
Odpovedať
@quellin Na podobné názory, že nejdeš zateplit si daj na MS pozor, ukamenujú ta. @leonardom Myslím, že rozhoduje dátum získania stav. povolenia a ten ak je skor ako 1.1.2016, tak by so skolaudovaním problém mat nemali. Okrem toho na dom v určitej energ. triede nie je smerodajná len hrúbka zateplenia obvodového muriva ale kopec iných faktorov, alebo sa mýlim?
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 Nemýliš, ale postavil som vedľa seba 2 čísla. Jej 3 a mojich 8. A to som sa nezmestil do Ačka... Akože mne to netrhá žily, ale ak tu niekto otvorí diskusiu, musí rátať aj s názormi, ktoré otváračovi témy nemusia konvenovať. ]-(
Odpovedať
@leonardom V pohode o tom je predsa diskusia, len som si všimla, že vyjadrenie typu, že nechcem zateplovat tu niektoí berú ako pomaly kriminálny čin (expresívne). Ukáže sa až po mnohých rokoch, či bola v stavbarine správna táto doby polystyrénová. Záleží najma aký typ vykurovania zvolili, ak elektriku, tak by to mali ešte poriadne premysliet.
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 Fíha... To je môj prípad. Počúvam, čo som spravil zle...(?)
Odpovedať
@leonardom Nepochopil som moj príspevok.
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 No ja som zvolil aj zateplenie a aj elektriku. Takže sa pýtam, čo som pohnojil....?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@leonardom Klídek. Myslela som, že ak oni majú primárny zdroj elektrické vykurovanie, tak by nad riadnym zateplením mali vážne pouvažovat. Mat elektriku s velkými tepelnými stratami objektu je finančná samovražda.
Odpovedať
Profilova fotka
Na takuto tehlu nie ze date 5cm EPS 😳😳 to minimalne zateplenie je blbost. Ked uz ste dali toto su 2 moznosti: Omietnut na hrubo, presietkovat a na to farbu. Alebo dat aspon 10-12 cm zateplenie. Casto riesime tu prvu moznost. Je to uplne na Vas, ale blbost ako "vsak nech je tam aspon troska" povazujem za nieco ze "som len troska tehotna". Veci treba robit poriadne alebo nijak. Pozdravujeme majstrov ktori poradili 😅😅😅
Odpovedať
Profilova fotka
Presne tak Veľa ľudí (aj samozvaných majstrov) si mýlia dojmy a pojmy. Zateplenie sa robí kvôli tomu aby sme posunuli rosný bod, ktorý vzniká v stene do polystyrernu. to spôsobí že sa nebude kondenzovať vlhkosť v murive (nevlhnú steny a nehrdzavejú kovové materiály.) Ked je stena hrubá 45 cm by musela byť hrúbka polystyrénu aspon 15 cm aby to malo účel) lebo pri menšom priemere by sa rosný bod posunul len pár cm. v konečnom dôsledku by vznikal stále v murive a tým že by bol (uzavretý a nedýchal) tak by sa ani poriadne nepresušila slnkom nedýchalo by to. Záver polystyrén určite nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@quellin ahoj,ja to mám tak isto spravené. Striekaná omietka 3cm,sieťka+lepidlo+lepidlo a fasádna finál. Dom z tehly 44 certifikát B. Eps som nedal a ani nedám.
Odpovedať
"A majstri asi kvôli zjednodušeniu práce tam chcú dať aspoň nejaký polystyrén. " Tak to potom nie sú majstri, to sú páni majstri !? Zjednodušiť, to je fakt dobré.:-) A sú to aj páni fyzici, špecialisti na plesne a rosný bod, klobúk dole. Hnal by som takých pánov cez tri chotáre
Odpovedať
@quellin Len sa spýtaj tých "majstrov", aký hrubý by mal byť "aspoň nejaký polystyrén", čo tam chcú dať. Ak budeš počuť hrúbku polystyrénu pod 12cm (a keďže ten polystyrén má byť "aspoň nejaký", tak to isto budeš počuť), okamžite ich vyraz zo stavby! Ale fakt bez pardonu, tam nie je čo riešiť. A buď rada, že si sa mohla takto rozhodnúť na pomerne jednoduchej otázke, čo by za to dali tí, ktorí musia po roku-dvoch v novostavbách riešiť dôsledky práce takýchto "majstrov"...
