Zasuvka 380V...prosim o radu

Potrebujem radu ako dopojit povodnu zasuvku na 380V so 4 zilami...tak aby som z nej potiahol 5 zilovy kabel. Tie farebne kable na 1 foto si nevsimajte. Je to mozne dopojit do povodnej zasuvky ale kupit nieco ine,nove. Za radu pekne dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Je to možné, modrý nezapojíš a zapojíš to ako máš na obr. č1. len neviem či som správne pochopil otázku.
Odpovedať
@elektronitra Ano spravne...toto je povodna 380V zasuvka 3 fazy a 1 uzemnenie. Z tohto chcem potiahnut novy 5 zilovy kabel. OK, modry nezapojim a ostatne farby ako kam? Zltozeleny na N a ostatne je jedno?
Odpovedať
Profilova fotka
Čierny v ľavo, hnedý do stredu a sivý na pravo,dozadu na kostru zeleno-žltý vodič. Upozorňujem ale že neznalá osoba by sa takýchto zásahov nemala chytať.
Odpovedať
@elektronitra @tomino9 To "1" nie je uzemnenie ale PEN... čiže aj uzemnenie aj pracovný v jednom. Modrý zapojiť musíš, lebo spotrebič na 5-žilovom prívode bez modrého fungovať nebude - bez žltozeleného áno. Keďže po túto starú 25A zásuvku je len 4-žilový prívod, určite nikde nie je riešený ani prúdový chránič, takže čo sa týka pripojenia nového kábla do tejto starej zásuvky, postup je nasledovný... Fázové vodiče č,h,s na fázové č,č,h - poradie si upravíš podľa potreby, ak bude ako spotrebič točivý stroj. Modrý a žltozelený spojíš a pripojíš na žltozelený ... aby v prípade nezapojenia žltozeleného nedošlo k úrazu... ;-) Ideálne je urobiť si krátky kábel s 25A 4-kolíkovým "samcom" a 5-kolíkovou samicou (32A ?) a zbytočne skrutky nenamáhať...
Odpovedať
@dedo758 OK diky a ako zapojim 4 kolik samca do 5 kolik samica?
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 Ale veď @tomino9 nepovedal že čo potrebuje či 4 alebo 5 kolík, uviedol som zapojenie ako predĺženie trasy s novou koncoukou, a o uzemnení som nič nehororil, treba čítať potom písať. @tomino9 čo tam budete napájať ?
Odpovedať
@elektronitra @dedo758 Na konci noveho kabla je uz zapojena 5 kolikova zasuvka...preto dany 5 zilovy kabel chcem dopojit do stareho 4 ziloveho. Pouzivat sa bude vzduchovy kompresor.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomino9 V tom prípade pripojte aj ten N - modrý na kostru pôvodnej zásuvky.
Odpovedať
@elektronitra A bez zapojeného modrého na 4-kolíku mu na 5-kolíku bude čo fungovať? ... nič... :-) Pre názornosť...
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 Nerozumiete že som myslel že tam bude mať 4 kolík aj naďalej, tam by ste ten Váš modry pripojim kam ? pochopil som to tak že má o jeden vodič navyše a nevie čo s ním, Toď vše
Odpovedať
@elektronitra @dedo758 OK chlapi uzavrime to: cize zlty a modry spojim a zapojim ako je na 1 obr. a zvysne a ostatne volne fazy. Moze byt? Rozmyslal som ci neexistuje nejaka krabica-rozbocka...kde by som to vedel jednoduchsie zapojit.
Odpovedať
K tej zásuvke na obr 1. nemáš protikus-samca na kábel? Potom kus toho 5-žilového kábla a na druhý koniec 5-zásuvku. Mám porobených pár takých káblov a jednoduchšie to už hádam ani nejde... :-) Alebo rovno vymeniť tú starú zásuvku za novú 5-kolíkovú a máš pokoj...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@tomino9 samozrejme že existuje, tu pôvodnú zásuvku chcete ešte používať ? ak nie môžte ju odpojiť a dať na miesto nej acedurku napr, alebo zapustenú krabičku.
Odpovedať
@elektronitra Nie nechcem ju pouzivat,je to stara vydlicova zasuvka. Iba z nej potiahnut elektinu dalej cca 10m do dielne chcem. Pouzit toto?
Odpovedať
Profilova fotka
@tomino9 ano acedurka môže byť, to som už písal :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Tekéto veci by som nechal na odborníka s prislušnou kvalifikáciou !!!! nedávajte ruky tam kam nemáte ! :-o 70 % radcov hovorí uplnu nepravdu !
Odpovedať
@projektant_elektro Ja som už rezignoval a na všetky bludy radšej nereagujem a radšej preglgnem. To sa týka všetkých tém. Podľa mňa by to už mali zakázať, kým nejakých domácich kutilov neprizabije...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?