Odpovedať
@pripad001 Ak pri 15 cm polystyréne bude rosný bod (možno) mimo muriva a pri "aspoň nejakom polystyréne" určite v murive, tak kde bude rosný bod a PLESNE v tých stavbách, ktoré nie sú zateplené a stoja už bez problémov 1-2-5-10 aj 40 rokov? :-) Alebo tam tá vlhkosť prejde cez "stenu bez polystyrénovej bariéry" von a je po probléme?
Odpovedať
@dedo758 precitaj si este raz to, co pisal robertw 4 prispevky dozadu...
Odpovedať
Majstrov ešte vybratých nemáme, ale s pár sme sa už stretli kvôli naceneniu... jednoznačne tam nechceme dávať žiadny polystyrén pri tej hrúbke tehál 45 cm. Nuž musíme si nájsť majstrov, ktorí nám to pekne do rovinky spravia aj bez "nejakého" polystyrénu :) a verím, že budeme mať šťastie ako @poliacik321 a tiež dostaneme certifikát B :) V každom prípade ďakujem za vaše názory ... zase som o niečo múdrejšia....
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 V tom prípade sa rosný bod tvorí v murive. Ked bude vonku -10°C a vo vnútri +22°C. Tak kde asi bude 0°? Tam sa vytvorí rosný bod. Takú vlhkosť máš aj na oknách. Pary sa kondenzujú. Môže za to rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou.
Odpovedať
@robertw To viem, že bude v murive. Ale ak tú tehlu chce niekto vyrovnať a použije difúzne otvorený systém namiesto polystyrénu v rovnakej hrúbke, tiež to bude problém? Otec staval v osemdesiatom šiestom - zvonku: brizolit, omietka, kváder zo Z. Kostolian, 10 cm sklenej vaty, voštenka, vnútorné omietky. Spolu cca 45 cm. Rosný bod bude v kvádri. Vnútri ani po výmene okien žiadne plesne...
Odpovedať
@robertw co ma rosny bod s teplotou 0°C?
Odpovedať
Profilova fotka
Keby bola použitá napr. minerálna vlna rovnakej hrúbky. Tak by sa rosný bod tvoril v nej. (neviem či je to uplne najšťastnejšie, lebo tam sa naozaj aj vytvorí, a ostalo by to vlhké, V polystyréne ked sa tvorí tak len v teoretickej rovine, ale tým že polystyrén je nenasiakavý materiál tak sa tam v skutočnosti nevytvorí. ľudia majú bežne vlhké múry v domoch... niekedy za to može aj spodná voda. to už zateplenie tiež nevyrieši. Tým že sa v dome žije, kúry, vetrá a venuje sa mu nejakým spôsobom pozornosť a udržiava sa tak plesne sa nemusia tvoriť. Plesen skor vznikne v dome kvoli zle vetranému interiéru. často na chalupách kde sa v zime nebýva a nekúri. ale ked zateká zo strechy.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan Tak som chcel označiť miesto, kde sa teoreticky tvorí rosný bod a poukázať na to že pri zlej hrúbke izolácie sa tvorí kondenz v murive. Nemusí to byť presne tam. niekde je miesto teplejšie a niekde chladnejšie. Samozrejme vonku je vyššia vlhkosť vzduchu a nižšia teplota ako dnu. niekde sa to stretnúť musí v tom múre.
Odpovedať
Profilova fotka
@quellin prečo šťastie? 😊 energetický certifikát je zdrap papiera s ktorím si každí môže vytrieť ... . Ja mám Béčko lebo som dal pravdivé údaje. Keby som chcel tam mám A++++++ .Firme ktorá Ti bude robiť EC nadiktuj do tabuľky čo treba a je to. Neboj nikto sa nebude unúvať prísť si overiť správnosť údajov. 120-150€ budú mať vo vrecku tak načo?
Odpovedať
@poliacik321 a to je celé na tom choré, že to tak funguje. Na jednej strane si ľudia povedia. Ako nám môže niekto diktovat z čoho stavať, keď to platime my. No na druhej strane ak sa zamyslime pre naše generácie, že koľko CO2 vyprodukuju naše domy. To len som si zauvažoval. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@pistikus CO2 sa dá znížiť podľa mňa aj iným spôsobom ako buzeráciou občanov. Je najjednoduchšie dať príkaz a hotovo. A občan staraj sa.
Odpovedať
@poliacik321 Súhlasím, že je to zlé. Ale mám výhrady aj voči certifikátom cez telefón. A takýmto štýlom, žeby po pár rokoch nebolo spoplatnené aj CO2 produkované rodinným domom. :-S
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?